De Haar -linnaunelma Utrechtissä

Olimme jouluna 2016 vaivaiset kolme yötä Hollannissa mutta ehdimme tehdä todella paljon asioita. Ensimmäisenä päivänä oleilimme Leidenissa, toisena päivänä teimme kokopiväretken Rotterdamiin, kolmantena päivänä kävimme Kinderdjiikissä ja Utrechtin De Haarissa sekä lähtöpäivänä vielä Katwijkissä. Pistäydytään nyt viimeiseen kohteeseen tällä erää eli, miltä De Haar näytti ja minkälainen tarina linnalla on. Me emme tuona päivänä harmiksemme päässeet sisälle linnaan. Tyydyimme ihailemaan linnaa ulkoa käsin.Täytyy sanoa, että siinäkin oli ihasteltavaa.

Paikalla on sijainnut linna jo ainakin 1300-luvulta saakka. Nykyinen rakennus on kuitenkin vain reilu sata vuotta vanha. Vanha on jossain vaiheessa palanut ja sen jälkeen ollut pahuuden vallassa. Uusi linna on rakennettu muistuttamaan satulinnaa keskiajalta, jollaista ei oikeastaan koskaan ole ollut. Kotisivuilla lisää juttua linnasta;  Linnan kotisivut
img_20161225_121937
Mistelin oksa näin jouluaikaan
Linnassa on yhteensä 200 huonetta ja 30 kylpyhuonetta, joista vain pieni osa on yleisön nähtävissä. Linnan rakentaminen kesti kaksikymmentä vuotta (1892-1912). Sen pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Pierre Cuypers, joka on suunnitellut myös Amsterdamin päärautatieaseman ja Kansallismuseon (Rijksmuseum). Linnan rakentaminen alkoi kun tilukset perinyt paroni Etienne van Zuylen van Nijevelt meni naimisiin paronitar Hélène de Rothschildin kanssa. Paronitar oli hyvin rikas. Hänen sukunsa rahoitti koko rakennustyön. Linnan puutarha-alueella oli Haarzuilens niminen kylä ja se piti siirtää etäämmäksi. Vain kylän kirkko jätetiin vanhalle paikalleen, mutta kylän asukkaat siirrettin. He muuttivat noin kilometrin päähän rakennettuun uuteen kylään, jonka rakennukset oli myös rakennettu keskiaikaa jäljittelevään tyyliin. Nämä kyläläisten talot kustannettiin myös. mm. samanlaiset värikkäät ikkunasuojat löytyvät kylän taloista. Me emme kylää käyneet katsomassa. Olisi kyllä pitänyt.
img_0007
Puistoalue
img_20161225_124135
Linnaa ympäröi vesivallit

img_20161225_124147

img_20161225_125757img_20161225_124951

Harmi, että vierailimme linna-alueella talvella. Kesällä puutarha on varmasti vierailun arvoinen ja koko linna-alue vielä upeampi kuin nyt.
Mietinkin tässä, että olemme viimeisen vuoden aikana nähneet todella hienoja linnoja ja villoja. Maailma on täynnä kauniita asioita.

img_0025

Pidätkö sinä linnaromantiikasta? Missä olet vieraillut viimeksi?

IMG_0041.JPG
Ja ihana maatila sekä kauriit

41 vastausta artikkeliin “De Haar -linnaunelma Utrechtissä

 1. Rakas Utrecht! Jotenkin hassua tajuta, että kun asustelin siellä viisi vuotta sitten, en käynyt linnalla enkä kiivennyt ede Dom-torniin. Enkä käynyt junamuseossa, en siis tehnyt mitään kivoja turistijuttuja siellä. 😀 Mutta ehkä seuraavina kertoina, kun sinne menen käyn ainakin linnalla. Hienolta näyttää vallihautoineen päivineen!

  Liked by 1 henkilö

  1. Niin kai se menee. Lähiympäristö jää paitsioon. Kesällä varsinkin varmaan upeaa ja vielä tuo kylä. Sitä mekään emme nähneet. No nyt on syy palata.

   Tykkää

 2. oh -sisimmässäni kai ikuisesti asuva prinsessani ei saa tarpeekseen linnoista ❤

  Liked by 1 henkilö

  1. Sama juttu, jos vaan jossain on linna, niin sinne pitää päästä!

   Tykkää

 3. Linnoissa on vain sitä jotain! Viimeksi piipahdin linnassa Sárvárissa, Unkarissa. Pieni ja vaatimaton, mutta silti siinäkin oli sitä jotain. Voiton taitaa viedä listallani Italiassa sijaitseva Montagnana, Padovan maakunnassa. Ihastuttava linna-alue, jonka sisällä on nykyäänkin pieni kylämäinen yhteisö. Tämäkin on aika vaatimaton, mutta tunnelmaltaan todella sympaattinen ja houkutteleva.

  Liked by 1 henkilö

  1. Pieni ja yksityiskohdat tekee siitä mielenkiintoisen. Enpä ole tuosta Italian linnasta kuullutkaan. Onko sinulla juttua siitä jossain?

   Tykkää

   1. Ei ole juttua. Täytyy tutkailla kuvavarastoja, löytyisikö kuvia ja saisinko revittyä jonkun jutun kasaan 🙂

    Liked by 1 henkilö

 4. Siippa oli joskus kanssani Utrechtissa parikin viikkoa kun olin kursseilla siinä lähistöllä. Valitteli kaupunkia tylsäksi, mutta ei tainnut löytää oikeita paikkoja 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Todellakin, ehkäpä ei osannut löytää. Olen ymmärtänyt, että itse Utrechtikin on näkemisen arvoinen.

   Tykkää

 5. Täällä myös linnojen ystävä. Kävin just Dublinissa parissa linnassa, ja harmittelin myös että puutarhat eivät pääse näin talvella oikeuksiinsa. Suosikkilinnaa en pysty nimeämään. Luulen, että se on vielä näkemättä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Niitä Dublinin linnajuttuja lueskelinkin. Muistaakseni olen myös nähnyt jossain juttua Irlannin linnoista, missä voi majoittautua.

   Tykkää

 6. Linnat on kyllä poikkeuksetta veihättäviä vaikkei niissä nyt niin paljoa ole tullutkaan käytyä. Viimeisin on viime kesältä ihan äältä kotopuolesta, Raaseporin linna, joka sekin oli kyllä mielenkiintoinen muttei ehkä mahtipontisuudellaan vetele näille vertoja Keski-Euroopan linnoille

  Liked by 1 henkilö

  1. Raaseporin linnassa en olekaan käynyt mutta suunnitteillma on sinne mennä vielä. Suomen linnat ovat aivan eri luokkaa ja parasta.

   Tykkää

 7. Mieletön linna ja ihan mahtavaa, että tuota ympäröi vesivallit! Toi 20 vuoden rakennusaika kuulostaa jopa melkoisen kohtuulliselta, ottaen huomioon millainen lopputulos on ja mitä tuollaisten pytinkien rakentaminen on yleensä kestänyt historian saatossa. 😀

  Liked by 1 henkilö

  1. Rakennusaika on ehkä nopeampi, koska kyseessä on melko uusi linna. Linna oli aivan ihana. Toivonkin, että joskus pääsisin sinne kesällä.

   Tykkää

 8. En voi sanoa itseäni ”linnaihmiseksi” vaikka silloin tällöin sellaisissa tuleekin käytyä. Tällaisessa paikassa vierailisin ehdottomasti kesällä, jos joskus. Kauriit ovat kauniita <3.

  Liked by 1 henkilö

  1. Noihin kauriisiin itsekin ihastuin. Linnapuisto olisi kesällä oiva retkikohde.

   Tykkää

 9. Olikohan ne kylän asukkaat iloisia vai surullisia pakkosiirrosta. Mikäs siinä jos asui huonokuntoisessa talossa ja sai tilalle uuden.

  Liked by 1 henkilö

  1. Sitä ei kerrottu. Kyllä luulisi, että olivat tyytyväisiä. Kyllä täytyy omistajalla olla paljon rahaa.

   Tykkää

 10. Tosi upea linna! Tuo pitäisi kyllä tosiaan päästä näkemään myös kesällä ja sisältäkin!

  Liked by 1 henkilö

  1. Sisälle emme päässeet ja se harmittaa. Ovet oli kyllä auki mutta siellä järjestettiin vain lasten kierroksia. Meillä ei ollut kuin oma aikuinen ”lapsi” mukana 😀

   Tykkää

 11. Upea linna, ja kiinnostava historia jota ei oikeastaan edes ole 🙂 Jäi mietityttämään, että miten vanha linna on mahtanut olla pahuuden vallassa? Keväällä ja kesällä tuo varmasti on vieläkin upeampi näky, etenkin jos puut kukkivat.

  Liked by 1 henkilö

  1. Totta historia linnassa on melko nuorta. Vaikka alkuperäinen linna on jo 1300 -luvulta. Ehkäpä sisällä olisi voinut olla jotain juttua näistä aikakausista.

   Tykkää

 12. Näyttää kyllä hienolta linnalta vaikka toisaalta joissakin kuvissa jopa pienoismallimaiselta. Linnat on kyllä kivoja käyntikohteita ja valokuvattavia.

  On muuten jännä toi yks kuva noista vanhoista puista. Pikaisella vilkaisulla näyttää siltä, kuin joku kannattelis siellä keskellä niitä käsivarsillaan 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Linna on niin koristeellinen. Johtuisiko pienoismallisuus siitä. Alueella oli kauniita puita ja tuo yksi pisti kieltämättä silmään.

   Tykkää

 13. Minulle on aviomiehen myötä avautunut ihan uudenlainen maailma linnoissa käydessä. Ja olenhan niistä ennenkin tykännyt, mutta nyt käymme aina kun on mahdollista. Mieheni on amerikkalainen ja kuten tiedetään, täällä USA:ssa ei sellaisia oikeista keskiaikaisia linnoja ole lainkaan, niin hän on aina ihan innoissaan Euroopan linnoissa. Ja onhan ne kyllä upeita. Tämäkin linna näyttää varsin hienolta!

  Liked by 1 henkilö

  1. Ihan varmaan amerikkalaiselle ne ovatkin eksoottisia.

   Tykkää

 14. Aikamoinen pytinki! Ainoa linna, jossa olen koskaan käynyt, on Olavinlinna. Seuraavaan Euroopanreissuun on kyllä pakko lisätä linna. Ihan mikä tahansa linna.

  Liked by 1 henkilö

  1. Ja niitä euroopassa löytyy. Viime keväänä kävin lontoon towerissa. Karmaisevaa historiaa.

   Tykkää

 15. Hirveä ikävä tuli Hollantiin. Utrecht jäi tutustumatta paremmin Nijmegenissä vaihdossa ollessani, mutta tässähän tuli hyvää vinkkiä sinnekin. Kiitos!

  Liked by 1 henkilö

  1. Aina on hyvä löytää syitä, jotta pääsee takaisin. Meidät on luvattu viedä pala kerrallaan eri ihme paikkoihin Hollannissa….

   Tykkää

 16. Aivan ihana linna! Harmi ettette päässeet sisälle asti, vaikka olitkin hienosti saanut linnasta tietoa kaivettua ilman sisällä käyntiäkin. Mikähän idea se on ollut siirtää kylä asukkaineen pois uuden linnan tieltä??? Rahalla saa ja hevosella pääsee ;). Puutarha olisi varmasti melkoinen ilmestys kesäaikaan.

  Liked by 1 henkilö

  1. Sisätilat ja puutarha olisivat mieleisiä. Minulla oli oma henkilökohtainen opas, joka oli käynyt aiemmin linnassa; oma tytär. Hän tiesi kertoa paljon asioita 🙂

   Tykkää

 17. Jostain syystä en ole tajunnut, että Hollannista löytyy tuollaisia kaunistuksia. Kiitos vinkistä.

  Liked by 1 henkilö

 18. Joo! Linnat on hienoja ja kiinnostavia. Tosin niitä on tullut Euroopassa toistaiseksi nähtyä aika vähän. Japanissa ja Koreassa sen sijaan on tullut linnoja kierreltyä. Ovat kyllä hyvin erilaisia siellä, mutta upeita.

  Tää linna on kyllä niin linnamainen linna! Kuin suoraan jostain leffasta. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Japanissa linnoja….taisiis niitäkin hienoja rakennuksia kutsutsaan linnoiksi? Totta puhut. Tämä linna on hyvin yksityiskohtainen. Voi kun olisi päässyt sisälle.

   Tykkää

 19. Linnat on upeita. Minullekin oli uutta, että niitä löytyy myös Hollannista. Siellä on näköjään vaikka mitä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Siellä on vaikka mitä vaikka eniten mainostaa itseään tulppaaneilla ja tuulimyllyinä sekä iloisena Amsina…

   Tykkää

 20. Todella kuvauksellinen paikka ja ehdottomasti kesän to do listalle jos sinneppäin eksyy 🙂

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close