Goudassa mutta ei juustossa

Hollannin reissulla nuoriväki halusi shoppailemaan. Me vanhukset olemme kai siitä lajista saaneet tarpeeksemme. Halusimme nähdä jotain uutta. Minua kiinnostaa  erityisesti kaupungit Utrecht, Gouda ja Edam Hollannissa. Gouda ja Edam ovat tuttuja juustoistaan. JUU juu juustossa löytyy….sitä kaikille mä jaan, sen sä tuut huomaamaan…..sanotaan laulussakin.

Päätimme lähteä tutustumaan Goudaan. Parhaiten sinne Leidenista pääsee junalla. Leidenista Goudaan matkustettaessa pitää vaihtaa junaa Haagissa tai Voorburgissa. Junia kulkee melko useasti. Se on Hollannissa mainio asia. Junaverkko on tiheä!

DSC09718
Ja kaiken kruunasi istahtaminen lounaalle viinilasin ääreen torin laitamille

Näin jälkeenpäin ajateltuna Gouda oli paras valinta. Aurinko paistoi, oli lämmintä, kevät ja lauantai. Astelimme oikean reitin löytämisen jälkeen torin laitamille. (tytär neuvoi, että asemalta oikealle. Me tulimme ulos eri suunnasta ja piti lähteäkin vasemmalle!) Olin edellisenä päivänä tutkaillut, mitä Goudassa kannattaa tehdä. Torstaisin Goudassa on perinteinen  juustotori. Markkinat ovat näytös perinteisestä kaupankäyntitavasta. Päärooleissa esiintyvät juustot, jotka tuodaan proomulla tai soutuveneellä kanavaa pitkin kaupunkiin. Harmi me pääsemme paikalle  vasta lauantaina mutta on lauantaisinkin toripäivä, tosin normaalit markkinat. Oikeastaan tämä voikin olla parempi, koska paikalla on asukkaita, ei turisteja.

DSC09721.JPG

DSC09618.JPG

Lähestymme toria. Musiikki alkaa pauhata täysillä. Sellainen vanhanaikainen soittopeli sattuu olemaan torin laitamilla. Musiikki antaa lisäpotkua tunnelmaan, joka torin ihmisvilinä saa aikaan. Ihastuin taas kerran mielettömästi. Koskakohan en ihastu? (No kyllä niitäkin kertoja löytyy) Toria reunustivat vanhat talot, kahvilat ja pienet kaupat. Keskellä tönöttää kaupungintalo, toisella laitamalla waag, vaakatalo ja toisella puolen näkyy kirkko st john Gouda.

Alla kuvassa vanhan tupakkakaupan tunnelmaa

Gouda on ollut kukoistava olut- ja tekstiilikaupunki 1400-luvulla. Kaupunkioikeudet se on saanut jo 1272-luvulla. Kaupungintalo on rakennettu 1450-luvulla. 1712-luvulla rakennettu st John Gouda kirkko on täynnä lasimaalauksia. Koristeltuja  ikkunoita kirkosta löytyy 72 kappaletta! Näin paljon vanhoja alkuperaisia maalauksia ei löydy mistään. Kirkko on Hollannin pisin kirkko.

Kuljeskelemme torilla nauttimassa tunnelmasta. Torilta jatkamme kirkon luokse. Pysähdymme vanhaan tupakkakauppaan. Harmittaa kun jälkeenpäin luen, että Goudassa valmistetaan ja myydään pitkävartisia perinteisiä liitupiippuja. Kirkon luota löytyy vielä tunnelmallisempi ympäristö. Astun kirkkoon. Kirkko on valtava. Upeat lasimaalaukset ympäröivät kirkkoa. Hämmästelen lasi-ikkunoiden takaa loistavaa valoa ja kuinka se saa maalaukset näyttämään kauniilta.

DSC09639

DSC09640
Kirkon ympäristökin on kaunis

Kirkossa käynnin jälkeen on lounaan aika. Istahdamme yhteen torin laitamilla olevaan kuppilaan. Erilaisia juustosta olevia annoksia on tarjolla runsaasti. me otamme juustoiset lämpimät leivät, jotka meinaavat viedä kielen mennessään.

Goudan tärkeimmät nähtävyydet

löytyvät torin liepeiltä. Niitä ovat:

1.City Hall eli kaupungintalo

666

2. Tori ja erityisesti torstain vanhan ajan juustomarkkinat

DSC09564

3. St John Gouda kirkko

DSC09654DSC09671

DSC09668

4. Waag eli vanha vaakahuone, jonka yhteydessä on museo ja kauppa

DSC09709

DSC09706

5. Goudan museo

Alla kuvaa museon ulkopuolelta. Museo sijaitsee kirkon vieressä

DSC09688DSC09684

Oletko käynyt Goudassa? Mistä pidit eniten?

DSC09678DSC09630

dsc09720.jpg

29 vastausta artikkeliin “Goudassa mutta ei juustossa

 1. Juustoja oli, onneksi, kivasti esillä myös niin Amsterdamissa kuin Zaanse Schansissa, jonne teimme päiväretken – ovathan ne osa hollantilaista kulttuuria siinä missä ranskalaistakin. Jos päiviä olisi ollut enemmän Amsterdamissa käytettäväksi, niin olisin hyvin voinut suunnata vaikka tänne!

  Liked by 1 henkilö

 2. Aivan ihana pikku kaupunki ja kauniita kuvia! Olen nyt Suomessa lomalla koirani Annien kanssa ja Englantiin palatessa meidän pitää matkustaa Amsterdamin kautta – taidankin ehdottaa miehelleni päiväretkeä Goudaan. Sait hymyn kasvoille otsikolla!

  Liked by 1 henkilö

 3. Kivalta näyttää! Amsterdam ei ole jostain syystä kolahtanut, ehkä olen viettänyt siellä aikaa liian turistisissa paikoissa (liikaa viihdettä meikäläisen makuun). Mutta pari vuotta sitten kävin pikaisella työmatkalla Utrechtissa, ja sen vartin aikana, kun ehdin katsella kaupunkia, tuli tunne, että tämähän olisi kiinnostava paikka. Hollanti alkoi yhtäkkiä vetää puoleensa ihan eri tavalla. Goudakin näyttää viihtyisältä:)

  Liked by 1 henkilö

 4. Hauskan näköinen kaupunki, jonka olemassa olosta en tiennyt ennen tätä postausta. Viihtyisin tuolla varmasti, jos saisin maistella päivät pitkät Gouda-herkkuja. Keski-Euroopassa junayhteydet toimivat hyvin ja on kattava verkosto. Olisi kiva junailla siellä useamminkin 🙂

  Liked by 1 henkilö

 5. Voiko mikään muu ollakaan niin hyvää kuin hyvä juusto?

  Me olemme harrastaneet juustomatkailua. Eli aina jos jonnekin lähitienoille osuu joku hyvä juustopaikkakunta, niin siellä käydään. Niinpä olemme käyneet Cheddarissa Englannissa, ja Appenzellissa, Emmenthalissa ja Gruyeresissä Sveitsissä. Onneksi Sveitsissä noita juustopaikkakuntia riittää 🙂

  Liked by 1 henkilö

 6. Onko väärin, että tästä tuli hirveä juustohimo?! Juustomarkkinat Goudassa kuulostaa mahtavalta. En edes tiennyt, että Gouda ja Edam on kaupunkeja! Hollannissa osataan juustot!

  Liked by 1 henkilö

 7. Goudassa en olekaan vielä käynyt, mutta Edamista tykkäsin kovasti! Olen pitänyt Edamia vähän vaatimattomana juustona, mutta opin, että sitäkin on eri kypsyysasteita viinien kumppaneiksi. Edamin kaupungin rakennukset näyttivät myös simppelimmältä kuin Goudan, mutta idyllinen ja viehättävä paikka se oli.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s