Garmisch-partenkirchen joulumarkkinatunnelmaa Alppikylässä

Levottomia ollaan. Yhdessä paikassa ei viihdytä edes sen vertaa, että kaikki hienot nähtävyydet tulisi katsottua rauhassa, kun jo sännätään toiseen paikkaan. Sellainen olo tuli viikonlopustamme. Toisaalta, lähdin Saksaan Muncheniin joulumarkkinoita varten ja kun ilmeni, ettei ne vielä ole auki, oli pettymys melkoinen.

Kuumeisesti aloimme jo ennen matkaa tutkimaan, onko missään lähistöllä joulumarkkinoita. Onneksemme huomasimme, että yhdessä paikassa, Garmischissä, joulumarkkinat aukeavat 25.11. eli kyseisen viikonlopun lauantaina. Junamatka Munchenistä oli 1,5 tuntia. Aloin enemmän tutkia paikkaa ja kiinnostus alkoi heräämään. Sehän on paikka, missä keski-Euroopan talviurheilukisat aina pidetään. Upeat Alppimaisemat joulumarkkinoiden kera olisikin aika siistiä nähdä.

Google mapsilla etsimme paikan sijainnin. Sieltä löytyy reittikartan kohdalla myös junien aikataulut.  Junalla pääsee Garmischiin Munchenistä helpoiten. Matka sinne on  90 km ja junalla se kestää 1 h 20 min. Junaliput viikonloppuna kahdelle edestakaisin maksoivat 22 €. Ei paha! Junaliput olisi voinut ostaa netissäkin mutta me vanhanaikaisesti menimme hotellimme lähellä  sijaitsevalle Hauptbahnofille ja ostimme liput lipputoimistosta.

Matka taittui mukavasti maisemia katsellessa. Jos kehutaan Italian maaseudun maisemia, näyttää Saksankin maaseutu hurmaavalta vihreine kumpuineen ja pienine kylineen ja niiden taustalla siintävine Alppimaisemineen.

DSC08013

Tänne on kyllä vielä palattava ihan ajan kanssa! Miten olisi saksan viinireitti tai romanttisin tie? Tai ihan vaan se keski-Euroopan Interrail, mistä haaveilen.

Saavumme kylään. Juna-aseman vierestä löytyy asema, millä olisi mahdollista matkata junalla Zugpitzelle. Se on Saksan korkein kohta liki 3 000 metrissä. Edestakainen matka maksaa 65 € kahdelta. Matka ylös kestäisi 45 minuuttia. On pilvistä ja melkein sataa. Pitkän harkinnan jälkeen päätämme jättää Zugpitzen väliin. Tällä kelillä, kun ei yksinkertaisesti siellä näkisi mitään.

IMG-20171126-WA0013.jpg

Kylään asemalta ja markkinakadulle taittaa melko nopeasti. Olisiko kylille noin kilometrin matka juna-asemalta? Tuskin sitäkään.  Jylhät upeat maisemat reunustavat matkaamme ja mitä taloja. Upeita ovat nuo alppitalot hienoine koristeineen ja maalauksineen. Käymme kylän toisessa kirkossa. Se on kaunis sisältä.

IMG-20171126-WA0014.jpg

DSC07958DSC07957

Sieltä jatkamme matkaa ihastellen talojen maalauksia ja kohta olemmekin pääkadulla, minne markkinat ovat levittäytyneet.

DSC07940DSC07931DSC07935

DSC07942DSC07945DSC07962

Ennen joulukatua pistäydemme kylän vanhimmassa kahvilassa. Tarjolla kahvilassa on vaikka mitä herkkua. Itse maistan jotain perinteistä. Sen maku ja rakenne muistuttaa pullaa  mutta siinä tummaa paistunutta pintaa, vaan se on vaalea raa`an näköinen. Pulla ui vanilijakastikkeessa. Ihan hyvää, menettelee. Mutta on kyllä melkoisen iso annos. Jälkeenpäin kuulen, että kyseessä on pulla, joka keitetään.

IMG-20171126-WA0048

IMG-20171126-WA0034.jpg

Juuri kun astumme kadulle, alkaa sataa. Pakko mennä ostamaan sateenvarjot. Kylässä on kattava valikoima kauppoja. Kiertelemme joulumarkkinoilla mutta sateen vuoksi lähdemme melko pian takaisin juna-asemalle ja palaamme takaisin Muncheniin.

muo.jpg

DSC07983DSC07984DSC07998

Tänne on ehdottomasti palattava!

DSC08016.JPG
Matkan varrella näkyy pieniä postikorttikyliä

 

29 vastausta artikkeliin “Garmisch-partenkirchen joulumarkkinatunnelmaa Alppikylässä

 1. Noinhan se huono onni kääntyi hyväksi. Baijeri on todella kaunista maatalousvaltaista seutua ja alppimaisemat upeia. Saksan maisemat ovat monipuolisia kuten toteat. Saksassa kannattaa käydä useasti ja eri puolella.
  Kun tuli puheeksi, niin kerron, että tuo pulla on nimeltään Dampfnudel eli höyryssä paistettu pulla . (Nudel ei tässä yhteydessä merkitse pastaa.) On makeita Dampfnudeleita ja suolaisia, joissa on ruskea suolainen pohja. Ne kypsytetään kattilassa kannen alla niin, että pohjalle pannaan hiukan vettä ja sokeria tai vettä ja suolaa. Vesi höyrystyy ja nostattaa ja kypsyttää hiivataikinapullat. Paistaminen vaatii paljon harjoittelua. Kerran kokeilin tehdä, mutta minulle riittää että osaan jotenkuten paistaa korvapuusteja uunissa.
  Joulumarkkinat avataan tavallisesti kirkkovuoden viimeisen sunnuntain eli iäisyyssunnuntan jälkeen. Se on evankelisten kristittyjen suuri ja hiljainen pyhäpäivä, jolloin muistellaan edesmenneitä sukulaisia ja tuttavia sekä omaa katoavaisuuttaan. Katolisilla on vastaavasti pyhäinpäivä kuten suomalaisillakin. Sinä päivänä ei ole tapana järjestää tansseja tai muita iloisia juhlia. En tiedä, onko juhliminen lailla kiellettyä, mutta joulumarkkinat ovat sinä päivänä kiinni tai avautuvat vasta sen jälkeen maanantaina. Adventtiaikahan on iloista joulunodotusta, mutta riehakkaita ja viinahöyryisiä pikkujouluja suomalaiseen tapaan ei tunneta.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos tuhannesti tästä viestistä! Harmittaa kun menulistalta en ”pullan” nimeä ylös ottanut. Sigten koitin etsiä netistä. Hiukan myös ihmettelin miten tuo on kypsennetty mutta nyt se selvisi. Saksa on kyllä moninainen ja monta vuotta on ollut aikeissa tehxä jonkinlainen keski Euroopan kierros. Jospa jossain vaiheessa.

   Tykkää

 2. Matkustamisen kivoja puolia; jos suunnitelmat menevät mönkään ja keksii uutta tekemistä, se osoittautuukin ihan helmeksi. Saksassa on näköjään edullista matkustaa junalla, toisin kuin Suomessa.

  Liked by 1 henkilö

  1. No tuo Munchen -Garmisch matka on ilmeisesti alennettu viikonloppuisin. Lentokentälle kun Munchenistä yhdelle maksoi 14 euroa per suunta!

   Tykkää

 3. Kivan näköistä aluetta! Pitäisi itsekin joskus lähteä johonkin Euroopan joulumarkkinoille, vaikkapa juuri Saksaan. Tunnelmallisempaa siellä kyllä olisi, jos maassa olisi lunta. 😀 Aika erikoisen näköinen tuo jälkiruoka! Usein ulkomailla kahviloissa saa jonkun todella ison leivoksen joka on ihan överimakea, eikä siitä loppujen lopuksi pysty paljoa edes syömään. 😀

  Liked by 1 henkilö

  1. Tuo on joku paikallinen ”herkku” nödel, jota höyrykypsennetään. Annos oli iso ja lopussa se maistui jo pahalta….Lumi olisi tehnyt markkinoista lumoavan. Lisäksi jos ilma olisi suonut, olisimme käyneet Zugpitsellä.

   Tykkää

 4. Oi minäkin rakastan Keski-Euroopan joulumarkkinoita. Vielä joskus kun vastaavanlaisen glühwein-kulttuurin saataisiin lailliseksi Suomessakin. Olin lukion jälkeen hiihtokeskuksella töissä rinneravintolassa Tirolissa ja siellä tuota pullaa kutsuttiin Germknödeliksi. Se oli aika hupaisaa niitä latoa asiakkaille, oli ihan suosittu herkku ja opin siitä itsekin tykkäämään. Oon itse tällä hetkellä töissä Leipzigin joulumarkkinoilla. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Juuri joku nöödeli tuo on. Voi aika hienoa olla tuolla päivittäin. On totta, että Suomessa et kadulla gluhwinia saatikka punssia juurikaan pääse nauttimaan!

   Tykkää

 5. Garmisch-partenkirchenin läpi menimme joskus kymmenisen vuotta sitten kesällä. Kävimme laskemassa kelkalla kourussa ja vannoimme palaavamme. Mutta arvaa onko päästy lähellekään? No ei. Nyt postauksesi muistutti taas tuosta reissusta ja yleensäkin Keski-Euroopan joulutoreista jotka ovat aivan ihania!

  Liked by 1 henkilö

  1. Toivottavasti meille ei käy noin, koska puhuimme palaavamme Zugpitzille.

   Tykkää

 6. Mielenkiintoinne uto höyrytetty pulla, sellaista ei täällä meillä päin (nrw) olekaan näkynyt. Itselle muutenkin Etelä-Saksa on vielä tutkimatonta aluetta, mutta kiinnostaisi kyllä. Itsekin haaveilen vielä joskus interreilistä Saksassa ja ylipäätään Keski-Euroopassa. Saksassa on tosiaan etenkin viikonloppuisin tarjolla erilaisia todella edullisia junalippuja. Itseasiassa vaikka koko Saksan läpi pääsee vain reilulla 40€:lla Schönes Wochenende Ticketillä ja siihen saa kaverin ostettua 5€: n lisämaksusta!

  Liked by 1 henkilö

  1. Keski euroopan interrail täälläkin kiinnostaisi. Sitä on suunniteltukin. Nuo Saksan viikonloppu junaliput on kyllä edullisen kuuloisia.

   Tykkää

 7. Voisin kuvitella, että pienemmissä kylissä joulumarkkinat ovat itse asiassa kivampia, kotoisempia ja helpommin ”haltuunotettavia” kuin suurkaupungeissa. Kauan sitten Saksaa autolla kiertäessämme päädyimme yöpymään myös täällä ja tassuttelemaan talviurheilukeskuksen alueella kesällä, mutta ihan kiva se hyppyrimäen monttu oli kesäisenä niittynäkin 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Hypprimäessä emme käyneet vaikka alusravasti kaavailtiin. Vesisade latisti suunnitelmia. Uskon myös, että pienten kylien markkinoissa on enemmän tunnelmaa.

   Tykkää

 8. Joulumarkkinat sopivat alppikylään kuin nenä päähän. Onhan tunnelma jo valmiiksi sopivan talvinen 🙂 Tuo junailu 3000 metrin korkeuteeen jäi kiinnostamaan.. hmm.. korvan taakse talteen.

  Liked by 1 henkilö

  1. Niin totta, parasta joulutunnelmaa, olisipa vielä ollut sateeton päivä! Tuo Zugpitse pääsi omallekin listalle!

   Tykkää

 9. Oi GaPa…Aina vaan. Kirjoitin siitä juuri Pyöräily+Triathlon -lehteen 5 sivua ja blogiinkin kirjoittanut useammankin jutun, mutta en ole koskaan ollut joulumarkkinoilla siellä (töistä johtuen). Kiva fiilistellä teidän tunnelmia ja kuvia. Juu tuolla Bayern Ticketillä 1-5 henkee matkustaa edullisesti vuorokauden – itse käyttäny sitä monesti päiväretkiin Baijerissa 🙂 itse menen nykyään aina suoraan kentältä bussilla, joka kestää saman ajan ku juna vaihdolla ja maksaa yleensä sen 14e suunta 🙂 Mene ihmeessä uudestaan GaPaan 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Ai pitää tula katsomaan juttujasi! Tuo päivälippu on hyvä asia.

   Tykkää

   1. Juu 🙂 Tuolta löytyy Baijerit kootusti: http://fiiliksiajahetkia.blogspot.fi/p/blog-page.html . Taas huhtikuussa Garmischiin…

    Liked by 1 henkilö

   2. Kiitos vinkkauksesta! Nyt tiedän mistä haen vinkit kun sinne toivottavasti uudelleen pääsen.

    Tykkää

 10. Joulumarkkinat ja pienet idylliset kylät, kukapa voisi niitä vastustaa! Saksa on jäänyt itselleni melko vähälle huomiolle, mutta pitäisi kyllä hyödyntää lyhyitä ja suht edullisia lentoja vaikkapa viikonloppuloman merkeissä, ja miksei pidämmänkin reissun, sillä kyllähän tuolla nähtävää riittäisi.

  Liked by 1 henkilö

  1. Minulla on käynyt samoin, emme juurikaan Saksassa ole kuin vaihtaneet lentoja, joten nyt oli se hetki ja ihan varmasti pitää maahan tutustua lisää.

   Tykkää

 11. Annukka || @happyannukka 14 marraskuun, 2018 — 6:39 am

  Nuo alppikylät on kyllä tunnelmallisia, eikä varmaan muualla pääse yhtä lähelle joulutunnelmaa ilman lunta kuin tuolla. Vielä kun tuolla olisi lunta, paikka olisi Winter wonderland.

  Liked by 1 henkilö

  1. Juurikin, olisi todella upeaa, jos siellä vielä olisi ollut lunta. Pitää ottaa uusiksi ja joskus ennen joulua matkata johonkin alppikylään.

   Tykkää

 12. Sattuipa hauskasti, että olen jo aiemminkin tätä kommentoinut 🙂 Me teimme kesällä road tripin Munchenista Hampuriin ja siinä matkalla kiersimme ympärillä olevia maita. Ensimmäisenä otimme suunnan juurikin Alpeille, jonne on myös autolla todella nopeaa päästä Saksasta käsin. Lennot ovat lisäksi aika edullisia ja pääsee kaahailemaan autobaanalla. Kätevältä kuulostaa myös tuo junalla meno.

  Liked by 1 henkilö

  1. Meillä on road trip Saksan maassa tekemättä vaikka usein ollut mielessä. Tosiaan helposti pääsee etenemään junallakin. Sen verran tiheä on junaverkko Euroopassa.

   Tykkää

 13. Me lähdetään viikon päästä Wieniin joulumarkkinoille. Nyt vasta minäkin katsoin, ovatko edes auki, mutta onneksi aukeavat juuri ensi viikonlopuksi. Huh! Muuta ei ajateltukaan tehdä kuin syödä ja juoda 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Voi ihanaa. Olen niin paljon lukenut Wienin joulumarkkinoista, ovat ihan varmasti melkoisen ihanat! Nauttikaa olostanne!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close