Linnasarja Suomessa: Turun linna

Keväälla monen vuoden jälkeen sain aikaiseksi vihdoinkin mennä käymään Turun linnaan linnakierrokselle. Koska on jo kesä, olisiko vihdoin aika kirjoittaa Turun linnasta?

DSC01859

Monta kertaa linnassa on tullut käytyä mutta aina käynti tuntuu uudelta ja saa kuulla uusia tarinoita linnassa tapahtuneista asioista.

Linnan historiaa

Linna on perustettu 1200 -luvulla Aurajoen suulle. Se perustettiin alun perin Ruotsin kruunun hallintolinnaksi ja se on ollut linnake ja sijainnut saarella. Maankohoumasta johtuen alue on nykyään yhtenäinen. Siellä asusteli ensi alkuun pääasiassa sotilaita.

Kustaa Vaasa nimitti 1556 poikansa Juhanan Suomen herttuaksi. Tästä alkoi uusi vaihe linnan rakentamisessa. Silloin syntyivät linnan ylimmän kerroksen juhlasalit, kuninkaansali ja kuningattarensali. Linnan renessanssihovi antoi lähtölaukauksen koko Suomen renessanssiajalle.

DSC09269

1500 -luvun jälkeen linna alkoi rappeutumaan. Vain Esilinnaa käytettiin Turun ja Porin läänin maaherrojen virka-asuntona ja myös Suomen kenraalikuvernööri kreivi Pietari Brahe asui linnassa ja piti hoviaan oleskellessaan Turussa 1600-luvulla.

DSC09273DSC09275

Hallinnollisen tehtävän väistyttyä linnasta tuli vankila ja kruunun varastotila. Vankilana linna on toiminut lähestulkoon koko ajan ja kuuluisimmat vangit lienevät Jaakko Ilkka ja Eerik XIV.

DSC09328
Tältä siis näytti esilinnan ruokavarastot

DSC09293

Se on monta kertaa tuhoutunut lähes kokonaan tulipaloissa ja sodissa. Esimerkiksi aikanaan Pietari Brahe asui linnan etuosassa, koska takaosa linnasta oli tuhoutunut.

1961 linna on saanut oman nykyisen muotonsa.

Tarkemmin linnan historiasta voit lukea: Turun linnahistoria.

Alla kuvissa Erik XIV:n vankihuone.

DSC09291DSC09283

DSC09302

Yllä ihan tavallista linna-asumista

DSC09358

Alla olevassa kuvassa toimistohuoneen ”hyllykkö” ja virallisisa vaakunoita.

DSC09383

DSC09396

Yllä kirkkosalia

DSC09413

DSC01886

DSC01908

Oletko käynyt Turun linnassa? Mikä sinua linnassa säväyttää eniten?

6 vastausta artikkeliin “Linnasarja Suomessa: Turun linna

  1. Mietin lähinnä tätä linnasarjaa ja kuinka tästä voisi tulla loputtoman pitkä. Onkohan missään lueteltu kaikkia Suomen linnoja? Annanpa muutaman vinkin: Grabbskogin linna Karjaalla, Haapaniemen linna Salossa, Hangon ja Kotkan merilinnoitukset, Taavetin ja Lappeenrannan linnoitukset. Sitten on esimerkiksi Rapolan linnavuori Valkeakoskella.
    Mutta siis joo, olen käynyt Turun linnassa ja todennut samat faktat. Olen ollut vähän pettynyt siihen, että suuri osa tästäkin linnasta on melko modernin ajan tuote ja että se on kärsinyt merkittävästi, viimeksi nyt sotavuosina.

    Liked by 1 henkilö

    1. On olemassa opus Suomen linnat ja kartanot. En muista oliko siellä kaikki linnoitukset myös. Mutta kiinnostaisi käydä noissa kohteissa ja useassakin. Raaseporissakin on vielä Junkersborg ja Grabbackan linnarauniot. Niissä en ehtinyt käymään ja kuulemma paras aika niihin on mennä joko syksy tai alku kevät etteivät ole aivan heinien kätköissä. Mutta enpä tajunnut, että Salossa on linna ja että Valkeakoskella. Muista olenkin kuullut. Kivaa puuhaa tämä historian metsästys.

      Tykkää

  2. Turun linnassa olen viimeksi lapsena käynyt, joten tänä kesänä voisi olla kyllä uusintareissun paikka. Erittäin mielenkiintoinen linnasarja siis menossa, luen mielelläni lisää myös muista Suomen linnoista 🙂

    Tykkää

    1. Turun linna on mielenkiintoinen. Uusia linnajuttuja tulee. Ensi viikolla tarkoitus käväistä Kasteholmassa.

      Tykkää

Jätä kommentti