Joulua Hollannissa

Taas on eletty yksi joulu elämässä. Tästä joulusta sitten yllätäen tulikin erilainen vaikka Euroopassa joulua vietimmekin.

Kulttuurilliset ja uskonnolliset erot vaikuttavat melkoisesti joulunviettotapoihin. Me vietimme joulumme Hollannissa Leidenissa tyttären luona. Joulua vietimme hollantilaiseen tapaan. Mitään hirveän uskonnollista joulua emme viettäneet, koska perhe, jonka kanssa joulua vietimme, ei kuulunut kirkkoon. Ja onhan Hollanti niin monen kansalaisuuksien risteymä maa, että tuollaiset asiat muovautuvat ajan saatossa.

Pieni lisäys hollantilaiseen jouluun.

Eräänlainen joulujuhla vietetään jo 5.12. jolloin on Sinterklaas. Tämän ei kuitenkaan kaikki myönnä olevan joulu. Vaikka silloinkin annetaan lahjoja.

IMG_0008.JPG
Kuusi, mihin sai jättää terveisiä

Olimme Leidenissa jo 23.12. Tuon päivän kiertelimme kaupungissa tutkimassa kuinka Leiden sonnustautuu jouluasuun. Ja toki sieltäkin löytyi ihana eurooppalainen joulutori. Se oli rakennettu kanaalin päälle. Sillan toisella puolen oli myös luistinrata. Olen aina haaveillut päästä käymään eurooppalaisella joulutorilla ja nyt hieman sain esimakua siitä. Ja kyllä se Gluhwein kulkemisen jälkeen maistui juuri siltä, miltä aina olin kuvitellutkin maistuvan. Paras löytö torilla oli suklaakuohuviini. Oikeasti kuohuviinissä oli kaakaojauhetta ja pähkinää ja mikä maku, se oli suklainen. Joimme sen samana iltana kihlajaisten kunniaksi. Mutta siis vielä kaupungista. Koko kaupunki oli kauniisti sonnustautunut jouluun. Iltavalaistuksessa kaupunki oli vielä kauniimpi. Torilla emme illalla enää kylläkään käyneet. Lukijoiden pyynnöstä, tässä lisätietoa suklaakuoharista.

IMG_20161223_121709.jpg
Joulutorilla

IMG_20161223_122259.jpg

Jouluaattoa ei Hollannissa vietetä. Se on ihan normaali arkipäivä. Me päätimme lähteä päiväksi Rotterdamiin. Rotterdamista tarkemmin juttua erikseen. Päivä oli tuulinen ja kylmä. Jossain vaiheessa iltapäivää alkoi iskeä hiukan koti ikävä ja ikävä takan lämpöön. Mutta onneksi päivän pelasti iltamme.

Juhlan tuntua jouluaattoon toi illaksi varattu pöytä Euromastista Rotterdamin televisiotornista. Pikkuhiljaa alkoi päivän väsymys kulkemiseen karista ihaillessamme tornista maisemia. Me päätimme palkita itsemme siellä vaatimattomasti viiden aterian menulla viinipaketteineen. Ja hyvää oli! Ensimmäisen alkuruoan kuva puuttuu; oli nälkä. Lisää voit katsella Linkistä: Euromast. Siellä voi muuten vaikka yöpyä. Kovin kyllä torni heilui. Tulisikohan yöpyessä kovalla tuulella ”merisairaaksi”?

IMG_20161224_122106.jpg
Rotterdamin ihana kauppahalli
15824308_10209263778564743_880052406_o.jpg
Näkymä Rotterdamista ennen pimeää

Joulupäivä on hollantilaisille se tärkeä juttu. Jo heti aamulla olivat tyttäreni ja vävykokelas kokelaan sukulaisten luona brunssilla. Me nautimme aamiaista kiireettömästi hotellilla.

IMG_20161226_090134.jpg

Päivällä aikaamme kulutimme käväisiémällä hieman nähtävyyksiä katselemassa. Illalla sitten juhlimme yhdessä. Olimme etukäteen spekuloineet kovin, että mikäköhän onkaan se perinteinen ruoka, mitä meille tarjotaan.  Yllätykseksemme meillä oli kunnon barbeque pailut. Grillailimme pöytägirllillä pieniä lihapaloja; nautaa, sikaa, pekonia, kanaa ja lihapullia. Grillin alaosassa oli vastukset, joiden päällä pieniin teflonpannuihin sai aseteltua vihanneksia, joita kypsensimme lisukkeina. Heillä kun ei ole mitään perinteisiä jouluruokia, kuten meillä suomalaisilla, vaan hollantilaiset ennemminkin haluavat juhlistaa joulua kokkaamalla jotain erikoista. Onneksi näin sillä kyllä tuo heidän joulumenuu oli huomattavasti parempi kuin meidän.

Muilta osin ilta sujui leppoisasti jutustellen.

IMG_20161225_183829.jpg

IMG_20161224_095848.jpg
Bostrad, vävykokelaan työpaikka
Kategoriat EUROOPPA, Hollanti, Joulu 2016, Leiden, Rotterdam

25 vastausta artikkeliin “Joulua Hollannissa

  1. Ihania joulumuistoja varmasti ikuisesti!

    Tykkää

    1. Kiitos kyllä vaan! Harvoin sitä syö viiden aterian menuta Rotterdamin näköalatornissa!

      Tykkää

  2. Mä olen käynyt Hollannissa vaan pikaisesti päiväretkellä ja totesin sen tylsäksi maaksi. Postauksesi perusteella se vaikuttaa kuitenkin tosi samantyyppiseltä kuin Saksa, joka ei ollut tylsä, niin ehkä pitäisi sitten Hollannillekin antaa toinen mahdollisuus. 🙂

    Tykkää

    1. Kiitti kommentistasi! Ehdottomasti kannattaa antaa toinen mahdollisuus ja lähteä hieman pidemmälle kuin Amsterdamiin. Esim Utrecht, Rotterdam, Haag yms sekä nuo merenrantakaupungit (joista teen juttua jossain vaiheessa) ovat käymisen arvoisia. Minäkään en pitänyt Amsterdamista.

      Tykkää

  3. Oikein mukava tapa viettää joulua, jos mikään tapa on miellyttävä. Ei kai missään muualla jouluaatto ole mikään erityinen päivä paitsi Suomessa? Minä olen saanut niin paljon suosituksia eurooppalaisista joulutoreista, että kohta pakko olisi käydä sellaisella itse.

    Tykkää

    1. Kiitti kommentista! Kyllä loppua kohdn joulu alkoi senkun paranemaan. Ja ehdittiin joulutorillekin. Minä ihastuin niihn.

      Tykkää

  4. Ainakin näyttäisi hollantilainen joulu sikäli erovan vaikka espoolaisesta, että kaupungilla on enemmän elämää, vaikka talvi onkin!

    Tykkää

    1. Totta. Jouluaattona kaupat olivat ihan normaalisti auki ja kaupungilla todella paljon väkeä. Siellä käydään paljon jouluna ulkona syömässä kun taas meillä istutaan pääasiassa perhepiirissä kotosalla. Jokaisessa ravintolassa kun näytti olevan kuhinaa. Sama joulupäivänä. Paitsi silloin ei kaupan ovet auenneet. Kyllä mekin tuumasimme, ettemme Suomessa olisi ulkosalla viettäneet aikaa tuollaisella kelillä kuin siellä(tuuli 11 m/s ja asteita 5).

      Tykkää

  5. Hmm, suklaakuohuviini kuulostaa mielenkiintoiselta! Tornissa nautittu jouluaaton illallinen ja seuraavan päivän hollantilainen perhejoulu olivat varmasti molemmat kivoja ja ikimuistoisia kokemuksia 🙂

    Tykkää

    1. Kyllä se oli mielenkiintoista. Suklainen maku oli todellista mutta ehkä hieman liian makea kuohari. Sinne oli lisätty kaakaojauhetta ja pähkinää. Ohessa linkki valmistajan kotisivuille. Tätä löytyy Belgiasta. http://www.chocolate-in-a-bottle.com/

      Tykkää

  6. Mä olen kans käynyt joskus Euromastissa, tosin ihan vain baarin puolella. Sikäli ikimuistoinen reissu, että odotin silloin esikoistani.

    On varmasti kiva viettää erilaista joulua, vielä kun pääsee toisen perheen luona sitä viettämään. Näkee kunnolla paikalliset tavat ja perinteet. Suklaakuohari pisti heti minunkin silmääni, pakko kyllä päästä joskus maistamaan!

    Tykkää

    1. Totta harvoin tulee joulu aattoa vietettyä tv tornissa saatikka, että syö tuollaista illallista. Kyllä tässä juuri on mielenkiintoista se kuinka eri kulttuurit kohtaavat. Meidän perheessä sitä riittää.

      Tykkää

  7. Eurooppalaiset joulutorit on vielä kokematta, niin paljon niitä on hehkutettu että tänä vuonna olisi kiva päästä käymään. Suklaaskumppa kuulostaa huikealta, eikä viiden ruokalajin illallinenkaan ollenkaan pöllömmältä!

    Tykkää

    1. Itselle joulutorien suhteen tämä oli vasta alkua. Toivon myös löytäväni itseni joulutorilta uudelleen. Suklaaskumppa oli ylläri.

      Tykkää

  8. Suklaakuohari sai heti mielenkiintoni heräämään! Joulutorit ovat ihania, liian harvalla olen päässyt käymään. Tämän joulun varmasti muistat hyvin pitkään, ehkä ihan aina. Itse olen viettänyt joulua ulkomailla vaikka miten monesti, ja kaikki ovat jääneet hyvin mieleen 🙂

    Tykkää

    1. Kyllä ne erilaiset joulut jäävät mieleen. Tämä oli nyt kolmas erilainen joulu.

      Tykkää

  9. Nyt kun on parin viikon sisään lukenut monia postauksia joulusta ulkomailla (ja pari tullut vietettyä itsekin), niin sitä vakuuttuu yhä enemmän siitä, ettei ole suomalaisen joulun voittanutta. Rakastan joulua Suomessa. Tosin saa nähdä, mihin tämä jatkuva kauppojen aukiolojen vapauttaminen johtaa, ehkä meilläkin on pian jouluna kaupat normaalisti auki ja käymme nauttimassa ravintolaillallisen jouluaattona. 🙂 Hollanti tosiaan on sellainen sulatusuuni, että hyvä tietenkin niille, jotka eivät joulua vietä. Saa elää suht normaalia elämää senkin ajan.

    Tykkää

    1. Hollannissa on vapaampa mutta kyllä niillä jouluhässäkät on samalla tavoin. Viettävät sitä vaan hyvin eri tavalla kuin me. Minusta on välillä ihabn jees olla joulu poissa ja tuo jouluaaton vierailu jää kyllä mieliin.

      Tykkää

  10. kun en itse joulua vietä, niin tuo hollantilainen asenne ”jouluruokiin” on aika virkistävä. Itsekään en tahtoisi aina vain syödä samoja juttuja vain sen vuoksi, että niin on aina tehty.

    Tykkää

    1. Täytyy sanoa että jouluruokien syöminen keskuteluttaa meidänkin perhettä joka joulu ja aina niihin päädytään.

      Tykkää

  11. Onpas kivan erilainen joulu ollut teillä. Ihana tuo iltanäkymä tuolta tornista, jossa olitte syömässä. 🙂

    Tykkää

    1. Kiitos kommentista! Kyllä vaan jouluaatto oli ikimuistoinen. Harvoin sitä tuollaisessa paikassa jouluaan viettää.

      Tykkää

  12. Kiitos vierailusta mun ekassa IGTT-jutussa. Rotterdam onkin käymättä meillä, vaikka Amsterdam ja Haag siinä lähellä on käytynä. Hieno juttu sulla!

    Liked by 1 henkilö

    1. Eipä kestä! Meillä on käymättä Haag. Sinne kuulemma menemme seuraavalla kerralla.

      Tykkää

Jätä kommentti