Split -kuinka Kroatia pääsi yllättämään

Nyt kun olemme lähdöss Kroatiaan, on aika tuoda vanhasta blogista Kroatia jutut tänne uuteen blogiin.

Tästä reissusta on jo muutama vuosi mutta se on jäänyt lähtemättömästi mieleen positiivisena yllätyksenä, jota en kadu. Haluan ehdottomasti jakaa tämän kokemuksen kanssanne.

Tälle matkalle lähdimme mieheni toiveesta. Tyttäremme oli juuri ollut Dubronikissä ja oli innoissaan näkemästään. Myös mieheni oli jostain lukenut juttuja Kroatiasta ja kertoi haluavansa sinne.

Itsellä katseet olivat enemmän kohdistuneet Italiaan ja Venetsiaan. No nyt oli miehen vuoro valita kohde eli Italia oli unohdettava hetkeksi.

 

Aloitimme matkasuunnittelun tutustumalla Kroatian tarjoamiin vaihtoehtoihin. Ykkössuosikkina meillä oli Pula mutta aivan lähelle ei ollut lentoja sinä vuonna saatavilla. Sinne olisi pitänyt muualta matkustaa linja-autolla. Sitä emme matkalaukkujemme kanssa halunneet tehdä.

Sitten jostain huomasin Splitin ja Helsingistä lähtevät suorat lennot kaupunkiin. Olin myös jostain lukenut, että sieltä on hyvät lauttayhteydet Venetsiaan ja muualle eri saariin.

Varasimme lennot ja aloitimme hotellin etsinnän. Ajatuksena oli, että olemme koko viikon Splitissä ja teemme sieltä retkiä lähistölle.

split6

 

Muutama sana majoituksesta ja käytännöistä

Kyseessä oli omatoimimatka.

Lennot oli varattu Norwegianilta ja hotelli vaihtui Apartmentokseen. Kyseinen Apartmentos kun sijaitsi Splitin ainoan hiekkarannan, Bacvicen, läheisyydessä. Ohessa linkki kyseisen Apartmentos Suzyn sivuille.

Voin suositella huoneistoa. Huoneisto oli kellaritasossa ja siinä oli oma patio mutta ei näköalaa. Se sijaitsi hyvin lähellä Splitin uimarantaa. Siellä oli hyvin paljon erilaisia ravintoloita. Niissä mekin muutaman kerran kävimme syömässä. Ja tokihan Bacvicen rannallakin makoilimme lomastamme muutaman päivän. Keskustaan huoneistosta oli matkaa vajaa kilometri.

Lentokentältä hotelliin kuljimme taksilla. Olisiko tuo maksanut yhteen suuntaan noin 20 euroa tuolloin. Varasimme kuljetukset etukäteen.

IMG_0580.JPG
kuva majoituspaikastamme

Hiukkasen faktaa ja historiaa kaupungista

Etelä-Kroatiassa, Välimeren ja Adrianmeren rannalla rannalla sijaitseva Split on tunnelmallinen kaupunki. Se on Kroatian rannikon suurin kaupunki ja maan toiseksi suurin kaupunki. Sen väkiluku on 2000-luvulla voimakkaasti lisääntynyt ja on jo varmaan yli 220 000 asukasta.

Muurin ympäröimä sokkeloinen vanhakaupunki ei ole kovinkaan suuri. Sen keskus on antiikin Rooman aikainen keisari Diocletianuksen palatsi. Keisari oli kotoisin Dalmatian rannikolta ja asettui asumaan rakennuttamaansa palatsiin jäätyään eläkkeelle. Suuren palatsin yhteydessä on nykyään kirkkona toimiva mausoleumi, jonne Diocletianus on haudattu.

Split on melko kookas kaupunki, mutta vain sen ydinkeskustan kaupunginosat ovat turistin näkökulmasta mielenkiintoisia.

951 (2)IMG_0564IMG_0790 (2)split4

Mitä me teimme Splitissä

Marjanin niemimaahan tutustuimme ensimmäiseksi. Toisena matkapäivän aamuna päätimme lähteä tutustumaan Marjaniin kävellen. Se sijaitsi toisella puolen kaupunkia. Aika hiljaista oli vielä kesäkuun alkupäivinä kaupungin rannoilla. Mekään emme tällä päiväkävelyllä uimassa käyneet, vaan nautimme maisemista.

7792IMG_060011marjan1

Marjanin näköalatasanteelle kiipesimme eräänä iltana. Sitä meille suositteli eräs toinen suomalainen pariskunta, johon tutustuimme matkalla. Ylös kiipeäminen kannatti. Puolessavälissä matkaa oli näköalaravintola (cafe bar Vidilica). Me istuimme siellä hetken ja jatkoimme matkaa eteenpäin mutta aivan ylös asti emme kavunneet, koska aurinko oli jo laskemassa ja ilman taskulamppua sieltä ei olisi ehkä aivan pimeällä ollut kivaa tulla alas.

WP_000029 (1)

 

975.jpg

Ravintolabongauksia

Kaupungissa oli paljon ruokapaikkoja ja ruoka oli halpaa. Kala, äyriäiset, risotto ja spagetti oli sitä parasta antia. Kaupungissa oli kalatori. Tuore kala on tae sille, että kaupungin ravintoloista saa hyvää kalaruokaa. Split on juuri sellainen paikka.

Apartmentoksemme lähistöllä oli ravintola, missä söin elämäni parhaimman risoton. Samalla myös aloin ymmärtää koko risoton salaisuuden. Ei sitä siis tehdäkään ihan mistä tahansa riisistä ja  nesteyttämisessä tarvitaan valkoviiniä jne. Pitääkin jakaa joskus ohjetta risotosta täällä. Paikka, missä risottoa oli tarjolla oli nimeltään Konoba Ostarijauvidjakovi.

Eräänä iltana me siis kiipesimme Marjanin näköalatasanteelle. Alas Splitin keskustaan päästyämme, jäimme syömään erääseen ravintolaan, Konoba Varos, mistä sai aivan mahdottoman hyvää ja tuoretta kalaa. Sekin paikka ylitti odotuksemme.

 

Keskusta oli paikallistenkin suosiossa. Kuulemma ainakin kerran kesässä piti tulla näyttäytymään Splitin rantabulevardille Rivalle. Rivan läheisyydessä sijaitsi Diolektianin palatsi (Unescon maailmanperintökohde). Kaupungin pikkukaduilla sijaitsi paljon pieniä kauppoja. Kaduilla ja Rivalla oli ihanaa kävellä iltaisin ja tietysti välillä istahtaa jossakin sen lukuisissa kahviloissa. Myös Marmontova-kävelykadulle eksyimme muutaman kerran kulkiessamme.

split

10382WP_000036 (2)

Sataman jatkoyhteydet

Uteliaita kun olemme, emme koko viikkoa Splitissä olleet vaan teimme päiväretkiä eri paikkoihin. Käväisimme kokopäiväretkellä Plitvicessa, Bracissa ja Hvarin saaressa. Satamasta pääsi lautoilla myös Korculaan, Visiin, Italian Anconaan mutta ei sinne Venetsiaan, vaikka niin olin jostain lukenut. Sinne oli nyt siis tehtävä ihan oma matka.

Sataman läheisyydessä oli linja-autoasema, mistä oli yhteyksiä eri kaupunkeihin. Sataman ja linja-autoaseman läheisyydessä oli myynnissä myös päiväretkiä eri kohteisiin. Sieltä me ostimme mm tuon Plitvicen retken.

Ja muuten vanhat mummot istuivat linja-autoasemalla kyltit kädessä tarjoamassa majoitusta todella edulliseen hintaan.

LINKKEJÄ:

http://www.croatia-hotels-apartments.com/

Pieni matkaopas Split

oldWP_000037 (2)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s