Kotorin parhaat palat

Dubrovnikille sanomme hyvästit (toivottavasti ei kuitenkaan pysyvät ja lopulliset) aamupalan jälkeen ja matkamme saa jatkua. Seuraava kohde on Kotor, missä vietämme kaksi yötä. Liput bussimatkalle on ostettu jo kotoa käsin. Näitä kulkemiseen liittyviä vinkkejä laitan yhteenvetojuttuun. Bussiasemalle pääsemme hotellin edustalta lähtevältä bussilla. Kätevää. Matkalaukun kanssa emme joudu pitkälle pötkimään.

DSC03458.JPG
Bussimatkan maisemia

Bussimatka kestää kolmisen tuntia rajanylityksineen. Matkalla saamme ihailla kauniita vuoristomaisemia. Kivasti tie mutkittelee rannikolla ja myötäilee Kotorinlahtea, päätyen Kotoriin. Emme viitsi linja-autoasemalla kauaa ihmetellä vaan hyppäämme taksiin vaikka olimme jo etukäteen katsoneet, että hotellille ei pitäisi olla pitkä matka. Loppujen lopuksi meille vielä käy niin, että emme todellakaan kovin pitkää matkaa edes pääse, koska autoilla ei voi ajaa vanhassa kaupungissa.

Hotelli sijaitsi vanhassakaupungissa. Meille oli varattuna sviitti. No ainoa ero tavalliseen taisi olla se, että huoneemme oli hieman isompi kuin muut huoneet. Eli sviittiä ei kyseinen huone ollut nähnyt. No me huomaamme sviitti maininnan vasta jälkikäteen, joten emme voi enää edes valittaa. Huone oli kolmannessa kerroksessa hissittömässä vanhassa talossa. Ikkunanäkymässä oli vanhakaupunki.

DSC03547.JPG
Hotelimme Rendez Vous ja sen ravintola

Hotellilla on ravintola. Ravintolaan mekin jäämme lounastamaan nälkäisinä. Ruoka on hyvää. Sen jälkeen vasta lähdemme tutkimaan kaupunkia.

Mitä sitten teimme Kotorissa?

Vanhakaupunki

Kotorin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohteita. Vanhakaupunki on kaunis, kuten Unesco kohteet aina ovat mutta onneksi ei niin ruuhkainen kuin Dubrovnik. Vanhaakaupunkia ympäröi muuri. Muuri ulottuu ylös vuorille saakka. Vanhankaupungin kaduilla on oma tunnelmansa. Menemme myös muurin toiselle puolen lahden rannalle.

Vanhakaupunki tarjoaa paljon nähtävää, kirkkoja, vanhoja taloja jne. Joka kadunkulmassa haluaisi pysähtyä kuvaamaan. Näin saa matkakumppaninkin hermostumaan. Mutta mihin tässä oikein on kiire, lomalla?

dsc03468.jpg

DSC03510DSC03517

Kirkot

Vanhassa kaupungissa on paljon kirkkoja.

Yhteen vanhankaupungin kirkoista, katoliseen Pyhän Tripunan katedraali, joka alunperin rakennettiin 1100-luvulla,  pistäydyn sisään.

DSC03482
Pyhän Tripunn katedraali

Ja sama sisältä

DSC03485DSC03502

Tämä alla oleva pieni kirkko on Pyhän Luukkaan ortodoksikirkko.

DSC03556.JPG

Ruoka

Myös ravintolatarjonta on monipuolista. Me päädymme illalliselle Kotorin vanhimpaan ravintolaan. Tarjoilija innostuu, kun kuulee, että olemme Suomesta. Hän kertoo, että Mika Häkkinenkin on käynyt heillä syömässä. Tässä ravintolassa syön tähän menessä elämäni parhaat simpukat. Ne on keitetty valkosipuli-tomaattiliemeen. Tarjoilija vinkkaa kuin avutonta, että kasta soosia leipään…teen niin käskettäessä ja häntä naurattaa pois mennessä.

Ruoka vanhankaupungin kaikissa ravintoloissa on hyvää.

DSC03592
Annoksen simpukoita ja lasin viiniä sai tässä Kotorin vanhimmassa ravintolassa hintaan 7 e. Ravintolan nimeä en muista.
Vanhan kaupungin muurilla

Aamulla aikasin otamme toisenlaisen ulottuvuuden kaupunkiin. Päätämme kiivetä sen muuria (Sveti Ivan tai st John) pitkin vuoren  rinteelle. Muurille pääsystä pitää maksaa. Olikos se 3 €. Hiukan halvempaa kuin Dubrovnikissä. No tiekin on kivisempi ja haasteellisempi eli ei niin hyvässä kunnossa kuin Dubrovnikissä.

Kassasta saa esitteen ns oppaan. Puoleen väliin saakka reitti on esitteen mukaan helppo. Ihan ylös asti n noin 1350 askelmaa (260 m). Lipunmyyjä kehuu, että koko matka taittuu alle puolessa tunnissa. Hieno myyntipuhe. Puolessa välissä 100 metrin korkeudessa on kirkko Lady of Remedy. Se on rakennettu 1518.

DSC03644.JPG
Näkymä puolestavälistä

DSC03662.JPG

Kirkon jälkeen, jos haluaa kiivetä ylemmäs, polku muuttuu vaikeammaksi. Emme yritä lähteä ylemmäs. Olemme tyytyväisiä näköaloihin kirkon vieressä. Alkutaipaleenkin portaat kun jo ovat vähän niin ja näin. Aikamme kirkon kupeessa huilattuamme, lähdemme alas kylään toista reittiä pitkin.

Kaunista on mutta hikistä puuhaa. Välillä on pysähdyttävä ottamaan kulaus vettä ja kuvaamaan. Alas päästyämme maistuu kylmä juoma.

DSC03663.JPG
Matkalla alas
DSC03792
Kappeli puolessa välissä matkaa
Kaupungin kissat

Kaupungissa on paljon kissoja ja kaupoissa myydään paljon erilaisia kissakoristeita. Pidän myös siitä, että myynnissä on ihan aitoja käsitöitä, persoonallisia ja hyvin erilaisia kuin mitä muualla olen nähnyt. Ei siis sitä normi turistikrääsää. Ostammekin käsityönä tehdyn erikoisen kahvikupin kokoelmiimme. Kotiin päästyämme toteamme, että kuppi on niin kaunis, ettei siitä raaski juoda. Se menee koristeeksi hyllyyn.

Koitan etsiä netistä jotain tarinaa, miksi Kotorissa on kissoja. Syytä ei löydy. Vain juttu, että aikoinaan eri maan laivoista niitä olisi rantautunut kaupunkiin ja sitten ovat vaan jääneet sinne. Kaupungissa on kissamuseo. Olisikohan tietolähde löytynyt sieltä? Me emme sinne menneet.

DSC03546DSC03479DSC03549

Muurin kupeessa oleva tori

Kun kuljet vanhan kaupungin muurin ulkopuolelle ja lähdet vanhastakaupungin portista ulos tullessasi vasemmalle puolelle, törmäät kaupungin toriin. Suosittelen olemaan varovainen niin rahapussien suhteen kuin ostostenkin suhteen. Meille kävi niin, että ostaessamme kirsikoita ja mansikoita, olivat mansikat päältä mitä parhaimman näköisiä mutta alimmaiset aivan homeessa.

DSC03676.JPG
Paikallisia tuotteita maistatuksineen
Kotor by night

DSC03584.JPG

DSC03582.JPG
Muuta

Kotor on hieman rujompi Dubrovnikiin verrattaessa. Kuitenkin pidän Kotorista sen ollessa rippasen aidompi.

DSC03682.JPG

DSC03567.JPG
Näkymät muurin ulkopuolella

25 vastausta artikkeliin “Kotorin parhaat palat

 1. Niin innolla luin tän jutun Kotorista! Matkakuume ihan katossa Balkanin suhteen – ollaan lähdössä parin viikon päästä Kroatiaan, Albaniaan, Bosnia-Hertsegovinaan ja Montenegroon road tripin merkeissä. Huomasinkin, että täällä on useampikin postaus kohdemaista, pitää ihan ajatuksen kanssa tutustua noihin postauksiin, jos sieltä saisi vielä uusia vinkkejä omaan matkaan. 🙂

  Liked by 1 henkilö

 2. Ihanan näköinen paikka! Juuri Dubrovnikistä en tykkänyt sen turirstimassojen takia, tuolla ei taida sellaisia vielä olla?
  Kissat ovat ihania, ja useassa Välimeren maassa niitä on joka pusikossa tai ravintoloissa jaloissa kiehnäämässä. Talvi vaan ei taida olla niille kovin suosiollinen…

  Liked by 1 henkilö

 3. Nämä maisemat olisivat niin mun mieleen! Kun vielä keksisi jonkun keinon, millä kaikki lukuisat (ja jatkuvasti lisääntyvät) matkahaaveet saisi toteutettua käytettävissä olevan ajan ja rahan puitteissa 🙂

  Liked by 1 henkilö

 4. En kestä mikä Balkan-kuume vain kasvaa kasvamistaan kun tulee vastaan tällaisia tekstejä! Panin Kotorin ensimmäisen kerran merkille, kun Mondo julkaisi muistaakseni jutun siitä keväällä. Kiva ettei kohde ole (vielä) Dubrovnikin kaltainen turistirysä!

  Liked by 1 henkilö

  1. Keväällä ihan varmasti siellä onkin kaunista! Olimme ennen matkaa kuulleet myös rikollisuudesta ja meitä varoitettiin linnamuurien ulkopuolella olemisesta ja erityisesti ranta sekä torialueesta. Mutta nyt saimme olla rauhassa lukuunottamatta tuota myyjien huijausta myydä vanhat mansikat.

   Tykkää

 5. Jos vertaa Kotoria ja Dubrovnikia, me tykättiin Kotorista niiiin paljon enemmän. Siellä ei ollut niin paljoa turisteja ja paikka tuntui jotenkin aidommalta. Kaikkea sielläkin on tapahtunut, mutta on Kotor silti näkemisen arvoinen paikka. Vanhankaupungin vieressä oleva hylätty hotelli Fjord oli yksi must see-kohde. Rantaa pitkin tuli käveltyä myös lahden toiselle puolelle tutkimaan.

  Liked by 1 henkilö

  1. Tuo on totta. Niin mekin pidimme Kotorista juuri aitouden vuoksi. Ihan joka kauppa ei esim myynyt pelkästään sitä turrekrääsää, joka löytyy joka maasta maan nimellä varustettuna. Siellä oli paljon ihania aitoja käsitöitä jne. Me katselimme hotellia mutta emme siellä käyneet. Todella keskeisellä paikalla tuo. Harmi että tyhjillään.

   Tykkää

 6. Kotor jakaa hieman mielipiteitä. Toiset hehkuttavat Montenegron tunnetuinta kaupunkia varauksetta, toiset pitävät sitä taas turistihelvettinä. Kallistun mielipiteessäni kompromissiin. Erittäin turistisoitunut, mutta aikaisin aamusta tai myöhään illasta viehättävä. Kun suuret risteilijät alkavat purkaa matkustajiaan kaupunkiin klo 9 aikoihin aamusta, on aika suunnistaa muualle. Päivällä en tuolla viettäisi sekuntiakaan, niin täynnä kapeat kujat ovat turisteja.

  Kirjoitelin aikanani oman mielipiteeni ja vinkit Kotorista
  http://www.tamamatka.fi/balkanin-road-trip/

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitti kommentista! Noina kahtena päivänä kun siellä olimme ei onneksi hirveän pahaa ryysistä siellä ollut. Mutta aamupäivän olimmekin kiipeämässä rinteelle ja iltapäivästä huilimisen jälkeen lähdimme Kotorin lahdelle. Ja muuten risteilijää ei näkynyt rannassa….satuimme siis paikalle juuri oikeaan aikaan.

   Tykkää

 7. Kotorissa on ihanaa vanhaa tunnelmaa, me tehtiin sinne Dubrovnikista retki päiväseltään, niin kovin paljoa ei ehditty kierrellä. Haaveilisin joskus palaavani kunnolla ajan kanssa, ja käydä ajelemassa Durmitorin kansallispuistossa ja muutenkin kauniilla vuoristoteillä.

  Liked by 1 henkilö

 8. Ihana tunnelma välittyy kuvista ja tekstistä. Jälleen niin upeita maisemia. Tietenkin viehättävä ja historiallinen kaupunki vetää sitten taas turistejakin puoleensa, mikä varmasti näkyy katukuvassa. Mielenkiintoista, että kaupunki on noin ”kissa-keskeinen”, että oma museo ja kaikki. Varmasti kissoihin liittyy joku oma tarinansa.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s