TOP 10 -kaupungit

Mondossa on ollut juttua TOP 10 -kaupungeista, maista, hotelleista jne.

Suomalaisten mielestä TOP 10 -kaupunkilista oli seuraavanlainen:

1.New York 2. Lontoo 3. Rooma 4. Pariisi 5. Barcelona 6. Berliini 7. Tokio 8. Bangkok 9. Praha 10. Wien

Luonnos TOP 10 -kaupungeista on minulla odottanut hetkeään. Suurin syy, etten listaa ole valmiiksi saanut on ollut tuntemuksessa, etten ole vielä tarpeeksi käynyt eri maiden kaupungeissa. Siksi en mielestäni ole voinut listaa laatia aiemmin.En myöskään täysin voi esimerkiksi kiistää New Yorkin, Wienin läsnäoloa listalla, koska en ole niissä vielä käynyt.

Myös moni muu matkabloggari on pohtinut listojaan, joten kai minunkin on aika julkistaa omani.

Tässä on MINUN TOP 10 kaupungit nyt syksyllä 2016:

Huomaatko, minun listaan ei pääse Pariisi. Muuten listalla on paljon samojakin kaupunkeja. Miksi ei Pariisi? Se ei vaan saanut minua syttymään.

Päivitetäänpä listaa vuoden päästä ja katsotaan, olenko vielä samaa mieltä.

Kiva olisi myös tietää, mitä mieltä sinä olet? Kerro, mikä on sinun lempikaupunkisi.

1. Brugge

Voisiko olla niin, että suurin syys omaan listaan pääsylle on se, että nämä kaupungit ovat jollain tavoin yllättäneet ja jääneet mieleen. Bruggeen ihastuin suunnattomasti. Oli ensimmäinen lomapäivämme ja suuntasimme Brysselistä junalla Bruggeen. Aivan ihastuttava vanhakaupunki kanaaleineen. On kuin olisi astunut keskiaikaan. Kaupunkikuvaa siivittää tuo mysteerinen murhaelokuva(Bruges), joka on kuvattu Bruggessa. Bruggessa olimme siis vuonna 2012, jolloin teimme junalla matkaa Belgiassa ja Hollannissa. Edes Amsterdam ei vienyt voittoa.

brugge

Brugge

2. Havanna

Havannassa vierailimme vuoden 2015 /2016 vaihteessa. Havanna ihastutti monin tavoin. Se oli aito, täynnä  historiaa, ystävällinen, lämmin. Me saimme aistia Havannan sykkeen. Tai sanotaanko salsan sykkeen. Tämä oli meidän pääavaus Amerikan mantereelle. Minua erityisesti kiinnostaa etelä-Amerikka. Varsinkin, jos sieltä löytyy vastaavanlaisia kaupunkeja.

img_0005-2

Havannan rappioromantiikkaa vanhassa kaupungissa

3. Lontoo

Lontoossa olin keväällä 2016. Lontoo tarjoaa kävijälle paljon, siksi pidinkin siitä. Lontoossa ei aika käy pitkäksi. Yksi parhain kokemus matkallani oli Viiden teehetki. Lontoo tarjoaa historiaa, kulttuuria, ravintoloita, shoppailua, teatteria, musikaalia ja nähtävyyksiä. Me otimme kaiken irti pidennetystä viikonlopusta. Useat ei pidä Lontoosta. Minä pidin ja ihmettelen itsekin, miksi? Jopa enemmän kuin Pariisista.

lontoo16.jpg

4. Rooma

Rooma on jäänyt lähtemättömästi mieleen kun reilu kymmenen vuotta sitten vietimme siellä neljä päivää. Rooma on täynnä historiaa ja se jos mikä on aina vetänyt minua puoleensa. Tottahan toki kiersimme kaikki historiallisesti merkittävät kohteet. Vatikaanin sikstuksen kappeli teki lähtemättömän vaikutuksen. Muistan myös Roomassa syöneeni parhaat paniinit ja pastan. Sekä se jäätelö, sitä ei saa unohtaa. Sinne on vielä päästävä joskus uudelleen.

suc54328

Forum Romanum Closseumilta katsottuna

5. Budapest

Budapestiin matkasimme vuonna 2011 hyvin lyhyellä varoajalla. Swizz air tarjosi Turusta lentoja todella halpaan hintaan. Oli heinäkuu, soitin miehelleni töihin ja kerroin, että nyt pääsee kolmeksi yöksi Budapestiin hintaan 125/hlö. Tartuimme onkeen ja pian olimme elokuussa matkassa vanhempien tyttäriemme kanssa. Kaupunki oli kaunis linna-alueineen ja kylpylöineen.

Taidan rakastaa eurooppalaista historiallista tyyliä ja siksi juuri nuo kaupungit ovat mieleisiä. Hintataso Budapestissä oli edullinen. On kuulemma vieläkin. Elokuussa oli vielä lämmintä. Mieleen jäi  kylpyläkäynti, illanvietot paikallisissa kuppiloissa. Kauniin hetken koimme veneristeilyllä. Lähdimme sille vasta illan hämärtyessä. Näin saimme nähdä tunnelmallisen pimenevän kaupungin. Kuvan linna-alue oli eräs suosikkipaikoistani.

2011-06-18-001-298

Budapestin linna-alue

6. Pietari

Pietarin käynnistä on jo aikaa. Sinne olemme puhuneet matkaavamme uudelleen. Nyt kun vaihtoehtoina on matkata junalla tai vaikka risteillen. Enää ei siis tarvitse körötellä bussin kyydissä koko päivää. Kaupungissa on tyyliä ja pientä jännitystä sitä kaipaavalle. Se jollain tavoin on kutkuttava, täynnä erilaista kulttuuria Ermitaaseineen päivineen. Kokemusta Pietarissa käynnistä ei voi kuvata, sen voi vain aistia. Ja ajattele tuo kaikki sijaitsee meidän naapurissa!

pietari

Pietarin verikirkko

7. Tallinna

Tallinnassa on tullut käytyä useasti. Löysin Tallinnan uudelleen elokuussa 2016. Sitä ennen se oli loppuunkaluttuna jäänyt paitsioon monen vuoden ajan. Vuosi aikaa se ei tässä listassa olisi ollut. Tallinna on muutakin kuin pelkkä raatihuoneen tori, minne itse aina päädyn tuttuuden ja helppouden vuoksi. Nyt huomasimme olevan siellä paljon muutakin. Me käväisimme mm teletornissa. Tallinnasta löytyy historiaa, kulttuuria, kylpylöitä, ruokapaikkoja, edullisia hoitoja ja hienoja trendikkäitä majoituskohteita. Tallinnaan on helppoa ja edullista matkata meiltä Suomesta.

img_20160818_132910

Tallinnan vanhakaupunki (vaikka kuvassa Suomi lippu sattuukin olemaan)

8. Praha

Praha olisi voinut olla ylempänäkin tällä listalla. Prahassa olimme vuonna 2009. Se oli ensimmäinen mieheni kanssa kahden tehty matka lasten syntymän jälkeen hieman pidemmälle kuin Tukholmaan tai Tallinnaan. Muistankin kuinka alla olevan kuvan aukiolla istuimme eräässä ravintolassa viiniä (hotwineä) siemaillen ja todeten, että hei meillä on loma nyt! Oli kevät ja hieman koleaa vielä mutta Praha tarjosi lämmikettä. Gluhweinia sai ostaa edullisesti. Praha on erittäin kaunis kaupunki muuta en voi sanoa. Ja mekin olimme kuin villivarsat kevätlaitumella ensimmäisten auringonsäteiden ilmestyttyä.

087.JPG

Praha kaunis keskiaikainen kaupunki

9. Berliini

Minulla ei ollut juurikaan tunteita Berliiniä kohtaan, kun päätimme pääsisäisenä 2015 matkustaa Berliiniin kolmeksi yöksi. Tämän vuoksi se pääsi yllättämään. Yhtäkkiä totesimme olevamme keskellä toisen maailmansodan historiaa. Se visiitti sai pohtimaan asioita maailmassa. Hintataso yllätti huokeudellaan ja kyllä se bratwursti maistui torikioskista.

wp_20150403_034

Berliinin keskustaa ja aikakello

10. Split

Olisi Splitin tilalla voinut olla joku muukin. Haniaa Kreetan kaupunkia pohdin moneen otteeseen mutta ei nyt Split on se, joka vie voiton tässä kisassa. Kaunis merellinen kaupunki, missä historia on kirjoittanut merkkejään olemassaoloon. Tyypillinen Välimeren kaupunki. Edullinen hintataso, hyvää ruokaan(kalaa), lämpöä, merta ja aurinkoa. Splitin vanhankaupungin kadut lumosivat meidät sekä herkullinen meriruoka. Mitä sitä muuta voikaan toivoa?

img_0812

Splitin kaupunki Marjanin kukkulalta käsin

37 comments

 1. sanni · lokakuu 16

  Ooh, Havannassa olisi kiva! 🙂

  Tykkää

 2. Stacy Siivonen · lokakuu 16

  Täytyy sanoa, että sinun listasi on paljon mielenkiintoisempi kuin Mondon lista, joka vaikuttaa ainakin minusta tosi mielenkiinnottomalta. Mun listani varmaan vaihtelee päivän ja fiiliksen mukaan, mutta on siinä kiintotähtikin, nimittäin Pietari. Pietari kuuluu niihin harvoihin kaupunkeihin, joista olen nähnyt untakin.

  Muita kaupunkeja sillä listalla on Los Angeles ja Palm Springs, jotka ovat ainakin täältä katsottuna lähellä toisiaan, mutta niin erilaisia. Palm Springs saa Suomen näyttämään joltain Teheranilta.

  Kolme kaupunkia Etelä-Amerikasta: Cuzco, Iquitos ja Lima. Lima on kuuluisa siitä, ettei siellä sada ikinä ja jo pelkästään sen takia se ansaitsee olla tällä listalla. Sen lisäksi siellä on pyramideja ja tipuja ja kaunista hiekkarantaa ja hyvää mässyä. Se on siis vähän niin kuin Los Angeles, mutta paljon enemmän.

  Cuzco taas on maailmanperintökohde. Iquitosissa puolestaan sataa kaatamalla varmaan tälläkin hetkellä, mutta se on maailman suurin kaupunki, jonne ei johda tietä. Jo pelkästään sen takia siellä pitää käydä.

  Kööpenhamina, koska Krisula ja smörrebröd ja muutenkin vapaamielinen ja rento ilmapiiri ja paljon nähtävää. Venetsia tietysti, koska mikään lista ei ole täysi ellei siinä ole Venetsiaa. Riikaan olen enemmän tykästynyt kuin muihin keskiaikaisiin kaupunkeihin.

  Viimeinen kaupunki on ehkä Hampuri, jossa tykkäsin St. Paulista ja Sternschanzesta.

  Eipä tullut Lontoota eikä Pariisia eikä muitakaan tavanomaisia turakaissuosikkeja. Damissa en ole käynyt, se voisi olla ehkä listalla kanssa.

  Liked by 1 henkilö

  • matkallalahelletaikauas · lokakuu 16

   Kiitos! Mielenkiintoinen on sinunkin lista! Lima olisi varmaan minunkin listalla, jos siellä olisin käynyt. Venetsia puuttui minun listalta, koska en vaan silloin saanut kaupungista otetta. Olisiko odotuksia kaupunkia kohtaan ollut liikaa ja liika massaturismi ja siihen satsatut paukut pilasivat tunnelman. Riikaa muuten pohdin myös listalleni mutta mutta silloin kun siellä olimme, petyin siihen, että juuri mikään ei vanhassa kaupungissa ollut aitoa. kaikki oli rakennettu vanhan raunioituneen päälle-> toinen maailmansota nääs.

   Tykkää

 3. Tanja · lokakuu 16

  Olipas mielenkiintoisia kaupunkeja listallasi! Ja pitihän sitä alkaa miettiä omaakin listaa. 😉 Minun listalle nousee (ei missään järjestyksessä) Tukholma, Amsterdam, Brugge, Luzern, Krakova, Praha, Rooma, Budapest, Monaco ja Milano.

  Tykkää

  • matkallalahelletaikauas · lokakuu 16

   Kiitos! Voi ihania listoja! Kiva nähdä Brugge sinunkin listallasi! Krakova, Monaco ja Luzern on noista näkemättä ja kiinnostavat kovin. Amsterdam jostain kumman syystä ei uponnut minuun. Mutta muuten aika samoilla mennään.

   Tykkää

 4. Unna Äkäslompolo · lokakuu 16

  Tämäpä oli mielenkiintoinen postaus. Monta kohdetta myös sellaisia, jotka varmasti pääsisivät myös omalleni :). Erityisesti tuo Lontoo, joka on ensimmäisiä kokemiani ulkomaisia suuskaupunkeja ja jäänyt kyllä lähtemättömästi mieleen ja sydämeen. Splitiin haluaisin ehdottomasti päästä tutustumaan. Oletko vieraillut Dubrovnikissa? Se olisi toinen kohde siellä suunnalla mikä kiinnostaa. Ja Brugge… Sinne on päästävä!

  Tykkää

  • matkallalahelletaikauas · lokakuu 16

   Dubrovnikissä en ole käynyt. Sinne kyllä halajan suunnattomasti. Brugge on kyllä jostain kumman syystä suurin suosikkini.

   Tykkää

 5. Veera · lokakuu 17

  Kiinnostava lista! Omani on jotain seuraavan tyylistä: Visby, Riika, Vilna, Tromssa, Bergen, Tallinna, Tukholma ja Köln (pitääkin postata aiheesta joskus!).

  Liked by 1 henkilö

  • matkallalahelletaikauas · lokakuu 17

   Voi Visby voisi olla ihana. Vilnasta olen haaveillut jo pitkään. Kyllä niitä kohteita on olemassa. Muuten Luin Mondoa vuodelta 2011 silloin lista oli hyvin erilainen. Siellä oli mm Singapore ja Tallinna.

   Tykkää

 6. Kohteena maailma · lokakuu 18

  Mondon lista oli sikäli ounastettavissa, että noihin kaupunkeihin on Suomesta helppo mennä vaikka sinivalkoisin siivin. Kivoja paikkoja kaikki nuo, tosin Prahasta (ei vielä) omakohtaisia kokemuksia.

  Sinun listasi oli omalla tavallaan mielenkiintoisempi, koska se ei ollut niin ennakoitavissa. Aika monesta itsekin noista olen ollut ja hyviä valintoja paikkasi ovat! Brügge ei mahtunut viime Belgian reissulle, mutta sinne on tarkoitus kyllä mennä jossakin vaiheessa – sitä on kehuttu paljon!

  Erityisen mielenkiintoista oli tietää se, että sijoitin Splitin Hanian edelle. Hania kun oli huippupaikka ja Kroatista pelkästään erinomaisia kokemuksia, niin Splitiin tarvitsee mennä siis ehdottomasti! On ollut kyllä harkinnassa jo muutamaan otteeseen.

  Jos yksi kaupunki pitäisi nostaa muiden yläpuolelle, niin se olisi itsellä New York. Yhtä takuuvarmasti Top10 listalta löytyisi Kapkaupunki, josta olen aika paljon blogiinikin kirjoitellut. Kapkaupunki on mielestäni maailman kaunein kaupunki, New York sykähdyttävin!

  Liked by 1 henkilö

  • matkallalahelletaikauas · lokakuu 18

   Tulipa mieleeni, että Kapkaupunki taisi olla varuskuntien listalla. Pohdinkin kirjoittaessa että lista varmasti elää sitä myöten kun kaupunkeja kertyy. koska esim New Yorkissa en ole vielä ollut. Totta myös kommenttiin siitä, mihin kaupunkeihin Suomesta on helppo päästä. Itsekin paljon käynyt Näissä isoissa.

   Tykkää

 7. Ihanan kuuloinen lista! 🙂 Pietari keikkuu itsellänikin vahvasti TOP10-listalla. Tällainen postaus olisi mielenkiintoinen tehdä itsekin. Taidan joskus varastaa ideaa 🙂 Brugge oli mielenkiintoinen numero 1! Ihanan kuuloinen ja näköinen paikka.

  Tykkää

 8. Hauskaa! Itse en ole kaikissa listaamissasi kaupungeissa käynyt vielä 😉 Niinkuin kaikki muutkin, niin jäin minäkin miettimään heti omaa top-10 listaa ja ehkäpä sieltä voisi löytyä: Bangkok, Penang, Siem Reap, Ho chi minh, Kingston (kaikessa karuudessaan), Istanbul, Malaga, Los Angeles, Chefchaouen ja Split. Varmaankin 😀 Tämä vaatisi kyllä pohdintaa ja paljon 🙂
  Havanna on itselläni haaveissa vielä ^_^

  Liked by 1 henkilö

  • matkallalahelletaikauas · lokakuu 18

   Voi sinun listasi on ihanan eksoottinen. Siam Reap ja Ho chi minh ja istanbul kelpaisivat minullekin! Niissä en ole käynyt.

   Tykkää

 9. Maarit Johanna · lokakuu 18

  Mondon listassa on puolensa ja puolensa. Lontoot ja Pariisit nyt vain sattuvat olemaan kestosuosikkeja ja itsellekin tärkeitä paikkoja. Toki truutravellerit ovat nekin pitkillä matkoillaan todelleet tylsiksi verrattuina moniin muihin kohteisiin. 😀 Kiva lista sinullakin! Havanna kiinnostelisi tosi paljon, samoin Split. Täytyy kyllä myöntää, että minua oletusarvoisesti kiinnostaa ihan kaikki kaupungit. Jokaisella on varmasti stoorinsa ja omat mielenkiintoiset nähtävyytensä. Minun suosikkikaupunkini ylikaiken on Tromssa 🙂

  Liked by 1 henkilö

  • matkallalahelletaikauas · lokakuu 18

   Tromssa voisikin olla yksi listalla oleva. Kävimme siellä mutta siitä on aikaa. Se on totta itseänikin kiinnostaa kaikki kaupungit. Jokaisessa on aina jotain kiinnostavaa.

   Tykkää

 10. Anna Koskela · lokakuu 19

  1. Bangkok
  2. Sevilla
  3. Lontoo
  4. Singapore
  5. Nice
  6. Santiago de Chile
  7. Siam Reap
  8. Havanna
  9. Cairo
  10. San Sebastian

  Liked by 1 henkilö

  • matkallalahelletaikauas · lokakuu 19

   Eksoottisia paikkoja on sinunkin listallasi.. Niistä Lontoo ja Havanna ainoita, missä olen itse käynyt. Mutta monessa noista haluaisin käydä.

   Tykkää

 11. Pirkko / Meriharakka · lokakuu 20

  Nuo Mondon listat ovat jotenkin aina kovin varovaisia, perinteisiä ja varmoja. Kaipa se on niin, että kun tarpeeksi monelta jotain kysytään, niin keskiarvo on aina jotenkin tylsä, ennustettavissa.
  Top 10 listaa en ole tehnyt enkä oikein ajatellutkaan, mutta Kööpenhamina ainakin on kärjen tuntumassa. Lontooseenkin palaan aina mielelläni, se tuntuu jotenkin kodilta, kuten Kööpenhaminakin, vaikken ole kummassakaan oikeasti asunut, käynyt vain, mutta useita kertoja. Tukholmassa olen asunutkin ja ihan kiva kaupunki sekin on, mutten osaa aina sitä edes ulkomaaksi mieltää enää! Belgrad oli kiva kesäkaupunkina. Saksan monet pikkukaupungit samoin, esimerkiksi Aachen. San Franciscoon voisimme kuvitella palaavamme vielä kolmannenkin kerran. Iranin Isfahan oli monella tapaa kaunis. Gaborone afrikkalaiseksi kaupungiksi yllättävän tavallinen ja sillä lailla helppo tuolla mantereella. Vientianessa auringonlasku Mekong-joen rannalla oli upea Laosissa. Eli valitse näistä nyt sitten suosikkeja!

  Tykkää

  • matkallalahelletaikauas · lokakuu 20

   Totta melkoisen tylsä ja hiukan liian helppo lista. Mutta kai se niin on että valtaosa äänestää noin. Hieno nähdä, että sinulla joka on konkari ja olette käyneet niin monessa maassa, on kuitenkin suosikkina Euroopan kaupunkeja.

   Tykkää

 12. Havana tulee minulla myös ihan top 3:ssa. Se on ihana! Singapore on myös suosikkejani. Se on niin ihanan puhdas ja siellä myydään pieniä kenkiä (joita minun on aika hankala muualta löytää, kun jalkani on liian pieni tavallisiin kenkiin) 🙂
  Viime vuosina olen kyllä tykästynyt eurooppalaisiin kaupunkeihinkin, jotka ei aiemmin saanut minua syttymään yhtään.

  Tykkää

 13. Lotta | Watia.fi · lokakuu 21

  Ihan hyvä tuo Mondon lista, kuten myös sinun listasi. Oma listani… Hmm. Voiko olla samasta maasta useampi kaupunki? :-p Aika vaikea olisi TOP10 tehdä. Mutta ehkä se sieltä tulisi, jos tarpeeksi miettisi. New York ei itselläni mene kärkeen, saa nähdä, mahtuisiko edes TOP10:iin. Ei ehkä Pariisikaan, vaikka ihan kivahan sekin. Rooma, joo! Tokio tietty myös, mutta korkeammalle sijalle yltäisi Japanin Kioto. 🙂

  Liked by 1 henkilö

 14. Meidän matkassa / Monna · lokakuu 21

  Tosiaan aika perinteisiä kaupunkejahan sinne Mondon listalle löytyy, koska niin helppo Suomesta matkustaa kyseisiin kohteisiin. Omaan listaani kuuluisivat ehdottomasti Sydney, Bangkok, New York, Lontoo, Praha ja ehkä Krakova ainakin. 🙂 Tätä täytyykin joskus keskittyä pohtimaan tarkemmin.

  Liked by 1 henkilö

  • matkallalahelletaikauas · lokakuu 22

   Listasi kuulostaa hyvältä. Hirveän moni on listannut Bangkokin suosikikseen. Tästähän saisi yhteenvetona uuden suosikkilistan.

   Tykkää

 15. No kerrankin minullakin on käsillä näitä suomalaisia matkailulehtiä kun äitini toi tullessaan. Mutta en ole ehtinyt edes avaamaan kun koko ajan ollaan menossa johonkin suuntaan. Minulla on samanlainen tunne, että on vielä kaupunkeja joita haluan nähdä ennen kuin oman listani lykkään ulos. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  • matkallalahelletaikauas · lokakuu 22

   Itse päätysin listan teossa siihen, että tutkailen asiaa vuoden kahden päästä ja katsotaan, minkä saa tulokseksi silloin.

   Tykkää

 16. Mondon lista on aika yllätyksetön eli vähän tylsä, mutta sehän nyt oli odotettavissa. Kiva, että sun listassa etenkin ykkösenä ja kakkosena oli erikoisempia paikkoja! 🙂 Niin ne vaan jotkut kaupungit tulevat syystä tai toisesta itselle merkityksellisemmiksi kuin toiset. Omasta ykkösestä en ole varma, mutta kyllä se Euroopan ulkopuolelta löytyy.

  Liked by 1 henkilö

  • matkallalahelletaikauas · lokakuu 22

   Itse olen Euroopan ulkopuolella matkustellut niin vähän, joten uskon, jos matkoja tulee lisää myös lista saattaa elää. Mondon lista selkeästi menee muodin valtavirrassa. Esim Wieniin on viime aikoina päässyt matkustamaan melko edullisesti. Siellä on käyty siis paljon ja ihan varmasti vaikuttaa listaan. Muistaakseni 2011 ykkösenä Mondon listalla oli Singapore…

   Tykkää

 17. Olipas kivan kuuloinen lista ja paljon samojakin kaupunkeja meiltä löytyi 🙂 Bruggessa en ole käynyt, Ghentissä ja Monsissa kylläkin, ja niistä pidin kovasti. Mulla vain oli varsin suuri kynnys laittaa listalle pienempiä kaupunkeja tai kaupunkeja, joissa olen käynyt vain päiväreissun verran. Moni pienempi kaupunki on ihastuttanut mua valtavasti, mutta epäilen niiden ”kestävyysarvoa” siinä, kuinka monelle käyntikerralle sitä ihastuttavuutta riittää. Suuremmissa kaupungeissa näkeminen ja tekeminen eivät lopu monenkaan kerran jälkeen ja siksi niitä päätyi enimmäkseen mun listoille 🙂

  Liked by 1 henkilö

  • matkallalahelletaikauas · lokakuu 23

   Mielenkiintoiset näkökulmat kaupungin valinnasta. Itsellä ennemmin meni fiilispohjalta eli varmaan omaa fiilistä ollut mukana. No Bruggessa olisin halunnut olla tätäkin ja uskon, että tekemistä olisi riittänyt vielä.

   Tykkää

 18. Tiia/ReiseReise · lokakuu 24

  Oli kyllä kivaa ja mielenkiintoista lukea.Taidan itsekin tehdä oman listan, taitaa mun listalle tulla pienempiä kaupunkeja pääasiassa. Ykkösenä on kyllä yhä aina Berliini.

  Tykkää

 19. Päivitysilmoitus: Vuoden 2016 luetuimmat jutut | MATKALLA LÄHELLE TAI KAUAS

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s