Vlissingen, Katwijk, Wassenaar -Hollannin merenrantakaupunkeja

Kun pakkanen paukkuu nurkissa ja kesää kohti mennään ja kaipaus sinne alkaa jo kovin kasvamaan, haluan palata menneeseen osittain kesäisiinkin hetkiin. Hollannissa on paljon rantaviivaa ja siellä sijaitsee monia upeita rannikkokaupunkeja ja kyliä. Tässä katsaus kolmeen rantalomakohteeseen: Vlissingeniin, Katwijkiin ja Wasseriin.

IMG_1620.JPG
Vlissingenin rantamaisemaa ja sitä jatkui silminkantamattomiin

Vlissingen

Vlissingenissä vietimme muutama kesä sitten muutaman kesäpäivän. Harmiksemme ilma ei aivan rantakeleihin yltänyt vaikka puitteet rantalomailuun olisi olleet mitä hienoimmat. Vlissingen siitä huolimatta tarjosi kunnon puitteet lomailuun. Ihastuimmekin kovin tähän pieneen rantakaupunkiin.

Kaupungissa asustaa Wikipedian mukaan 44 000 asukasta. Se  on ollut jossain vaiheessa saari mutta nyt alavaa niemimaata Scheldejoen varrella. Kyseiseltä joelta pääsee Belgiaan ja Antwerpeniin ja siksi tärkeäkin paikka ollut jossain vaiheessa. Asutusta on ollut jo 620 vuodesta ja kaupunkinimityksen se on saanut 1315. Sen satama on hyvin vilkas. Siellä on hyvin vilkas vierasvenesatama. Nähtävyyksiä ja museoitakin kaupungissa on.

Yleisön pyynnöstä lisätty kartta, mihin merkitty kyseiset paikat.

Hotellimme olimme valinneet rantakadulta ja se osoittautui nappivalinnaksi. Pidimme kävelyretkistä niin kaupungilla kuin meren rannalla. Ruoka ravintoloissa oli hyvää ja edullista. Sattuipa jopa kaupungissa olemaan festivaalitkin siellä ollessamme.

Polkupyörän vuokraaminen olisi ollut ehdotonta. Se käväisi meidänkin mielessä mutta emme sitten niitä vuokranneet.

Kaksi seuraavaa rantalomapaikkaan olemme tehneet vain päiväretkiä. Jossain vaiheessa olemme kaavailleet, että voisimme lomailla jossain näistä kohtista. Varaukset hotelleihin on syytä tehdä ajoissa, sillä niissä tuntuu olevan melko täyttä sesonkiaikaan.

Alla kuvia kaupungista. Enpä raaskinut jättää paljoa pois.

solskinhotel
Hotellimme Solskin. Siinä oli myös erinomainen ruokaravintola
vlissingen5
Tuulimylly ja Hermann Bisschopin tekemä patsas. Hänen tekemiään patsaita löytyy muualtakin kaupungista.
img_1603
Tässä rantakaupungissa oli sitä jotain. Viihdyimme kovin

vlissingen2

IMG_9263.JPG
Kaunis kaupunki ja vierasvenesatama. Rantakadulla paljon hyviä ruokapaikkoja.

Katwijk

Katwijkissä kävimme päiväretkellä jouluna. Ilma oli hyvin tuulinen. Koleasta säästä mutta aurinkoisesta huolimatta, paikalla oli paljon muitakin vapaapäivän viettäjiä.

Kaupungissa on 64 000 asukasta ja se sijaitsee Pohjanmeren rannalla Oude Reinin varrella. Yksi hieno tapahtuma on kukkaparaati. Tärkein vetonaula on sen hienot hiekkaiset rannat.

img_20161226_133603
Kaunista vaikka näin joulunaikaan kylmää ja tuulista mutta melkein sain kesästä kiinni auringon paistaessa

img_20161226_133101

Wassenaar

Wassenaarin rannoilla ja rantavalleilla käväisimme kävelemässä eräänä pääsiäsisena. Paikka on pienempi kuin Katwijk. Siellä on 26 000 asukasta. Nähtävyyksiä siellä on historiallinen aukio romanisen kirkon kera.

Rantavallit ovat siinä mielessä mielenkiintoiset, että niihin on toisen maailmansodan aikaan kaivettu käytäviä ja bunkkereita. Näitä tätä nykyä on kunnostettu ja jotkin niistä on avattu niin, että niihin pääsee vierailemaan. Ranta-alue on suosittu retkipaikka. Muutama ravintolakin sieltä löytyy.

wp_20140421_007

50 vastausta artikkeliin “Vlissingen, Katwijk, Wassenaar -Hollannin merenrantakaupunkeja

 1. It’s an remarkable piece of writing designed for all the online users; they will take advantage from it I am sure.

  Tykkää

 2. Ihmettelin tuota Tanskan lippua hotelli Solskinen edessä ja piti ihan googlettaa syytä siihen: omistajat on tanskalaisia 🙂
  Enpä tiennytkään, että Hollannissakin on näin kivoja rantakohteita! Vlissingenin satama näyttää todella viihtyisältä 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Vlissingen oli erittäin ihana kesäkaupunki. Luulenpa, että jos tuota rannikkoa pitkin Tanskasta ajelisi Ranskaa kohti, löytyisi vaikka kuinka hienoja rantakohteita.

   Tykkää

 3. Minulle Hollanti, Amsterdamia lukuunottamatta, on jäänyt ”käymättömäksi” kohteeksi. Erityisesti esittelemäsi Wassenaar vaikuttaa mielenkiintoiselta. Sieltä löytyisi niin rantaa ja (kesäisin) aurinkoa, kuin historian havinaa bunkkereiden muodossa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kaikista rantakylistä löytyy. Wassenaarin rantavallit olivat upeat.

   Tykkää

 4. Ollaan pyöritty hyvin samoissa paikoissa. Itse en ole koskaan Hollannin rantapaikoista kirjoittanut, mutta täytyypä ottaa työn alle. Kivoja reissukohteita.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiva kuulla. Näistä ei paljon juttua löydy. No onko kiinnostustakaan, tiedä häntä.

   Tykkää

 5. Hollannin rannoista on meillä niin kauan … Scheveningenissä joskus vietettiin joku viikonloppu ja aika viihtyisää, joskin vilkasta, rantaelämää siellä oli, Ei ehkä idyllistä, sillä ihmisiä ja erilaisia myymälöitä/kojuja oli sen verran paljon. Mutta onhan meri aina meri!

  Liked by 1 henkilö

  1. Ruuhkaa saattaa ollakin, riippuu paikasta. Vlissingenissä kun olimme, ei ollut ruuhkaa, vaikka siellä sattui viikonloppuna olemaan joku kaupunkitapahtuma.

   Tykkää

 6. Tuosta Katwijkista tuli vähän mieleen Pärnu 🙂 Samantyyppistä rantamaisemaa 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Totta varmaan tuo koko Euroopan pohjois rannikko on vastaavanlaista ja Tanska, siellä vasta on hienoja paikkoja. Mutta olikos se niin, että Latviassa oli Euroopan isoimmat dyynit?

   Tykkää

 7. Olipa mielenkiintoisia pikkupaikkoja rannikolla! Olisi tosi kiva kiertää niitä kesäreissulla (ja mieluiten hyvässä säässä). Varsinkin Vlissingen vaikutti siltä, että olisi kiva käydä siellä perhereissulla! Pistän korvan taakse. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Juuri esim sellaiseen autokesämatkailuun sopivia. Ainoa haitta on kai juuri nuo epävakaat kelit. Meidän ollessa oli sadekuuroja. Mutta esim. Pyöräillen saisi alueesta paljon irti. Meillä on haaveena joku kesä autoilla euroopassa.

   Tykkää

 8. Hollannista ei kyllä ensimmäisenä tule mieleen hiekkarannat :). Hauska nähdä tällainenkin puoli maasta.

  Liked by 1 henkilö

  1. Niinpä, kyllä niin on mainostettu kanaali, tuulimylly ja tulppaanimaana. Mutta merta ja rantaahan siellä on yllin kyllin.

   Tykkää

 9. Eipä tosiaan tulisi minullekaan mieleen Hollanti rantakohteena.

  Näin kevätauringon paistaessa (vai onko vielä talvi??) alkaa jo haaveilla kesästä 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Sepä se, eipä paljon ole rantakohteena mainostettukaan. Kyllä tässä kesää alkaa kaipaamaan. 99 päivää kesään….

   Tykkää

 10. Mäkin olen käynyt jollain hyvin samantyylisellä rannalla Hollannissa yli kymmenen vuotta sitten, mutta en yhtään muista missä. Silloin oli huhtikuu ja hyytävän kylmä tuuli. Rannalla oli kivoja korituoleja. Kesällä nämä on varmaan kivoja paikkoja, vaikka merivesi on varmaan melko kylmää.

  Liked by 1 henkilö

  1. Noita pikkukyliä on tuossa rannikolla muutamia. Kylmää on vesi kesällä. Siksi kai ei niin hirveästi rantalomakohteena ole mainostettu. Ja tietysti paikalliset siellä lomailevat.

   Tykkää

 11. Mukavan näköisiä rantoja. Keski-Euroopan pohjoiset rannat ovat jääneet aika tuntemattomiksi, mutta toisaalta samantyyppisiä löytyy Suomenkin rannikolta, joten miksi lähteä merta edemmäs kalaan. Historian takia ehkä, ja noiden söpöjen rantakaupunkien. Ehkä siellä olisi vähän enemmän lämpöäkin jos tuuri käy.

  Liked by 1 henkilö

  1. Historia on ihan varmasti yksi tekijä, mikä kiinnostaa. Näistä rannoista ei paljoa juttua ole ja siksi näistä halusinkin kirjoittaa.

   Tykkää

 12. Kivannäköisiä paikkoja. Hollannissa se kesäkin taitaa olla hiukan pitempi kuin Suomessa, niin noista rannoista pääsee useammin nauttimaankin. Nuo tuulimyllyt on ihania!

  Liked by 1 henkilö

  1. Totta kesä on pidempi mutta myös epävakaa. Tuulimyllyjä on. Olin aikanani pettynyt kun Amsterdamissa ei ollut. Olin aina luullut niin.

   Tykkää

 13. Hollannin rantapaikat ovatkin näkemättä. Ihan somiltahan ne näyttävät, etenkin nuo värikkäät mökit rannalla. Mutta merivesi – aivan liian viileää minulle 🙂 Tosin reippaita rantakävelyitähän se ei yhtään haittaa.

  Tykkää

  1. Juuri tuo Vlissingen vei voiton idyllillään ja rantavalleillaan, joiden lävitse vei kävelytie. Mitä mainoin paikka ulkoliikkujalle esim pyöräillen.

   Tykkää

   1. Idyllistä, mutta Vlissingenin kuvista jännä tuo missä näkyy ranta ja heti sen takana korkeat kerrostalot. Jotenkin luulisi, että Hollannissa on haastavaa rakentaa noin lähelle merta, kun vedennousu on kuitenkin vakava ongelma.

    Liked by 1 henkilö

   2. Sanopa se! Muistaakseni tuo ns vallin tai muurin pitäisi estää veden nousemista ylös kaduille. Paitsi tulvia on siellä ollut. Olen jossain nähnyt kuvia siitä.

    Tykkää

 14. Kiva oli päästä kurkkaamaan näihin rantakaupunkeihin, jotka ovat itselle ihan tuntemattomia, vaikka joskus olinkin Amsterdamissa jopa töissä. Jossain rantakohteessa käytiin, mutten muista enää nimeä. Kauniina kesäisenä päivänä tällaisia olisi hauska kierrellä polkupyörällä pinknikeväät korissa mukana.

  Liked by 1 henkilö

  1. Olitteko kauankin Amsterdamissa? Juuri tuohon piknik retkeilyyn nuo rantakylät vat mitä mainioimmat ❤

   Liked by 1 henkilö

 15. En ollut kuin yhden lukukauden yliopistolla opettamassa suomea. Mutta oli kyllä ihanaa aikaa ja Amsterdamin tykästyin ihan älyttömästi😊.

  Liked by 1 henkilö

 16. Minullakin mennyt ohi, että Hollannista löytyy tällaisia rantakohteita. Aika kivan näköistä, mutta ehkä varsinaiselle rantalomalle lähtisin kuitenkin jonnekin muualle 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Sanotaanko niin, että jos kesällä vaikka matkustaa Amsterdamiin, kannattaa uhrata päivä visiitillä rannikolle.

   Tykkää

 17. Tuo on Hollannin tipirannikko. Suuri osa Suomen ja arktisen alueen rantatipeistä talvehtii tuolla, Wattimerellä. Siksi se on melkoisen mielenkiintoinen luontokohde talvella. Kiinnostaisi kyllä käydä. Olen käynyt vastaavilla tipien talvehtimisrannikoilla Kaliforniassa ja Perussa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Voi tuota en tullut ajatelleeksi. Niinhän varmaan onkin noissa rantakaislikoissa on mukava asustella.

   Tykkää

 18. Mua kiinnostaa tuo Hollannin rannikko golfkenttien takia, kun siellä on muutama manner-Euroopan parhaista links-kentistä. En ole siellä vielä pelannut, mutta suunnitelmissa on ollut. Eli jossakin vaiheessa tuonne seudulle 🙂

  Liked by 1 henkilö

 19. Hollanti on ihana. Mutta en ole sitä kuitenkaan ikinä oikein rantakohteeksi mieltänyt, vaikka toki rantaakin sieltä löytyy. Ehkä ne suloiset kylät ja kaupungit ovat kuitenkin enemmän mun juttu. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Täytyy sanoa, että nämä rantakaupungitkin ovat aivan ihania. Erityisesti noista Vlissingen tarjosi taas ihania vanhoja taloja, tapahtumia jne. Muistaakseni Vlissingenissä söin elämäni parhaan kala aterian ikinään. Tosin en muista ravintolan nimea. Se sijaitsi lähellä tuota tuulimyllyä. Se on kalastajakylä, missä kerran viikossa sai kalastajilta ostaa satamasta tuoretta kalaa.

   Tykkää

 20. Mä tykkään lukea just näistä pienistä tuntemattomista paikoista. Kiitos jutusta!

  Liked by 1 henkilö

 21. Hauskaa lukea paikoista, joista ei koskaan ole kuullutkaan! Hollannin maantieto on itselläni sen verran heikoissa kantimissa, että olisin ilahtunut jonkinlaisesta kartasta tai välimatkoista tunnetuimpiin kaupunkeihin. Joka tapauksessa laitan korvan taa, että Hollannissakin voi viettää rantalomapäiviä!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos vinkistä! Kartta tosiaankin toisi valaistusta asiaan. Taidanpa lisätä sellaisen. Täytyy sanoa, että itsellekin on aiemmin Hollanti ollut hieman vieras mutta nyt vähän pakostakin saamme tutustua maahan tarkemmin.

   Tykkää

 22. En tiedä kehtaanko edes sanoa, mutta en ole koskaan ollut Hollannissa, en edes Amsterdamissa… Mutta sitten joskus kun sinne päädyn, pistäydyn mielelläni myös näissä sympaattisen oloisista rantakaupungeista. Mieluiten tietysti kesällä, kun on aurinkoista ja eläväistä :). Pääseekö näihin helposti julkisilla vai pitääkö olla oma kyyti?

  Liked by 1 henkilö

  1. Julkisilla ja junalla pääsee todella hyvin moneen paikkaan.

   Tykkää

 23. Wau! Mesta mistä en oo kuullutkaan. Aika sivistävää lukea! Kiitos tästä. 🙂

  Liked by 1 henkilö

 24. Me käytiin Nijmegenissä vaihdossa ollessani jossain tuolla suunnalla, mutten enää mitenkään 17 vuoden jälkeen muista, missä 🙂 Taas tuli noita sun juttuja ja kuvia paikoista katsellessa mieleen, että uusi visiitti Hollantiin voisi olla ihan jees.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista! Sitä olisikin sitten kiva lähteä muistelemaan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close