Linnasarjassa tapahtuu: Trakaisaaren linna

Palataan vielä pääsiäisen Vilnan matkaamme. Koko pääsiäisen ajan odotimme, että pääsemme kaavailemallemme kuumailmapallolennolle. Huonojen ilmojen vuoksi sitä hetkeä ei suureksi pettymykseksemme tullut.

DSC01353.JPG

Lento olisi tapahtunut Trakaista. Olimme lukeneet, että Trakai linnoineen on yksi suosittu päiväkohde Vilnasta.

Trakain linna on 1300-luvulta peräisin oleva linna, joka sijaitsee Liettuan historian  toisessa pääkaupungissa Trakaissa, 27 kilometriä Vilnasta länteen. Linna sijaitsee Galve-järven saarella. Linna edustaa pääosin goottilaista arkkitehtuuria.

Linnan rakennustyöt käynnisti suurherttua Kęstutis 1300-luvun jälkipuoliskolla. Kęstutisin kuoleman jälkeen rakennustöitä jatkoi hänen poikansa Vytautas Suuri, joka myös asui linnassa ajoittain ja sittemmin kuoli siellä 1430. Linnan eteläosaan rakennettiin 6-kerroksinen, 35 metriä korkea päälinna. Päälinna toimi paitsi puolustusrakenteena myös asuintilana, ja siellä sijaitsi linnan kappeli. Esilinnan laajennustyöt jatkuivat 1400-luvun alussa.

Linna menetti sotilaallisen merkityksensä pian Tannenbergin taistelun (1410) jälkeen. Tämän jälkeen se toimi asuinlinnana. 1500-luvulla linna sisustettiin renessanssityyliseksi, ja se toimi kuninkaallisena kesäasuntona. Myöhemmin linna toimi vankilana, kunnes se 1600-luvulla vaurioitui sodassa ja hylättiin. (Lähde wikipedia)

Linnaromantiikasta pitävänä oli tuo kohde ehdottomasti nähtävä. Viimeisen matkapäivän aamuna päätimme lähteä Trakaisaaren linnamatkalle. Aamulla maa oli valkoinen, koko yön oli satanut lunta. Se ei meitä haitannut. Matkaan siis. Olimme varanneet edellisenä iltana paikan opasbussista. Linkki täällä.

Liettuassa on yllättävän paljon järviä ja Trakain alueella järviä taisi olla parisen sataa. Niistä suurin ja syvin on juuri tuo Galve järvi, minkä saarella Trakain linnakin sijaitsee.  Trakai on myös luonnonsuojelualuetta.

Lisää Trakain linnasta juttua oheisesta linkistä.

DSC01434

DSC01408.JPG

Linna on kaunis punatiilinen rakennus. Tosin hiukan harmittaa kun linnaa on paikattu uusilla tiilillä….Me kiertelemme eri puolilla linnaa tai linnoitusta. Eri huoneissa on näyttelyesineitä menneeltä ajalta; vaatteita, astioita, rahoja jne.

DSC01428.JPG

Aikamme kierreltyä palaamme kylään. Myös kylä näyttää kauniilta aidolta paikalliselta.

DSC01467

On lounasaika. Päädymme rannalla olevaan ravintolaan Bona, missä Tripadvisorin mukaan on Trakain parhaat pizzat. Ja näköalat suoraan linnaan. Minä en halua pizzaa vaan haluan maistaa paikallista Trakain/ Liettuan perinnepiirasta kera teen. Kibinai on peruna-/voitaikinakuoreen tehty eri täytteillä täytetty piirakka.

DSC01482.JPG

Trakain linna-alueella sodittiin jatkuvasti 1400-luvulla, saksalaisten, venäläisten ja puolalaisten kesken. Linnaherra suurruhtinas toi eräänlaisia turkkilaisia eli karaiimejä mustan meren alueelta henkivartijoikseen. Nykyään heidän jälkeläisiä asustaa kylän värikkäissä taloissa. Heidän yksi perinneruoka on tuo piiras Kibinai.

Minä maistan kaali/lammasjauheliha ja broileri/kaali piirasta. Tee lämmittää mukavasti ulkoilun jälkeen. Bona loungessa on rentouttavaa istua ja katsella järven takana olevaan Trakain linnasaarta. Olen tässä hetkessä maisemaonnellinen. Aurinkokin alkaa pilkistämään.

DSC01478.JPG

10 vastausta artikkeliin “Linnasarjassa tapahtuu: Trakaisaaren linna

 1. Mä oon monta kertaa meinannu käydä Trakaissa mutta tähän asti ei oo vaan ollut aikaa ja on sitten vaan tyydytty ajaa ohi ja lähettämään sinne muita matkailijoita 😀
  Tuolla lentää Vilnaan + Vilnasta hirvee määrä noita kuumailmapalloja, niitäkin on kiva kattella ja tietty haaveilla et pääsis kyytiin, tosin mulla on niin kaamee kammo niitä kohtaan (se tuli) joten en tiiä tuunko koskaan menemään…
  Harmi ettette päässyt, maisemat on varmaan hulppeet!!
  Eikun uusi matka Vilnaan kesällä ja kyytiin 😉

  Liked by 1 henkilö

 2. Kevät eteni sitten Liettuassa niin, että minulla Vilnassa oli vielä lumetonta, mutta sinulla lumista. Nyt selvisi, miksi Liettuassa on tämä omalaatuinen juutalaisyhteisö. Trakaihin oli luonnollisesti retkiä Vilnasta, mutta en sitten lähtenyt sinne. Hieman kaihertaa, mutta kaikkea ei voi nähdä. Jos siellä olisi esimerkiksi posketon vihertikkojen laumaesiintymä, niin kaihertaisi enemmän.

  Liked by 1 henkilö

  1. Sepä se. Matkoilla pitää tehdä valintoja jos aikaa ei ole kaikkeen. Me jouduimme jättämään kgb museon väliin. Kun ei ollut auki sinä päivänä kun me olisimme sinne menneet. Muuten kevät on nyt ilmojen suhteen ollut todella arvaamatin. Me jopa luulimme, että huhtikuussa olisi jo lämmintäkin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s