Marrakechin Medina

Marrakechissä oleskelimme pääasiassa Medina-alueella. Siellä sijaitsi mm riadimme ja melkein kaikki kaupungin tärkeimmät nähtävyydet. Marrakechin medinassa vietimme  kolme yötä. Muut kaupungin alueet jäivät meille melko vieraiksi.

Ensimmäisen kerran riadista kylille lähtiessämme kaupungin tunnelma iski vasten kasvoja. Ihmisiä, paljon ihmisiä niin kerjäläisiä kuin rikkaita ja siltä väliltä, kauppoja, hevosia, muuleja, autoja, riksoja ja kärryjä. Mikä sekamelska tämä kaikki olikaan. Olimme siis saapuneet Afrikkaan ja Marrakechiin. Tämä siis oli ensimmäinen Afrikan mantereen valtaus!

DSC07317

Meidän riadimme ei sentään sijainnut ihan pahimmalla valtakadulla, vaan hiukan syrjässä mutta kuitenkin vain muutaman minuutin matkan päässä Medinan Soukin aukiolta. Heti päästessämme tuolta sivukujalta yhdelle isoimmista ostoskaduista, vastaamme tulee sisäänheittäjä. Meillä on jano ja kyllä se lasi viiniäkin kieltämättä tässä vaiheessa maistuisi. Hänen neuvosta, kuljemme läheiseen hotelliin ja sen aulabaariin ottamaan ”yhdet”.

Baarin tunnelma ja sisutus saa minut ihastelemaan mykkänä. Tunnelma on kuin elokuvasta Casablanca. Olen myyty, tätä lisää kiitos! Mieheni ottaa oluen ja minulle tuodaan neljännes pullo viiniä. Juotuamme pyydämme laskun 22,50 €. Olisimmepa kysyneet hintaa ennen ostosta…niin tyypillistä meitä! Casablanca filmi tunnelmasta tuleekin melkoisen kallista. ELÄMÄ ON.

Alla on kuvaa Grand hotel Tazista, missä nuo lasilliset juomme.

2DSC06006

Djemaa el Fnan aukiolla

Ulos lähdettyämme jatkamme matkaa Soukin aukiolle Djemaa el Fnan aukiolle. Lisää huumaa tiedossa. Olen aivan myyty sen pölyisestä yllätysrikkaasta aukiosta. Mieleen tulee Paulo Coelhon Alkemisti, joka lähtee etsimään aarretta. Tosin lähtöpaikka hänellä on Tanger eikä Marrakech. Tarina on mielenkiintoisen koskettava siltäkin osin, että hänhän menettää rahansa heti ensi kättelyssä :).

DSC06014.JPG
Riadilta matkalla Djemaa el Fnaan aukiolle

Djemaa el Fnan aukiota eli tarinankertojan toria väitetään Afrikan suurimmaksi markkinapaikaksi. Tunnelma aukiolla eri vuorokauden aikoina on hyvin erilainen. Aamulla se on melko rauhallinen, päivää myöten sitä alkaa kansoittamaan myyntikojut ja iltapäivällä mm. käärmeenlumoajat ilmestyvät paikalle. Illalla torin täyttää ruokakojut jos minkälaisine ihmeellisine ruokineen. Me kävelemme yhtenä iltana katsastelemassa tarjontaa. Vuohenpäät herättää kammotusta vaikka kertovat, että on herkullista….syödä vuohenposkea. Illalla torilla on muutakin kuin ruokaa: monia taiteilijoita tekemässä temppujaan. Ja meteli aivan uskomaton.

DSC06015DSC06112dsc06091.jpgDSC06117DSC06113DSC06118

DSC06095
vilskettä torilla

Jäämme  syömään  Djemaa el Fnan aukiolle illan hämärtyessä sen yhteen kattoravintoloista. Ennen kapuamista ravintolaan olemme törmänneet hennatatuointien tekijöihin,  käärmeenlumoajiin, apinoihin, ruokakojuihin ja muihin taiteilijoihin. Mietinkin syödessä, että jääkö tämä hetki mieleen vuoden parhaimpana…. tai ainakin erikoisempana muistona.

9
Tämän lähemmäs käärmemiehiä emme juurikaan mene, apinatkin jätämme rauhaan

Medinan souk

Aukiolta on aika jatkaa matkaa soukin syövereihin. Lankeamme ensimmäisiin ostoksiin….nahkalaukkuun ja hattuun. Opimme samalla, että täällä pitää tingata, tingata ja tingata, muutoin menetät rahaa.

dsc06026-e1536390592322.jpg

Souk on moninainen. Sen suojista löytyy jos jonkinlaista ostettavaa. On käsitöitä, nahkatuotteita, koruja, mausteita, mattoja, erilaisia esineitä ja vaatteita sekä kenkiä. Tavaraa on paljon ja ihan kaikkea maan ja taivaan väliltä. Souk on sokkeloinen. Sinne on helppo eksyä.

dsc06003.jpgDSC06035DSC06042189

DSC06471

Medinan alue on laaja. Alueella on muutakin nähtävää kuin tori ja kauppakujat. Näitä ovat mm. Tanneri nahkatehdas, Mosquée de Ali ben Youssef moskeija ja Ali ben Youssef Medersa koraanikoulu, Bahia palatsi, Badi rauniot, Kotoubia moskeija, Le Jardin Secret puutarha ja Saadi haudat. Meiltä näistä jää näkemättä Yosefin moskeija ja koraanikoulu , koska on juhlapäivänä ja alue on  suljettu. Näistä eri nähtävyyksiä juttua myöhemmin.

DSC06472.JPG

Hotellikuvaus

Riad Aymane (linkkiä klikkaamalla löytyy riadin tarkempi kuvaus)

Lentokeltältä saavumme riadiin. Taksi jättää meidät kadun varteen, mistä on käveltävä perille, koska riadimme sijaitsee kapean kävelykadun varrella. Rähjäisen kujan varrella yllätymme iloisesti, koska sisälle riadiin astuessamme aukeaa eteemme eri maailma kuin seinien ulkopuolella. Hotellinpitäjä pyytää meitä istumaan aulaan. Kirjaudumme sisään ja virkailija kertoo  riadin  käytännöistä sekä tulevasta matkastamme.

Aula on valoisa sisäpiha suihkulähteineen ja tuoleineen sekä pöytineen, ylös katsoessa näemme taivaan. Huoneemme on perushuone. Mutta se riittää meille. Yöllä meidät säikäyttää rahisevat äänet….täriseekö vessan ovemme? Käärmekö siellä luikertelee? Ei kai,  katonrajassa taitaa vilistelellä rotta.

Aamiainen tarjoillaan kattoterassilla. Näköala terassilta on mieletön. Olemme päiväisen retken vuoksi terassilla jo auringonnousun aikaan. Upeaa. Näköala korvaa hiukan surkeahkoa aamupalaamme. Leipää, voita, sulatejuustoa, jogurttia, tuoremehua ja kahvia. Eipä kaksista. Hotellille voisin antaa hienoista puitteista huolimatta kaksi ja puoli pistettä. Plussaa tulee hyvästä sijainnista ja upeast sisustuksesta sekä siitä, että suihku toimii.

DSC0635513-e1508001432642.jpg19

IMG-20171014-WA0009
Aamuaurinko terassilla
IMG-20171014-WA0001
Upea riadin terassi
img-20171014-wa0006.jpg
Ja hiukan yötäkin kuvattuna

27 vastausta artikkeliin “Marrakechin Medina

 1. Tutulta vaikuttaa! Apinat on kyllä parasta kiertää kaukaa, niin niiden mahdollisesti levittämien tautien takia kuin senkin takia, että noilla eläimillä tehtävä business tuolla torilla päättyisi.
  Me päädyimme melko ex tempore ihan pieneen riadiin, jonne emme ensin meinanneet löytääkään, mutta muutamassa päivässä kapean kujan sen seitsemän käännöstä menivät jo kerralla oikein 🙂
  http://meriharakka.net/2017/04/14/riad-le-j-marrakesh/

  Liked by 1 henkilö

  1. Arvelimme sen olevan rotta. Luulimme ensin yöllä pimeässä, että se meni lattiallamme ja olimme kauhuissamme mutta seuraavana päivänä huomasimme, että ääni tulikin yläpuoleltamme. Se kulki jossain katon toisella puolen. Emme tosin tiedä mikä eläin kyseessä oli. Reissumme oli melkoinen. Tästä siis lisää.

   Tykkää

 2. Oioi, en malta odottaa että pääseen Marokkoon ja noille Marrakechin kujille! Missä riadissa yövyittekään? Olen juuri bookannut itselleni pari eri majapaikkaa Marrakechista, ja huh miten laaja valikoima siellä olikaan!

  Liked by 1 henkilö

 3. Marokko ja Marracesh ovat pitkään olleet haaveissani. Se vaan kuulostaa ja näyttää niin eksoottiselta. Aika kalliit oli alkoholit mutta taisi olla turistilisä niissä. Muistan kun vanhempani kävivät Marokossa kauan sitten, kertoivat he ”piilossa olevista baareista” jonne porukan miehet aina välillä kutsuttiin.

  Liked by 1 henkilö

 4. Marokko ja Marracesh ovat olleet listalla pitkään. Olen vain lukenut niin paljon eri kirjoitusia aiheesta, että hieman alkaa epäilyttämään. Olen nähnyt Afrikkaa, likaisia ja sokkeloisia soukkeja, vuohenpäitä ja käärmekoreja ihan riittävästi, joten pitäisikö hermoja säästää ja mennä Marokossa johonkin hieman ”sivityneempään” paikkaan. Lisäksi veikkaan, että kuvaamasi kaltainen riad ei saisi minua tyytyväiseksi 😉

  Liked by 1 henkilö

  1. Marrakech itseäni ensin ihastutti ja sitten hieman vihastutti. Riad missä olimme ei ollut luksustasoa mutta enpä usko että tuohon hintaan mitä maksoimme luksusta saakaan. Tiesimme siihen siten varautua jo etukäteen. Varmaan myös Marrakechistä löytyy luksus riadeja, joissa palvelu pelaa ja esim palkkaamalla oppaan soukiin pääsee varmasti helpommalla kuin itse kiertäen. Muualla kaupungissa oli rauhallisempaa kuin juuri tuolla aukiolla mutta kun kerran siellä oltiin niin pitihän sekin nähdä. Marrakech on hyvin ristiriitainen kaupunki ja esim Essaouira hyvin erilainen ja hyvin rauhallinen. Tuli hiukan Kuuba mieleen. Myös Dadesissa osattiin kohdella turreja hyvin eri tavalla.

   Tykkää

 5. Marokko on monialainen maa ja hyvin erilainen eri kaupungeista katsottuna. Maalla on oikeasti paljon tarjottavana kaikille. Olen itse ollut Marokossa kahdeksan kertaa eri pituisia aikoja ja paikka on mulle kuin toinen koti, olen menossa taas jouluna käymässä.
  Jos joku haluaa keskustella aiheesta lisää tai haluaa esimerkiksi vinkkejä tai ideoita mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä, missä kannattaa käydä yms, voi laittaa s-postia carytamsl@gmail.com, autan mielelläni 🙂

  Joka tapauksessa kokemisen arvoinen maa 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Olen kanssasi samaa mieltä Marokolle on annettava mahdollisuus. Marrakechin medinan souk ei ehkä se ystävällisin. Ise kun en pidä väkisin myymisestä jne. Muilta osin menee. Vaikka kiertomatkamme oli hektinen olen tyytyväinen matkaamme. Me näimme todella paljon hienoja paikkoja!

   Tykkää

 6. Pakko vielä kommentoida Marrakechin soukissa olevia paikallisia. Pohdimme kaikki ryhmässämme olleet, että se ikävä mafioso ja rahastus jota pitävät olisi hyvä loppua. Ei kukaan halua uudelleen matkustaa samaan paikkaan, jos yritetään väkisin lypsää turistin rahat. Tämä olisi syytä tiedostaa. Muutoin kaikki ok. No laitan siitä miten meille kävi juttua vielä. On ihan oma stoori siitä mikä ei ollut kivaa.

  Tykkää

 7. Tuo tyrkytys on kyllä ärsyttävää, ja sitä varsinkin Marrakechissä on paljon. Marrakech on muutenkin tosi hektinen kaupunki ja souk siellä on mielestäni aivan eri luokkaa kuin esimerkiksi Agadirissa,jossa tyrkytystä on paljon vähemmän ja muutenkin kaupungit ovat keskenään ihan erilaiset ihmisiä ja liikennettä myöden. Jännä, miten esim Marrakechissä myös kerjäläisiä on paljon ja pyytävät rahaa käsi ojossa, kun taas etelämpänä en ole kertaakaan kohdannut vastaavaa. Mutta maa on kyllä tosi korruptoitunut ja maksaa saa ihan kaikesta, oli sitten paikallinen tai turisti. Toki turisteja lypsetään vieläkin enemmän, ja esim kerran ollessani juurikin Marrakechissä, ostin eräästä kojusta paidan ja myyjä sanoi suoraan että jos olisin ollut yksin (=turistina), hinta olisi ollut puolet enemmän kuin vastaavasti sillä hetkellä olin marokkolaisen seurassa ja sen ansiosta sain ostettua paidan puolella siitä hinnasta millä se olisi minulle myity ilman marokkolaisen seuraa..
  Valitettavasti länsimaalaiset nähdään heidän silmin rikkaina vaikka asia ei välttämättä todellakaan ole niin.

  Liked by 1 henkilö

 8. Ompa samannäköistä ja -kuuloista kuin Tangerissa! Pystyin samaistumaan näissä kommenteissakin nousseisiin fiiliksiin, vaikken juuri Marrakechissä ole käynytkään. Me palkkasimme Tangerissa oppaan, joka kuljetti meitä pitkin medinaa ja parhaimpiin ostospaikkoihin. Myyjät eivät olleet niin aggressiivisia ja kaduilla säästyttiin monilta huuteluilta ja kosketuksilta kun oli paikallinen miesopas mukana. Alussa se intensiivisyys hirvitti, mutta nopeasti tottui ja tunsi olonsa turvalliseksi. Lähtisin milloin vaan uudelleen Marokkoon!

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s