Hvarin saari

Hvarilla on saari vai oliko se että vaarilla on saari….

Tämä oli Splitin matkamme toinen retkipäivä yhteen sen lähisaarista. Nyt oli vuorossa Hvarin saari.
Etukäteen etsimme tietoa saaresta. Ainoa suomalaisen juttu siihen aikaan löytyi joltain keskustelupalstalta. Joku suomalainen oli ollut purjehtimassa ja rantautunut saarelle. Kehui saaressa olevaa pontikkakauppaa (oik. winery). Ponua ja viiniä sai ostaa omaan täyttöpulloon. Toki sitten löysin hiukkasen muutakin tietoa. Kännykästä käsin tutkailu ei aivan helppoa ollut. Ainakaan sen aikaisella vanhalla versiolla.

1045 (2)
Siinä se siisti oli myymälä! Yhden pullon mekin ostimme makeaa viiniä.

Faktaa:

Hvarin pinta-ala on lähes 300 km². Saarella viljellään hedelmiä, oliiveja, laventelia sekä kalastetaan. Vuoden 2001 tietojen mukaan saaren asukasluku oli noin 11 500 henkilöä. Alue on yksi ensimmäisistä ihmisten antiikin aikana asuttamista Adrianmeren saarista. Stari Grad on saaren pääsatama. Muita kaupunkeja ovat Jelsa  ja pieni kylä Sućuraj.
Antiikin Kreikan aikainen asutus Stari Gradissa muodostaa ainutlaatuisen kulttuurimaiseman, joka on mukana myös Unescon maailmanperintölistalla. Täällä viljellään viinirypäleitä ja oliiveja samaan tapaan kuin jo kaksi tuhatta vuotta sitten.
Hieman harmittaa, kun me emme ehtineet päivän aikana saaren jossakin noista viinitiloista vierailemaan. Emme myöskään käyneet saarella olevalla linnoituksella.

WP_000059
Kioskin  edustalla

Lautta saapuu Hvarin satamaan. Se on hieman erillään kylästä. Satamassa on ainoastaan supermarket, mistä mekin käväisimme ostamassa evästä, koska meillä ei ollut aavistustakaan siitä, mikä meillä on vastassa. Meillä kun olisi voinut pahimmassa tapauksessa olla edessä vaikka kilometritolkulla taivallusta helteessä. Kävellen siis olimme kylään talsimassa. Satama oli hiljainen. Juuri muuta vaihtoehtoa meillä ei edes tainnut olla tarjollakaan kuin kävely. Loppujen lopuksi matka oli todella lyhyt.

hvar2

Löydämme kävelytien ja lähdemme tarpomaan. Toiveena on löytää tuo kylä Stari Grad.
Käveltyämme noin kilometrin vastaan tulee jonkinlainen uimapaikka ja kioski. Sieltä sitten alkaa näkyä kylää dalmatialaistaloineen.
Kylällä oli melko hiljaista. Ei siis vielä tähän aikaan vuodesta ole täälläkään hirveitä turistimassoja mutta ei paikallisiakaan. Rauhassa saadaan kulkea. Näkyvillä ei ole myöskään turistikrääsää myyviä myyjiä. Kävelemme kylän kapeilla kujilla.

 

hvar

Lauttarantaan takaisin kävellessä jäimme vielä hetkeksi kävelytien varrella olevalle auringonottotasanteelle nauttimaan luonnon rauhasta ja auringon polttavista säteistä. Ihana laiskan letkeä kesäpäivä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s