Amsterdamin parhaat

Me käväisimme jo kolmatta kertaa Amsterdamissa. Ensimmäisellä kerralla Amsterdam ei sytyttänyt, eikä toisellakaan mutta nyt kolmas kerta sanoi toden. Vihdoinkin löysin kulman Amsterdamista ja aloin jollain tavoin pitää kaupungista. Olisiko vihdoin aika kertoa, mitä me siellä oikein teemme kuin noin usein siellä olemme käyneet. Ja jotkut asiat jopa toistamiseen.

DSC09492.JPG
Lentokone laskeutuu Damiin

DSC09773

painuusi1541466_3848405401871_774574289_n

Tässä joitakin asioita, mitä kaupungissa on tarjolla:

1.Kanaaliristeily

Amsterdam on rakennettu 90 saarelle. Kanavia löytyy yhteensä noin 100 km. Kanava alue on nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi. Eikä ihme. Me cruisailimme jo toistamiseen kanavilla tunnin risteilyllä. Lippuja voi ostaa ja risteilyjä lähtee ympäri kaupunkia. Helpoiten kyytiin hyppää rautatieaseman läheltä, missä laivayhtiöitä on eniten. Meidän tunnin risteily maksoi 16 €

DSC09819dsc09824.jpgDSC09813

DSC09854

2. Anne Frankin talo ohi jonon

Tai siis aikaisemmin Anne Frankin taloon oli kilometrin pituinen jono. Nyt museon pitäjät koittavat jouduttaa sisäänpääsyä sillä, että museolippua ostettaessa on varattava aika. Ja sitten joutuu edelleen jonottamaan 🙂

Anne Frankin talossa käväisin nyt toistamiseen. Edellisestä käynnistä oli jo vuosia. Miksi mennä taloon? Juutalaistyttö Anne Frank on tyttö, joka tuli tunnetuksi toisen maailmansodan aikana kirjoittamiensa päiväkirjojen ansiosta. Anne perheineen piilotteli yli kaksi vuotta kyseisen talon salaisessa osassa. Nykyään taloon pääsee tutustumaan. Valokuvien ottaminen on kiellettyä ja huonekaluja siellä ei enää ole. Ne on aikanaan pidätyksen yhteydessä Gestapo hävittänyt. Ainoastaan joitakin kortteja, kirjoja ja tuo päiväkirja on löytynyt talosta.

Paikka pistää miettimään tätä elämää. Pistää olemaan kiitollinen.

DSC09882DSC09884DSC09887DSC09883

3. Muut museot

esim. Van der Gogh -museo, Rijksmuseum ja seksimuseo.

Van Gogh -museossa ja seksimuseossa olemme käyneet. Niistä Van Gogh on ihan ehdoton ja tutustumisen arvoinen käyntikohde. Minun piti mennä tällä matkalla Rijksmuseoon mutta se jäi vieläkin seuraavaan kertaan.

205361_3848404881858_384535953_n.jpg
taustalla Rijksmuseo

4.Vondelpark

Onneksi tiheään asutussa maassa ymmärretään puistojen merkitys. Vondelpark on 47 hehtaarin puistoalue. Mukava retkeilyalue.

5. Blomenmarket

Kukat ja erityisesti tulppaanit ovat tärkeä asia Hollannille. Kyseiseltä torilta voi ostaa ruukkukasveja, siemeniä, sipuleita, kuivattuja kukkia, kylvöpakkauksia ja muita tarvikkeita, mitä puutarhassa saattaisi tarvita.  Ja niitä kannabiksen siemeniäkin. Tori löytyy osoitteesta: Singel, 1012 DH 

556559_3848404961860_1672470204_nWP_20140419_011

6. Dam aukio

Dam aukio on mukava kokoontumispaikka. Aukiota reunustaa komeat rakennukset, kuten vahakabinetti, 1600-luvulla rakennettu kuninkaanlinna, Nieuwe kirk ja tavarataloja. Dam aukio sijaitsee pienen kävelymatkan päässä rautatieasemalta.

Dam aukiolta lähtee eri suuntiin monia ostoskatuja.

DSC09862DSC09869

7.Vuokraa polkupyörä ja huristele lähimaille

Amsterdam on luvattu polkupyöräilijän maa. Tämä kannattaa katua ylittäessä huomioida, sillä saattaa olla, ettei oikealta tule auto vaan fillari. Polkupyöriä saa vuokrata vaikka päiväksi. Sillä pääsee kätevästi kulkemaan kaupungilla, mikäli vaan uskallat lähteä seikkailemaan muiden joukkoon.

599849_3848405281868_1201915178_n.jpg
Fillariparkki

8.Herkuttele vohveleilla ja ranskanperunoilla

Et voi lähteä Hollannista, jollet ainakin kerran ole maistanut vohveleita. Nyt uusin hitti on ranskanperunat. Matkalla juna-asemalta Dam aukiolle, löytyy muutama paikka, missä myydään niin hyviä ranskiksia, että niihin jonotetaan! Ja toisen paikan nimi belgialaisittain Mannekenpis!

DSC09856

WP_20140419_037.jpg
Ja ne herkut

9.Käy ainakin kerran punaisten lyhtyjen alueella

Kun ilta saa, kannattaa ainakin kerran lähteä käppäilemään punaisten lyhtyjen alueelle. Sekin löytyy juna-asemalta lähtiessä oikealta puolelta ennen Nieuwe kirkkoa. Siellä naiset koristavat ikkunoita illan tullen pienissä hepenissä. Halukkaat voivat tarvittaessa ostaa heidän palveluksiaan.

Näiden lisäksi kuulin, että uusinta uutta on lähteä lautalla pohjoiseen kaupungin osaan junaradan toiselle puolen. Siellä on kuulemma paljon mielenkiintoista katseltavaa.

DSC09848

DSC09532

DSC09855.JPG

Oletko käynyt Amsterdamissa? Mitä pidit? Mikä on sinun suosikkipaikkasi?

30 vastausta artikkeliin “Amsterdamin parhaat

 1. Ai kun kiva kirjoitus! Minä ihastuin Amsterdamiin valtavasti heti ensikäynnillä ja se on yksi suosikkikaupungeistani, ainutlaatuinen ja rento. En osaa koskaan oikein irtautua kanaalialueelta mihinkään modernimman kaupunginosan suuntaan, vaeltelen aina siellä tuntikausia kuvaamassa kanaaleja ja siltoja ja toivon, että pääsisin joskus kokeilemaan kanaalitalossa asumista. Minun suosikkipaikkani ovat museot ja kahvilat. Varsinkin Noorderkerkin lähettyvillä pikkukaduilla on kivaa seutua ja hauskoja pikku kahviloita. Minun herkkuni Amsterdamissa on kuitenkin silli. Vähintään yksi sillisämpylä on saatava reissun aikana mieluiten joka päivä.

  Liked by 1 henkilö

 2. Juurihan tuolta palasimme. Ilmat olivat ihan kesäiset ja panostimme pyöräilyyn ja Vondelparkiin. Muutamaan ravintolaan ja Momon näyttelyyn – iso osa muista olikin nähty/koettu aikaisemmilla kerroilla. Ai niin, ja kyllä mekin kertasimme taas Anne Frankinkin 🙂

  Liked by 1 henkilö

 3. Amsterdamin reissusta on parikymmentä vuotta aikaa. Olisi jo aika palata Damiin uudestaan. Anne Frankin taloon oli silloinkin pitkä jono ja kun vettä tuli taivaan täydeltä, jätimme sen käymättä. Keukenhof kiinnostaisi myös, joten pitäisköhän ensi keväälle miettiä reissua..

  Liked by 1 henkilö

 4. Tykästyin Amsterdamiin heti ensinäkemältä ja hyvin paljon samoja paikkoja ollaan kierrelty näköjään. Nuo isommat museot ovat vielä itseltä kokematta, samoin kaikkien kehuma Anne Frankin talo juurikin noiden jonojen takia. Kukkaloisto olisi kiva päästä näkemään joku kevät.

  Liked by 1 henkilö

 5. Oi iloinen Amsterdam! Mulla on todennäköisesti syksyllä edessä kolmas kerta Amsterdamissa. Minkäköhän toden minun kolmas kertani sanoo..? Olen nimittäin pitänyt kaupungista jo ensimmäisestä reissusta alkaen. Toivottavasti ei käy päinvastoin niin että Amsterdam näyttää huonot puolensa. Enpä usko. Ei kai sellaisia olekaan..? 😀 Mun ehdoton lemppari Amsterdamissa on nuo ranskalaiset perunat. Niitä on ihan pakko saada aina Amsterdamissa. Mieluiten useammin kuin kerran ja isolla majoneesitöräyksellä. 🙂 Muuten pidän kanavan varsilla haahuilusta ja aika usein jalat vievät myös Dam-aukiolle.

  Liked by 1 henkilö

 6. Voi, niin tekisi mieli Amsterdamiin. Ensimmäistä kertaa olin jo kirjekaverini luona 1980-luvun alussa, sitten Interraililla 1986 ja kerran 2000-luvulla. Aina on pääkohde ollut van Gogh-museo. Myös Rijksmuseum hieno. Taas olisi aika päästä sinne!

  Liked by 1 henkilö

 7. Pyöräilyä ei voi jättää väliin jos kerran pyöräilyn luvatussa maassa on vierailulla. Itsen pyörähdin melko päämäärättömästi muutaman kymmenen kilometriä Amsterdamista maaseudulle ja takaisin. Kyllä siellä kelpasi rauhassa polkea.
  Tuossa yhdessä kuvassa näkyvässä tiedemuseossa käväsiin myös. Selvästi suunnattu lapsille/lapsiperheille, mutta kyllä siellä aikuinenkin muutaman tunnin viihtyä härpäkkeitä pyörittelemässä.

  Liked by 1 henkilö

 8. Amsterdamissa on tullut käytyä kahdesti, ja minäkään en ensimmäisellä kerralla vaikuttunut Amsterdamista. Vasta toisella kerralla opin tykkäämään kaupungista. Joordanin alue on ihanaa seutua kävellä, ja ylipäätään lempipuuhaani on vain samoilla tunnelmallisia kanaalinvarsia pitkin. Mulla on myös suosikkiravintola Kantjil& de tijger jossa on tullut käytyä jo kolmasti, ja jo pelkästään sen indonesialaisen ruoan vuoksi haaveilen välillä paluusta Amsterdamiin. Oma lempipakopaikka on läheinen Haarlemin kaupunki, jonne voisin ensi kerralla majoittua Amsterdamin sijaan ja tehdä sieltä käsin päiväretkiä.

  Liked by 1 henkilö

 9. Vietin Amsterdamissa 25-vuotissynttärini, ööhh, 17 vuotta sitten. Sittemmin en ole kaupungissa käynyt, mutta tuo reissu oli sitäkin ikimuistoisempi. Mies kääntyi Damissa maaliskuussa, mutta ei oikein syttynyt kaupungille. Ehkä se vaatii useamman käyntikerran.

  Liked by 1 henkilö

 10. Asuin 5kk puolen tunnin junamatkan päässä Utrechtissa ja Amsterdamissa tuli käytyä silloin tällöin. Jotenkin en ensimmäisillä kerroilla päässyt kaupunkiin sisälle, mutta vaihdon loppua kohti aloin jo vähän lämmetä. Nyt sitten vuotta myöhemmin oli päästävä Amsterdamiin ja kyllä se vaan omalla tavallaan kiehtoo. Oma suosikkipaikka on kasvitieteellinen puutarha aivan keskustan tuntumassa , sinne kannattaa mennä. Ja toki Hollannissa asuneena liputan Amsterdamissa pyöräilyn puolesta, niin sujuvaa ja näkee niin paljon enemmän. 🙂

  Liked by 1 henkilö

 11. Kyllähän Amsterdamissa on sitä jotain, se on niin omanlaisensa. Mutta mä myös olenkin tällainen Hollanti-fiili, kun vietin siellä vaihdossa viisi kuukautta. Utrecht onkin muuten vähän samankaltainen kuin Dami, mutta pienempi, siihen kannattaa tutustua seuravan kerran, turisteja on huomattavasti vähemmän. http://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2016/06/21/minunkaupunkini-utrecht/

  Mutta Amsterdamista poimit kyllä monia hyviä juttuja, Anne Frankin talo on kyllä todella vaikuttava munkin mielestä. Se paikka vetää hiljaiseksi.

  Liked by 1 henkilö

 12. Oli niin aikainen kevät, kun olin, että ulkona istuskeleminen oli aina vilpoisaa. Uskon Amsterdamin olevan parhaimmillaan – kuten niin moni muukin kaupunki – kun on vähän lämpimämpää. Hommasin I Amsterdam -kortin. Koska halusin käyttää korttia tehokkaasti, kävin vaikka missä ihme museoissa. Yksi oli käsilaukkumuseo. Ihan hauska sekin. Kortilla sai myös kanaaliristeilyn, joka minustakin on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s