Petra -lost city

Tätäkin ihmettä oli odotettu melko kauan. Kumpa joskus pääsisin Petraan, totesin monesti nähdessäni kuvia sieltä.

Ja sitten päivä on käsillä, matkamme toteutuu. Lähdemme Jordaniaan Aqabaan viikoksi. Ja mikä upeinta, sieltä käsin on mahdollista tehdä retkiä Petraan.

DSC08400
Kunkinkaantien varteen on rakenteilla tuulivoimalapuisto
DSC08404
Taukopaikka on keskellä erämaata ja upeaa vuoristomaisemaa
DSC08678
Wadi mosa

Ripaus Petran historiaa

Petra on historiallinen ja arkeologinen rauniokaupunki Ma’anin kuvernoraatissa Wadi Musassa nykyisessä Jordaniassa. Se sijaitsee Akabanlahdelta Kuolleellemerelle ulottuvan laakson Wadi Araban itäpuolella vuorten ympäröimässä laaksossa.

Petra perustettiin nabatealaisten pääkaupungiksi kuudennella vuosisadalla eaa. Sitä kautta idän ja lännen välillä liikkuvat karavaanit kulkivat tuodessaan idästä silkkiä, mausteita ja suitsukkeita.

Petra on puoliksi kiveen ja punaiseen hiekkakivikallioon hakattu kaupunki. Se tunnetaan erityisesti kiveen kaiverretusta arkkitehtuuristaan ja vesijohtojärjestelmästään. Alueella on lukuisia hauta- ja temppelirakennelmia. Tunnetuin niistä on Al-Khazneh, joka on tunnettu mm Indiana Jones elokuvasta. Nykyään alueella kuvataan Aladdinia.

Suurimmillaan Petrassa oli mahdollisesti yli 20 000 asukasta, ja se oli merkittävä kauppakeskus. Kaupunki hylättiin tiettävästi 600-luvun lopulla maanjäristysten ja kaupan vähenemisen seurauksena, minkä jälkeen se vaipui unohduksiin.

”Unohduksissa” kaupunki oli, kunnes alueen beduiinit paljastivat kaupungin sijainnin tutkimusmatkailijalle vuonna 1812. Tämä brittiläinen seikkailija ja löytöretkeilijä J.L. Burckhardt arabikauppiaaksi naamioituneena sai beduiinioppaan viemään hänet sinne, uskotellen olevansa menossa uhraamaan Aaronin vuorelle. Kaupunki oli unohduksissa, koska se oli mainio kätköpaikka ottomaaneilta.

Perimätieto väittää, että Mooses pääsi Petraan asti matkalla Luvattuun Maahan ja että hänen veljensä ylipappi Aaron on haudattu Petraan. Onko totta? Kuka tietää? Matkalla Petraan näemme Mooseksen veljelle rakennetun hautamausoleumin erään vuoren huipulla.

Petrasta on kaivettu esiin 70 %. Näkyvissä on nuo temppelit mutta itse asumukset ovat hiekka-aineksen peitossa. Paljon olisi löydettävissä lisää aarteita.

Unescon maailmanperintökohteeksi Petra on valittu vuonna 1985.

Tiesitkö? On myös olemassa pikku-Petra Siq al Barid.  Siq al Barid oli nabatealaisten pääkaupungin esikaupunki, jossa ulkomaalaiset karavaanit saattoivat yöpyä ja täyttää ruoka- sekä juomavarastonsa. Se löytyy kyliltä.

Kuinka päästä Petraan?

Petraan voi tehdä pelkän päiväretken tai pidemmän retken.  Alueen läheisyydessä Ma`anissa on paljon majoituskohteita, joissa voi yöpyä.

Me ostimme retken matkatoimistolta, jotta pääsimme kuulemaan oppaan tarinoita paikasta. Matkaan lähdimme Aqabasta, mistä Petraan on noin 1,5 tunnin matka. Alueelle tehdään retkiä myös Eilatista.

Aqabassa on paljon matkatoimistoja, joista on mahdollista ostaa eripituisia retkiä Petraan. Netissä monilla keskustelupalstoilla löytyy s-postiosoitteita ja whats up numeroita takseista, jotka myös tarjoavat kuljetuksia eri retkille. Itse tiedustelin ennen matkaa yhden tälläisen kuskin hintaa mutta päädyimme matkatoimistomme kuljetukseen lähinnä tuon opaspalvelun vuoksi. Meillä kun on huonoja kokemuksia oppaiden englannin kielen taidoista.

Visitors centerissä, mistä lippujakin voi ostaa, on kahviloita, ruokapaikkoja ja matkamuistomyymälöitä. Siellä on myös museo.

Itse alueelle on lipunmyyntikeskuksesta reilun kilometrin matka. Kanjonia tästä on 0,7 km. Pääsylippuun kuuluu ilmaiseksi ratsastus aasilla tai hevosella. Beduiinit tarjoavat kyytejään. Me kävelemme. Ennen solaa saamme nähdä ensimmäiset rakennelmat. Vaikka ratsastus kuuluu hintaan, oppaamme ohjeistaa antamaan beduiineille lisäksi 3 euroa riksaa.

DSC08439
Bab Al Siq
DSC08440
Tie Solaan
DSC08448
Siqin alkupää. Paikassa on ollut riemukaari. Enää rippeet jäljellä.

Kanjoni, Siq nimeltään, on mahtava. Kanjonissa on paljon katseltavaa. Pysähdymme välillä ihmettelemään niitä. Ihastelemme sen palvontapaikkoja, vesijohtosysteemejä ja patsaita. Kanjonin seinämät ovat kuin palapelin palasia. Väitetäänkin kanjonin muodostuneen mannerlaattojen liikkumisesta.

 

DSC08480
Norsu
DSC08491
Kamelikaravaani
DSC08490
Uhripaikka

Ja sitten siellä se on….Treasury eli  Al-Khazneh. Upea alueen vanhin hautakammio avautuu eteemme. Se on upea näky ja vaihtaa väriä eri valaistuksessa. Kiviaines muutenkin on hyvin vaihtelevan väristä. Jos alueelle on mahdollista mennä illalla, valaistaan Treasuryn edustan aukio kynttilämerellä.

DSC08504

 

DSC08507

Ihmettelyn jälkeen jatkamme matkaa. Aluetta on mahdollista kiertää erilaisilla reiteillä. Me olemme alueella kolme tuntia. Opas kertoo, että jos haluamme mennä alueen isoimmalle temppelille Ad-Deirille Luostarille, on sinne jatkettava heti alueelle päästyä. Sinne on siis matkaa ja kiivettävänä on noin 800 rappusta.

DSC08526DSC08530

Toinen vaihtoehto on kiertää lähialueen roomaalaisen osan ja sen jälkeen lähistöllä olevia temppeleitä. Me tyydymme tähän, koska ensimmäisen vaihtoehdon kanssa tulisi kiire ja ehkä on kuitenkin kiva nähdä muutakin kuin portaita.

Kävelemme roomalaiselle alueelle. Ensin eteemme tulee roomalainen teatteri. Alueella järjestetään vieläkin konsertteja. Istumaan katsomoon mahtuu noin 4 000 henkilöä. Ennen teatteria ihastelemme myynnissä olevia esineitä ja erityisesti lasipulloja, joihin täytetään kerroksittain eri väristä alueen hiekkaa. Hiekka on alueen eri kivilajeista ja siten on eriväristä.

Kiipeämme kirkkoon katsomaan mosaiikkilattiaa.

DSC08556

DSC08551
Romalainen alue näkyy hyvin kirkolta käsin

DSC08572

Ja tiesitkö? Ylpeänä löydämme jotain suomalaista tuosta kirkosta: Kuuluisa Petran perintö 152 papyruskääröä löytyivät vanhasta varhaisbysantin kirkon sivuhuoneesta vuonna 1993. Kääröt olivat mustia, kasaan palaneita, hauraita kakkuja. Ne on avannut suomalainen tutkija. Kreikkalaisen filologian professori Jaakko Frösen Suomesta tiimeineen yhdisti voimansa amerikkalaisten kanssa Helsingin ja Michiganin yliopistojen papyrustyöryhmissä. Ja näin syntyi ensimmäinen puhtaasti suomalainen arkeologinen kaivaushanke Lähi-idässä.

DSC08576
The Silk Tomb
DSC08610
Teatteri
DSC08544
The Urn Tomb

Kirkon luota kiipeämme katsomaan muita alueella olevia hautoja. Yhteen hautaan pääsee sisälle. Siellä pääsee näkemään kuinka hienon eri värinen onkaan kivinen katto.

DSC08598.JPG

Aikamme kierreltyä istahdamme juomaan vastapuristetut appelsiinimehut ja sitten lähdemme lounaalle ja paluumatkalle.

Lisää alueesta ja sen temppeleistä voit lukea täältä: Visit Petra map

DSC08612
The Monastery

DSC08615

 

DSC08645

DSC08660.JPG

DSC08694.JPG
Ja takaisin näköalapaikalla

38 vastausta artikkeliin “Petra -lost city

  1. Jos olisi ollut enemmän aikaa olisi voinut lähteä rappusille. Kilometrejä lippuluukulta roomalaisen osion päähän on 4km pitkä, Kilometrejä päivälle kertyi ilman rappusiakin semmose 8km. Nytkin edessämme oli rappuja tai kiipeämistä mutta ei niin pahaa. Tuo valaistu ilta olisi hieno kokea!

   Tykkää

 1. Ihana Petra! Miten tulikaan ikävä takaisin, kun katselin näitä kuvia. Vietimme Petrassa kaksi päivää ja yhden Petra by Night -kynttiläillan, mutta silti alueelle jäi paljon katsottavaa, jota emme ehtineet kiertää.
  Aikamoisen rykäisyn olisi saanut tehdä, jos kolmessa tunnissa meinaa kiivetä luostarille saakka. Varmasti hyvä päätös jäädä lähialueelle kiertelemään, niin ehditte näkemään muutakin kuin kiviseiniä ja -portaita.
  Kun puhuitte tuosta kynttilöin valaistusta Petrasta, niin vinkkaanpa omat kokemukseni tänne: http://suunnatonmatkablogi.pallontallaajat.net/2017/03/26/petra-by-night/ Petra by Night oli mielestäni hienoinen pettymys, vaikka olihan etenkin kynttilöin valaistu sola (Siq) hieno.

  Liked by 1 henkilö

  1. Matkustustiedoitteita mekin silmä kovana luimme. Yllätykseksemme ainakin Aqaba oli erittäin rauhallinen. Poliiseja toki näki. Kaupungista poistuttaessa oli pysähdyttävä ja papereita tarkastettiin. Mutta ei meiltä, koska olimme retkillä matkatoimiston kautta. Enemmän sanottiin, että kopio passista oli syytä olla mukana, jos vaikka taksin kyydissä lähti jonnekin kauemmas.

   Tykkää

 2. Ehdottomasti paikkoja, joissa jokaisen, ainakin vähänkin enemmän matkailua harrastavan, kannattaa käydä (ainakin) kerran elämässään! Teillä näytti olevan säänkin suhteen tuuria – meillä, myös maaliskuussa, mutta joitakin vuosia sitten, meinasi mennä jännäksi, kun alueella oli yöllä/aamulla satanut lunta ja sulkivat nähtävyyden. Onneksi olimme suunnitelleet olevamme yötä ja pääsimme sitten vähän vielä märkään Petraan, jopa kahdesti!
  http://meriharakka.net/2014/03/14/kaksi-kertaa-petrassa-2/

  Liked by 1 henkilö

 3. Ei vitsit, tämä kiinnostaisi kyllä sitten tosi paljon. Me mietitään vielä äkkilähtöä pääsiäisen tienoille, ja Jordaniaan olisi vielä paikkoja pakettimatkoilla, mikä olisi vielä ihan kustannustehokastakin. Olisi kyllä aika siistiä. Nyt vaan pitäisi kiriä työt kiinni, jotta lähtö olisi mahdollista.

  Liked by 1 henkilö

 4. Petra on ilman muuta bucket-listallani: henkeäsalpaavan näköinen paikka! En vielä missään Petrasta kertovassa jutussa ole nähnyt mitään turistikrääsää myyviä kojuja – eikö niitä oikeasti ole? Täällä Italiassa saa usein pettyä, kun todellisuus onkin vähän toista kuin matkailumainoksissa tai Insta-kuvissa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Turistimeininkiä jordanialaisittain. Aaseilla ja hevosilla meno kuuluu lipun hintaan mutta suotavaa antaa juomarahaa. Turisti tavaraa, pikkupojat myy postikortteja. Niiltä ei sais ostaa kun niiden pitäis olla koulussa. Kohtelias kieltäytyminen saa heidät lopettamaan tyrkyttämisen.

   Tykkää

 5. Tämä on ehdottomasti sellainen kerran elämässä -paikka. En tiennyt rehellisesti sanottuna Petrasta juuri mitään aiemmin, mutta nyt moni suomalainen matkabloggaaja on käynyt siellä. Upeita kuvia ja haluan ehdottomasti päästä käymään tuolla itsekin.

  Liked by 1 henkilö

 6. Niitä aasi/hevoskyytejä tulee välttää. Vieraillessamme näimme, miten alamäkeen hevoset liukastelevat kivisellä pinnalla ikävän näköisesti. Ylämäkeen taas hevosia läiskitään sähköjohdoista tehdyillä piiskoilla.

  Muuten paikka oli kyllä melkoinen kokemus. Pitkään sinne haaveilin pääseväni ja lopulta vuonna 2016 joulukuussa matka viimein toteutui. Tässä omia kokemuksiani paikasta http://www.tamamatka.fi/kadonnut-kaupunki-petra/

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s