Perusvarmat vinkit Dubrovnikiin -koe ainakin nämä

Haaveiletko Dubrovnikin matkasta? Tai kenties olet jo matkalla sinne ja nyt pohdit, mitä siellä voisi tehdä. Tässä muutama perusvarma vinkki, jotka Dubrovnikissä on ehdottomasti koettava.

1. Vanha kaupunki

Kun saavuimme Dubrovnikin vanhaankaupunkiin, olin aivan myyty. Dubrovnikin vanhakaupunki on ihan jotain kauneinta, mitä olen nähnyt. En yhtään ihmettele paikan suosiota. Kapeat ja sileät tallotut kadut, lukuisat kirkot, loisteliaat palatsit, jykevät muurit, vanha satama sekä kauniit suihkulähteet vetävät puoleensa vuosi vuodelta yhä enemmän ihmisiä paikalle. Eikä ihme ollenkaan se, että vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

DSC02400

Vanhan kaupungin historia ulottuu keskiaikaan. 1400-luvulla kaupunki oli  merkittävässä asemassa Adrianmerellä. Dubrovnikin asukkaat lainaavat mielellään ylpeänä irlantilaista näytelmäkirjailijaa George Bernard Shaw’ta, joka vieraili kaupungissa vuonna 1929 ja kirjoitti: ”Jos haluat nähdä taivaan maan päällä, tule Dubrovnikiin” (wikipedia).

Mene siis vanhaankaupunkiin. Kävele sen kaduilla, myös sen kapeilla kujilla ja nauti näkymästä sekä kaupungin fiiliksestä! Ja raaski ainakin yhden kerran istahtaa johonkin sen lukemattomista ravintoloista.

Vanhan kaupungin nähtävyyksiä ovat mm. Pilen portti, Sponzan palatsi, Onofrion lähde, Pyhän Ignatiuksen kirkko, Bokarin linnoitus, Rehtorin palatsi ja Dubrovnikin katedraali.

DSC02945
Kuvassa vanhankaupungin pääkatu Stradum
DSC02399
Kellotorni Luza aukiolla

DSC02427

DSC02442
kaupungin vanhasatama
DSC02596.JPG
suihkulähde vuodelta 1444
DSC02551
Muurin ulkopuolella on pari kahvilaa

2. Vanhan kaupungin muuri

Vanhaakaupunkia ympäröivä muuri lukuisine linnakkeineen on ehdottomasti Dubrovnikin kaupungin suurin ja näyttävin nähtävyys. Sen väitetään olevan yksi parhaiten säilyneistä monumenteista koko Euroopassa. Muuri on lähes kaksi kilometriä pitkä ja sen varrelta löytyy viisi kaunista linnaketta, joista kuuluisin on Lovrjenacin linnake. Muurit ovat suojelleet Ragusan tasavaltaa eli Kroatiaa 1200-luvulta tähän päivään saakka. Miksi se on suosittu? Kiipeä katsomaan ja huomaat, mitkä näköalat tuo muuri tarjoaa!

Muurille parhaiten pääsee kiipeämään Onofrionin lähteen läheltä Pilen portin kautta tullessa. Kyseiseltä suihkulähteen aukiolta ainakin pystyy ostamaan lippuja muurille.

 

DSC02721

 DSC02780

3. Lokrum

Lokrum on pieni saari ja sijaitsee 600 metrin päässä Dalmatian rannikolta lähellä Dubrovnikia. Saari on suosittu matkailukohde. 

Paikallisten tarujen mukaan kuningas Rikhard Leijonamieli haaksirikkoutui saarelle 1100-luvulla ristiretkiltä palatessaan. Dubrovnikin asukkaat pelastivat kuninkaan, mistä kiitollisena hän lahjoitti varat Dubrovnikin katedraalia varten. Saarella on 1000-luvulta peräisin olevaan benediktiiniläisluostari, jossa englantilaiskuninkaan uskotaan suojautuneen. Siihen kuuluvat 1200-luvulta peräisin olevan romaanis-goottilaisen basilikan rauniot sekä 1400-luvulta peräisin oleva goottilaisrenessanssiluostari.

Saaren pohjoisosaan pääsee polkuja pitkin aina saaren korkeimpaan pisteeseen, jossa sijaitsee Royalin linnoitus. 1800-luvulta peräisin oleva puolustusrakennelma tarjoaa kauniit näköalat saarelle ja Dubrovnikiin.

Saarella voi löytää monia uimapoukamia. Lisäksi uimaan pääsee esimerkiksi Kuolleeseen mereen, joka on pieni suolajärvi saaren eteläosassa.

Saarelta löytyy kasvitieteellinen puutarha. Sen on luonut Itävallan arkkiherttua Maksimilian I 1800-luvun loppupuolella. Puutarhassa on yli 500 puu-, kasvi- ja kukkalajia kaikkialta maailmasta.

Kun kierrät Lokrumia, näet toisen Maksimilianin perinnön: saarella asuu vapaina riikinkukkoja.

Lokrumin saarelle on 15 minuutin lauttamatka vanhastakaupungista. Lauttalipulla pääset myös saarelle. Saari on avoinna yleisölle vain huhtikuusta marraskuuhun.

 

DSC02815DSC02879DSC02824DSC02844DSC02862

DSC02900
Dead see

DSC02911

4. Srd -vuorelle gondolilla

SRD on 400 metriä korkea ”vuori”. Se tarjoaa todella hyvät näköalat kaupunkiin ja merelle. Sinne pääsee gondolihissillä tai tietä pitkin autolla tai kävellen. Gondolin lähtöpaikka on vanhankaupungin ulkopuolella.

testi2222
Näkymä vuorelta vanhaankaupunkiin

DSC03021.JPG
Ja mikä auringonlasku!

5. Herkuttelua

Dubrovnikistä löytyy ravintoloita lukematon määrä. Vanhassa kaupungissa hintataso on melkoinen. Lapadin alueelta löytyy hinta/laatutasoltaan parhaita ruokapaikkoja.

Tarjolla tietysti on paljon tuoretta kalaa, äyriäisiä, pizzaa, pastaa ja  risottoa.

 

6. Muut kaupunginosat

Kannattaa käydä muissa kaupunginosissa.

Meidän hotelli oli Lapadin alueella, joten paikka tuli meille tutuksi. Erityisesti Lapadin rantabulevardille oli kiva pistäytyä käppäilemään.

Gruz  on kaupungin satama-aluetta. Se sijaitsee Lapadin lähellä. Sieltä  lähtee lauttoja lähisaariin. Myös isommat risteilijät pysähtyvät sinne. Siellä sijaitsee myös kaupungin linja-autoasema.

Plocelta (vanhan kaupungin viereinen alue) pääset Srd -vuorille. Siellä on myös kaupungin yksi uimarannoista.

DSC02988.JPG

DSC03007.JPG
Lapudin rantakatu alhaalla

7. Päiväretki muille lähisaarille

Elafiti saariryhmään kuuluu viisi saarta, joista asutusta on Sipanissa, Lopudissa ja Kolocepissa. Yhteensä saarilla on noin 850 asukasta. Saarilla viljellään mm. oliiveja ja sitrushedelmiä. Elafitin saarista Lopud on erityisen hyvä kohde leppoisan rantapäivän viettoon. Myös Sipan ja Kolocep ovat vierailunarvoisia.

Me teimme näille saarille kokopäiväretken. Retkiä saariin voi ostaa kaupungin matkatoimistoista. Omatoimisestikin voi saarille matkustaa. Lauttoja lähtee muutaman kerran päivässä kaupungin satamasta. Aikataulut löytyy linkistä Ferries.

Suosittu matkakohde on myös Mljet -saari, joka sijaisee noin 90 minuutin laivamatkan päässä Dubrovnikista. Saari on tunnettu vehreydestään ja siellä sijaitsevista suolajärvistä. Saarella sijaitsee myös useita kyliä, joissa on tarjolla matkailijoille suunnattuja palveluita, kuten ravintoloita ja hotelleja. Mljetillä yöpymistä kannattaakin harkita, sillä saaren luonnosta ja upeista hiekkarannoista nauttii parhaiten ajan kanssa.

Korcula on ehkä hieman vaikeammin saavutettavissa Dubrovnikistä käsin. Päiväretkiä sinne tehdään ja se on kenties helpoin tapa matkata saarelle Dubrovnikistä käsin, ellet sitten halua yöpyä siellä. Itsellä on haaveena päästä kyseiselle saarelle.

DSC03270
Kolocep
DSC03339.JPG
Sipan
DSC03345.JPG
Lopud
DSC03385
Lopudin puutarha

Oletko käynyt Dubrovnikissä? Mitkä olivat sinun suosikkisi?

DSC02345.JPG
Näkymä hotellilta oli upea!

 

Muut Dubrovnikin juttuni:

Dubrovnik – me tapaamme taas Kroatia

Täydellinen päivä Dubrovnikissa

Elafiti saaret Dubrovnikin edustalla-Kolocep, Sipan ja Lopud

Lokrum -sopiva saari iltapäivätorkuille

 

23 vastausta artikkeliin “Perusvarmat vinkit Dubrovnikiin -koe ainakin nämä

 1. Voi, tulee ikävä Dubrovnikiin! Tuonne Lokrumin saarelle voisi lähteä käymään, näyttää kivalta.

  Liked by 1 henkilö

  1. Tuli juttua tehdessäkin ikävä. Lokrum oli ihan parasta, jos halusi pois ihmisvilinästä ja kuumasta kaupungista.

   Tykkää

 2. Dubrovnik on niitä kohteita, mitkä on aina mietinnässä reissuja pohtiessa. Yksi parhaista kohteista missä olen käynyt + mahtavat retkimahdollisuudet vuokra-autolla naapurimaihin.

  Aika samanlaisia ajatuksia itse listasin siitä, mitä Dubrovnikissa kannattaa tehdä: http://kohteenamaailma.fi/eurooppa/dubrovnik-top5/

  P.S. Nuo punakatot kyllä nostatti taas reissukuumetta Kroatiaa ja Dubrovnikia kohtaan.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitti juttusi linkkauksesta! Kun etsii vinkkejä kohteesta, niitä ei koskaan ole liikaa!

   Tykkää

 3. Tuohon listaan itse lisäisin Game of Thrones – kierroksen, koska olen sarjan fani. Vielä on Duprovnik kokematta, mutta enköhän sinnekin lähivuosina pääse. Tänä vuonna pääsen näkemään GOT kuvauspaikkoja Maltalla ja Pohjois-Irlannissa. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos vinkistä! Ihan varmasti varteenotettava. Luulen että kaupungissa törmää noihin paikkoihin tahtomattaankin. Tyttäreni kuvia katsoessa tunnisti monia noita kohteita.

   Tykkää

 4. Näyttääpä ihanalta paikalta! Minä niin rakastan vanhojakaupunkeja ja tuolla olisin varmasti aivan hurmiossa. Täytyypä pitää tämä lista mielessä kun joskus hamassa tulevaisuudessa tulee ajankohtaiseksi. (hamassa tulevassa siksi, että bucket listani on liian pitkä) 😀

  Liked by 1 henkilö

  1. On hyvin vaarallista ljkea matkajuttuja, koska listat kasvaa. Itse pohdin tuossa, että mahdankohan pystyä elämäni aikana edes kaikkia matkahaaveita toteuttamaan!

   Tykkää

 5. Ihanaa lukea juttuja Kroatiasta, kun on tiedossa 8 päivän mittainen matka sinne elokuulle varattuna 🙂 Lennetään kyllä Dybrovnikiin, mutta jatketaan Korculan saarelle ja siellä viivytäänkin kokonainen viikko, luultavasti pari päiväretkeä jonnekkin tehdään. Sitä odotellessa!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kuulostaa hyvältä ja varsinkin tuo Korcula. Siitä saaresta odotankin juttuja kovin.

   Tykkää

 6. Ihana postaus Dubrovnikista! Ihastuin täysin viime kesänä kyseiseen kaupunkiin. Erityisesti juuri noihin kaupungin muureihin, se oli kyllä jotain niin käsittämätöntä. Aluksi ärsytti maksaa se joku 20-30 euroa (en muista enää tarkkaa summaa), mutta ärsytys unohtui hyvin nopeasti muurien päällä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Tuosta maksusta jo voi todeta sen, että Dubrovnik ei mikään halpa kaupunki ole!

   Tykkää

 7. Dubrovnik on niin kaunis ja kiva kaupunki. Kirjoitin siitä itsekin vähän aikaa sitten, vaikka matkasta on jo aikaa. Vanhan kaupungin muureilla kävely oli parasta, vaikka silloin sattui olemaan helteinen kesäpäivä. Vähän viileämpi sää olisi ollut parempi mutta heinäkuussa ei kannata sellaista odottaa 🙂 Ihana tuo auringonlasku kuva!

  Liked by 1 henkilö

  1. Muurikävelyn mekin toteutimme lämmössä vaikka oli kesäkuun puoliväli. Kiitos kommentista!

   Tykkää

 8. Olen käynyt Dubrovnikissä kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla syyskuun lopussa aurinkopaistoi kuumasti kun tutustuimme vanhaan kaupunkiin. Seuraavana vuonna lokakuussa oli sateista ja myrskyisää. Jotenkin se vanhan kaupungin hehku oli silloin kateissa. Niinhän se on vähän joka kaupungissa, mutta luulempa vaalean kiven hehkun auringonvalossa antavan erityisen gloorian vanhalle kaupungille.

  Liked by 1 henkilö

  1. Olen samaa mieltä kanssasi. Lomalla sateessa ei kyllä mikään näytä hyvltä. Auringonpaisteessa kyllä.

   Tykkää

 9. Joitakin vuosia sitten tuli reissattua Kroatiassa. Silloin kävimme nopeasti pyörähtämässä Dubrovnikissa. Silloin heinäkuun helteillä oli kaupunki tupaten täynnä turisteja ja lämpö sekä tungos saivat meidät lähtemään pois aiottua aikaisemmin. Josko joskus pääsisi käymään kaupungissa niin ettei olisi tungosta ja voisi nauttia näkemästään.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kyllä miinusta kaupunki sai meiltäkin tuon väkimäärän vuoksi. Me kiersimme muuria varhain aamusta. Saimme kulkea suht rauhassa. Poislähtiessä vastaamme tuli melkoinen ihmisvirta. Totesimme, että kerrankin ajoituksemme oli oikea.

   Tykkää

 10. Kiitos hyvistä vinkeistä. Olen menossa Dubrovnikiin yksin syyskuussa, kun muu perhe palaa arkiaherrukseen. En malttaisi odottaa!

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close