TOP 10 -tekemistä Aqabassa

Miksi Jordanian Aqabaan kannattaa matkustaa? Onko siellä ylipäätään mitään muuta kuin Petra, minne kannattaa tehdä päivärekti? Onko siellä muuta tekemistä? Eikö Jordania sijaitsekin sellaisessa paikassa, että sinne ei missään  nimessä kannata matkustaa maan epävakauden vuoksi.

DSC08327.JPG

Noita kysymyksiä kysyin itseltäni ja muutkin, kun kerroin suunnitelmistani, kyselivät samaa.

Voin todeta, että joko jos ei matkakohteesta ole odotuksia se voi yllättää tai sitten puhtaasti joku matkakohde vaan yllättää.

Voin myös kumota tuon turvallisuuskysymyksen. Emme missään vaiheessa kokeneet turvallisuuttamme uhattavan. Tosin emme omin päin seikkailleet juurikaan Aqaban ulkopuolella.

Mutta ne tekemiset. Mitä Aqabassa voi sitten tehdä?

Tässä TOP 10 tekemistä Aqabassa:

1.Rantaelämä

Punaisen meren rannoilla ei tekeminen lopu. Aqabassa on yleisiä rantoja ihan kaupungissakin mutta suositteln lähtemään pois keskustasta Tala baylle päin. South Beachiltä pääsee esimerkiksi sukeltelemaan Japanese Gardenin koralliriutoille. Kyseisen riutan läheisyydestä löytyy mm Berenice Beach club, jonne on sisäänpääsymaksu. Keskustan rannoista suurin osa on yksityisiä.

Me nautimme ainoastaan hotellimme rantaelämästä. Tarjolla on uima-allasta ja merta. Ajankulun tullessa pitkäksi on mahdollista puuhastella banaaniveneen ja muiden vesilaitteiden kanssa.

20180301_125338.jpg

DSC08901.JPG

DSC08357
yleinen kaupungin rantabulevardi ja uimaranta
DSC09068.JPG
Tala Bayn rantoja

DSC09084.JPG

2. Koe aitoa jordanialaista elämää

Aitoa Aqaban elämää kohtaa heti hotellimaailmasta ulos tullessa. Erityisen sijan kaupungissa saa soukin alue, joka on uuden moskeijan takana sekä yleinen ranta-alue.  Ranta-alueelle mennään oleilemaan, tapaamaan tuttuja ja kuljeskelemaan.  Soukin alueella viihdyimme enemmän ilta-aikaan. Ihmiset ovat erittäin ystävällisiä. Mikä parasta tyrkyttäjiä ei ole, saat katsella rauhassa. Lähestulkoon jokainen osaa muutaman sanan Suomea. Se hieman ihmetyttää. Puistojakin kaupungissa on. Niissä me emme ehtineet käymään.

DSC08314
Rapput alas rannalle

DSC08310

DSC08315

DSC09185.JPG

3. Aqaban nähtävyydet:

DSC09090.JPG
Aylan kaivauksia
 • Ayla -vanha Aqaban kaupunki. Aqaba on tuhansia vuosia sitten ollut nimeltään Ayla. Se on ollut tärkeä kaupunki sijaintinsa vuoksi, koska se on ollut pyhiinvaeltajien kulkureitin varrella. Kaupunki tuhoutui sittemmin maajäristyksessä noin 748. Uusi rakennettiin tilalle mutta uudet maanjäristykset tuhosivat alueen uudelleen. Esihistoriallisia kaivauksia oli tehty aivan hotellimme Kempinskin läheisyydessä (Mövenbick hotellin ja ravintola korttelin välissä). Sisäänpääsymaksu oli yhden dinaarin. Ainakin iltaisin se näytti olevan avoinna. Me emme viikon aikana sinne ehtineet kuin kurkkaamaan.
 • Aqaban linnake 1300-luvulta, jonka alueelle on rakentanut maanjäristysten jälkeen ristiretkeläiset. Me kävelimme yhtenä iltana linnakkeelle mutta se ei ollut auki. Emme palanneet uudelleen, emmekä selvittäneet, milloin linnake on avoinna.
 • Arkeologinen museo
 • Suuri lipputanko löytyy linnan läheltä meren rannalla olevalta aukiolta. Se on ollut jossain vaiheessa jopa maailman suurin mutta ei enää.  132 cm korkeassa lipputangossa liehuu maailman suurimpia lippuja. Me emme liputusta nähneet.
 • Sharif Hussein bin Ali Mosque erottuu uutena ja valkoisena. Muitakin moskeijoita kaupungissa on mutta tämä erottuu joukosta suurimpana. Rakennus ei lie kovinkaan vanha. Huhujen mukaan sinne pääsisi vierailemaankin. Me tyydyimme ihailemaan rakennusta porttien ulkopuolelta.
DSC08343.JPG
Aqaban linnake
DSC08352
Lipputanko
DSC09190
Moskeija

4. Souk 

Vaikka soukin jo mainitsin mainitsen nyt erikseen. Soukissa kannattaa ehdottomasti käydä. Siellä kohtaat vanhan ja aidoimman aqabalaisen elämän. Soukista mukaan ostettavia on ainakin vastajauhettu kahvi, mausteet ja irtomakeiset. Kaupungissa on kerran viikossa markkinat Hiltonin lähellä. Siellä on myytävänä paikallisia tuotteita ja aistittavissa paikallista elämää.

DSC09183DSC09186

5. Ruoka / ravintolat

Aqabassa on moninainen ravintolatarjonta. Michelin ravintoloita et löydä mutta jordanialainen ruoka mausteineen on elämys. Hummus, falafel-pyörykät, lammaskebabit, tabbouleh-salaatti, jugurttikastike lehtipersiljalla ja mintulla, harissa-dippi, bulgur, arabileipä, shawarma ja pitaleivät.  Jos haluaa syödä hyvin, kannattaa tilata paljon alkupaloja. Tuo aikaisemmin mainitsemani ravintolakortteli, joka löytyy Ayla kaivauksien ja sataman läheisyydestä,  tarjosi argentiinalaista, libanonilaista, englantilaista ja paikallista ruokaa. Hintatasokaan ei päätä huimaa. Hiltonin vieressä oli myös ruokapaikkoja. Uskon, että jokaisesta saa maukasta ruokaa. Me kävimme lisäksi Hiltonin lähellä olevassa Kaptains ravintolassa.

Ruoka on mausteista ja maukasta. Myös kalaa on saatavilla.

6. Hiltonin kattoterassi

Jos kaipaat näköaloja, marssi sisään Hiltoniin ja mene hissillä sen 7 kerrokseen. Siellä avautuu eteesi uskomattomat maisemat kaupungin ylle. Tämän käynnin suosittelen tekemään auringonlaskun aikaan. Silloin koko kaupunki värjääntyy erilaisin sävyin. Drinkit baarissa ei ole päätähuimaavan kalliit. Tai ainakin ne oli halvemmat kuin Kempinskissä 🙂

DSC09108
Hiltonin kattoterassi

DSC09132.JPG

DSC09115
Taustalla näkyy satama ja edustalla tuo uusi moskeija

20180312_232913DSC09123

DSC09172
Kaukana siintää Eilatin valot

7. Tala Bay ja japanese garden -korallit

Tala bay on rakennettu turistikylä. Kylä on kaunis mutta….aivan vain turisteja varten rakennettu kylä.

Aqaban edustalla hiukan matkaa keskustasta löytyy ihan rantavesistä käsin kilometrien pituisia koralleja. Paras paikka on jäädä pois ennen Tala baytä yleiselle rannalle South beachille. Rannalta pääsee suoraan uiskentelemaan Japanese gardenin riutoille. Alueella ennen south beachiä löytyy mm sukeltajien Sestar visitor center.

DSC08944.JPG

DSC08940

8. Sukellus, snorklaus, lasiveneet ja sukellusvene

Kaikkea veteen liittyen voi siis harrastaa.

Me teimme sukellusveneretken. Sukellusvene lähtee päivittäin Tala bayn satamasta. Lähtöaikoja oli useita mm 11.00 ja 14.20. Maksu 22 dinaaria plus taksi kahdelta paikan päälle ja takaisin 10 dinaaria. Kesto 1,5 h meren pohjassa. Meren pohjaan on pudonnut panssariajoneuvo, lentokone ja laiva. Lisäksi nähtävissä on Koralleita ja kaloja. Me  emme viitsineet hankkia sukellusvälineitä, joten tyydyimme katselemaan veden alaista maailmaa näin. Ehkä niitä olisi saanut tuolta keskuksesta vuokrata.

DSC09009

DSC09032.JPG

IMG-20180313-WA0127
lasipohjaveneitä oli joka rannassa

9. Retket

Retkimahdollisuudet ovat moninaiset. Alla lueteltu muutamia. Retkiä voi ostaa joko omalta matkatoimistolta, hotellilta, Aqaban paikallisista matkatoimistoista tai taksikuskeilta. Me löysimme etukäteen netistä pari paikallisen taksikuskin numeroa. Toisen kanssa viestittelin mutta hintatason ollessa sama, en lähtenyt tinkimään hintaa ja näin päädyimme matkatoimiston retkiin. Perusteena valinnalle oli se, että saamme suomenkielisen oppaan palvelut. Joskus kun kielitaito paikallisilla on niin huono, että eipä opas puhu juurikaan mitään. Retkiä teimme Petraan, Wadi rumiin ja sukellusveneellä koralleille.

petra

Juttulinkki: Petra -lost city

wadi rum

Juttulinkki: Wadi Rumin aavikolla

veneristeiyt: snorklaus, Egyptin saariristeily 6h -vaatii passin. Kyselin retkeä mutta se tehdään vaan sesonkiaikana.

kuollutmeri

omatoimiretket: Amman, Eilat

DSC08544

10. auringonlaskut

Aqaba on auringonlaskujen luvattu bongauspaikka, koska aurinko laskee merenrannan taakse Eilatin puolelle. Niitä sitten odottelimme joka ilta milloin missäkin paikassa, jos olimme kaupungissa.

DSC09148IMG-20180317-WA0001 (1)IMG-20180317-WA0000

DSC08914.JPG

DSC09117.JPG

20 vastausta artikkeliin “TOP 10 -tekemistä Aqabassa

 1. Taannoisella Jordania (+ muita saman alueen maita) Aqaba jäi meillä pitkälti läpikulkupaikaksi, mutta kyllä mekin osan näistä samoista kohteista kävimme katsomassa. Petran osalta suosittelisin kyllä, jos vaan mahdollista, retkeä, jossa Petrassa ollaan myös yötä ja on tilaisuus vierailla kohteessa vaikka parikin kertaa.

  Liked by 1 henkilö

 2. Tuo turvallisustilanne voi muuttua aina melko nopeasti. Juuri kun itse olimme palaneet Jordaniasta, tehtiin joulukuussa 2016 Jordanian Karakissa, (joka sijaitsee noin 120 kilometriä etelään Jordanian pääkaupungista Ammanista), aseellinen hyökkäys, jossa kuoli ja haavoittui myös turisteja.

  Jordania oli pitkään minulla haave nimenomaan Petran takia. Nyt kun se on nähty, ei rehellisesti sanoen maa enää houkuta. Aqaba on melko pieni paikka ja minun olisi vaikea kuvitella viettäväni siellä koko viikkoa. Tietenkin hyvässä hotellissa nyt voi maata missä päin maailmaa vain ; – )

  Liked by 1 henkilö

 3. Me kierreltiin Jordaniaa (ja Israelia) omatoimisesti pari vuotta sitten. Israelissa vastaan tuli muutama jännähkö tilanne, mutta Jordaniassa olo oli koko ajan turvallinen. Jordania loikkasikin kerralla lempikohteideni joukkoon. Kuuluisimpien Petran kalliokaupungin ja Wadi Rumin aavikon lisäksi maasta löytyy helposti tekemistä useammaksikin viikoksi. Jordaniassa viettämämme viikko ei millään riittänyt kaikkeen kiinnostavaan.
  Aqabassa lempipuuhaani oli sukeltaminen ja syöminen 🙂 Löydettiin Aqabasta tosi hyvä Al Shami -ravintola, jota myös moni tuttu on suositellut.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s