Leiden -pikkukaupungin vetovoimaa

On aika kertoa jokunen sana Leidenista, missä useasti olemme viime aikoina vierailleet. Jollain tavoin kun alan pitämäänkin kaupungista yhä enemmän ja enemmän.

Leiden on noin 40 minuutin junamatkan päästä Amsterdamista.  Eli sopiva päivämatkakohteeksi, jos olet Amsterdamissa pidempään ja siellä on jo kaikki nähty.

Leidenissa asustelee noin 120 000 ihmisiä. Se on yliopistokaupunki. Yliopisto on ollut siellä jo 1575 vuodesta. Niitä on nykyään kolme, joista yksi on maan vanhin.

Asutusta siellä on ollut jo kauan. Tästä kertoo mm se, että Leidenin ja Katwijkin välillä kulkee Rooman aikainen valtatie. Leiden sijaitsee yhdessä Rheinin jokimutkista (olde Rein). Siksi sitä on alettu asustaa jo varhaisessa vaiheessa. 1600 -luvulla tuo reitti oli erittäin tärkeä Euroopalle. Sitä pitkin kuljettiin keski-Eurooppaan ja Amerikkaankin. Kauppapaikkana Leiden on toiminut jo 1400 -luvulla. Nyttemmin vesiväylä Rheinille kulkee Rotterdamista. Yllättävää on myös se, että pelkästään Amsterdam ei ole kanaalikaupunki, vaan useat Hollannin kaupungit ovat sitä, kuten Leiden. Leidenissa on kanaaleja ja vettä Hollannin kaupungeista toiseksi eniten.

Asuinolosuhteet olivat mielenkiintoiset 1600 -luvulla. Kaupungissa ei ole ollut kunnollista juomavettä. Panimo siellä oli. Se puhdisti oluen tekemistä varten vettä. Puhdasta vettä ei kuitenkaan jaettu asukkaille vaan sitä käytettiin oluen valmistuksessa. Siitä johtuen tarinan mukaan kyläläiset  ja opiskelijat joivat olutta.

Leiden on kesäkaupunki. Se on veneilijöiden suosiossa. Sinne pääsee jokiuomaa pitkin. Olimme muutama vuosi sitten siellä kesällä. Kuinka ollakaan, satuimme paikalle sillifestivaalien aikaan. Silliä sämpylän välissä ja hiukan sipulia kylkeen. Se oli oikea elämys.

IMG_20161226_112219.jpg

Nähtävyyksiä Leidenissa löytyy paljon mm. kuusi museota,  kaupunkiin johtavat portit Zijlpoort ja Morspoort 1700-luvulta. Osa linnoitusta de Burcht 1100 -luvulta, kanaalit, muutama mylly, joista toinen on museo Molen de Walk 1700-luvulta, De Waag 1657, vanha kaupunki ja paljon kirkkoja. Kuuluisuuksia on mm Rembrandt. Leiden wikipediassa

Minun lempipaikkojani ovat:

Keskusta ja sen vanhakaupunki ostoskatuineen

Öiseen

IMG_20161223_125340.jpg

Linnoitus

Sen ulkopuolella kesällä on ihania kahviloita, missä istahtaa kupposelle kahvia.

IMG_20161223_124432.jpg

IMG_20161223_124855.jpg

IMG_20161223_124940.jpg

IMG_20161223_125006.jpg

Lukemattomat kanaalit ja niiden varrella sijaitsevat ihanat talot

IMG_20161226_112453.jpg

Tuulimyllyt

IMG_20161226_112557.jpg
Rembrandtin isä on ollut tuulimyllyssä, j0ka on kuvassa, aikanaan töissä.

Kanaaliristeily vain 3 €/puoli tuntia kyseisenä päivänä. Normaalisti tunnin risteily.

IMG_20161223_132008.jpg

IMG_20161223_135307.jpg

Kaupunkiin johtavat portit

Niitä on kaksi.

Hollannin paras Boutique hotelli Boutique van leyden

Kuvaa hotellista minulla ei ole mutta tosiaan hotelli on äänestetty Hollannissa yhdeksi parhaimmista. Ja kun yllä olevan linkin sivuilla vierailee, en ihmettele ollenkaan. Luulenpa, että ensi kerralla mekin löydämme itsemme sieltä.

Lisäys 2019 huhtikuu. Olimme vuonna 2018 kyseisessä hotellissa. Jossain vaiheessa hotellista tulossa juttua. Mutta voin todeta, että oli kyllä ihastuttava!

IMG_20161223_125829.jpg

Kategoriat EUROOPPA, Hollanti, LeidenAvainsanat

53 vastausta artikkeliin “Leiden -pikkukaupungin vetovoimaa

 1. Äh … lisää muistutuksia siitä, että edellisestä kerrastamme edes Amsterdamissa on liian kaua. Ja ehkä tosiaan kannattaisi Hollannille sitten samalla varata vähän enemmänkin aikaa. Utrechtissa päädyimme aikoinaan olemaan toista viikkoa töitteni takia, mutta se ei oikein kyllä sytyttänyt.

  Tykkää

  1. Utrechtissä en ole käynytkään. Minut Hollannissa on sytyttänyt keväiset tulppaanipellot, Keukenhof ja nuo ihanat rannikkokaupungit. Niistä muutamasta ajattelin tehdä jossain vaiheessa juttua. Ja Leiden, pikkuhiljaa alkaa syttyä kyseiselle kaupungille.

   Tykkää

 2. Noita kanaaleja seikkaillen voisi viettää päiväkausia! Kesällä on eksyttävä sinne uusiksi itsekkin 🙂

  Tykkää

  1. Kyllä vaan veneen vuokraus tai ihan omalla veneellä meno tuota Euroopan rannikkoa pitkin voisi olla mielenkiintoinen elämys! Hollannin rannikko on myös kaunis. Ollaan käyty mm. Vlissingenissä, Katwijkissä ja Noordwiikissä.

   Tykkää

 3. On kyllä mukavan näköinen paikka ja varmasti löytyisi paljon valokuvattavaa. Tähän aikaan vuodesta vaan aika harmaata mut oon varma, että tuolla olisi keväällä/kesällä tosi kaunista.

  Oliko tuolla muuten myös sellaisia kanaaliristeilyjä, jotka menee rannikolle asti?

  Tykkää

  1. Aivan varma en ole pääseekö risteilemään rannikolle asti mutta Rotterdamissa pääsee kyllä. Ohessa linkki venevuokraus ja kanaaliristeily yritykseen. http://www.bootjesenbroodjes.nl/en/bootjes-en-broodjes-english
   On totta, että kesällä kauniimpi. Koitin etsiä kuvia, kun olimme siellä kesällä mutta en löytänyt enää. Silloin vielä sattui olemaan sillifestarit, kun siellä olimme. Kaupunki oli täynnä väkeä. Ja kuvattavaa todellakin on!

   Tykkää

 4. Sulla onkin kiva etu, kun pääset vierailemaan Leidenissä niin usein! Tutustuu ihan toisella tavalla paikkaan kuin perus kertavierailulla. On kyllä kivanoloinen kaupunki, kuten Hollannissa moni tuntuu olevan. 🙂

  Tykkää

  1. Totta ja samalla tulee enemmän ymmärrystä hollantilaisten kulttuurista. Yllättänyt on itsenikin se, että nähtävää on paljon. Viimeksikin näimme taas vaikka mitä.

   Tykkää

 5. Leiden on tuttu nimi juuri korkeakoulujensa takia. Olipa kiva kuulla vähän taustoja ja myös miltä näyttää niin osaa yhdistää kun seuraavalla kerralla tulee vastaan 🙂

  Tykkää

 6. Sympaattisen oloinen kaupunki ja hieno historia. Täytyy laittaa korvan taakse, jos jossain kohtaa tie vie Hollantiin 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos!Paljon Hollannissa on loppujen lopuksi nähtävää. Amsterdamilla vaan on eniten medianäkyvyyttä.

   Tykkää

 7. Vaikuttaapa viehättävältä paikalta! En ollut aiemmin tuosta kuullutkaan. Tulipa tällekin päivälle opittua jotain uutta 🙂

  Tykkää

  1. Aina oppii jotain uutta! Kesällä vielä viehättävämpi kuin talvella.

   Tykkää

 8. Ihanan näköinen pikkukaupunki ja nuo kanaalit on hienoja! 🙂

  Tykkää

  1. Kiitti kommentista! Kanaalit ja vanhat talot tekevät kaupungista valokuvauksellisen.

   Tykkää

 9. Onpa todella idyllisen ja mukavan näköistä! Kyllähän tuollakin varmasti mieluusti muutaman päivän viettää – joskaan en ole yhtään varma siitä että Amsterdamista voi saada kyllikseen. Erityisesti pyöräreissu Hollantiin kyllä kiinnostaisi.

  Tykkää

  1. Kyllä vaan viettääkin ja täytyy sanoa, että Hollannissa on paljon erilaista nähtävää. Itse en niin syttynyt Amsterdamille, vaikka kaksi kertaa olen siellä käynyt. Pyötäreissu olisikin mielenkiintoinen. Siellä kun ei juurikaan mäkiä ole. On vaan mahdollisesti vastatuulta:)

   Tykkää

 10. Hollanti viehättää monella tapaa ja kiva lukea juttuja muistakin kaupungeista kuin Amsterdamista. Hauskoja nippelitietoja kuten tuo oluen juonti. 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista! Kaiken kaikkiaan Matkablogeja kun lukee, tule tietoisemmaksi siitä, mitä kaikkea onkaan tarjolla. Uskaltaa siis itsekin poiketa omilla reissuilla tuntemattomille alueille. Täytyy sanoa, että oluen juonti juttu yllätti. Onkohan niin ollut muuallakin tuohon aikaan sama asia? Siksi kai sitä olutta on juotu…

   Tykkää

 11. Valokuvauksellinen paikka! 🙂 Ja kyllä olut veden voittaa vai miten se meni 😉

  Tykkää

  1. Valokuvauksellinen kyllä ja erityisesti kesällä. Itse en juo olutta mutta viini kyllä kelpaa.

   Tykkää

 12. Hei, tämä tuli tosi osuvaan saumaan, olen nimittäin miettinyt, että minne täältä Amsterdamista kannattaa tehdä päiväretkiä 🙂 Voi tosin olla, että tää sellainen kohde, joka kannattaa kuitenkin säästää kesään! Tiedätkö, pääseekö Leidenistä siis veneellä ihan Damiin asti?

  Tykkää

  1. Ilman muuta kannatta käydä ja Keukenhofissa sekä rannikkokaupungeissa. Voin kysyä tuota mutta epäilen ettei pääse.

   Tykkää

  2. Ja vielä kanaaleja pitkin pääsee omalla veneellä Hollannissa melkein minne vaan mutta julkisia liikenteitä tuskin on.

   Tykkää

 13. Olen kuullut väittämän, että ennen vanhaan Kööpenhaminassakin puhdistettiin vettä vain olutta varten, joten juomakelpoisen veden puutteessa kaikki joivat olutta, lapset mukaan lukien. Samanlaisia tarinoita siis muuallakin 🙂
  Kivan näköinen kaupunki! Amsterdamiin pitäisi ensiksi päästä, ja kun sitä on nähnyt riittävästi, voisin käydä täälläkin 🙂

  Tykkää

  1. Aivan tuota hiukan pohdinkin kai se keskiajalla on ollut niin, että olutta ja vettä vaan juotiin 😉

   Tykkää

 14. Kivasti tippi jos toinenkin on kanavassa, mutta valitettavasti kuvaa ei saa suuremmaksi ja tippi jää määrittämättä. Parasta kaupungissa kuin kaupungissa on puisto ja sen kvaakkulampi. Sillivoileipä tulee hyvänä kakkosena. Taidankin ostaa silliä.

  Tykkää

  1. Ai niitä kvaakkuja kyllä siellä uiskenteli. Tuosta tuli mieleen New York ja se leffa missä hameasuinen vanha nainen säkistä kaataa siemeniä linnuille. Me näimme sellaisen Nycissä eräänä aamuna….mutta en saanut naista ikuistettua kameraan vaan ne linnut, jotka kulkivat perässä nokkimassa siemeniä.

   Tykkää

   1. Aika monessakin leffassa kvaakut ovat sivuosassa. Esimerkiksi kun agentit tapaavat, niin ne tapaavat kvaakkupuistossa tai sitten kun ihmiset rakastuvat, ne menevät kvaakkupuistoon.

    Tykkää

 15. Kiitos erinomaisesta kaupunkioppaasta. Tuo pitää laittaa talteen, sillä eihän sitä tiedä milloin taas löytää itsensä noilta seuduilta. Olin tuolla kauan sitten konferenssissa, mutta enpä muista juurikaan noita paikkoja. TÄytynee napata kuvat esiin 🙂

  Tykkää

  1. Kiitti kommentista! Tuosta kuvien kaivamisesta tuli mieleen, että eikö olekin metkaa otat kuvan jostain ja jälkeenpäin vasta tajuat, missä olit.

   Tykkää

 16. Hollanti on rakas maa jo siitä syystä, että vietin reilut 15 vuotta sitten puoli vuotta Nijmegenissä. Silloin tuli käytyä monissa kaupungeissa siellä, mutta Leidenissä ei. Noita kuvia katellessa iski hirveä ikävä Hollantiin, joten pitääkin ehkä tehdä taas suunnitelmia reissulle sinne suuntaan 🙂

  Tykkää

  1. Täytyy sanoa, että kyllä meillä Hollanti rajoittuu lähestulkoon Amsterdamiin. No on siiellä paljon muutakin. Me on käyty joka käynnin yhteydessä jossakin lähiseudulla. Niistä juttua myöhemmin.

   Tykkää

 17. Sympaattisen näköinen kaupunki ihanine taloineen, kyllä tuolla päivän tai useammankin viihtyisi. 🙂 Hollanti on itselleni vielä ihan tuntematonta seutua, mutta kiinnostaisi! Eipä ole muuten Suomessakaan kovin puhdasta juomavettä ollut ennen vanhaan, vasta viime vuosisadalla. Monissa paikoissa pohjavedestä on edelleenkin putsattava varsinaisia myrkkyjäkin pois ennen kuin veden voi laskea putkistoon.

  Tykkää

  1. On totta että vettä pihdistetaan juomakäyttöön mutta onneksi oluttehtaat ei niele kaikkea vaan mekin saamme vedestä osamme. Tuohon aikaanhan ei ollut tämmösiä vedenjako systeemejä kuin nyt.

   Liked by 1 henkilö

   1. Näinpä, ajatella jos joutuisi juomaan pelkkää olutta. 🙂

    Tykkää

 18. Olen Pirkon kanssa samoilla linjoilla eli edellisestä Amsterdamin (tai ylipäänsä Hollannin) reissusta on liian kauan aikaa. On muuten aika Amsterdamin oloinen paikka 🙂 Hauska tuo tarina vedestä ja oluesta.

  Tykkää

  1. Kai se kanaalien vuoksi on hyvin Amsterdamin oloinen. Poikkeuksia on linnoituksen rippeet ja se , ettei tuolla ole coffee shoppeja.

   Tykkää

 19. Heh, on se ollut varmaan hilpeää elämää jos veden sijaan juotiin aina olutta 🙂 Onpa viehättävän tuntuinen pikku paikka. Tuommoisissa pykälää pienemmissä ja tuntemattomammissa paikoissa on kiva käydä. Hollannissa parasta on ehdottomasti kanaalit ja niiden kuvaukselliset talot sekä tietty tuulimyllyt ❤

  Tykkää

  1. Kanaalit yllättivät minut. Luulin, että niitä on vain Amsterdamissa mutta onhan niitä muuallakin.

   Tykkää

 20. Hollanti on ihana! Jonkin verran tullut nähtyä maata myös Amsterdamin ulkopuolella, mutta onhan sielläkin pienessä maassa vaikka kuinka paljon nähtävää. Menisin koska tahansa uudelleen ja aivan varmasti tulee vielä siellä kierrettyä. Leiden näyttää oikein viehättävältä. 🙂

  Tykkää

  1. Täytyy sanoa, että tuo koko Pohjoinen Euroopan rannikko on mielenkiintoinen. Toivonkin saavani joskus tehtyä matkaa niille seuduille.

   Tykkää

 21. Leidenissä en ole koskaan käynytkään. Kaupungista oli jokin aika sitten juttu Travel channelissä ja kesäaikaan näytti varsin viehättävältä. 🙂

  Tykkää

  1. Kesäaikaan erityisestivon kaunista. Harmi kun meillä on kesäkuvat hävinneet.

   Tykkää

 22. Vaikuttaa mukavalta pikkukaupungilta! Hollannin etu on siinä, että välimatkat on lyhyitä. Jonkun verran siellä liikkuneena mukavia paikkoja on tullut paljon vastaan. Leidenissä en ole käynyt, voisin hyvin käydäkin 🙂

  Tykkää

  1. Juuri tuon edun mekin olemme todenneet. Esim lähteä matkalle Eurooppaankin on huomattavasti helpompaa tuolta käsin. Joitakin reissusuunnitelmia onkin joskus tehty….

   Tykkää

 23. kovin hollantilaisen näköistähän tuolla kyllä on 🙂

  Leiden on minulle tuttu vain sen vuoksi, että yliopistossa opettajani katosivat sinne, kunne slopulta minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lähteä sinne itsekin tai vaihtaa pääainetta 🙂

  Tykkää

  1. No kuinka sitten kävi? Vaihdoit pääainetta?

   Tykkää

 24. Juuri toissaviikolla Amsterdamissa pyöriessäni pyörittelin Leideniä mielessäni, josko olisin lähtenyt siellä käväisemään. Jos olisin ollut vielä yhden päivän kauemmin huudeilla, niin varmasti olisin mennytkin. Nyt vain ensikertalaisena Amsterdamissa halusin koluta sitä vähän enemmän. Seuraavalla kerralla sitten, varsinkin jos se on noin viehättävä paikka kuin kuvissa näyttää!

  Tykkää

  1. Amsterdamissa on kyllä riittävästi purtavaa yhdelle kerralle.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close