Travelbird matkayhtiönä-huti vaiko osuma?

Bongasimme Travelbird matkayhtiön muutama vuosi sitten. Tilasin heidän mainoksen sähköpostiin ja päivittäin alkoi tupsahtaa s-postiin jos minkälaisia mielenkiintoisia ja houkuttelevia matkoja eri puolelle maailmaa. Hintataso matkoilla on huomattavasti alhaisempi kuin esimerkiksi tunnettujen ja luotettujen suomalaisten matkayhtiöiden. Matkayhtiö ja sen tarjoamat monipuoliset matkat alkoivat kiinnostaa todenteolla.

HUOM! Harmi sinänsä, että kirjoituksen jälkeen viime syksynä 2018 matkatoimisto on mennyt konkurssiin. Jonkun ilmoituksen luin, että olisi mennyt yhteen jonkun toisen matka-toimiston kanssa ( www.secretescapes.com ) mutta tuo toimisto ei toimi Suomessa.

tr1.jpg
Marrakechin Medinan Djemaa El Fnaan aukion juomakojut

Koitin etsiä tietoa Travelbirdistä, minkälainen kyseinen yhtiö on ja moniko suomalaisista on ollut heidän matkoillaan jne. Tietoa ei paljoa löytynyt, ei niin käyttäjistä kuin matkakokemuksistakaan.

Ainoastaan sivusto Kerran elämässä on kirjoittanut matkatoimistosta ja pyytä jutussaan Travelbirdin matkoilla olleilta kommentteja matkayhtiöstä. KTS Linkki : Kerran elämässä / Travelbird

Lisäksi löytyy yksi keskustelu suomi.fi palstalta: keskustelu suomi.fi / travelbird.

Kyseessä on hollantilainen matkayhtiö, joka myy internet ajan matkoja Euroopassa. Travelbirdin mukaan syitä edullisiin hintoihin on useita: Travelbirdin matkojen suunnittelijat etsivät edullisia lentoreittejä ja matkatoimisto tekee läheistä yhteistyötä valikoitujen hotellikumppanien kanssa. Syynä voi olla myös ennakkovaraajan etu tai tarjouksen lyhyt voimassaoloaika.

Olimme muutama vuosi sitten olleet Turkin kiertomatkalla, jonka järjesti Wow Travel. Siitä kirjoitin jutunkin, jota voi käydä lukemassa vanhassa blogissa: Turkin halpamatka vai oliko se – Wowtravel

Me päädyimme siis kokeilemaan Travelbirdiä. Edellä mainitusta matkasta johtuen osasimme varautua tätä Trvelbirdin matkaa varatessa pahimpaan, varsinkin matkan halvan hinnan (noin 500 €/ viikko) vuoksi. Kaikesta huolimatta uskalsimme varata matkan.

Kyseessä oli siis viikon Marokon matka ja pääasiassa olimme Marrakechissä (3 yötä + lopussa 2 yötä Marrakechin lähellä) ja sitten siihen sisältyi kiertomatka Atlas vuorelle ja Saharan autiomaalle (2 yötä). Matkasta voit lukea lisää jutusta: Yhteenveto Marokon matkastamme.

Matkalla ollessa tutustuimme erääseen belgialaiseen pariskuntaan. He kertoivat olleensa aikaisemminkin Travelbirdin matkoilla. Toki halusin udella lisää heidän matkakokemuksista. He olivat tyytyväisiä; ei mikään luksusmatkantarjoaja mutta menettelee.

Linkki Travelbirdin sivuille: Travelbird

IMG-20171120-WA0001
Marrakechin riadn kattoterassilla me kohtasimme huikeat aamunäkymät

Tässä pohdintaa matkasta näin jälkikäteen:

1.Etukäteisinformaatio matkasta

Matkatoimiston sivuilla yritetään kertoa kattavasti matkasta mutta siellä jätetään auki asioita tai niille annetaan vaihtoehtoja. Näitä nyt Marokon matkalla olivat mm. hotellit ja Saharan yöpymisen vaihtoehdot. Lopulliset tarkemmat tiedot matkasta saimme vasta viikkoa ennen ja niidenkään tiedot eivät vastanneet lopullista vaihtoehtoa. Onneksi lentotiedot olivat oikein. Toisaalta hotellin kanssa meillä kävi tuuri. Ilmoituksessa oli mainittu majoituskohteeksemme joku syrjäisemmällä oleva riad. Nyt riadimme sijaitsi melko keskeisellä paikalla. Taso riadissa oli 2 -tähden luokkaa. Sen aamiainen mm oli todella minimalistinen. Naapuriasukkaillamme ei ollut vessapaperia ollenkaan, eikä sitä edes toimitettu koko majoituksen aikana (no kai olisi jos olisivat tajunneet pyytää) ja pyyhkeet vaihdettiin kolmen päivän aikana vain kerran. Lisäksi hotellin respan pitäjällä oli diili naapuriyritysten kanssa. Hän halusi näyttää meille tien ulos pääkadulle sokkeloistelta kadulta. Samalla hän vei meidät argonza tuotteita myyvään myymälään ja jätti sille tielle.

Joitakin asioita tiedustelin s-postilla ennen matkaa. Vastaukset annettiin hetimiten ja saimme hyvää opastusta esim. lentolaukkujen suhteen.

DSC06161.JPG
Arganza öljyä valmistava tehdas ja myymälä
2. Hinta

Tämä on yhtiön selkeä plussa. Hintataso on lähestulkoon kaikilla matkoilla kilpailukykyinen ja halvempi kuin muualla. Useaa matkaa varatessa voi valita esim hiukan prempaa hotellia jne. Meidän marokon matkan kohdalla ei voinut. Se olisikin ollut hyvä asia. Toisaalta ei voi olettaa, että 500 euron hintaan saisi 5 -tähden luksusta.

3. Lentokentälle tullaan vastaan

Viikkoa ennen meille s-postitse kerrottiin, että lentokentällä ollaan vastassa. Aikamme etsittyä henkilö löytyikin. Ripeästi meidät saatettiin pikkubussiin, joka ajoi meidät lähelle riadia. Odottaa ei tarvinnut ollenkaan.

IMG-20171120-WA0002.jpg
Marrakechin uusi upea lentokenttä on kaunis katsella mutta kallis
4. Opas hotellilla

Riadissa meille annettiin heti huone. Sovimme, että kun olemme saaneet tavarat huoneeseen, käymme lävitse matkaohjelmaamme. Niin sitten kävimmekin.

5. Riadit

Riadit, joissa yövyimme olivat tyydyttävää tasoa. Sisääntuloaulat olivat riadeissa näyttäviä. Marrakechin riadin katolta oli upeat näköalat. Mutta aamiainen oli surkea. Sijainniltaa riad oli hyvä. Dadesin laakson hotelli oli perustasoa. Viimeinen riadimme Marrakechin lähellä oli aavistuksen parempi uima-altaineen ja sen huoneetkin olivat tilavat mutta suihku, sieltä ei tullut vettä ja jos tuli niin se oli kylmää.

6. Ruoka

Loppumatkaamme sisältyi kaikki ruat. Aamiaisen saimme riadeissa, lounaan söimme matkalla jossain ravintoloissa ja päivällisen riadeissa tai Saharan desertissä. Ruuan sai usein tilata menu listalta, jossa yleensä oli kolme vaihtoehtoa alku- ja pääruoalle. Ruoka oli marokkolaista perusruokaa.

DSC06102.JPG
Tajinea ja couscousta
7. Saharan telttaleiri

Telttaleiri Saharassa oli hienoinen pettymys. Pettymystä onneksi tasoitti ne Saharan upeat hiekkadyynit ja seura. Etukäteen ei meillä ollut juurikaan tietoa mistään telttaleiriin liittyvästä. Esitteessä oli lukenut vain, että majoitus 2-4 hengen teltoissa. Toki ajattelimme etukäteen, että majoitus on järjestetty pariskunnittain. Huoneiden jaon yhteydessä meille vasta kerrottiin, että koska emme  olleet varanneet kahden hengen majoitusta, joudumme majoittumaan viiden hengen teltoissa yhteismajoituksessa. Olisipa joku kertonut tämän niin olisimme varmasti ekstraa maksaneet kahden hengen teltasta.

Telttaleiri ei muutoinkaan ollut mikään deluxe -leiri. Torakat tai shittisontiaiset, mitä lie, vilistelivät patjoilla. joita oli aseteltu pihapiiriin istuimiksi iltanuotiolle. Vessoja toki oli kaksi mutta aamulla joku oli paskonut ne ja ympäristön aivan täyteen. Siinä sotkussa olikin ihan kiva käydä asioilla! Ja pakko oli aamulla johonkin mennä ennen leiriltä poislähtöä.

Nukkumateltat ei myöskään kaksisia olleet. Itsellä oli fleeceviitta, jonka otin peitokseni, puseron ollessa tyynyliina. Vierivieressä punkkasimme kolmen kanadalaistytön kanssa. Okei nuo tyttöset olivat erittäin herttaisia.

DSC07048.JPG
Kuvaa leiristä
DSC07096.JPG
8. Ostetut retket

Ostimme retken Essaouriaan ja hamamiin. Essaouriaan mennessä bussin ilmastointi oli rikki. 40 asteessa oli melko tukalaa istua monta tuntia. Tietysti tuo saattoi olla huonoa tuuriakin. Tuolla matkalla kuski ei osannut puhua sanaakaan muuta kieltä ja opasta bussissa ei ollut. Retkille lähtö oli melkoista säätämistä. Nopeamminkin olisi luullut homman etenevän. Saimme odottaa kadulla tunnin, vaikka bussi oli vieressä koko ajan. Mutta ei kukaan ei meitä tajunnut ohjata bussiin.

Hamam oli aivan surkea. Sitä ei voi missään nimessä suositella (riad Mandalayassa oleva)! Mokailimme kyllä itsekin siellä. Meillä oli hieman kiire ja hotellivirkailija riadista laittoi meidät taksiin ja antoi ohjeet taksikuskille. Kuski jätti kadun varteen ja käski kävellä niin kauan kunnes joku tulee vastaan. Ennen oikeaa kaveria meidät pysäyttikin väärä kaveri. Jouduimme väärään hamamiin. Onneksi olivat niin avuliaita, että soittivat hotelliin ja pyysivät lisäohjeita.

Olemme olleet Turkissa viiden tähden spa hotellin hamamissa ja se oli todellinen elämys. Tämä ei ollut. Pesijä ei osannut hommaansa, pesutilat olivat onnettomat ja pesu sekä hieronta tapahtui vasemmalla kädellä. Pyyhkeitäkään ei ilmeisesti edes pesty välillä vaan kaikki käyttivät samoja.

DSC06562
Hamamin sisäpiha
9. Kiertomatkalla

Opaspalvelut eivät toimineet kieliongeman vuoksi. Kuskimme osasi englantia vain vähän. Juurikaan emme matkan aikana saaneet tietää mitään, emme edes tietoa siitä missä olemme, mikä olisi tietyssä paikassa ihan kiva tieto. Dadesin kanjonilla meillä oli englantia puhva opas mutta hänenkin puheet ymmärsimme väärin. Meidän mielestä hän kertoi, että hänen esittelyn jälkeen meillä on tunti aikaa kierrellä kanjonissa. Osa jo ehti lähteä omille teilleen. Aikaa ei ollutkaan vaan kuski huusi meidät heti autoon jatkamaan matkaa. Yksi ryhmäläisistä oli jo ehtinyt kadota jäljettömiin. Häntä  metsästettiin melko kauan.

DSC06882
Matkan varrella
10. Aikataulut kiertomatkalla

Aikataulu oli todella tiukka. Tietoa oli etukäteen siitä, että matka Sahara desertiin kestää 10 tuntia. Mutta esitteessä kerrottiin, että pysähdymme eri paikoissa katsomassa nähtävyyksiä. Mutta mutta kuinka sitten kävikään; hienot nähtävyydet kuljettiin läpi juosten, välillä jopa esittely oli hyvin ylimalkaista mutta kun kyseessä oli ostospaikka, oli aikaa istua vaikka kuinka kauan. Näin tapahtui esim beduiinikylässä, missä esiteltiin mattojen kutomista. Yksi porukka jäi tekemään mattokauppoja. Sen ajan muut saivat odottaa ulkona ainakin tunnin. Ostosten jälkeen kylän lävitse lähestulkoon juostiin vaikka varmasti olisi kylässä ollut ihmeteltävää. Pysähdyksiä onneksi matkan aikana oli ja vessaan pääsi heti kun pyysi.  Ja onneksi joillakin näköalapaikoilla pysähdyttiin ihailemaan maisemia.

Kuulin belgialaisilta, että olivat hyödyntäneet matkayhtiötä mm Sri lankan kiertomatkalla. Tuo matka on kiinnostanut itseänikin kuin myös Intian matka. He kertoivat, että aikataulut eivät olleet pitäneet juurikaan. Kiertomatkan luonne kai onkin kiertää ja aikataulu on silloin haaste. Varsinkin näissä maissa, missä ajalla on eri käsite kuin meillä. Omaan tahtiin ei kiertomatkalla voi mennä juurikaan. Ja tietysti  välttämättä opas ei osaa kertoa, minkälaiseen paikkaan mennään ja mihin on varauduttava. Pohdin esimerkiksi, että jos vaikka korkeanpaikankammoinen joutuu riippusillalle, eikä takaisinpaluun mahdollisuutta ole olemassa.  Mitä sitten eteen? Tuolla Sri Lankan matkalla oli ollut huoneongelmia. Muutaman kerran he olivat saaneet epäsiistit tai siivoamatta jääneet huoneet. Aikansa selvittelyn jälkeen oli huone suostuttu vaihtamaan. Tietysti voi todeta, että maassa maan tavalla mutta luulisi, että Sri lankassa osattaisiin arvostaa turistia jo rahantuojana hyvin paljon ja silloin palvelu olisi erinomaista kaikkialla kuin Marokossa.

DSC06959
Beduiinileiriin menossa
10. Palaute

Olisin halunnut antaa palautetta matkasta, siihen ei ollut mahdollisuutta. Meiltä ei kukaan kysynyt mitään.

Toisaalta olen jälkeenpäin huomannut, että tätä matkaa, jonka teimme, ei samanlaisena myydä enää. Tarjolla on hyvin monia erilaisia uusia vaihtoehtoja. Jopa se vaihtoehto, missä voi määrittää itse riadin tason.

Summa summarum

Menisinkö uudelleen? Kyllä mutta kieromatkan ollessa kyseessä tarkistaisin esimerkiksi sen, onko paljon yöbussimatkoja ja onko vapaata aikaa kohteissa. Matkaa varatessa osaisin jo ehkä hiukan varautua asioihin ja kenties vaikka kysyä joitakin tarkennuksia matkayhtiöltä.

Ostaisinko jonkun toisen matkan? Kyllä, ja niitä jo olen katsellutkin.

DSC06097.JPG
Marrakechin aukio Djemaa El Fnaa iltahämärässä sai minut lumoihin

Kooste plussista ja miinuksista:

+hintataso

+monipuoliset matkat

+asiakaspalvelu toimii ennen matkaa

+lentokentällä oltiin vastassa ja kuljetukset hotelliin ilmaisia tai kuului hintaan

+maksaa voi osissa

-hotellihuoneen tason määrittäminen ei mahdollista

-tarkemman etukäteistiedon saa vasta viikkoa ennen ja sekään ei pitänyt paikkansa, eikä tiedoista löydy kaikkea tietoa

-paikallisoppaiden kielitaito

-kuinka hyvin on tarkastettu matkan kulku matkayhtiön toimesta, että toimii?

-kiertomatkalla tiukka aikataulu, omaa aikaa ei juurikaan ollut

DSC07457
Riad Qodwa missä olimme viimeiseksi alkoi muistuttamaan parempaa tasoa

Oletko matkustanut Travelbirdillä? Jos niin kerrohan kokemuksistasi!

20171120_201154.jpg
Riad Qodwa oli hyvä keidas rauhoittumiseen pitkän ajomatkan jälkeen

26 vastausta artikkeliin “Travelbird matkayhtiönä-huti vaiko osuma?

 1. Tämäpä olikin hyvä postaus! Oma blogini ei ole kuin vasta pari kuukautta vanha, mutta noin kuukausi sitten sain huonosti suomeksi käännetyn viestin juurikin TravelBirdiltä. Ehdottivat jonkin sortin yhteistyötä jollain komissiolla, mutta en edes viitsinyt tutustua sen tarkemmin, koska pelkkä huono kieliasu antai hieman epäluotettavan kuvan. Kiva kuitenkin lukea minkälainen yhtiö olisi ollut kyseessä! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 2. Joku aika sitten selailin eri matkayhtiöitä ja bongasin TravelBirdin niiden joukosta. Yritin selvitellä firman taustoja ja arvosteluja, ja kuten sanoit, firmasta ei tahtonut löytyä kovinkaan paljoa tietoja. Kiva siis, että kerroit kokemuksiasi!

  Liked by 1 henkilö

 3. Kiva että jaoit kokemuksesi, olen nimittäin itsekin kyseisen firman matkoja katsellut 🙂 Taisin jopa katsella samantapaista matkaa, mutta mietin, olisinko telttailu minun juttuni 😀 En ole ikinä käynyt valmismatkalla, vaan tehnyt vain pari pidempää reppureissua. Torakat ovat tulleet tutuksi ja vaatimattomampikin majoitus, mutta jotenkin tuo telttailu kuulosti siltä, että olis mulle liikaa 😀

  Liked by 1 henkilö

  1. Kyllä niin on, että telttailu varmasti olisi ok mutta ehkä olisin osatnut matkan Marrakechistä ja valinnut hiukan parempitasoisen majoituksen. Tosin kyllä tuo yö nyt omalta osaltani meni hyvin. Nukuin kuin tukki. Ja jos olisimme tienneet olisin kyllä varannut sen kahden hengen teltan etukäteen. Eli nyt tiedän jos heiltä matkan varaan, tiedustella tarkemmin näitä juttuja.

   Tykkää

 4. Tosi hyödyllinen postaus, kiitos! Seuraan itsekin näitä Travelbirdin tarjouksia ja olen ihmetellyt hintoja, jotka vaikuttavat liian hyviltä ollakseen totta. Saattaisin joskus kyllä uteliaisuudesta kokeilla. Se on kyllä erikoista, että ei ollut mahdollisuutta antaa palautetta matkasta.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos! Täytyy sanoa, että ehkä pitää valikoiden katsoa, jos matkan heiltä ostaa…eli mihin mennään mitä tehdään ja missä tahdissa. Nyt on myynnissä mm risteilyitä, jotka näyttää olevan ihan normaaleja ja esim Riikan matkat ja niiden hotellit on tavallisia. Ehkä ne on nuo kiertomatkat, joita on syytä varata varauksella.

   Tykkää

 5. Kiitos, tämä oli mielenkiintoinen ja hyödyllinen postaus, sillä joskus olen minäkin Travelbirdin edullisia matkoja vilkuillut. Minulla ei ole pahemmin kokemusta pakettimatkoista, mutta epäilen, että mua voisi ärsyttää just tuollainen, että jonkun kiinnostavan kohteen luona ollaan vaan hetki, kun taas ostospaikolla (mattokaupat ym.) tuhlataan oikein urakalla aikaa. Mutta onhan se tietty niinkin, että halvan hinnan takia jotain kompromisseja on oltava valmis tekemään 🙂

  Liked by 1 henkilö

 6. Ei ole tuttu – enkä ole ihan varma, että valitsisinko jatkossakaan tämän kuvauksen perusteella, vaikka hinta olisikin halpa. Jossain kohtaa menee se raja, että haitat ovat suurempia kuin hyödyt halvasta hinnasta 🙂
  Mekin olimme kyllä halvalla Marokossa TSS:n matkalla ja samoja asioita siinäkin oli, mm. ettei tietoa hotelleista saanut etukäteen. Tavallaan parasta sillä matkalla olikin ”toinen ilmainen viikko” hotellissa kaukana Marrakeshin ulkopuolella, jonka me sitten käytimme omatoimisesti maassa, mm. muutimme asumaan Marrakeshin keskustaan itse valitsemaamme riadiin tuosta ”ilmaisesta” hotellista huolimatta – siinä muuten aamiainenkin oli upea!
  http://meriharakka.net/2017/04/11/tss-travel-services-scandinavia-marokko/

  Mutta ei näitä halpamatkoja suoralta kädeltä kannata hylätä, nytkin vähän mietin TSS:n matkaa Sri Lankaan, taas pari viikkoa, josta viikko kierreltäisiin saarta tiukalla aikataululla ja toinen viikko olisi ”ilmainen jossain hotellissa” – ja sillä viikolla voisimme vaikka lentää käymään Bangkokissa, omatoimisesti …

  Liked by 1 henkilö

 7. Mielenkiintoista lukea matkakokemuksesta Travelbirdin kanssa. Matkustan lapsen kanssa, joten en ehkä uskaltaisi lähteä sikasäkissä-matkalle, mutta entisessä elämässä olisin voinutkin tällaista matkaa kokeilla. Teltta olisi silloinkin ollut liikaa.

  Liked by 1 henkilö

 8. Kiitos tästä elämänmakuisesta ja realistisesta kirjoituksesta! Yököttävää ajatellakin, että hamamissa tarjotaan jo kertaalleen käytettyjä pyyhkeitä.. yäk!
  En ole ko. yrityksen palveluita katsonut koska harrastamme itse suunniteltuja/buukattuja reissuja, mutta tuolla hinnalla pitäisi varmaan jo katsoa.

  Liked by 1 henkilö

 9. Travelbirdin matkoja olen katsellut joskus toisella silmällä. Juutikin myös Marokkoa. Vakavissani en ole niistä koskaan innostunut, koska tuntuvat liian halvoilta ollaakseen hyviä 🙂 Jos niissä olisi paremmat räätälöinti mahdollisuudet, kuten juuri mahdollisuus valita parempia hotelleja ym. niin sitten voisin kiinnostua.

  Liked by 1 henkilö

 10. Onkohan tämä se sama yhtiö jolla oli alkuvuodesta todella halpoja matkoja Kappadokiaan? Voisin kokeilla jotain tällaista hauskan matkakaverin kanssa. Kun ottaa sen asenteen ettei tiedä mitä saa, niin ei pety. Mutta lasten ja täydellisyyttä odottavan miehen kanssa tämä ei ehkä toimi. 🙂

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s