Varadero -joka turistin unelma?

Olimme viettäneet lomastamme neljä päivää Havannassa. Oli aika jättää hyvästit kaupungille ja jatkaa matkaa Varaderoon, missä tulisimme viettämään loppulomamme kymmenen päivää. Tai näistä kymmenestä päivästä kaksi päivää vietetään vielä seikkaillen; Trinidadissa, Santa Clarassa ja El Nichossa.


Matka Varaderoon kestää muutaman tunnin. Välimatka ei ole pitkä mutta matkan kestää johtuen siitä, että tiellä liikkuu jos minkälaista menopelejä, joita buusi joutuu ohittelemaan ja siitä, että tie oli melkoisen huonossa kunnossa vaikka moottoritie onkin.

IMG_0048.JPG
Puolessavälissä matkaa pysähdymme upealle näköalapaikalle. Varadero sijaitsee eri provinssissa kuin Havanna. Kyseisen provinssin nimi on Matanzas. Eri provinssiin siirtymisen taas huomaa. Kaikilla provinsseilla on selkeästi omat ominaisuutensa. Esimerkiksi Pinar del Riossa on sikariviljelmiä. Havannan ja Varaderon seutu ovat maan rikkaimpia osia. Lisäksi Matanzasin seudun eroaa siitä, että täällä näkyy paljon öljynporaustorneja. Hmmm tämä on yllätys, tällä seudulla on siis öljyä! Siitä kai nen rahatkin tulee.

Varadero

Vihdoin olemme Varaderossa. Hotelliin meidät otetaan vastaan sydämellisesti.
Varadero osoittautuu juuri siksi, mitä etukäteen meille on kerrottukin. Varaderon 20 km pitkä hiekkasärkkä sisältää mitä isompia hotellikomplekseja turisteille tarkoitettuja ja upeaa hiekkarantaa. Siksi se on juuri sopiva turismin keskittymä. Valkoinen hiekka, turkoosi ja lämmin vesi sekä aurinko, mitä muuta lomallaan tarvitseekaan?
No minulle tämä ei aivan riitä. Minä tarvitsen hiukan muutakin kuin pelkkää rantaa lomallani. Tarvitsen palan aitoa elämää, mitä noissa hotelleissa ja varsinkin all inclusive komplekseissa, ei ikävä kyllä pysty saamaan. No ehkä ripauksen. Löytyyhän hotellista oma butler ja siivooja. Myös hotellin puutarhuri on kuin vanhoista leffoista. Mutta muutaman päivän löhöilyn jälkeen sitä alkaa kaipaamaan jo muutakin puuhaa.

IMG_0060IMG_0061

Varsinainen turisteille tarkoitetulla alueella ei juurikaan  ole tarjolla muuta kuin hiekkarannat. Sen lisäksi sieltä löytyy muutama luola, ostoskeskus, Xanadu (rikkaan liikenaisen huvila) ja mafiapomo Caponen vähän aikaa omistama kesänviettopaikka. Paikalliset asukkaat eivät saa asua tällä alueella.

Amerikkalaiset joutuivat vallankumouksen jälkeen 1959 poistumaan maasta ja he jättivät jälkeensä niin talot ja autot. Samalla myös suurin osa varakkaista ja koulutetuista kuubalaisista lähtivät maasta.

Varaderon lähellä on muutama kaupunki, missä suositellaan käymään, jos haluaa nähdä aitoa kuubalaista elämää. Lisäksi on mahdollista tehdä retkiä läheisille saarille. Niissä suosittelen käymään.

Varaderon päivät ovat meille hiukan pettymys.  Miksi?
Kuubassa on tammikuussa talvi ja silloin on sadekausi.  Tällöin voi alkaa yllättäen sataa lämpötilan samalla tippuen alle 20 asteen. Sadetta meidän siellä ollessa kesti kolme päivää. Sade oli niin rankkaa, että ei juurikaan ollut järkevää lähteä minnekään.
Ensimmäisenä sadepäivänä koitimme selättää sateen ja hyppäämällä hop on off  bussiin. Kiertelimme
bussilla hiekkasärkkä alueen päästä päähän  päätyen alueen ostoskeskukseen. Olimme aivan märkiä.
IMG_0001IMG_0013IMG-20160114-WA0010

Loput kaksi päivää olimme linnoittautuneina hotelliin ja luimme kirjoja. No kuulu lomalla rentoutuakin. Enpä muista, milloin olisin viettänyt sänkypäivää lukien. Hotellin sänky oli aivan upea tähän tarkoitukseen.

Onneksi sadepäivät katkaisi konserttitapahtuma. Ostimme liput Sosial Vista clubin esitykseen. Tämä poppoo sattui olemaan sama kuin se, joka esiintyi Pori jazzeilla kesällä 2015. Esitys täällä Kuubassa paikan päällä osoittautui selkeästi paremmaksi kuin Porissa.

IMG_0003 (2).JPG

Viimeisimpinä lomapäivinä kävimme Varaderon keskustassa. Siellä on päivittäin markkinat. Saimme  vihdoin viimeiset matkamuistot ostettua. Ennen matkaa meille oli jostain tullut käsitys, ettei Kuubassa ole juuri mitään ostettavaa. Tuo ei pidä paikkaansa. Turisteja varten oli myytävänä paljon kaikkea paikallista käsityötä yms.turistitavaraa.
Varaderoon oli helppo kulkea hotellialueelta bussilla. Edestakainen matka maksoi noin 4 €. Bussi kulki tunnin välein. Bussin kyytiin pääsi helposti päätien varrelta. Bussia ei voinut olla huomaamatta, sillä kuski huuteli ikkunasta joka pysäkin kohdalla ja hiukan välissäkin, jos näki käveleviä ihmisiä ja
tarjosi kyytiä.

Varaderon 10 päivää katkaisimme tekemällä kahden päivän retken Trinidadiin, El Nichoon ja Santa Claraan. Yövyimme Trinidadin lähellä bungalow -hotellissa karibian meren rannalla. Siitä erikseen seuraavaksi.

IMG-20160114-WA0015WP_20160105_001WP_20160105_003

6 vastausta artikkeliin “Varadero -joka turistin unelma?

  1. Varaderosta taidetaan useimmissa lähteissä todeta, että se ei ole oikeaa Kuubaa. No, onhan se Kuubassa ja toki samaan tapaan näitä vaan turisteille rakennettuja rantakomplekseja on vaikka Meksikossa paljon. Rantalomailua harrastamattomina emme Kuubassa käydessämme käyneet tuolla lainkaan, mutta Trinidadista, jossa asuimme muutaman yön ihan vanhan kaupungin sydämessä, pidimme kyllä kovasti ja vaikka sekin Unescon maailmanperintökohteena on turistienkin suosiossa, niin pidin sitä kyllä myös ”oikeana Kuubana” 🙂

    Liked by 1 henkilö

  2. Taisin sinulle aiemminkin kommentoida ja suositella kotimajoituksia Kuubassa. Tämän postauksen luettuani olen entistä vakuuttuneempi ettei Kuubassa kannata majoittua hotelliin. Tuollaisia hotelleja kun on niin monessa paikassa. Kuubalaista elämää taas ei ole missään muualla samanlaista.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s