Lokrum -sopiva saari iltapäivätorkuille

Dubrovnik on hyvin moninainen pieni kaupunki. Toisena matkapäivänämme me vietimme iltapäivän Dubrovnikin läheisessä Lokrumin saaressa.

Hiukan historiaa Lokrumista

Lokrumista löytyy ensimmäiset maininnat 1000 -luvun alkupuolelta. Silloin siellä on sijainnut Benedictus luostari. Alueella oli myös sairaala. Näistä on yhä edelleen olemassa rakennelmia jäljellä.  Näistä ajoista on jäljellä raunioita. Rakennuksia on tuhoutunut maanjäristyksissä. Väitetään että Rikhard leijonamielikin olisi kovalla myrskysäällä rantautunut saarelle 1192.

Saarella on moninainen historiansa 1800-luvun alussa ranskan armeija rakennutti alueelle linnoituksen saaren korkeimpaan kohtaan. 1869 -luvulla Habsburgien Maximilian Ferdinad, saaren silloinen omistaja, rakennutti saarelle goottilais-romaanisen linnan ja puutarhan. Lauttarannalla oleva metsänvartijan rakennus on rakennettu samoihin aikoihin. Puutarha löydettiin uudelleen sadan vuoden päästä. Kasveja on puutarhassa monista eri maista.

Saari on nykyään suojelukohde. Saaren luonto on moninainen runsaan kasvuston lisäksi saarella on lisäksi mm. Dead sea eli kuollutmeri järvi keskellä saarta.

Lisää tarinoita ja tietoa saaresta: www.lokrum.hr

DSC02871.JPG
Luostarialue, joka oli nyt remontissa

Saarelle pääsee Dubrovnikin vanhan kaupungin satamasta lautalla. Lauttoja kulkee edestakas tunnin välein. Hinta on 10 €/naama edestakaisin. Matka kestää reilut 15 minuuttia.

Saaressa

Lauttarannassa saarelle mentäessä on heti infopiste ja matkamuistomyymälä. Käymme hakemassa sieltä saaren kartan. Ajatuksenamme on istahtaa jonnekin merenäärelle uimista ja lounastamme varten. Eväät olimme ostaneet mukaan vanhasta kaupungista.

Vastaamme tepastelee riikinkukko poikasineen. Olimme lukeneet, että niitä ja pupuja saarella on erittäin paljon vapaana.

 

Saaren lukemattomista poluista valitsemme yhden. Onneksi paikka paikoin opaskyltit johdattaa oikeisiin paikkoihin. Polku johdattaa meidät kuolleelle merelle, joka on pieni järvi keskellä saarta. Siellä on jo sen verran väkeä, että emme halua jäädä sinne vaan jatkamme matkaa meren rannalle. Löydämmekin kivan paikan meren äärellä ja vapaita rantatuoleja. Emme haluakaan levittää pyyhkeitä rantapoukamaan vaan 50 kunan hintaan vuokraamme itsellemme omat tuolit. Mieheni käy uimassa, itse otan kirjan käteen. LOMA. Tämä on vihdoin sitä lomaa!

Lokrum

Nukahdan jossain vaiheessa. Herään kummalliseen ääneen. Kolme riikinkukkoa tepastelee aurinkotuolien ympärillä.

Saaren puutarha

Aikani huilailtua lähden hieman tutkailemaan lähialuetta ja päädyn puutarha-alueelle.Puutarhasta löytyy monia vanhoja lajikkeita ympäri maailmaa. Puiden varjoissa on miellyttävää käyskennellä.

IMG_20170708_215610.jpg

DSC02879DSC02866

Yllä olevissa kuvissa alimmainen vasemmalta on saaren yksi 1500-luvulla rakennettu annunciation -kappeli.

Saaren poluilla

Muutaman tunnin lepotaun jälkeen on aika lähteä saarelta. Kierrämme takaisin hieman eri reittiä tutustuen saareen. Saaren korkeimpaan kohtaan toiselle puolle saaren emme tällä kertaa lähde kapuamaan.

Alla oleva oikeanpuoleinen kuva on vanhan parakin edustaa.

 

DSC02883DSC02887DSC02901

Ylhäällä oikealla Dead Sea, meren rantaa, meren muovaama aukko saaren päässä, sen vieressä Charlotten kaivo ja alla vasemmalla kuva saaren poluilta ja oikealla meren rantaa.

10 vastausta artikkeliin “Lokrum -sopiva saari iltapäivätorkuille

 1. Olipa kiva lukea sinun juttusi Lokrumista. Teimme kuitenkin niin eri asioita että toivottavasti joku jaksaa lukea minunkin juttuni – sitten joskus kun se ehdin kirjoittaa….

  Tuo on aivan ihana saari 😍

  Nordkappin juttu kiilaa taas kärkeen…

  Liked by 1 henkilö

  1. Saari on ihana! Täällä ainakin yksi, joka haluaa katsoa mitä muut ovat kokeneet. Nyt jälkeenpäin ainakin harmittaa, ettemme lähteneet tutkimaan saaren toista osaa!

   Liked by 1 henkilö

 2. Vaikuttaapa kivalle saarelle! Me ei olla käyty vielä Dubrovnikissa, mutta kunhan sinne asti joskus (toivottavasti ensi kesänä) pääsemme, niin pitää piipahtaa Lokrumissakin. Vaikuttaa helposti saavutettavalta, kun lauttamatkatkin kestää vain 15 min.

  Liked by 1 henkilö

  1. Saari oli todellakin moninainen, eikä matka pitkä. Samalla näkee kaupungin edustaa.

   Tykkää

 3. Onpas kivan näköinen saari! Itse en ole koskaan käynyt siellä, vaikka Dubrovnikissa olenkin käynyt useamman kerran. Seuraavalla kerralla pitää kyllä käydä, näyttää niin idylliseltä ja rauhalliselta paikalta 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Suosittelen, saarella on yllättävän paljon nähtävää. Mekään kun ei käyty tuolla linnoituksilla edes.

   Tykkää

 4. Kroatiassa oon vieraillut Splitissä ja Bracin saarella ja ihastuin niiden avulla maahan täysin 🙂 Kiva lukea juttuja muualta maasta ^_^

  Liked by 1 henkilö

  1. Mekin on käyty Splitissä ja Bracissa. Tosiaan koko Kroatia on aivan upea. Nyt vielä on kyllä päästävä Pulaan!

   Tykkää

 5. Mekin teimme retken Lokrumin saarelle muutama vuosi sitten kun kävimme Dubrovnikissa. Riikinkukot siellä silloinkin tepastelivat ja eksyimme vahingossa nakurannalle. Onkohan se siellä vielä?

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close