Minun rakkauteni

Nyt on sen aika, tunnustaa rakkauteni, joka on syntynyt jo hyvin varhain. Ja säilyy vaikka jälleennäkemisemme välillä voi olla vuosia.

Toukokuun IGTT eli instagramin travel thursdayn teemassa aiheena on lempikohde, lempipaikka tai -maa. Minun lempikohteeni on Välimeren seutu ja siellä Kreikka vaikka Italia saa hyvin vankan kakkossijan.

ateena-84
Vuonna -84 kohtasimme ensimmäisen kerran. Minä ja Akropolis

Välimeren seutu on kuin toinen kotini. Ennen päätöstä noiden kahden maan välillä,  käy sydämeni suurta keskustelua ensimmäisestä sijasta. Hetken kamppailun jälkeen päädyn Kreikkaan.  Sinne voisin palata aina vaan uudelleen. Sen lukemattomat saaret, meri ja sinivalkoiset talot sekä rento elämäntyyli saavat mielen rauhoittumaan. Unohtamatta kreikkalaista ruokaa.

Miksi Kreikka, Miksi Italia saa kakkossijan?

Kreikka on se maa, jonka kohtasin jo nuorena 17 vuotiaana reppureissaajana. Kuukauden päivät seikkailimme manner Kreikassa. Muistan vieläkin hetken, kun juna-asemalta hyppäsimme pois junasta pohjois-Kreikassa Katerinissa. Meitä oli kaksi nuorta naista aloittamassa Kreikan valloituksen. Tai toinen meistä oli jo käynyt siellä useat kerrat. Siihen aikaan Kreikka oli lähestulkoon yhtä valloittamaton suomalaisille kun nykyään on esim etelä-Amerikka. Oltaisiinko me oltu sitä sukupolvea, joka enemmän avarsi näkemyksiään matkustamisella? Ainakin minä olin meidän lähisuvusta se ensimmäinen. Ellei lasketä äidin velipuolta, joka oli ollut merimies.

18254318_10210284546563305_799018608_n

Palataan vielä tuohon hetkeen, kun saavuimme Kateriniin ja pysähdyimme aseman läheisyydessä olevaan tarvernaan. Muistan vieläkin, kun söimme elämäni ensimmäisen kreikkalaisen salaatin. Sen maku on jäänyt mieleeni, vaikka siitä on jo vuosia. En viitsi edes niitä vuosia kuluneita laskea. Siinä varmaankin heräsi sitten tuo toinen rakkaus maata kohtaan. Mikä onkaan parasta kuin tuo tomaatti-kurkku-oliivi-feta-oliiviöljytäytteinen salaatti vaalean leivän ja valkoviinilasillisen kera. Ja sitä hetkeä kruunaa auringonpaiste ja lämpö.

18279839_10210284516362550_2126108286_n.png

Tuolla muistolla on suuri merkitys valintaani. Ne koetut kesän hetket ovat vaikuttaneet siihen, että aina kun palaan Kreikkaan, tuntuu kuin palaisin kotiin. Rakkaudesta huolimatta Kreikkaan on jäänyt paljon paikkoja, jotka ovat minulle vielä tuntemattomia. Se tilanne tulee vielä muuttaa.

18254284_10210284519482628_556121112_n.png

Kolmas syy Kreikan rakkaudella on sillä, että me olimme siellä häämatkalla 27 -vuotta sitten. Samaan paikkaan Lefkakselle palasimme 24 vuoden jälkeen. Paikka oli muuttunut mutta ripaus tuttua vanhaa oli jäljellä.

18280120_10210284539803136_52261354_n.png

Neljäs merkitys rakkauteeni on maan tunnelmalla. Miten kreikkalainen tunnelma onkin aitoa ja intohimoista. He ovat saaneet pidettyä maan globalisoitumisesta huolimatta aitona. Muistan, että esimerkiksi Kreetalla kertoivat, ettei kansainväliset ruokaketjut pääse ihan niin vaan rantautumaan saarelle. Kreetalla taisi olla vain yksi kansainvälinen hampurilaisravintola. Kreikkalaista luonnetta ja mentaliteettia voisi hyvin kuvata joulukortilla, jonka saimme Kreetan Plataniaksen vanhan kaupungin ravintolasta. Kortissa luki vuosi 2009, mutta olisiko unohtunut lähettää sinä vuonna, kun kortissa oli tussilla vedetty ylitse tuo vuosiluku ja päälle kirjattu vuosi 2010! Eli ei se ole niin nugaata….

kreeta 240.jpg
Hania, Kreeta

 

Maan kauneudella on vaikutusta valintaan. Kreikan luonto on kaunis. Sen vuoret, lukemattomat hyvin erilaisetkin saaret kutsuvat luokse kera sen valloittamattomine rantoineen.

18280333_10210284515002516_1329787380_n.png

Maalla on historiansa ja historia on aina kiinnostanut minua. Ateenan Akropolis on yksi vaikuttavammista paikoista, missä olen eläissäni käynyt. Silloin nuorena tyttönä koin sen saman kokemuksen kuin Kreetalla aikoinani muutama vuosi sitten, että olen tullut kotiin ja että olisin asunut siellä joskus. Mitä? Menneet kolkuttelee mielessä?

Miksei siis Italia. Toivottavasti yllä oleva selitys antaa vastauksen siihenkin.

18318793_10210284556043542_382864730_o.png

Kesän matkaa odotan suunnattomasti, sillä palaamme parin vuoden tauon jälkeen pariksi päiväksi Kreikkaan Korfulle. Sieltä aikomuksemme on tehdä yhden yön retki Meteoraan. Kuinka onnekas olenkaan, jos tuo kaikki kaavailemamme toteutuu.

18279964_10210284553123469_1158494544_n.png

Vaikka Kreikka on lempimaani, siitä huolimatta haaveilen asuvani eläkepäivinä Italiassa Comojärvellä. Niissä maisemissa saisi sielu levätä vanhuuden päivinä. Aika näyttää kuinka siinä käy. Ja voisihan sieltä käsin matkustaa Kreikkaan aina halutessa.

 

Velä, yksi lempipaikkani

Vaikka tässä kuvasin lempimaatani, unohtaa ei pidä juuria. Ja kuinka ollakaan yksi lempipaikoistani löytyy Suomesta ja siellä järven rannalta sekä rantaa reunustavasta metsästä. Järven väreissä on rauhoittavaa sinistä ja veden äärellä ollessa mieli rauhoittuu. Sama vaikutus on metsällä.

18254692_10210284518762610_1837828602_n.png

Tuo lempipaikka on lenkkipolkuni. Vakioreitti sillä polulla etenee mukavasti metsäpolkuja ja osittain järvenrantaa pitkin. Se lenkkipolku on sellainen, minne käyn tuulettamassa niin ilot kuin surut.

18336892_10210284536683058_1644024262_n.png

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Muru MouTravellover ja Skimbaco. Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.

Minut löydät Instagramista nimellä @matkallalahelletaikauas.

 

36 vastausta artikkeliin “Minun rakkauteni

 1. Oi, Kreikassa noita upeita maisemia riittää! Tämän kuukauden IGTT:n teema tarjoaakin kivasti nähtävää ympäri maailman. En ole päässyt Kreikassa vierailemaan kuin kerran, keskellä kesää Santorinin saarella. Sää suosi, ruoka oli aivan mahtavaa ja saari todella kaunis. Kakkossuosikkisi Italia on minulle tutumpi, sinne olisi taas tarkoitus kesällä mennä kiertämään.

  Liked by 1 henkilö

  1. Santorinia en ole nähnyt kuin kuvissa. Mutta se taitaa olla Kreikan saarten kuningas. Totta näiden kuukauden postausten myötä pääsee kivalle nojatuolimatkalle.

   Tykkää

 2. Kreikka on minulla korkkaamaton maa, mutta kyllä sinnekin aion vielä joskus ehtiä. En vain osaa päättää alkaako Kreikkaan tutustuminen saarilla vai mannermaalla. Matka-ajatuslista pitenee pitenemistään… Saarihyppely olisi kiva.

  Liked by 1 henkilö

  1. Voih. Korkkaamaton kuin minulla Espanja. Voihan saarihyppelyn aloittaa mantereelta 🙂

   Tykkää

 3. Kiva teema kierrellä näitä IGTT kohteita ja nähdä muiden suosikkeja 🙂 Kreikka on upea maa, kaikista turistimassoista huolimatta se ”kestää” aina vaan.

  Sinkkuaikoinani kävin Ateenassa, retkillä Delphissä ja Korintin kanavalla. Miehen kanssa ensimmäinen ulkomaanmatka suuntautui Santorinille ja siellä mentiin kihloihin. On ja pysyy romanttisena kohteena mun mielessäni. Puoli vuotta myöhemmin lomailtiin Ateenassa. Sitten päätettiin että nyt aletaan käymään muuallakin eikä taas mennä Kreikkaan. Nauroin miehelle hiljattain että joko sen kiellon voisi purkaa, kun Ateenan reissusta tuli nyt keväällä 14 vuotta 😉

  Italia on yksi lempimaitani, mutta siellä käymisestä on vielä enemmän aikaa. Nuorempana tuli koluttua monesta kohtaa, kai siksi jäänyt.

  Liked by 1 henkilö

  1. Ai niin, Meteorassa todella kannattaa käydä! Me vuokrattiin Ateenassa päiväksi auto että päästiin sinne ja oli todella upea paikka!

   Liked by 1 henkilö

   1. Meteoraa jo odotan. Tai oikeammin koko matkaa.

    Tykkää

  2. Kihloihin Santorinilla. Todellinen paikka siihen. Voi kiellon jo purkaa tai no meillä oli väliä joku vastaava ennen kun uudelleen mentiin Kreikkaan. Italiaa me vasta nyt käydään läpi pala palalta. Kyllä sekin lemppari on.

   Tykkää

 4. Kreikka on ihana!! Kyllä se taitaa minunkin lempimaani olla, ja minun silmissä voittaa Italian mennen tullen: Espanja on minulla se, joka pääsee hieman kilpailemaan Kreikan kanssa. Kreikkalainen salaatti on yksinkertaisuudessaan niin taivaallista, ja siihen vielä lisäksi mainitsemasi valkoviinilasillinen ja auringonpaiste. Ahh, taivas 🙂
  Haaveilen Kreikassa asumisesta. Olisi ihana perustaa jollekin saarelle pieni hotelli, paiskia kesät töitä ja lomailla talvet…

  Liked by 1 henkilö

  1. Voi Italia ja Kreikka taitavat olla melkoiset kilpakumppanit. Tuo hotelli-idea olisi kyllä hieno. Mun suvussa on ollut perhe, joka piti hotellia Espanjassa. Ja miten olisi viinitila Italiassa. Ou nou.

   Tykkää

 5. Aah, mikä ihana aihe, ja mennyt minulta ihan ohi! Mutta en oikein siitä voisi kirjoittaakaan, kun instagramissa on 0 kuvaa tästä rakkaimmastani. Ja niin, kirjoitinhan sen jo kerran aiemmin…Joko tyrkytin sitä sinulle? Ainakin olen aiemmin jo lukenut juttuja Kreikan kaipuustasi ja tuntenut sympatiaa…
  http://www.jumalainenseikkailu.fi/2016/09/25/kreikka-rakkaimpani/

  Arvaat varmaan, miten sydäntäni lämmitti taas kerran lukea tästä aiheesta! Kiitos! Ensi vuonna pääsen sinne taas ❤

  Liked by 1 henkilö

  1. Voi sen takia, että pystyin jutun kirjoittamaan olen viime aikoina instaan tunkenut muisteluiden merkeissä kuvia Kreikasta 🙂 Pitää käydä lukemassa juttusi! Kiitos vinkistä. Meillä on yhteinen rakas!

   Tykkää

 6. Mun mielestä on jotenkin outoa, että vaikka palvon Italiaa sen huikean historian takia ja vaikka olen viettänyt siellä vain muutaman päivän, se pääsee suosikkieni joukkoon. Kreikka täyttää aivan samat kriteerit, ja siellä olen viettänyt suunnilleen yhtä kauan (eli vähän) aikaa kuin Italiassakin, mutta Italia nousi jostain syystä selkeäksi ykköseksi näistä kahdesta. Ei mulle Kreikasta mitenkään nuiva kuva jäänyt, päinvastoin. Mielelläni lähtisin sinne toistekin. Jostain syystä kaikki kohteet eivät vain iske kaikkiin yhtä intohimoisesti kuin toiset.

  Liked by 1 henkilö

  1. Niin se on maita ja mielipiteitä kuin ihmisiä. Aika näyttää kiilaako joku maa joskus eteen.

   Tykkää

 7. Kreikassa en ole käynyt koskaan, mutta se on listallani heti Pariisin jälkeen.
  Se on varma, että valitsisin Kreika ennen Italiaa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Hyvä suunnitelma sinulla. Minne päin Kreikkaa? Onko tiedossa?

   Tykkää

 8. Kreikka on hyvä valinta! Olen kolmessa paikassa käynyt, ja ehdottomasti lähden neljännen kerran kunhan se vain on mahdollista. Tunnelmallinen kuva Akropoliilta valkoisessa mekossa! ^_^

  Liked by 1 henkilö

  1. Eikös olekin kuvassa hohtoa ja kuva vuodelta papu. Siitä on siis aikaa!

   Tykkää

 9. Minulla on sinänsä jännä suhde Kreikkaan, että olen ollut siellä nuorena pakettimatkoilla, mutta sitten unohtanut oikeastaan koko maan vuosikymmeniksi. Taannoin sitten kierreltiin Manner-Kreikkaa ja nähtiin historiallisia paikkoja ja aivan upea Meteora. Jonkin aikaa sen jälkeen menin itsekseni Ateenaan, kävin sen edustan saarilla. Kaikki on aina ollut tosi kivaa, mutta sitten hommaan taas lennot Italiaan tai ties minne. Mutta ah, miten hyvää on esimerkiksi Kreikkalainen ruoka! Varsinkin saarista minulla vain valitettavasti on turistirysäfiilis. Ehkä olen väärässä…

  Liked by 1 henkilö

  1. Meteoraan mekin olemme menossa. On siellä vielä onneksi niitä rauhallisempia ei ihan turistirysä saariakin. Ja mikä Italia on? Kyllä niitä turisteja sielläkin on paikassa kuin paikassa.

   Tykkää

 10. heippa,eksyin just sun blogiin ja kirjoitat tosi kauniisti 🙂

  Liked by 1 henkilö

 11. Aivan ihana tuo Khanian rantakuva! ❤
  Itsellä oli myös kaksi pakkomielelttä mitä tulee matkusteluun: Rooma ja sen "ikuiset aarteet" sekä Ateena ja Akropolis. Akropolis ei sitten ihan kolissut mutta Ateena sitäkin enemmän. Tuntui siltä, että sain kävellä rauhassa kuten paikalliset, ilman että kukaan roikkuu perässä myyden sitä sun tätä. Myös Ateenan ympäristö on luokseen kutsuva. Jaan siis ainakin osin kanssasi Kreikan ihanuuden! 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Rooma on minunkin toinen ihastus. Se on juuri se histora! Siinä on niin paljon taikaa. Kreetalla olemme käyneet Knossoksella sekin oli hieno.

   Tykkää

 12. Kreikkaan on helppo rakastua! Niin kuin kuvailitkin: sen upeaan mereen ja sini-valkoisten talojen värittämään maisemaan, kreikkalaisten sydämellisyyteen ja aitouteen, puhumattakaan se ruoka….nam! Itsellänikin on jäänyt hyvin mieleen ensimmäisen Kreikan matkan taivaallisen herkullinen moussaka, tsatsiki ja kreikkalainen salaatti Deloukaksen ravintolassa: miten hyvältä saattoikaan suuri punaposkinen tomaatti maistua, puhumattakaan valtaisasta palasta aitoa fetaa oliiiviöljylorauksella maustettuna. Se on niitä pieniä hetkiä, jotka jäivät matkamuistoihin elämään ja on saanut palaamaan tähän sydämellisen aitoon maahan!

  Liked by 1 henkilö

 13. Kreikka on kyllä mukava maa lomailla. Itse en ole käynyt kuin Rodoksella pariin otteeseen ja Kreetalla. Varsinkin Kreeta tuntui todella monipuoliselta kohteelta. Tarvitsisi käydä Kreikassa useamminkin.

  Liked by 1 henkilö

  1. Ehdottomasti sillä saariahan siellä on. Itsellä myös käymättömiä saaria.

   Tykkää

 14. Kreikka on ihana! Olen itse käynyt vaan ns. turistirysissä Rodoksella ja Kosilla, mutta hinku Ateenaan ja tietysti Santorinille on kova!

  Liked by 1 henkilö

  1. Santoriinistä täälläkin haaveillaan ja Elafonissin rannasta sekä erilaisista pienistä lukemattomista Kreikan saarista.

   Tykkää

 15. Rakastan itse kanssa Kreikkaa, ja voin uskoa, että se on yksi lempipaikoistasi. Itse menetin sydämeni maalle 14-vuotiaana, kun teimme oppilasvaihdon kreikkalaisen koulun kanssa. Asuin paikallisessa perheessä, jossa mummo teki päivisin ruoat ja elämänmeno oli niin täydellisen kreikkalaista. Sellainen elämys teinille, että se jätti ikuisen rakkauden maahan. Kreikkalainen ruoka on yksi lempikeittiöistäni maailmassa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kreikkalainen keittiö on kyllä parasta!

   Tykkää

 16. Tuoreimmat kokemukseni Kreikasta ovat pari purjehdusreissua, toinen Lefkaksesta käsin, toinen Ateenasta Kosille. Omalla (tai siis vuokratulla) veneellä liikkuen saaret antavat kyllä parastaan!

  Liked by 1 henkilö

  1. Ihan varmasti veneellä liikkuen saa aivan eri kuvan.

   Tykkää

 17. Kreikka on ihana! Hyvä lempimaa, erinomainen! Olen käynyt Kreikassa jo 8-vuotiaasta lähtien. Ensin pari viikkoa Kreetalla (Agios Nikolaos) ja sittemmin tuli toinenkin Kreeta-reissu (Platanias), Lefkas ja Ateena. Niin ja lasketaanko Kypros? Paljon samoja paikkoja ollaan kierrelty ja ihasteltu. Voisin lähteä taas minne vain Kreikkaan, vaikka saman tien.

  Liked by 1 henkilö

  1. Eikös Kyproksella ole kreikkalainen ja turkkilainen puoli vaikka itsenäinen se taitaa olla. Kyllä myös tunnen, että on Kreikasta iso osa käymättä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close