De Haar -linnaunelma Utrechtissä

Olimme jouluna 2016 vaivaiset kolme yötä Hollannissa mutta ehdimme tehdä todella paljon asioita. Ensimmäisenä päivänä oleilimme Leidenissa, toisena päivänä teimme kokopiväretken Rotterdamiin, kolmantena päivänä kävimme Kinderdjiikissä ja Utrechtin De Haarissa sekä lähtöpäivänä vielä Katwijkissä. Pistäydytään nyt viimeiseen kohteeseen tällä erää eli, miltä De Haar näytti ja minkälainen tarina linnalla on. Me emme tuona päivänä harmiksemme päässeet sisälle linnaan. Tyydyimme ihailemaan linnaa ulkoa käsin.Täytyy sanoa, että siinäkin oli ihasteltavaa.

Paikalla on sijainnut linna jo ainakin 1300-luvulta saakka. Nykyinen rakennus on kuitenkin vain reilu sata vuotta vanha. Vanha on jossain vaiheessa palanut ja sen jälkeen ollut pahuuden vallassa. Uusi linna on rakennettu muistuttamaan satulinnaa keskiajalta, jollaista ei oikeastaan koskaan ole ollut. Kotisivuilla lisää juttua linnasta;  Linnan kotisivut
img_20161225_121937
Mistelin oksa näin jouluaikaan
Linnassa on yhteensä 200 huonetta ja 30 kylpyhuonetta, joista vain pieni osa on yleisön nähtävissä. Linnan rakentaminen kesti kaksikymmentä vuotta (1892-1912). Sen pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Pierre Cuypers, joka on suunnitellut myös Amsterdamin päärautatieaseman ja Kansallismuseon (Rijksmuseum). Linnan rakentaminen alkoi kun tilukset perinyt paroni Etienne van Zuylen van Nijevelt meni naimisiin paronitar Hélène de Rothschildin kanssa. Paronitar oli hyvin rikas. Hänen sukunsa rahoitti koko rakennustyön. Linnan puutarha-alueella oli Haarzuilens niminen kylä ja se piti siirtää etäämmäksi. Vain kylän kirkko jätetiin vanhalle paikalleen, mutta kylän asukkaat siirrettin. He muuttivat noin kilometrin päähän rakennettuun uuteen kylään, jonka rakennukset oli myös rakennettu keskiaikaa jäljittelevään tyyliin. Nämä kyläläisten talot kustannettiin myös. mm. samanlaiset värikkäät ikkunasuojat löytyvät kylän taloista. Me emme kylää käyneet katsomassa. Olisi kyllä pitänyt.
img_0007
Puistoalue
img_20161225_124135
Linnaa ympäröi vesivallit

img_20161225_124147

img_20161225_125757img_20161225_124951

Harmi, että vierailimme linna-alueella talvella. Kesällä puutarha on varmasti vierailun arvoinen ja koko linna-alue vielä upeampi kuin nyt.
Mietinkin tässä, että olemme viimeisen vuoden aikana nähneet todella hienoja linnoja ja villoja. Maailma on täynnä kauniita asioita.

img_0025

Pidätkö sinä linnaromantiikasta? Missä olet vieraillut viimeksi?

IMG_0041.JPG
Ja ihana maatila sekä kauriit

42 vastausta artikkeliin “De Haar -linnaunelma Utrechtissä

 1. Rakas Utrecht! Jotenkin hassua tajuta, että kun asustelin siellä viisi vuotta sitten, en käynyt linnalla enkä kiivennyt ede Dom-torniin. Enkä käynyt junamuseossa, en siis tehnyt mitään kivoja turistijuttuja siellä. 😀 Mutta ehkä seuraavina kertoina, kun sinne menen käyn ainakin linnalla. Hienolta näyttää vallihautoineen päivineen!

  Liked by 1 henkilö

 2. Linnoissa on vain sitä jotain! Viimeksi piipahdin linnassa Sárvárissa, Unkarissa. Pieni ja vaatimaton, mutta silti siinäkin oli sitä jotain. Voiton taitaa viedä listallani Italiassa sijaitseva Montagnana, Padovan maakunnassa. Ihastuttava linna-alue, jonka sisällä on nykyäänkin pieni kylämäinen yhteisö. Tämäkin on aika vaatimaton, mutta tunnelmaltaan todella sympaattinen ja houkutteleva.

  Liked by 1 henkilö

 3. Linnat on kyllä poikkeuksetta veihättäviä vaikkei niissä nyt niin paljoa ole tullutkaan käytyä. Viimeisin on viime kesältä ihan äältä kotopuolesta, Raaseporin linna, joka sekin oli kyllä mielenkiintoinen muttei ehkä mahtipontisuudellaan vetele näille vertoja Keski-Euroopan linnoille

  Liked by 1 henkilö

 4. Upea linna, ja kiinnostava historia jota ei oikeastaan edes ole 🙂 Jäi mietityttämään, että miten vanha linna on mahtanut olla pahuuden vallassa? Keväällä ja kesällä tuo varmasti on vieläkin upeampi näky, etenkin jos puut kukkivat.

  Liked by 1 henkilö

 5. Näyttää kyllä hienolta linnalta vaikka toisaalta joissakin kuvissa jopa pienoismallimaiselta. Linnat on kyllä kivoja käyntikohteita ja valokuvattavia.

  On muuten jännä toi yks kuva noista vanhoista puista. Pikaisella vilkaisulla näyttää siltä, kuin joku kannattelis siellä keskellä niitä käsivarsillaan 🙂

  Liked by 1 henkilö

 6. Minulle on aviomiehen myötä avautunut ihan uudenlainen maailma linnoissa käydessä. Ja olenhan niistä ennenkin tykännyt, mutta nyt käymme aina kun on mahdollista. Mieheni on amerikkalainen ja kuten tiedetään, täällä USA:ssa ei sellaisia oikeista keskiaikaisia linnoja ole lainkaan, niin hän on aina ihan innoissaan Euroopan linnoissa. Ja onhan ne kyllä upeita. Tämäkin linna näyttää varsin hienolta!

  Liked by 1 henkilö

 7. Aivan ihana linna! Harmi ettette päässeet sisälle asti, vaikka olitkin hienosti saanut linnasta tietoa kaivettua ilman sisällä käyntiäkin. Mikähän idea se on ollut siirtää kylä asukkaineen pois uuden linnan tieltä??? Rahalla saa ja hevosella pääsee ;). Puutarha olisi varmasti melkoinen ilmestys kesäaikaan.

  Liked by 1 henkilö

 8. Joo! Linnat on hienoja ja kiinnostavia. Tosin niitä on tullut Euroopassa toistaiseksi nähtyä aika vähän. Japanissa ja Koreassa sen sijaan on tullut linnoja kierreltyä. Ovat kyllä hyvin erilaisia siellä, mutta upeita.

  Tää linna on kyllä niin linnamainen linna! Kuin suoraan jostain leffasta. 🙂

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s