Hyljesafarilla

Kerrankin sää suosii meitä, totean kun herään aamulla auringonpaisteeseen. Koko viikon on satanut lunta/räntää ja vihdoin nyt viimeinkin aurinko näyttäytyy. Tästä tulee hieno päivä!

Lähtö hyljesafarille on klo 9 Uudenkaupungin Pakkahuoneen vierasvenesatamalta. Sinne meillä on kotoa matkaa reilu tunti. Siinä puoli kahdeksan aikaan saamme pakattua itsemme autoon ja lähdettyä matkaan.

Olemme hyvissä ajoin Uudessakaupunissa. Pakkahuone on auki. Käväisemme juomassa kupin kahvia.

DSC01524

Alus, millä safarille lähdemme on nimeltään Kerttu

DSC01527_1

Uudenkaupungin kalasatamaa

Vihdoin saamme astua laivaan ja matkamme pääsee alkamaan. Istumme ulkona yläkannella. Sen verran on koleaa auringonpaisteesta huolimatta, että toppatakki, pipo ja hanskat on kova sana tässä merisäässä.

Alkumatkasta pitää ottaa jo kuvia. Saaristo on heräämässä talviuniltaan. Kaunista en voi muuta sanoa. Saaristo on aina kaunis. Eroa etelän saaristoon on selkeästi havaittavissa. Täällä alkaa saaret näyttämään karummilta. Hiukan kuin lappi.

Ohitamme satama-alueen kalkkikivialueen, merimetsojen valtaamaan saaren ja kalasääksen pesineen. Kalasääksi on pesinyt merimerkin päälle. En kuitenkaan onnistu vangitsemaan lintua kameraan. Merimetsojen alueiden valtaaminen herättää ristiriitaisia tunteita. Ne valloittaa kaiken ja tuhoaa kaiken elävän mennessään. Kai niilläkin on merkityksesnä ravintoketjussa?. Näky vaan on hirvittävä.

DSC01547.JPG

Merimetsoja oleilee rantakivillä

Ja sitten parin tunnin istuminen palkitaan. Alamme lähestyä Sandbäckin luotoa.

Opas kertoo, että meillä on lupa jäädä noin parin sadan metrin päähän ja että paikalla voimme olla vain 20 minuuttia. Onneksi on tyyntä. Kovalla tuulella hylkeitä ei luodolla ole, koska vesi peittäisi luodon.

DSC01589

Siellä se luoto näkyy ja jotain muhkuroita…

Hyljesafarilla

Ja totta, siellä niitä ihan oikeasti on

HyljesafarillaHyljesafariHyljesafariHyljesafari

Hyljesafari

Ihanat uimarit

Hylkeet

Näitä valtion päätöksellä rauhoitettuja hylkeiden oleskelupaikkoja on Suomessa seitsemän. Retkiä kahdelle alueelle on saanut luvan tehdä kaksi opasta, tämä meidän Uudenkaupungin opas ja toinen opas, joka järjestää retkiä Helsingin/Hangon edustalle. Safareille pääsee vain tiettyinä aikoina vuodesta.

Mietinkin, miten aluetta valvotaan. Sillä kyllähän veneilijät voivat halutessaan kulkea kuinka vaan merellä. Enpä tajua kysyä asiaa oppaalta.

Uskomatonta. Ensin kaukaa katsottuna näyttää siltä, että luodolla on pieniä kiviä. Kun alus etenee lähemmäs, alkaa eläimet kalliolla hahmottumaan enemmän ja enemmän.

Kohta pysähdymme. OHO, niitä on vaikka kuinka paljon. Suurin osa alkaa kiireen vilkkaa poistumaan kalliolta. Kai peläten meitä. Osa jää kiville makoilemaan. Eläimen paino on 200 kg? Aikamoisia jössiköitä. Tuulenvire tuo mukanaan melkoisen nahan ja kalan lemun. Hylkeet haisee hmmm. kunpa voisin saada hajun mukaan kuviin. Sen verran heiluu laiva, että selkeitä kuvia kaukaa on vaikea ottaa. Vaikka on minulla uusi kamera ja kunnon objektit!

Kaksikymmentä minuuttia kuluu nopeasti. On aika poistua. Iskokarin majakka odottaa.

Lisää juttua hyljesafarista: Isokari/hyljematkat

 

testi1.jpg

IMG_20170515_224957.jpg

DSC01618.JPG

IMG_20170515_224543 (1)

DSC01600.JPG

Advertisements

22 comments

 1. Onpas niitä paljon. Kuuntelin jokin aika sitten juttua radiosta Helsingin alueen hylkeistä – en ole ikinä ajatellut, että niitä on tässä lähivesilläkin niin paljon.

  Liked by 1 henkilö

 2. Voi miten paljon liikuttavan suloisia hylkeitä! Ihania! En ole ikinä nähnyt niitä luonnossa. Aika ihana kokemus ollut teillä.

  Liked by 1 henkilö

  • En ole minäkään aiemmin nähnyt. Olivat kyllä söpöjä! Onnellinen olen tästä ja sitten kun näimme todella paljon erilaisia lintuja Isokarilla. Siitä kerronkin seuraavaksi.

   Tykkää

 3. Maria · 3 Days Ago

  Voi miten lupsakoita aurinonpalvojia! Pitäisi itsekkin ehdottomasti harrastaa kotimaanmatkailua enemmän 🙂

  Liked by 1 henkilö

  • Kotimaassa on paljo n nähtävää ja jo ihan lähelläkin. Tänään vietin aurinkoisen iltapäivän Turussa. Hiukkasen leikittiin turrea….

   Tykkää

 4. Sateenmuru · 3 Days Ago

  Oooh, ihania! Pitäisi yrittää nähdä hylkeitä Suomessa vaikka jo tänä kesänä. Kerran kävin Skotlannissa meriajelulla vesieläinten perässä, mutta nukahdin paattiin: siellä oli niin rauhoittavaa seilata koneen putputtaessa auringon alla! ^_^

  Liked by 1 henkilö

  • Minun miehenikin nukkui menomatkan mutta heräsi, kun varta vasten pysähdyimme tuon luodon edustalle. Hangosta tehdään retkiä koko kesän ja on edullisimpikin kuin tuo reissu. Oliko se 35 euroa….

   Tykkää

 5. Kohteena maailma · 3 Days Ago

  Hyljesafari Suomessa kiinnostaa kovasti! Etelä-Afrikassa sellaisella olin, mutta kyllä kotimaassakin pitäisi näitä meidän eläimiä oikeassa asuinympäristössä nähdä 🙂

  Liked by 1 henkilö

 6. Anna | Muuttolintu.com · 3 Days Ago

  Vautsi, en oo kuullutkaan tämmöisistä hyljesafareista ennen. Kivaa, että näitä mahdollisuuksia nähdä Suomen eläimiä luonnossa alkaa ilmaantumaan. On se vaan niin eri asia nähdä niitä luonnossa kuin jossain Korkeasaaressa. Kyllä se kotimaakin vaan jaksaa yllättää ihmeillään ❤

  Liked by 1 henkilö

 7. Voi jestas miten paljon niitä onkaan! Hyljesafarit kiinnostavat kyllä tosissaan, täytyypä joskus perehtyä asiaan! Aivan suloisia otuksia, onneksi et saanut hajua mukaan kuviin! 😀

  Liked by 1 henkilö

 8. Täytyipä tulla katsomaan koko juttu, yksi kuva ei minulle riittänyt 🙂 Minä menin tosiaan muinoin Hangosta hyljesafarille, ja onni suosi. Kylläkin noin komeita kuvia en saanut, en omistanut minkäänlaista kauemmas kuvaavaa objektiivia. Ja teillä näytti olevan enemmän hyljekavereita seurana! Kuitenkin, käymisen arvoinen reissu, ehdottomasti!

  Liked by 1 henkilö

 9. fammomatkalla · 2 Days Ago

  En tiennytkään, että uudestakaupungista tehdään hyljesafareja. Kuinkahan lähelle sitä Sandbäckiä voi mennä, käydään näet aika usein Isonkarin majakalla. Veikeän näköisiä, Märketin lähellä on myös monisatapäinen hyljepopulaatio.

  Liked by 1 henkilö

  • Meidän alus jäi noin 150 metrin päähän. Onkohan se sitten sallittu etäisyys. Kovalla tuulella ei kannata mennä. Luoto on niin matala, että peittyy veden alle. Märketissä en olekaan ollut. Listalle menee taas kohde.

   Tykkää

 10. Terhi / Muru Mou · 18 Hours Ago

  Ohoh, onpas niitä paljon! En tiennytkään, että tällaisia järjestetään Suomessa. Toivottavasti vaan ei vaan veneet häiritse näitä suloisia auringonpalvojia 🙂

  Liked by 1 henkilö

 11. Ihanan näköisiä pötkylöitä! Tuollainen ”safari” olisi kiva päästä tekemään. Olen (ehkä) kerran nähnyt hylkeen matkalla Utön majakalle, mutta ihan varma en siitä voi olla… Muut kun eivät sitä nähneet. 😉

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s