Dubrovnik – me tapaamme taas Kroatia

Oli vuosi 2013 kesäkuun alku. Tapanamme on ollut hääpäivämme aikoihin tehdä matkaa jonnekin. Olimme miehen valinnasta päätyneet Kroatiaan ja Splitiin. Viikon aikana ihastuimme Kroatiaan niin paljon, että päätimme palata Kroatiaan vielä uudelleen.

Neljä vuotta on kulunut  ja vihdoin tapaamme. Varhain lauantai aamuna nousemme koneeseen. Suora lento Dubrovnikiin, kiitos!

DSC02408.JPG
Dubrovnikin vanha kaupunki

Matkapäivä 1

Kurkkua kuristaa, kyynel pyrkii silmäkulmaan. Lentokone nousee ilmaan. Kahden viikon seikkailu ja koko talven hautunut suunnitelma on aika laittaa vihdoin toteen. Matkamme voi siis alkaa. Luon katseen yläkertaan, KIITOS!

Hypäämme taksiin Dubrovnikin lentokentällä. Samantien unohdamme kaiken opetetun; neuvottele hinta ennen taksiin astumista. Taksissa on matkamittari. Luotan siihen, ajattelematta edes sen enempää. Samalla mieheni kysyy, että mikäköhän on se Dubrovnikin valuuttakurssi….ei mitään hajua. Kysymme, voimmeko maksaa euroina. Voimme. Perillä taksikuski kertoo hinnan 80 e. Hämmästelemme, pohdin mielessäni, ettei ihan niin paljon sen pitäisi olla. Koitan kurkkia taksimittaria. Justiinsa joo, se on sammutettu. Maksamme mukisematta. Jälkeenpäin toteamme tulleemme huijatuksi. No ei onneksi enempää kuin 20 euroa. Se ei ehkä meitä näin reissun alussa vielä konkurssiin vie. Pitää taas ottaa opiksi.

Olemme liian aikaisin hotellilla, emme pääse vielä kirjautumaan sisään. Jätämme matkalaukut säilöön. Nälkä vaivaa, päätämme jäädä hotellin baarin terassille ihastelemaan näköaloja ja lounastamaan.

DSC02345
Näkymä hotellin ravintolan baarista on huikea

DSC02351

Hotellimme on nimeltään hotelli Adrian. Tarkempaa tietoa saa klikkaamalla edellä olevaa linkkiä.

Saatuamme vihdoin tavarat huoneeseemme, vaihdamme vaatteita ja lähdemme heti tutustumaan vanhaan kaupnkiin. Hotellin edustalta lähtee bussi nro 3a (ei sunnuntaisin) kohti kaupunkia. 300 metrin päässä on toinen pysäkki, jolla pääsee myös kaupunkiin kaikkina päivinä.

Tie hotellilta kaupunkiin mutkittelee pitkin rinnettä. Ihailemme maisemia. Sitten olemmekin vanhassakaupungissa. Jo vanhaa kaupunkia ympäröivä muuri tekee minuun vaikutuksen, ihmisvirta ei….Mistä ne kaikki ovatkin tiensä tänne löytäneet??? 🙂

DSC02600.JPG
Vanhaan kaupunkiin menevällä sillalla

Kävelemme vanhankaupungin kujia ristiin rastiin. Mielessäni pyörii lause; tänne vanhan kaupungin kapeille kujille olisi mielekästä eksyä hetkeksi ja taas todeta olevansa oikealla reitillä. Katujen kivet ovat sileitä ja liukkaita aikojen kulkemisesta. Upeita kirkkoja, taloja ja kujia tulee vastaamme. Lisäksi lukemattomat ravintolat ja kahvilat kutsuvat pöytiinsä. Eräs opas kertoo meille, että ravintolan vuokrahinta ison kirkon kupeessa on 30 000 €/kk. Lisäksi pitää maksaa maksu per pöytä 100 €/kk erikseen. En enää ihmettele yhtään vanhan kaupungin hintatasoa. Jaa jaa ja kaupunki rikastuu!

Alla kuvaa vanhastakaupungin kaduilta. Sitten vasemmalla keskellä on se kuuluisa kaivo.

DSC02559DSC02378DSC02390DSC02557

uusi3.jpg

Saavumme vanhan kaupungin pikku satamaan. Sieltä voi ostaa erilaisia risteilyjä. Me valitsemme tunnin risteilyn, joka kiertää kaupungin edustaa. Tällä tunnin venematkalla saamme ihailla mereltä käsin kaunista kaupunkia. Mitä ihmettä? Kaukana merellä horisontissa hyppii selvästi jotain ihan normaaleista kaloista isompaa. Olisikos ne olleet niitä niitä delfiineitä? Harmi, en ehdi ottamaan kameraa esiin. Mutta siellä ne pomppivat. Niitä on siis ainakin kaksi.

DSC02453.JPG
Linnoituksen yksi torneista

DSC02442DSC02492

Yllä kuvia risteilyltä. Veneessä on lasipohja, ylhäällä oikealta kuvaa siitä.

Ilta saapuu, jäämme kierroksen jälkeen vielä syömään vanhaan kaupunkiin. Hintatasosta viis. Loman alkamisen kunniaksi sallimme tämän.

Tulipa sitten syötyä vihdoin se musta risotto. Ja hampaat olivat sen väriset.

DSC02584

Lisäksi käymme vielä toisessa kehutussa näköalakahvilassa, joka sijiaitsee vanhan kaupungin muurin kupeessa. Sinne on loppujen lopuksi helppo löytää. Kannattaa pyytää ilmainen kaupungin kartta. Niitä saa joko hotellista tai infopisteestä.

DSC02551

Ensimmäinen lomapäivämme alkaa olemaan finaalissa. Vanhan kaupungin portin edustalta lähtee bussi takaisin. Lippuja voi ostaa suoraan bussista mutta kioskista ostettuna lippu on hieman halvempi. Ostamme samantien etuktäteen muutamia matkoja.

DSC02569_1

Illalla vielä ihastelemme yön valoja huoneemme parvekkeella.

DSC02612.JPG

 

18 vastausta artikkeliin “Dubrovnik – me tapaamme taas Kroatia

 1. Dubrovnikin. Niinpä…. Mistä ihmeestä ne kaikki ihmiset olivatkaan sinne löytänneet? Me vierailimme kaupungissa liki tarkalleen vuosi sitten ja ihmettelimme silloin myös turistimääriä. meille sattui kaatosade koko vierailun ajaksi, joten emme kovasti kierrelleet. Jäi sellainen kutina, että kaupunkiin pitää palata, mutta joskus sesongin ulkopuolella.

  Liked by 1 henkilö

 2. Dubrovnikissa olen saanut kyydin elämäni romuimmassa taksissa. Hyvä että kasassa pysyi, penkin nahat olivat kuluneet melkein puhki ja iskaritkin olivat aivan loppu. Sen jälkeen päätin etten enää sellaiseen hengenvaaralliseen autonrämään astu 🙂

  Kävittekö muuten tuon rantakalliokahvilan vessassa? Se ei kuulemma mennyt ihan top teniin siisteytensä osalta…

  Liked by 1 henkilö

 3. En ymmärrä noita taksihuijauksia, ne saa mut niin vihaisiksi! Haluaako taksikuskit tosiaan antaa niin huonon ensivaikutelman kentälle saapuville turisteille? Hinnasta etukäteen vänkääminenkään ei ole se miellyttävin tapa aloittaa loma.

  Liked by 1 henkilö

 4. Vietimme joskus viikon, vai olikohan se kaksikin 🙂 Dubrovnikin lähellä Cavtatin kylässä ja kävimme Dubrovnikissa vaan pari kertaa päivän verran. Muistan miten kävelimme muuria helteessä – ja turistimäärät, vaikka matkasta on jo vuosia. Joskus palasimme Cavtatiin veneellä ja muistan miten joissakin taloissa rannalla näkyi edelleen sodan jäljet reikinä seinissä. Teimme myös retkiä mm. Mostariin ja Sprskan tasavaltaan ja Montenegroon – bongareita kun olemme 🙂
  http://meriharakka.net/2009/06/24/balkanin-kiertomatka/

  Liked by 1 henkilö

  1. Turisteja tosiaankin oli ja paljon. Mutta onneksemme muuria kävelimme ympäri aamutuimaan ja ihmisiä ei niin paljon ollut paikalla. Ja hieman viilempääkin oli. Niitä luodin jälkiä tosiaan oli talojen seinissä. Mekin kävimme Mostarissa ja sillä matkalla niitä oli paljon näkyvissä.

   Tykkää

 5. Dubrovnik on kyllä upea paikka, ja kesäkauden ulkopuolella sen saattaa jopa nähdä ilman turistilaumoja 😀 Sää vaan saattaa olla hieman toinen, eikä varmaan kaikki ravintolat ole auki, mutta olisi se silti mielenkiintoista nähdä silloin, kun kaikki turistit ovat kaikonneet. Toivon mukaan pääsen käymään tänä vuonna Kroatiassa! Olisi jo korkea aika, kun edellisestä kerrasta on jo kolme vuotta 🙂

  Liked by 1 henkilö

 6. Minä en jotenkin pitänyt Dubrovnikistä juuri niiden ihmismassojen takia. Ja sitten kun käytiin syömässä suositellussa ravintolassa, saatiin reissun huonointa ruokaa. Jotenkin päädyin Dubrovnikiin silti toistamiseen, mutta sentään vain ohikulkumatkalle 🙂
  Kaunishan se vanhakaupunki on, mutta ei niin kaunis, että sinne tungokseen haluaisin uudelleen.

  Liked by 1 henkilö

 7. Kroatiaan pitää kyllä lähivuosina päästä! On vaan pakko! Olen käynyt siellä vain lapsena, kun se kuului vielä Jugoslaviaan… Opatijassa lomailtiin ja käytiin Plitvicessä ja Postojnan tippukiviluolilla joka ei kyllä Kroatiaa ole… Dubrovnik on muistaakseni ihan eri päässä sitä pitkää rannikkoa kuin Opatija.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s