Täydellinen päivä Dubrovnikissa

Matkapäiväkirja päivä 2

Voiko paremmin enää olla? Olemme lomalla. Tämä on ns ensimmäinen varsinainen lomapäivämme.

Näköala aamulla herätessämme ei ole hävinnyt. Se on yhä edelleen siinä edessämme. Niin huoneemme parvekkeelta katsottaessa kuin aamiaishuoneessa.

Olemme edellisenä iltana suunnitelleet ohjelmaa päivälle. Pakkaamme aamiaisen jälkeen tarvittavat tavarat reppuun ja lähdemme kaupungille.

IMG_20170708_223702.jpg

Tiesitkö, että Dubrovnikissä vuoden 2011 väkilukutietojen mukaan asustaa noin 43 000 asukasta?

Dubrovnik on syntynyt kun kaksi pientä kaupunkia on yhdistetty täyttämällä niitä erottava salmi. Näistä tuli Placa ja Stradum kaupungin keskuskatu. Merkittävän kehitystason kaupunki sai 1400-1500-luvulla. 1667 kaupunkia koetteli maanjäristys. Se kuitenkin jälleenrakennettiin pikaisesti. 1991 ja 1992 Dubrovnikia piiritettiin sodan aikana. Erityisesti vanhakaupunki kärsi suuria vahinkoja. Kuolleita silloin arvioitiin olevan 114 henkilöä. Jollain tavoin tuota 90 -luvun Jugoslavian hajoamista ei tahdo ymmärtää tai siis sotaa mutta niin se vaan on ollut. Sodan jälkiä en niin Dubrovnikissä nähnyt muualla kyllä on näkyvissä taloja, joissa luodinreiät seinässsä kertovat omaa tarinaansa.

Ja nyt 2017 Dubrovnik täyttyy turistimassoista. Kaikki haluavat nähdä kaupungin!

Aloitamme päivä kävelyllä vanhan kaupungin muurin ympäri

Osoittautuu nappivalinnaksi se, että aloitamme kävelyn heti aamusta, koska ihmisiä ei ole selvästikään niin paljon liikenteessä.

Käymme ostamassa liput. Lippuja voi ostaa samalla aukiolla olevasta myymälästä kuin mistä muurille pääsee kapuamaan. Muurille pääsee muutamasta paikasta. Me valitsemme pääsisäänkäynnin viereisen kohdan. Toinen portti on vanhan sataman tuntumassa.

Lähdemme kiipeämään portaita. Hikeä pukkaa ja tämä on vasta alkua! Eikä lämpöäkään ole kuin 26!  Toteamme, että kyllä tämä on sen arvoista, sillä kohta eteemme kantautuu hienot maisemat. Ja niin sitten käykin. Korkeanpaikankammoisena ensimmäiseen puoliväliin asti on haasteellisempaa kulkea muurin kapeaa käytävää kuin loppumatka. Alkaako tähän ylhäällä oloon tottua? Etenemme välillä pysähtyen ihailemaan maisemia niin merelle kuin kaupunkiin päin. Välillä vastaamme tulee kahviloita, missä voi pistäytyä. Mekin käväisemme muutamassa.

DSC02662

DSC02674

Tämä on kierros, jota ei kannata siis mistään hinnasta jättää väliin. Maksu ylös muurille on 20 €/ henkilö.

DSC02684DSC02678

Alas muurilta mennessämme vastaamme tulee melkoinen ihmisvirta. Olemme onnekkaita, koska kierros on jo ohija saimme kulkea melko rauhassa.

DSC02735

DSC02782.JPG

DSC02785.JPG

Iltapäivän olemme päättäneet viettää Dubrovnikin lähisaarella Lokrumissa. Sinne menemme vanhankaupungin satamasta lähtevällä yhteisaluksella. Sieltä lähtee tunnin välein yhteisalus. Viimeisin saarelta poistuleva on klo 19 lautta. Iltapäiväämme varten ostamme vanhassakaupungissa vastaantulevasta leipomosta ”lounaseväät” mukaan.

Enemmän juttua Lokrumin saaresta saat aikanaan lukea vielä lisää.

DSC02833.JPG
Siinä se. Iltapäivän torkku-, lounas ja lukupaikka

Muutaman tunnin huilimisen jälkeen, on aika palata saarelta kaupunkiin.

DSC02948
Taas rappusia pitkin…..

Päivällisen (pizzan) jälkeen lähdemme gondolihissin kyydissä katsomaan auringonlaskua SRDJ vuorelle. Gondolin kyytiin pääsee läheltä vanhaa kaupunkia. En ole koskaan ollut gondolin kyydissä, joten nyt on aika.

Hiukan jännittää. Kesken matkan gondoli heiluu hieman mutta onneksemme ei liikaa, koska silloinhan se pysähtyisi siihen paikkaan. Pääsemme ylös. HUH.

Itsessään vuori ei ole kovin korkea. Se on noin 412 metriä. Ylhäällä löytyy mm ravintola ja sotamuseo.

DSC02965

DSC02968
Sininen hetki

Aurinko ei ole vielä laskenut. Pääsemme ihailemaan upeita maisemia, joita näköalapaikka tarjoaa.

DSC02977

Auringonlaskun aikaan saamme runsaasti kauniita kuvia. On aika lähteä gondolilla alas, jotta ehdimme hotellille menevälle viimeiselle bussille.

DSC03022.JPG

Tämä päivä oli hieno. Todellinen matkailijan ja lomailijan unelma. Uusia maisemia, lepoa, kirjaa ja taas maisemia.

DSC03057

DSC02982.JPG

Kesän 2017 reissun yhteenvetoon pääset tästä linkistä.

36 vastausta artikkeliin “Täydellinen päivä Dubrovnikissa

 1. Näitä ihania kuvia katsellessa ei ihmetytä yhtään, että turistimassat ovat löytäneet tuonne!
  Katot tuovat mieleen lempikaupunkini Porton.
  Itselleni tämä Euroopan kulma on vielä valloittamatonta seutua – mutta ehdottomasti matkakohteiden listalla 🙂

  Liked by 1 henkilö

 2. Aika täydellistä, että olette olleet tuolla muureilla ennen isojen massojen saapumista. Minä muistan vain karjalaumana liikkumisen muiden mukana. Yhtään kuvaakaan ei oikein saanut otettua kunnolla, kun piti kulkea massan mukana ja aina oli jonkun selkä tai olkapää tai hattu edessä. Selvästi hyvä suunnitelma mennä sinne aikaisin – lämpötilankin takia!

  Liked by 1 henkilö

 3. Onpas kuvauksellista! En ole käynyt, ehkä pitäisi käydä. Yllättävän pieni kaupunki, olen luullut paljon isommaksi – kiitos tiedosta ja vinkeistä muutenkin siis! Vaikea tosiaan kuvitella, kuinka lähellä Jugoslavian sotaisa historia on ollut – niin ajallisesti kuin maantieteellisestikin.

  Liked by 1 henkilö

 4. Upeita auringonlaskukuvia! Minäkin olen kiertänyt tuon muurin, ja onneksi silloinkaan ei kovin paljoa porukkaa ollut siellä ja saatiin kävellä rauhassa. Vuorella en käynyt, ehkä pitää ensi kerralla käydä – ja tietenkin auringonlaskun aikaan! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 5. Muurilla vierailu aikaisin aamusta oli hyvä valinta. Silmään pisti tuo muurilla kävelyn hinta, että onpas se noussut kovasti! Olin Dubrovnikissa syyskuussa 2014 ja silloin hinta oli vain puolet tuosta. Mutta ehdottomasti kyllä hintansa arvoinen maisemien vuoksi, ja olihan se kiva kokemuskin 🙂

  Liked by 1 henkilö

 6. Hienoja kuvia! Mulla sattui viime elokuun alussa väljät oltavat muureilla kävelyyn, vaikka kävin ihan päiväsaikaan. Taisi olla vaan hyvää tuuria. 🙂 Muutenkin Dubrovnikissa on melkeinpä viihtyisämpää muurien ulkopuolella, missä ei ole niin isoja turistimassoja.

  Liked by 1 henkilö

 7. Ihania kuvia olet ottanut! Dubrovnik on kyllä kuvauksellinen kohde lähiympäristöstä puhumattakaan. Mekin saimme pari vuotta sitten keväällä suht rauhassa kiertää muuria ja vanhaa kaupunkia, joskin sesonki oli vasta alkamassa. Minusta sodan jälkiä näkyi yllättävänkin paljon, jopa ihmisten tietynlaisena varauksellisuutena. Karmeita tarinoita museossa sodasta olikin esillä. Onneksi tavallaan turismi on tuonut elinvoimaa kaupunkiin ja sen ympäristöön.

  Liked by 1 henkilö

 8. Upeita maisemia! Kauanko tuo gondolimatka kestää? Pikkasen ahtaan suljetun paikan kammosta kärsivänä tuo heiluminen ei kyllä kuulostanut kivalta 😂

  20 e per nuppi tuonne muurille on kyllä aika suolainen hinta!

  Olen käynyt Jugoslaviassa aikoinaan. Kroatia tuntuu olevan kovassa nosteessa. Otin kasvatinomistajien koiran hoitoon heidän loman ajaksi, eilen palasivat, olivat Splitissä tällä kertaa, paljon oli turreja sekä hellettä riittänyt. Olisi varmaan hyvä kohde syyskuussa, ehkä vielä lokakuussakin.

  Liked by 1 henkilö

 9. Helteisiä muistoja muurilta meilläkin – vaikka olimmekin kaupungissa jo joitakin vuosia sitten ja muistaakseni kesäkuussa, jolloin turisteja ei vielä ollut niin paljon.
  Tavallaan tietysti hyvä, että turistit ovat löytäneet Kroatian, mutta toisaalta vahinko, että turistit ”löytävät” aina kerralla vain muutamia paikkoja maailmassa, jotka sitten ruuhkautuvat.
  Tuolla suunnalla esimerkiksi Belgrad Serbiassa oli mielestäni myös tosi kiva kesäkaupunki, mutta sitä ei taida vieläkään olla ”löydetty”.
  http://meriharakka.net/2009/06/24/balkanin-kiertomatka/

  Liked by 1 henkilö

  1. Tuo on niin totta! Ja sitten aletaan pohtia rajoittamisia yms. Toki taloudellisesti ilmeisesti Kroatiaan tulee hyvinvointia. Tai tiedä sitten kenen taskuun rahat menee. Belgrad ja Serbia kiinnostaa. Belgradissa olen joskus aikoinani tainnut käydä vaan juna asemalla. Käynpä lukemassa.

   Tykkää

 10. Me teimme aikoinaan sen virheen, että kiersimme muurin keskipäivällä, kuumimman auringon aikaan. Väkeä oli vain harvakseltaan ja kiertäminen tarkoitti käytännössä varjosta toiseen juoksemista. Muistan olleeni erittäin onnellinen livahdettuani muurin ulkopuolelle rakennettuun varjoisaan baariin käsissäni kylmä ja virkistävä drinkki.

  Liked by 1 henkilö

  1. Aamulla vaikka olimme, niin aivan auringonpaisteessa oli myös kuuma. Tosin siinä vaiheessa matkaa emme tajunneet vielä, että 28 on vasta alkua. Meteorassa kun kiipesimme rappusia 40 asteen kuumuudessa. Onneksi kierroksen lopussa sijaitsi kahvila mistä sai vastapuristettua appelsiinimehua. Sekin maistui taivaalliselle.

   Tykkää

 11. Olipa jännä katsoa miten olimme saman kierroksen kuvanneet 🙂 Oli siellä pari hyvin samasta kohtaa olettua kuvaakin. Siinä kohdassa jossa reitti oli korkeimmillaan ja kapeimmillaan, minä taisin tähystää niitä takapihojen kilpikonnia ja kissoja – ja tuo komea kulkuväylä jäi kuvaamatta. Tai sitten siinä oli sen verran porukkaa, etten jäänyt odottamaan reitin tyhjenemistä kuvauskuntoon.

  Se oli kuitenkin jännä nähdä, että mulla korkeanpaikankammo ei juuri kolkutellut tuolla.

  Srd-vuorelle en päässyt lainkaan. Makasin sinä päivänä kuumeessa ja pahoinvoivana hotellissa, kun pojat ottivat köysiradan ylös. Upeita auringonlaskukuvia olet sieltä saanut!

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s