Wadi Rumin aavikolla

Lokakuussa yövyimme Saharan autiomaassa tokihan mielenkiinnosta oli tehtävä retki Wadi Rumin aavikolle, jota paljon olin kuullut kehuttavan.

Muutama fakta Wadi Rumista

Wadi Rum (arab. وادي رم‎) on Jordanian eteläosassa oleva laakso ja vadi eli kuivunut joenuoma. Laakso on muodostunut hiekkakivi- ja graniittikallioon. Se on noin 50 kilometriä Punaisesta merestä ja Aqabasta koilliseen.

Laakso on ollut asutettu jo esihistoriallisesta ajoista asti. Monet kansat, kuten nabatealaiset, ovat jättäneet merkkinsä alueelle kivimaalauksina ja temppeleinä. Tällä hetkellä laaksossa asuu useita beduiiniheimoja.

Wadi Rum tunnetaan yhteydestään brittiläiseen upseeriin T.E. Lawrenceen, joka piti tukikohtaa siellä arabikapinan aikoina 1917–1918. Hänestä kertovaa elokuvaa Arabian Lawrencea kuvattiin myös alueella. Aluetta on käytetty Marsin korvikkeena elokuvissa kuten Red PlanetThe Last Days on Mars ja Yksin Marsissa. (Lähde: wikipedia)

DSC08783

Alue kuuluu unescon maailmanperintökohteisiin.

Wadi rumiin on mahdollista tehdä yli yön retkiä tai ihan vaan iltapäiväretkiä, kuten me teimme. Iltapäivällä nousimme bussiin. Wadi rumille ei Aqabasta ole pitkä matka. Noin 50 km.

Autiomaan eläimet

Useimmat eläimistä liikkuvat vain öisin. Voit nähdä matelijan, siinainagaman (Pseudotrapelus sinaitus),  viilettävän kallionkolossa, Lintuja voit nähdä myös esim surutaskun ja Jordanian kansallislinnun rotkopunavarpusen.  Lisäksi Wadi Rum on kuuluisa siitä, että keväisin ja syksyisin sen taivaat täyttyvät muuttomatkoilla kaartelevista petolinnuista. Vaikeasti havaittavia autiomaan asukkeja ovat esimerkiksi koloistaan kurkkivat hiirimäiset gerbiilit ja muut nisäkkäät. Myös alueen kahta myrkyllistä käärmelajia sekä skorpioneja näkee harvoin.

Kivenkoloihin kerääntyy vettä, sillä eläimet pärjäävät aavikolla.

Itse en nähnyt yhtäkään eläintä. Ainoastaan linnun ääntä kuului kaukaa horisontissa.

Beduiinit

Myös beduiinit puhututtavat tällä retkellä. Heitä asustelee tai kiertää paikasta toiseen Lähi-Idässä ja aavikolla. Jordaniassa beduiineja asuu noin 1,2 miljoonaa. Ovat tottuneet kiertoelämäänsä. Mukana on eläimet ja omaisuus. Leiri pystytetään sinne, mistä löytyy ruokaa. Eivät kaipaa paikallaan oloa. Jordania on oppaan mukaan rakentanut beduiineille asumuksia, perustanut kyliä. Kyliin tarjottu terveydenhuoltoa ja lapsille opetusta. Näistä toimenpiteistä huolimatta kaikki ei halua muuttaa asumuksiin vaan haluavat elää vapaana.

DSC08725.JPG
Taustalla the seven Pillards -kirjan mukaan

Näistä kertomuksista herää syvempää pohdintaa. Onko tuo oikein? Onko länsimainen kulttuurimme oikea? Onko kaikkien ihmisten oltava ja toimittava samalla tavoin? Tapetaanko toimenpiteimmälle jotain arvokasta vanhaa perinnettä ja heimoja, joita joka maailmankolkassa on. Miksi emme voi antaa niiden olla, jotka haluavat omaa elämäänsä elää?  Välttämättä se tapa jolla elävät ei olekaan väärä ja epäoikeudenmukainen, jos vaikka pohdimme lasten ja naisten asemaa. Mikä on siis oikein?

DSC08765.JPG
Kamelit osana beduiinielämää

Retkellä Wadi Rumissa

Me pysähdymme matkalla ihmettelemaan höyryveturia, joka on tarkoitus käynnistää matkaan seuraavana päivänä, joka sattuu olemaan maalle tärkeä itsenäistymiseen liittyvä merkkipäivä. Aqabassa olemme nähneet mainoksen, missä tarjotaan mahdollisuutta ostaa matkalippujalippuja välille Aqaba-Wadirum.  Höyryveturi sopii hyvin ympäristöönsä. Tulee länkkärimeininki olo. Kiipeän sisään junaan. Hetken jopa kuvittelen, mitä junamatkailu on ollut menneenä aikana.

Jordaniassa ei ole kuin yksi junarata. Tämä rata kuljettaa tavaraa satamasta Jordanian muihin kaupunkeihin. Henkilömatkaliikennettä ei ole.

Nopean pysähdyksen jälkeen jatkamme matkaa visitor centeriin, mistä saamme pääsylipun aavikolle. On aika jättää meitä kuljettaneen bussin ja siirty avolava-autojen kyytiin.

Matka alkaa. Hiekka pölisee. On pakko laittaa huivia suun eteen. Ensimmäinen pysähdyksemme on erään hiekkadyynin kohdalla. Opas pyytää ottamaan kengät pois, jotta on helpompi kiivetä hiekassa.  Joka metrillä/askelmalla pääsee hieman eteenpäin, sillä aina valuu myös hieman alaspäin. Itse en kiipeä ihan ylös asti, vaan jään puoleen väliin.

DSC08726.JPG

DSC08733

DSC08744.JPG

Komeat ovat näköalat. Seuraava steppi on paikassa, jossa voi auton vaihtaa kameliin. Samassa paikassa on esihistoriallisia piirroksia kalliossa. Merkinnät ovat aikanaan silkkitien kulkijoille kertoneet, onko paikassa vettä ja ravintoa.

DSC08759
esihistoriallisia kalliopiirroksia

Taas matka jatkuu. Seuraava steppi on iltapäivätee paikassa, missä on mm T.E.Lawrence/wikipedia muistomerkki. Hän oli sotilas, kirjailija ja arkeologi, joka mm oli mukana Aqaban valtauksessa. Hän on kirjoittanut sotamuistelman Seven Pillards of wisddom. Samassa paikassa on kuvattu elokuvia mm Arabian Lawrence sekä noita muita edellä mainittuja elokuvia. Jordanian kuningas auttoi kuvausten valmisteluissa, koska näki kuvaamisen aavikolla tärkeäksi matkailulle. Oikeassa taisi olla hän.

DSC08788

DSC08777.JPG
Näissä maisemissa on kuvattu mm Yksin Marsissa

DSC08778

On hieman kylmä. Tee lämmittää hieman. Teen nautiskelun jälkeen ajamme hieman eteenpäin ja  kiipeämme kalliolle bongaamaan auringonlaskua. On hieno katsoa, kun ilta hämärtyy ja kalliot sekä hiekka muuttaa väriään. Auringon käydessä nukkumaan kävelemme leiriin, missä meille tarjotaan illallista. Yllätyksemme tarjolla on vaikka mitä rosvopaistia ja erilaista kansallisruokaa.

DSC08800
Kamelinkilpailurata 3km pitkä
DSC08806.JPG
Anna otsikkoaurinko kun maille laski…..

DSC08816

DSC08857
Leirissä
DSC08866
Lihan ylöskaivuu

Retken taso hyvä verratessa Saharaan mutta täytyy sanoa, että Wadi rum ei vedä vertoja Saharalle!

Linkki viralliselle sivuille: Wadi rum. jo

DSC08826.JPG

20 vastausta artikkeliin “Wadi Rumin aavikolla

  1. Kyllä paikka Saharasta huolimatta oli upea. Jollain tavoin se oli erilainen, koska siellä oli kalliotakin. Vaikka paljain varpain siellä olimme, hiekkaa ei ollut kuin kilotolkulla lenkkareissamme, joita siivooja saikin sitten lattialtamme imuroida 🙂 Pohdinkin kun siellä oli pikkupoikia, jotka kierivät alas dyyniä, kuinka hiekassa he mahtoivatkaan olla! Ehdottomasti jos Jordaniaan matkustaa, suosittelen käymään aavikolla.

   Tykkää

 1. Kiinnostavaa lukea muidenkin kokemuksia Wadi Rumista. Me näimme joitakin eläimiä lounastauollamme: opas vei ylijääneen leivän pienen matkan päähän kivelle, ja saimme ihmetellä, kun muutamia lintuja ja liskoja tuli apajille.
  Pääseekö Wadi Rumiin nykyään junalla? Me tulimme Petrasta pikkubussilla ja jatkoimme Aqabaan taksin kyydissä. Kiva, jos Aqabaan on nykyään enemmänkin matkustusvaihtoehtoja.

  Liked by 1 henkilö

 2. Noissa erämaisissa aavikoissa on oma hienoutensa. Mutta tykkään kuitenkin enemmän parempien selviytymismahdollisuuksien paikoista, paikoista joissa on puustoa ja vettä.

  Tuollakin olisi hieno käydä, mutta joka paikkaan ei voi päästä. Ja tuolla taitavat päiväpatikointireitit olla vähissä? 🙂

  Liked by 1 henkilö

 3. Olette olleet samalla retkellä kuin me vuosi sitten 🙂 Silloin oli puhetta, että yöt olivat niin kylmiä ettei yöpymistä suositeltu. Katsoin muuten vähän aikaa sitten Yksin Marsissa elokuvaa toisella silmällä ja mietinkin maisemia katsellessa, että oliko se kuvattu Wadi Rumissa. Tykkäsin aavikosta kovasti ja onneksi tuli mentyä, koska meinasin ensin jättää sen väliin..

  Liked by 1 henkilö

  1. Toivottavasti pääset. Kai se tuo kiertolaisuus on verissä. Onko loppujen lopuksi meidän ”sivistynyt” elämä oikea tapa elää. Helppoa tuo ei kai ole. Olisi kyllä mielenkiintoista seurata. Muuten joku uusiseelantilainen (olikos maa oikein) on kirjoittanut kirjan married with beduin. Melkein sen jo ostin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s