Linnasarjassa tapahtuu: Raaseporin linna

Ja vihdoinkin monen vuoden jälkeen päätin kurvata autoni kanssa katsastamaan Raaseporin linnaa tai linnaraunioita. Niin kauan kun tuota reissua olin suunnitellut.

DSC00702

DSC00697

Kaikki aikanaan.

Kovin iso linna ei näytä olevan etäältä mutta jollain tavoin mielenkiintoinen ilmestys korkealla kalliolla. Alkujaan linna on 1300-luvulla ollutkin veden ympäröimä. Nyt ei.

Käyn ostamassa lipun 7e. Alueen lipputoimistossa on tarjolla ostettavaksi matkamuistoesineitä.  Alueella on myös ravintola ja kesäteatteri. Kartta kertoo, että pienen matkan päässä on museo ja että tuohon aikaan torikauppaa olisi tehty Snapertunan kirkolla.

Sinne en nyt ehdi mennä. Vaikka matkaa olisi lemmenpolkua ollut vain 500m.

DSC00705DSC00709

DSC00728.JPG

Linnan historiaa

Linnaa on rakennettu 1370-luvulla. Raaseporin linna oli Länsi-Uudenmaan hallintokeskus keskiajalla. Nykyisen nurmikentän oli merenlahti: merenpinta oli tuolloin kaksi metriä nykyistä korkeammalla.

Kuninkaallisen linnan historiaan mahtuu tuhansia tarinoita lumoavasta rakkaudesta ja aarrelaivan haaksirikosta kohtalokkaaseen olutkellareiden romahtamiseen ja linnan valtakauden päättymiseen.

DSC00732DSC00723

Linnan kukoistuskautta olivat 1450–1460-luvut, jolloin Ruotsin kuninkaana kolmesti ollut Karl Knutsson Bonde hallitsi linnaa ja asui siellä hoveineen vuosina 1465–1467.

Vuosisadanvaihteen 1500 tienoilla tanskalaiset olivat uhkana Uudenmaan rannikolla. Vuonna 1521 myös Raaseporin linna siirtyi Tanskan kuningas Kristiern II:n joukoille. Kerrotaan, että merirosvotkin olisivat pitäneet jossain vaiheessa valtaa linnassa.

DSC00783

Linnan kunnostamisesta huolimatta kuninkaan mieli muuttui: hän alkoi suunnitella uutta hallinnollista, taloudellista ja sotilaallista keskusta. Osasyynä Raaseporin hylkäämiseen pidetään maankohoamista. Meri vetäytyi linnan ympäriltä, ja se menetti edullisen sijaintinsa.

DSC00746DSC00742

Keskus siirtyi Helsinkiin 1550-luvulla mutta 1556 Kustaa Vaasa siirsi keskuksen takaisin Raaseporiin. Linna oli kuitenkin huonossa kunnossa ja näin Juhana-herttua päätti perustaa uuden hallintokeskuksen. Elokuussa 1558 Raaseporin linnan sijaan alettiin rakentaa suurta kuninkaankartanoa Tammisaareen ja vanha linna hylättiin lopullisesti.

DSC00758DSC00782

Linna oli hyättynä 300 vuotta. 1800-luvun alussa romanttinen rauniolinna alkoi vetää puoleensa matkailijoita. Sen jälkeen sitä on kunnostettu ja se on ollut avoinna yleisölle.

(lähde: Luontoon.fi: Raaseporin linnan historiaa) 

DSC00800DSC00797

Mielenkiintoinen historia. Kulkiessani linnassa koko kierroksen linnapihalla ja sisällä aina linnan tornin kolmannen kerroksen kautta takaisin annan mielikuvituksen laukata ja pohdin sitä, mitä kaikkea tarinaa muurien sisään mahtuukaan.

DSC00816

DSC00861

DSC00866

DSC00872

DSC00885

8 vastausta artikkeliin “Linnasarjassa tapahtuu: Raaseporin linna

 1. Tuo linna on tuttu jo lapsuuden luokkaretkiltä (Turusta).
  Pari vuotta sitten käytiin alueella jonkun taidenäyttelyn innoittamana.
  Nyttemmin muistelen lukeneeni, että tuolla alueella on tehty jotain luvattomia kaivauksia siinä määrin, että alueen arvo arkeologisena alueena on vaarantunut – vai sekoitankohan johonkin toiseen linnaan?

  Liked by 1 henkilö

  1. Ai Turusta sentään olette tuonne päässeet! Me emme Mynämäeltä. Sen vuoksi nyt ensimmäistä kertaa. Kyllä se on tuo linna, missä noita luvattomia kaivauksia on tehty. Mutta ilmeisesti muuallakin.

   Tykkää

 2. Onpa upea linna, hienoa että näitä ikivanhoja historiallisia kohteita ylläpdetään. Kyllähän tälläisellä rakennuksella vahva historia on joten varmasti on monenlaista tapahtunut linnan muurien sisäpuolella entisinä aikoina!

  Liked by 1 henkilö

  1. Totta, on hienoa, että näitä edes jokunen on ja että niitä vaalitaan.

   Tykkää

 3. Kävin tuolla viime kesänä osana Kuninkaantien ajelua. Mukana oli pojat ja äitini. Valitettavasti linnaan tutustuminen sai vähän nopean lopun, kun äitini sai jonkun ihmeen huimaus/heikotuskohtauksen. No siitäkin selvittiin ja äiti on ihan hyvässä kunnossa nykyisin. Mutta kiva kohde!

  Liked by 1 henkilö

  1. Täytyy sanoa, että melko korkealla ja hiukan epätasoisessa maastossa siellä välillä on kuljettava!

   Tykkää

 4. Raaseporin linna on ihana kesäkohde! Olen käynyt siellä useaan otteeseen kun vanhempieni mökki on ihan kivenheiton päässä. Toisin kuin moneen muuhun linnaan sinne pääsee myös vesiteitse näppärästi veneellä. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Voi onpa ihanaa kun on mökki tuollaisessa paikassa! Juuri siellä käydessä pohdinkin, miltä tuntuisi asua siellä lähistöllä!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close