Miten suunnittelen omatoimimatkaa

Oman matkan suunnittelu on kivaa. Oikeastaan se on jo puoli matkaa. Itsellä suunnittelu saattaa viedä vuosia. Matkaa voidaan suunnitella palapalalta ja yhtenä päivänä suunnitelmat osoittautuu, että vatkin toteutettavissa. Tässä kirjoituksessa osittain käytän esimerkkinä sitä, kuinka suunnittelimme Kroatian, Montenegron, Bosnia Herzigovinan, Albanian ja Kreikan kahden viikon matkaa. Itse asiassa tätä matkan suunnittelua tehtiin muutaman vuoden ajan.

2015-07-27 001 360.jpg
Yksin omatoimimatkalla Gdanskissa.

Omatoimi- vaiko valmismatka?

Kyseinen kysmys on tärkeä asettaa matkaa valittaessa. Minkälaiselle matkalle olen lähdössä ja minne? Joskus voi olla järkevää valita valmismatka ja joskus taas ei.

Aina kun tarkistan hotellien (plus lentojen) hinnat eri tahoilla, teen tsekkauksen siitä, kumpana matka on halvempi toteuttaa. Esimerkiksi lyhennetyt viikonloppumatkat on melkein väistämättä paljon järkevämpää (ja halvempaa) toteuttaa omatoimisena. Sitten taas kaikkia matkoja ei pysty omatoimisesti toteuttamaan. Joskus on siis helpompi ostaa matkapaketti.

Itse olen kaikkiruokainen sen suhteen valitsenko omatoimisen- vaiko valmismatkan.  Ja loppujen lopuksi valmismatkan ja omatoimimatkan välillä ei taida edes olla juurikaan muuta eroa kuin se, että valmismatkalla voi olla (huom voi, aina ei ole) opaspalvelut käytettävissä paikan päällä.

Ja yksi asia valinnassa. Esimerkiksi tätä matkaa ei olisi voinut tehdä valmismatkana, koska kenelläkään ei ole myynnissä tämänkaltaista matkaa. Sekin siis voi osoittautua kriteeriksi.

Linkki matkaamme: Yhteenveto matkalaukkureissustamme Kroatia, Bosnia, Montenegro, Albania ja Kreikka reitillä

Kohteiden valinta -ikuista puuhaa

Palataan nyt hiukan kesämme 2017 matkaan. Aluksi oli vain Kroatia. Mieheni kertoi Splitin matkan jälkeen, että haluaisi palata Kroatiaan ja erityisesti Dubrovnikiin. Kyseisestä kaupungista on tullut erittäin suosittu. Myös sen naapurivaltiot ovat nousussa matkamaina. Itse aloin ahmimaan kaikkea Krotaiaan liittyvää. Mieleen oli jäänyt mm lähiseudun Korcula saari, Mostar, minne olisi mahdollista päästä päiväretkelle. Lähellä on myös Montenegro ja kuuluisa Kotorinlahti, jota moni kehuu kauniiksi. Tässä oli matkasuunnittelun alkuhetkiä. Ajatus, että nämä kaikki voi saavutaa helposti Dubrovnikistä.

Sittemmin syksyllä tulin lukeneeksi mielenkiintoisia tarinoita Albaniasta. Se sai tutkimaan kyseistä maata. Tutkailin Albanian hotellitasoa ja OOO eteen tupsahti halpoja hotelleja, jotka olivat toinen toistaan parempia. Halvimmat kelvollisen oloiset olivat alkaen 35 € yö aamiaisineen. Matka-aikaamme  tuli yhtäkkiä melkein viikko lisää, kun aloin varailemaan huoneita Durresista ja Sarandasta. Samalla huomasin, että olisimme Sarandassa jo melko lähellä Kreikan rajaa ja Meteoraa. Kyseinen paikka oli jäänyt mieleeni saavuttamattomana edelliseltä Kreikan matkalta. Nyt olisimme niin lähellä, että sinne olisi päästävä. Nälkä siis kasvaa syödessä. Ja mikä parasta Korfulta löytyy lentokenttäkin, mistä voimme lentää aikanaan kotiin.

DSC04382.JPG
Lauttaan menossa Korfulla

Ensin iski valtava pettymys kun luin eräästä matkastoorista, että rajan ylitse Albaniasta Kreikkaan ei pääse bussilla ja että tuskin autoakaan saa vuokrattua. Matkan suunnittelu tyrehtyi hetkeksi. Taisi mennä jopa vuosi ennen kuin luin, että Apollomatkat järjestävät matkoja Albaniaan Suomesta. Lennot ovat Korfulle ja sieltä sitten matkataan lautalla Albaniaan. Piti päästä tsekkaamaan, että kuinka edullisesti voisi lentää Dubrovnkiiin ja kahden viikon päästä pois Korfulta. Hinta ei ollut paha. Kaikki siis alkoi kirkastua pikkuhiljaa ja matkasuunnitelmat saivat jälleen tuulta purjeisiin.

Sitten oli vielä pohdittava se, kuinka päästä Korfulta Meteoraan. Retkiä ei sinne Korfulta järjestetty eli nyt oli tyydyttävä omatoimiretkeen. Autovuokraamoja löytyi mantereelta Igoumenitsasta, minne Korfulta pääsi lautalla. Sen verran matkaa Korfulta oli Meteoraan, että päädyin ratkaisuun viettää yksi yö Meteorassa. Ennen ja jälkeen Meteoran yövyimme Korfulla. Mikä mieletön kahden viikon Euroopan ja Välimeren matka meille olikaan tulossa.

Yllä ote matkan suunnittelusta. Ja alla tiivistettynä se, mitä tehdä matkaa suunnitellessa:

-Lue juttuja maista, ota vinkkejä talteen

-Vinkkejä saa blogeista, somesta, lehdistä, kirjoista, elokuvista ja oppaista. Edellä mainittua reissua varten luin mm. matkustin Albaniaan kirjan. Muitakin reissukirjoja tulee luettua. Yksi innoittaja matkoille on ollut televisio -ohjelma Junalla halki Euroopan. Ihastuin suunnattomasti Sveitsisioon. Piti jälkeenpäin vielä katsoa ja ottaa hotelli, jossa majoittuivat muistiin.

-Matkavinkkien osalta pidän myös bucket listaa, missä vinkkejä ja linkkejä eri paikoista, jotka joskus voisi kiinnostaa. Sen käyn aina lävitse reissuja suunnitellessa ja vielä ennen matkaa. Kirjaa siis nähtävyydet ja paikat, joita ehdottomasti haluat nähdä ylös.

-Rakenna reitti sen mukaan, missä kohteissa haluat ehdottomasti käydä.

-Tarkista vaihtoehdot paikan vaihtamiseen eli, millä kulkuvälineillä on mahdollista ja parasta milloinkin matkata.

IMG_20160621_145036.jpg
Italian matkaa Comojärvelle suunnitellessa huomasimme, että Sveitsi on aivan lähellä. Sinne matkustimme päiväksi.

Hotelli haussa

Nojatuolimatkailun tuloksena alkoi matkakuume olla jo melkoinen hotellivarauksia, lento- ja muita matkalippuja varatessa.

Eli sitten alkoi hotellihaku. Ennen hotellihakua olin tosin tarkastanut lentoaikataulut ja sen milloin olisi edullisinta lentää. Trivago hotellivertailu on hotellihaussa ehdoton. Varauksia teen etukäteen, sen mukaan, kuinka kauan haluamme olla eri paikoissa. Paikalla olevien päivien määrä riippuu mm siitä, paljonko paikassa on nähtävää. Varauksen jälkeen kirjaan ne päivämäärineen ylös suunnitelmalistaan.  Kovin aikaisessa vaiheessa en koskaan tee lopullista varausta vaan alustavia helposti peruutettavia. Kun et ole maksanut etukäteen, voit rauhassa vielä muuttaa suunnitelmia. No jossain maissa ja hotellinvarausohjelmissa ei aina tämä ole mahdollista tai sitten voi joutua maksamaan ekstraa. Ennen varausta tarkistan vielä hotellin suoravalinnan hinnan hotellisivujen tarjoamaan hintaan.

IMG_0012
Italian omatoimimatkan hotellivalinnassa merkitystä oli näköalalla ja helposti tavoitettavalla sijainnilla. Comojärven auringonlaskua oli mukava katsella iltasella parvekkeelta. Tuo on kylläkin kuu 🙂
IMG_20160626_163247
Cinque Terren hotelli tai apartmentos valittiin niin, että se sijaitsi juuri keskeisellä paikalla Riomaggioren satamassa ja näköalalla kiitos!
IMG_20160626_200936.jpg
Tätä Italian matkaamme ei olisi saanut ostettua valmismatkana. Eläköön mahdollisuus seikkailuun!

 

WP_20160103_002.jpg
Kuuban matka: Havanna ja Varadero ostettiin valmismatkana
IMG_2075.JPG
Myös Thaimaan matka oli valmismatka. Retkiä siellä teimme omatoimiseti ja halvimmillaan ne sai katukaupasta.

Tiivistettynä hotellihausta

-Paras hakukone ja vertailija on Trivago.

-Tarkistan usein silti hinnan suoraan hotellien sivustoilta.

-Muista siis vertailla hintoja.

-Joillain sivustoilla (Hotels, hotelsbooking, Ebookers, Expedia, Supersaver) on kanta-asiakas alennuksia. Voi olla, että kanta-asiakkaana hinnat ovat halvempia. Tarkista siis tämäkin!

-Tee ennakkovaraus. Älä maksa matkaa kovin aikaisessa vaiheessa, jotta voit tarvittaessa vaihtaa. Hotellivaihtoja olemme välillä tehneet reissuilla vaikka muutama päivä ennen.

Kuva alla. Varaderossa Kuubassa valmismatkalla hotellimme oli luksusta ja palvelu, mitä parhain.

 

Lennot

-Parhaat lentojen hakukoneet: Momondo, Skyscannerista tai  suoraan lentoyhtiöiden sivuilta. Jossain vaiheessa hyvä vaihtoehto on ollut Supersaver (myös hotellit). Ää unohda halpalentoyhtiöitä, kuten WizzAir, RyanAir ja AirBaltic. Muista olla tarkkana esim matkalaukkujen kokojen osalta. Yhtäkkiä matka voi olla, ettei olekaan niin halpa.

-Expedialta voit varata molemmat lennon ja hotellin sekä saada näin halvemman matkan mutta mutta….peruutusehdot eivät ehkä ole niin hyvät. Koko matkapaketin joutuu ostamaan heti. Näiden peruutuksessa ei auta kuin hyvä matkavakuutus.

-Skycanner on paras hakukone, kun haet lentoja muuallekin kuin Eurooppaan. Siellä voi paremmin jopa harjoittaa esim suunnittelua reittien ja päivien osalta.

-Tsekkaa lentoyhteydet aina ennen hotellihakuja, ettei  tule yllätyksiä. Eli hiukan molempia rinta rinnan.

IMG_20160623_114734.jpg
Italian Comojärveltä villa Carlotta

Matkustus paikan päällä

Auton vuokraaminen, Linja-auto-, lautta ja junaliikenne

Autovuokraamojen tietoja löytyy netistä paljon, niitä on tarjolla heti jo lentojen tai hotellien varausten yhteydessä ja niitä on helppo varata etukäteen. Etukäteen varaaminen jossain kohdin kannattaakin. Ennen lähtöä kannattaa tutustua etukäteen eri maiden ajokulttuuriin.  Ongelmia tuo auton vuokraamisessa kaikenlaiset erityisehdot vakuutuksissa. Näitä yksityiskohtia voi etukäteen tiedustella myös Suomen autoliitosta. Ainakin Italian suhteen meitä neuvottiin, että kaikkia vakuutuksia, mitä tarjoavat, ei kannata ottaa. Muista ottaa valokuvia autosta ennen lähtöä, jos siinä on naarmuja tai jotain muuta. Turkissa me jopa yhden toisen suomalaisen pariskunnan kanssa vaihdoimme puhelinnumeroja ja sovimme olevamme toisemme todistajia.

-Euroopan junaverkko, -aikataulut, -lipun myynti, eri maiden rautatieyhtiöiden sivut ja muuta tietoa löytyy sivuilta Rail.cc

Huomaa! interrailille pääsee jo aikuisetkin. Niitä voi ostaa eripituisina ajanjaksoina.

Linja-autoaikatauluja löytyy netistä ja matkalippuja pystyy ostamaan sieltä etukäteen.

Linkkejä: Getbybus  , mistä löytyy bussiaikatauluja ja lippuja.

rome2rio   , missä voi suunnitella matkaa. Sivusto kertoo, millä kulkupelillä ja mihin hintaan pääset minnekin.

Yllättävintä oli, että Italiassa kaukojunien aikataulut löytyivät googlemapsista. Ne pitivät jopa paikkaansa.

Myös lauttaliikenne on internetissä. Yksi sivusto on esim: Ferries.fi.

Lautaliikennettä googlesta voi etsiä haulla Ferries….ja maa tai satama.

Somesta on hyötyä

Älä unohda somea esim.  Facebookissa on paljon erilaisia ihan tiettyyn maahan keskittyviä tai yleisiä matkailuun liittyviä ryhmiä. Näitä ovat esim. Matkusta Albaniaan , Kreikka fanit -ryhmät ja yleisiä kaikkia maita koskevia suomalaiset reissaajat tai suomalaiset matkailijat maailmalla -ryhmät. Niissä ryhmissä voi kysellä eri käytännön asioita reissaamisesta maihin liittyen.

Albanian ryhmästä sain paljon apua ennen matkaa suunnitteluvaiheessa.

Unohtaa ei pidä keskusteluryhmiäkään. Esim. kuumat.com sivustolta löytyy linkkejä keskusteluryhmiin.

Ja tietysti matkablogit ja bloggaajat. Heiltäkin voi kysellä.

IMG_20160621_203240.jpg
Italian ihanat ja ei ihanat kapeat tiet

Matkaan mukaan joustovaraa

Albanian reiteille maan sisäisille reiteille linja-autolippuja ei saanut ostettua etukäteen. Mutta tiesimme selvitettyämme, että bussit kulkevat ja että niitä kulkee usein. Eli ihan varmasti pääsisimme eteenpäin. Meille kävikin sitten niin, että Tiranda-Durres välin pääsimme kulkemaan paikallisen kyydissä edulliseen hintaan ja Durres-Saranda välin kuljimme taksilla! Toki varmaan olisi ollut elämys kulkea tuo väi vaikka paikallisella bussilla.

IMG_0067.JPG
Herkuttelua matkalla

Mitä vielä?

Euroopassa ihan varsmasti uskon, että selviää aina. Mutta entä kun lähtee vaikka Afrikkaaan, selviääkö samalla tavoin?

IMG_0003 (2)
Sosial Vista Club Varaderossa oli parasta!
WP_20150403_021
Berliinin muurilla. Berliinin matkamme oli omatoimimatka.

Mitä vinkkejä itse antaisit matkan suunnitteluun?

10 vastausta artikkeliin “Miten suunnittelen omatoimimatkaa

 1. Hyviä vinkkejä. Jos lähtee aivan uuteen maahan/maanosaan, kannattaa lueskella vinkkejä ennen varauksia. Esim. Japaniin matkatessamme selvisi, että parisängyt ovat usein vain 120 cm leveitä eikä huoneissa ole vaatekaappeja eikä montaa vaateripustintakaan. Niinpä matkasimme kasa pesulahenkareita laukussa ja varasimme twin-huoneet. Tokion pelottavan näköisen metron kesyttivät taskuwifi ja Googlen kartat, nämäkin opin tutkimalla etukäteen. Matkojrn suunnittelu onkin jo osa hauskuutta ja matkaa.

  Liked by 1 henkilö

  1. No Japanissa kaksi isoa ihmistä sängyssä voi olla haaste:) Ajattelen nyt esim minua ja miestäni kun on joskus 25 v sitten nukuttu 120 levyisessä. Japanista lukenu joskus jotain muitakin omituisia. Mutta siitä huolimatta sinne olisi kyllä hienoa vielä päästä!

   Tykkää

   1. Dolomiiteista puheenollen minun pitäisi kaivella muistilokeroita ja kuvakansioita ja tehdä jonkinlainen kooste reissusta tuohon uuteen blogiin. Mutta se on kyllä sellainen reissu jota mielellään muistelee. Vielä sinäkin sieltä vuorilta itsesi löydät 😉

    Liked by 1 henkilö

 2. Hyviä vinkkejä! Itse pitäisi ottaa oppia tuosta bucket list käytännöstä. Vertailen myös aika paljon. Harmittaa kun hotellien sivuilla ei voi hakea joustavilla päivillä huoneita, kun joku hotelli voi olla yhdeksi päiväksi valitsemaltani ajankohdalta varattu, ja itse voisin joustaa päivän tai pari, mutta en jaksa tehdä hakua montaa kertaa.. Hinta/varauskalenteri ei olisi huono idea hotellisivustoilla. Voi tietenkin olla, etten osaa vaan käyttää noita.. 🙂
  Itselläni on vilkas mielikuvitus ja heti kun mies väläyttää jonkun sanankin joka viittaa lomaan, olen suunnitellut päässäni matkan. Se, toteutuuko se, tai mitä mieltä muut siitä ovat, onkin sitten toinen juttu. 😀

  Liked by 1 henkilö

 3. Tämä oli mukavan kattava setti, joka varmasti auttaa monia omatoimimatkailijoita suunnittelussa! 🙂 Tämä suunnittelu selvästi jakaa porukkaa – itse kuulun siihen sakkiin, joka ei jaksa viettää pitkiä aikoja hotellien varaussivuilla ja vertailla lentojen hintoja. Mieluiten ottaisin omatoimimatkan, jonka joku kuitenkin olisi jo suunnitellut minulle valmiiksi. 😀

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s