Aikamatka menneeseen

Muistot ovat kultaa. IGTT:n teema on toukokuussa aihe: tänne haluaisin palata. Palataampa me muistoon ja ajassa melko kauas eli ensimmäiseen matkaani ja matkaan, joka mullisti 17-vuotiaan nuoren naisen elämän.

Kuvituksena jutussa on kuvia IGTT -teeman mukaisesti instagrammista, jotka ovat myöhäisemmiltä Kreikan matkoilta. Tuolta ajalta kun kuvia ei juurikaan ole jäljellä.

ateena-84.jpg
Vuosi -84 ja minä Ateenassa. En voinut laittaa instakuvaa, koska se oli huonolaatuinen.

Olin sinä keväänä 17-vuotias ja lukion toisluokkalainen. Satuin laittamaan markalla yhden rivin lottoa ja kuinka ollakaan…..jossain vaiheessa kotiin tuli postiosoituslappu. Lappu pyöri aikansa toimistohuoneen pöydällä, kunnes eräänä päivänä huomasin; sehän on tarkoitettu minulle.

Lähdin postiin. Postissa myyjä kysyi, että laitetaanko rahat tilille vai otanko käteisenä. Katsoin allekirjoittaessa että ahaa joku kympin lottovoitto, antaa mennä tilille.

Ulos sitten lähtiessä katsoin lappua uudelleen -mitääääh, mitäääh? Nollia olikin enemään. Olin voittanut lotossa yhtä numeroa vaille päävoiton. Pääpottina tuolloin oli 5 mijoonaa markkaa. Yhdestä kiinni oli siis kiinni oma elämäni! Ja se yksi numero, mistä juttu oli kiinni, sattui olemaan totaalinen huti, nimittäin vielä juuri se viereinen numero! Hiukankos tuo harmitti. Mutta no Sain sentään 10 000 mummon markkaa tililleni. Oli sekin melko paljon lukion tokaluokkalaiselle.

30867760_10212973255859357_1976795644_o

Onnesta sekaisin pyöräilin kotiin ja voi sitä riemua. En tiennyt miten päin olisin ollut. Olin sinä keväänä todella paljon haaveillut makustamisesta. Jotkut koulussa lähti vaihto-oppilaaksi, kielikouluun jne. Meillä ei ollut rahaa moiseen. Matkojakin olimme tehneet korkeintaan lappiin. Ei se ollut tapana! Suvusta ainoastaan enopuoli oli reissanut merimiehenä pitkin maailmaa.

No nyt tilanne oli toinen, nyt minulla olisi rahaa toteuttaa toiveitani. Olin haaveillut Italiasta mutta kuinka sitten kävikään….

30874463_10212956413198301_784721338_n.png

Matkaseuran saaminen oli ongelma, kun ei muillakaan kavereilla juurikaan rahaa matkusteluun löytynyt. Lehdestä bongasin ilmoituspalstalta seuraavaa; nuori nainen etsii matkakaveria. Päätin soittaa. Puhelimessa vastasi minua muutaman vuoden vanhempi nuori nainen. Hän halusi matkaseuraa omatoimireissulle kuukaudeksi Kreikkaan. Hänelle Kreikka oli jo tuttu maa, oli käynyt siellä useasti.

Tapasimme, tulimme juttuun ja päätimme lähteä reissuun yhdessä. Silloin ei ollut nettiä, missä kätevästi tehdä varauksia. Marssimme matkatoimistoon ja pyysimme kartoittamaan edullisimman tavan päästä Kreikkaan. Matkareittimme muodostui seuraavanlaiseksi: laivalla Turusta Tukholmaan, sieltä junaan. Junalippu oli ostettu reitille Tukholma-Ateena itäblogin maiden kautta. Junalla voisimme matkustaa kahden kuukauden ajan jääden pois halutessamme kaikilla junareitin asemilla ja taas hypätä kyytiin seuraavaan junaan jatkaaksemme matkaa.

30785175_10212956419558460_857273773_n.png

Ateenasta takaisin tulimme lentäen Tukholmaan. Tuo olikin minun ensimmäinen lentomatkani. Tukholmasta sitten kotiin laivalla.

Kuukausi reissua, mikäs sen hienompaa. Näistä lomaviikoista pari viikkoa vietimme Katerinissa. Sieltä sitten etenimme muutamaksi päiväksi Volokseen ja lopuksi sitten Ateenaan.

30831693_10212956400797991_901303233_n.png

Hotellia meillä ei ollut etukäteen varattuna, vaan uuteen kaupunkiin mennessä kiersimme katsastelemassa tarjonnan. Katerinissa saimme hotellin helposti reissukaverini aiemmin käyttämästä hotellista. Haastellisin paikka hotellin metsästyksessä oli ehkä Volos. Siellä ei meinattu millään löytää vapaita huoneita. Ateenassa taas yövyimme reissukaverin tuttujen luona.

Katerinista muistan sen, että kylässä oli upea hiekkaranta. Siellä vietimme aikaamme ja illat kosteammissa merkissä paikallisissa ravintoloissa sekä diskoissa. Samaa rataa meni Voloksessa. Siellä taisi nuorille paras oleskelupaikka olla kaupungin rantakatu. Ateenassa sitten tietysti kävimme myös pakollisia nähtävyyksiä katsomassa. Sieltä löytyy tuo ainoa julkaisukelpoinen kuva!

30859839_10212956426118624_632107553_n

Kuten kerroin ei ollut somea, eikä kännyköitä. Yhden ainoan kerran soitin kotiin posterestantesta. Maksuvälineenä oli matkashekit. Melkoista oli pitää matkashekeistä huolta niin, ettei niitä kukaan vienyt.

Melkoinen matka. Matka ei ollut pelkästään matka vaan myös kasvua aikuiseksi. Siksi kai se on sellainen, mihin aika ajoin muistoissa tulee palattua. Ja hetkeksi noihin vuosiin olisikin kiva palata mutta vain hetkeksi, koska kuitenkin elän juuri ja nyt parhainta aikaa elämässäni!

30785164_10212956422998546_2086093022_n30785084_10212956421558510_900625771_n

Mutta fyysisesti olisi kyllä joskus melkoista palata Kateriniin tai Ateenaan. Olisikohan nuo kaupungit ollenkaan sellaisia kuin mitä muistaa?

30777157_10212956431438757_1098761270_n (1).png

Instagram Travel Thursdaymä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Vagabonda ja Travellover.

Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.

Minut löydät Instagramista nimellä @matkallalahelletaikauas

28 vastausta artikkeliin “Aikamatka menneeseen

 1. No jopas oli tarina! Luin henkeäni pidätellen, että oletko lottomiljönääri 🙂 Läheltä liippasi, ettei tullut pääpottia, mutta onhan 10 000 mk myös iso raha. Hauska tarina muutenkin matkaseuran löytymisestä ja että reissuun voi lähteä muutenkin kuin lentämällä. Minä kävin teininä Brightonissa kielikurssilla ja menin sinne bussilla.

  Liked by 1 henkilö

 2. Oi, mitä muistoja! Olihan kymppitonni markoissakin tosiaan iso summa! Hyvin sijoitettu! Mieti, jos olisit tuhlannut rahat vaikka vaatteisiin – eipä olisi tällaisia muistoja jäljellä. Matkat on kyllä paras tapa käyttää rahat. Pitkäikäinen sijoitus itseen ja onnellisuuteen!

  Liked by 1 henkilö

 3. Kiva että jaoit tämän tarinan! aika rohkeaa lähteä tuntemattoman kanssa reissuun, mutta hyvä että kohdallesi osui hyvä tyyppi. Kreikassa kävin muutama vuosi sitten risteilyn muodossa Italiasta ja pidin kovasti. Ainakin merimaisemat ovat todella upeat. Ateenassa hieman ärsytti satamassa pyörineet kerjäläiset, jotka olivat erittäin tungettelevia ja pakko ostaa. Saarilla ei näkynyt niin paljoa kerjäläisiä. Ja kyllähän kerjäläisiä on joka maan kolkassa tiedän, mutta Ateenan satamassa hyökkäsivät oikeen iholle kiinni. Muuten pidin Ateenasta

  Liked by 1 henkilö

 4. Tukholman kautta mekin Ateenan matkustimme 1976, kylläkin lentäen, mutta silloin ei Suomesta pakettimatkoja tehty Ateenaan, vaan saarille ja me halusimme juuri Ateenaan. Lentoja ei muutenkaan ollut kätevästi tarjolla, paitsi pakettimatkoilla, mutta onneksi taisi ollä Tjäreborgin reissulle saattoi osallistua myös Suomesta, vaikka matka Tukholmasta lähtikin. Lautalla sitten Tukholmaan ja sieltä matkaan. Ateenan reissu opetti meille, että Kreikkaan ei mennä elokuussa eikä asuta hotellissa, jossa ei ole ilmastointia 🙂 Sittemmin olemmekin Kreikkaan palanneet lähinnä saarille ja useimmiten purjeveneellä, niin ei ole tuosta ilmastoinnistakaan puutetta!

  Liked by 1 henkilö

 5. Mahtava tarina! Kiva, kun jaoit sen. Oli varmasti huikea kokemus 17-vuotiaalle. Itselläkin Kreikka on jäänyt erityiselle paikalle sydämeen, koska se oli minunkin ensimmäinen etelän kohteeni. En ollut käynyt Pohjoismaiden ulkopuolella ennen kuin matkustin 15-vuotiaana Kreikkaan.

  Liked by 1 henkilö

 6. Huikea tarina! Ei olisi minusta ollut 17-vuotiaana lähtemään tuollaiselle seikkailulle – vielä tuntemattoman kanssa! Mulla alkoi reissujalkaa kylläkin kutittaa vasta päälle parikymppisenä, enkä lukioiässä tainnut haaveilla matkustavani Tukholmaa ja Tallinnaa pidemmälle 🙂

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s