Syksyn loistoa Mustion linnassa

Meillä on tyhy-päivä. Sitä lähdemme viettämään Mustion linnaan.

Se sijaitsee Mustion kylässä Länsi-Uudellamaalla. Helsingistä Mustion linnaan on matkaa 80 km. Linnan historia ulottuu 200 vuoden taakse.

IMG_20161014_140701.jpg

Saavun paikalle aamulla. Yllätyksen koen jo autosta ulos astuessa. Täällähän on oikea puisto. Nyt syksyn lehtien värikyllästämä puutarha on kaunis mutta minkälainen alue onkaan kesällä kaikkien kukkien kukkiessa. Kerrassaan upeaa. Tänne on ehdottomasti tultava kesälläkin.

Kierrämme museossa. Meillä on todella hyvä opas, joka kertoo värikkäästi linnan historiaa. Sieltä löytyy paljon ainutlaatuisia asioita. Mustion linna rakennettiin vuosina 1783–1792 Magnus Linder II toimesta. Rakennus on Suomen suurin ei-kirkollinen puurakennus ja se edustaa tyylisuunnaltaan siirtymäkautta rokokoosta uusklassisismiin, kun taas sisustus on kokonaan kustavilainen. Päärakennuksen mielenkiintoisimmat kohteet ovat parkettilattiat, erityisesti neljästä eri puulajista tehty patruunan työhuoneen lattia ja toisessa kerroksessa sijaitseva vierashuone, “kuninkaan huone” jossa yksi kuningas (Kustaa III) ja kaksi tsaaria (Aleksanteri I ja Aleksanteri II) ovat levänneet. Eräs Mustion Linnan loistokkaimmista aikakausista oli Hjalmar Linderin aikana, 1900-luvun ensimmäisinä vuosina. Hän omisti mm. maata yhteensä 64 000 ha ja osti yhden Suomen ensimmäisistä autoista vuonna 1902. Muiden mukana Hjalmar Linderin vieraina Mustiolla ovat olleet Jean Sibelius ja Louis Sparre. (lainaus kotisivuilta)

Alkuperäistä tapettia

IMG_20161014_124814.jpg
Vierashuoneen sänky, missä kuninkaalliset ovat yöpyneet
img_20161014_125548
Uunin kaakelit tuotu Italiasta, jokainen laatta maalattu käsin

Kierroksen jälkeen muilla on kiire lähtä pois. Jään itse vielä koiran kanssa tutkimaan puistoa. Kävelemme Mustionjoen rannalle vievään polulle. Polulta pääse laiturille, joka menee jokea pitkin. Laiturin vierellä joessa kasvaa lumpeita. Ne kukkivat vielä lokakuussa! Puistossa on paljon erilaisia paikkoja, missä voi oleskella ja nauttia näkymistä. Tämä muistuttaa Italian puutarhoja.

Nautin näkemästäni. Tänne palaan kesällä uudelleen.

Mustion linna

IMG_20161020_150926 (3).jpg

IMG_20161014_141752 (2).jpg

Mustiossa kerrotaan kummittelevan. Niistä opas ei kerro mitään. Kirjassa Suuri suomalainen kummituskirja (Eero Ojala) kerrotaan näistä kummituksista.

Kummituksista saa lukea myös esim seuraavassa jutussa Mustion Kummitukset.

IMG_20161014_141130 (2).jpg

Yksi vastaus artikkeliiin “Syksyn loistoa Mustion linnassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s