La Gomera -pieni on kaunista

Olimme vuonna 2013 viettämässä syyslomaa Teneriffalla Playa De la Americaksessa, (mistä täytyy mainita, että paikka oli positiivinen elämys Gran Canariaan verrattaessa). Johtuu suureksi osaksi siitä, ettö yksinkertaisesti sitä ei joka päivä pysty jäämään rantatuoliin loikoilemaan, vaan välillä on lähdettävä merta edemmäs ”kalaan”.

1.jpg
Lähtösatama Los Christianos

Tälle uteliaalle luonteelle Teneriffa tarjosi todella paljon tutkittavaa. Kaikkea emme edes ehtineet nähdä ja osa tarjonnasta jäi jopa toiseen kertaan.

Teneriffaa haluan muistella toki vielä erikseen ja erityisesti Teide By night retkeä mutta myös La Gomerassa oli sitä jotain. Aloitetaan siis siitä.

Se jokin, mikä Gomerassa viehätti oli mm. aitous ja uskomattomat maisemat luonnonsuojelualueineen….

2.jpg
Lautta lähestyy La Gomeraa ja Sebastiania
4.jpg
La Gomeran uskomattomat näköalat road tripillä

Olimme aurinkomatkojen matkalla ja tämän kokopäiväretken ostimme heidän kauttaan. Suomalaisen ja vielä paljon puhuvan sekä kokeneen oppaan vuoksi tämä kannattikin.

Aamulla varhain läksimme matkaan, ensin bussilla, joka vei meidät Los Christianoksen satamaan. Satamasta jatkoimme matkaa lautalla. Lauttamatka taisi kestää hiukan reilun tunnin. Alkutaipaleella totesimme, että Gomeralle pääsisi siis ihan omatoimisestikin. Opastettua matkaa ensimmäisellä kerralla suosin ihan jo siksi, että näin saa paremman kokonaiskuvan paikasta.

Lautan määränpää Gomeralla oli sen pääkaupunki San Sebastianiin.

Bussilla jatkoimme heti matkaa. Edessä oli saaren ympäriajo. Pysähdyimme muutamassa kylässä ja näköalapaikoilla, mm. Vallehermoson kylässä, Garajonayn luonnonsuojelualueella laurisilvan metsässä (Unescon maailmanperintökohde) ja lopuksi San Sebastianissa.

7

11
Vallerhermoson kylä

IMG_1277.JPG

Tuleva näköalatasanne. Liekö jo avattu?

Lounaalla käväisimme jossain Vallehermoson kylän jälkeen. Perinteistä ruokaa syödessämme saimme kuulla ihmeellistä vislauskieltä. Kieli on alkuperäiskansojen käyttämää. Nykyään sitä saa opiskella yliopistossakin. Pieni saari on aikanaan elänyt hyvin omaa elämäänsä Atlantilla.

img_1335
Yhä edelleen sitä kaunista peikkometsää. Kuvat ei tässä ikävä kyllä kerro koko totuutta.

Laurissilvan metsä oli unohtumaton, jollain tavoin muistutti peikkometsää. Puut täynnä naavaa, kasvit jättimäisiä. Kuten ns varvut, jotka meillä pieniä kukkapuskia oli täällä puita (kts kuva alla). Tällaisia metsien kerrotaan olleen tertiäärikaudella kaikissa Välimeren maissa.

img_1345
Edustalla palaneita varpuja. Vuroistossa oli ollut muutama vuosi sitten tulipalo.
24
Kolumbuksen muna eli Roque de Agando -vuori. Voisiko olla tulivuoren kraaterin sydän? Mutta vaan niin kaunista!

Kolumbuksen munaan, siis vuoreen, liittyy legenda eli miten vuori sai nimensä. Tehtyään useamman löytöretken Kolumbus oli kuuluisa ja rikas. Hänen käydessään Espanjan hovissa muutamat hovimiehet alkoivat vähätellä hänen saavutuksiaan toteamalla, että olisihan tuohon nyt kuka tahansa pystynyt. Aikansa pilkkaa kuunneltuaan Kolumbus otti pöydältä kananmunan ja pyysi miehiä asettamaan sen pystyyn niin ettei se kaadu eikä vieri. Jokainen vuorollaan yritti, mutta aina yhtä heikoin tuloksin, muna kaatui. Lopulta Kolumbus otti munan, napautti sitä kevyesti pöytään,vain sen verran, että kuori säröili ja asetti munan seisomaan pystyyn. Tähän hovimiehet toteamaan, että olisi hän tuohon kuka tahansa pystynyt, mihin Kolumbus vastasi, että niin olisi, mutta MINÄ sen tein. Saarella myydään matkamuistoksi noita munia.

Kolumbukseen ja saareen liittyy omia tarinoita. Huhutaan, että hän olisi löytretkillään aina pysähtynyt tällä saarella, koska oli rakastunut saarta hallinneen kreivin leskeen ja tietysti, koska saarella oli hyvää varustaa laiva täyteen muonaa.

17.jpg

Saavumme (laskeudumme) San Sebastianiin. Taustalla horisontissa Teide

Lopuksi saavuimme San Sebastianin kaupunkiin. Teimme siellä lyhyen kävelykierroksen ja käväisimme iltapäiväkahvilla. Samaisessa kaupungissa huhutaan Kolumbuksen pysähtyneen tankkaamaan varastojaan Amerikan matkaansa varten.

Saari ei ole kovin suuri mutta sitäkin mielenkiintoisempi ja sanotaanko koskematon. Siellä asustelee noin 20 000 asukasta. Sen luonto on aivan mahtava vuorijonoineen ja vehreine maisemineen. Kiemurtelevat tie vuorilla ja rotkoissa. Välillä tulikin pohdittua, pääsemmekö ikinä perille.

18
Torre del Conde saaren vanhimpia rakennuksia 1400 -luvulta. Väitetään, että Kolumbus olisi yöpynyt tornissa ja tavannut rakastettuaan siellä.
19
Kirkko La Iglesia de la Asuncion 1500 -luvulta

img_1384

Saarta mainostetaan myös hyvänä patikointikohteena. Vaellus Gomeralla, ei hullumpi ajatus. Sellaisen voisi vaikka joskus tehdä.

LINKKEJÄ:

http://www.rantapallo.fi/espanja/la-gomera/

http://www.tripadvisor.fi/Tourism-g187469-La_Gomera_Canary_Islands-Vacations.html

http://www.lagomera.travel/canary-islands/la-gomera/en/

http://www.gomeralive.com/garajonay/

22

23
Los Christianos

Yksi vastaus artikkeliiin “La Gomera -pieni on kaunista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close