Butrint on Kaakkois-Albaniassa sijaitseva Albanian ja koko Balkanin yksi merkittävimmistä arkeologisista kohteista. Se sijaitsee maaseudulla lähellä Kreikan rajaa. Butrintiin pääsee parhaiten vierailemaan Sarandan kaupungista.
Me vierailmme Butrinitissä Sarandasta käsin. Sinne pääsee parhaiten bussilla, joka lähtee keskustasta joko pääpysäkiltä tai sitten sataman läheisyydestä juuri kuvan puun vierestä. Linja- autoja kulkee puolen tunnin välein ja hinta on alle euron.
Me lähdimme Butrinitiin heti aamulla. Bussi tulee aivan täyteen. Oli tuuri, että lähdimme kyytiin ensimmäiseltä pysäkiltä. Varaudu siis aamulla ruuhkiin tai tosiaan hyppää kyytin sataman läheisyydellä olevalta pysäkiltä. Matka on mielenkiintoinen. Mitään pysäkkejä ei ole vaan porukka jää pois ilmoittaessa paikan, minne haluavat jäädä. Välillä kyytiin tulee lisää väkeä kantaen vihanneslaatikoita jne. Rahastaja tulee kyytiin, käy myymässä liput tungeksien ahtaassa bussissa ja roikkuu avoimen takaoven sekä ihmisten välissä. Ei näemmä pelkää tippuvansa :).
Sitten vihdoin perillä. Bussi pysähtyy aivan sisäänpääsyportin eteen. Sisäänpääsymaksu on noin 5 €. Puistossa pääsee kulkemaan ohjatun reitin mukaan paikasta toiseen. Kiertäminen on näin vaivattomiminta. Alkupäässä kierrosta pystyy vielä tankkaamaan mukaan juomaa. Ja sitä kannattaakin ostaa, sillä kierros on n 2 km pitkä ja lämpimällä vesihuikka on ihan ehdotonta. Varsinkin kun lopussa on edessä nousu ja sitten lasku. Samasta paikasta voi ostaa myös matkamuistoja.
Butrintin alueella on havaittu elämää jo neoliittisella kaudella ja ensimmäinen kaupunkimainen asutus ja linnoitus paikalle rakennettiin illyyrialaiskaudella 700-luvulla eaa. Rooman valloitettua kaupungin 167 eaa. Butrintista tuli merkittävä roomalainen keskus, jossa sijaitsi mm. Julius Caesarin ja Augustuksen aikana laivastotukikohta ja viljavarasto Rooman armeijalle. Merkittävimmät Butrintin rauniot ovat peräisin juuri roomalaisajalta. Lähde Wikipedia
Ohessa linkki Butrintin kotisivuille Butrint.
Me kiersimme alueen ympäri. Alla kuvia alueen nähtävyyksistä.
Venetsian torni
Amfiteatteri on 300-luvulta


- Siis onko totta, että nämä on vanhan kirkon (great Basilica 600-l jkr) oikeat mosaiikit? Eikä jonkun hiljattain tekemät? Wau!



Venetsianaikainen linnoitus, joka toimii museona.


Matkakooste matkastamme Yhteenveto matkalaukkureissustamme Kroatia, Bosnia, Montenegro, Albania ja Kreikka reitillä
Kyllä nuo historialliset kohteet ovat hienoja kaikkialla maailmassa.
– Mutta tuo bussimatka kuulostaa vähän turhankin jännältä… 😉
TykkääLiked by 1 henkilö
Täällä yksi historia hullu ihan hurmaantuu tuosta menneestä! Kai sitä elämässä on oltava jännitystä ja bussikin viilenee näin mukavasti 😉
TykkääTykkää
Kivan tarkasti kirjoitettu postaus! Juuri tällaisia kaipaa silloin, kun on matkaa suunnittelemassa. Albanian bussimatkustamisesta kun ei ihan liikaa detaljitietoja löydy 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Ai kiitos! Toden totta. Samoja tietoja kaipailin itsekin mutta päätimme sitten kulkea riskillä. Ajateltiin, että kyllä paikalliset neuvoo 🙂 Hei minulla on noista Saranda-Ksamil-Butrint aikatauluista valokuva.
TykkääTykkää
Ja tulipa mieleen, että todellakin esim Tiranassa oli ns kansainvälinen bussiasema, mistä lähti linja-autoja moneen suuntaan ymmärtääkseni.
TykkääTykkää
Oho, en ollut tästä kuullutkaan vaikka on historiallisesti merkittävä paikka. Kiitos hyvästä infopaketista!
TykkääLiked by 1 henkilö
Albaniassa on loppujen lopuksi paljon unholassa ollutta historiaa. Tietysti aikanaan nuo maanjäristykset ovat tuhonneet osan.
TykkääTykkää
Kiitos jutustasi! Pääsin jälleen mielikuvamatkalle Butrintiin! 🙂
Teillä ei tainnut kerjäläisiä olla bussia vastassa? Kuulin tuttavalta, että useamman kuin kerran on lompakot vaihtaneet kohteen portilla omistajaansa, joten on syytä olla varoivainen…
TykkääLiked by 1 henkilö
Ihan tosiko? Ei ollut näkyvissä. Toinen paikka mistä varoiteltiin oli Kotor mutta ei sielläkään ollut huijareita nyt.
TykkääTykkää