Osa 1: Riika TOP-10 nähtävyydet

Riika ja erityisesti vanhakaupunki on pullollaan kaunista arkkitehtuuria ja nähtävyyksiä. Sen nupukivikauduilla on aistittavissa menneisyy. Vaikkakin sotien aikana on paljon tuhoutunutkin. Riikan vanhakaupunki on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Ei epäilystäkään miksi. Minun lempinähtävyyteni Riikassa olivat seuraavat:

1.Mustapäiden talo ja aukio

Mustapäiden talo tarkoittaa Baltian hansakaupungeissa toimineen Mustapäiden veljeskunnan käyttämää nimeä kiltarakennuksista. Mustapäät olivat naimattomia ulkomaalaisia kauppiaita. Heidän nimityksensä juontuu veljeskunnan suojelupyhimyksestä, tummaihoisesta pyhästä Mauritiuksesta. Riikan mustapäiden talo on melkoisen pramea.

dsc01906.jpg
dsc01912.jpg

2.Riian vanhimmat talot 

Riikan vanhimmat talot ovat nimeltää kolmen veljeksen talot. Vieretysten sijaitsevat kolme taloa on rakennettu 1400-, 1600- ja 1700-luvuilla ja ne sijaitsevat Maza Pils -kadulla.

dsc01735.jpg

3. Kauppahalli

Ensimmäisen maailmansodan aikaiset, saksalaisten Zeppelin-ilmalaivojen huoltohalleiksi tarkoitetut hangaarit toimivat nykyään kauppahallinna. Halleista löytyy vaikka mitä ruokatavaraa. Sitten vielä hallien ulkopuolella on myytävänä kukkia, perunoita, vihanneksia, vaatteita yms.

Kaupungissa keskustassa on yllättävän paljon pieniä putiikkeja ja ostoskeskuksia.

DSC01951DSC01953

dsc01957.jpg

dsc01966.jpg

4. Presidentin linna

Presidentin linna sijaitsee Väinäjoen varrella. Linnan on perustanut Saksalainen ritarikunta vuonna 1330, mutta sen rakennukset ovat lähinnä 1600-luvulta. Linnaa ovat hallinneet kulloinkin vallassa olleet maat; Ruotsi, Puola ja Venäjä. Nykyään siellä on presidentin kanslia ja historiallinen museo.

DSC01724
Edustalla Our lady of sorrow kirkko. Taustalla presidentin linnan torni

dsc01728.jpg

dsc02022.jpg
presidentin linna joelta käsin.

5. Vapauden muistomerkki

Vapauden muistomerkki on rakennettu vapaustaisteluissa kaatuneiden muistoksi. Muistomerkki merkitsee Latvian valtiollisuutta, kansan yhtenäisyyttä, itsenäisyyttä ja vapautta.

DSC02079.JPG

6. Ruutitorni

1200-luvulla Riikaan rakennettiin Riian piispanlinna ja Kalpaveljesten ritarikunnan linnoitus. Tuolloin Ruutitorni oli kaupungin korkein rakennus, koska tornin tavoitteena oli suojella kaupunkia myös meren puolelta. Alun perin kaupungin puolustukseen suunniteltu torni, joka uudelleenrakennettiin ennen toista maailmansotaa 1937.

DSC02086

7. Doma laukumus aukio

On miellyttävä iso aukio, jonka laitamilla on historiallisia rakennuksia.  Kesällä sieltä löytää ulkoilmaravintoloita.  Nyt kesällä ravintoloiden lisäksi toria kaunisitivat karhut 149 kappaletta kustakin maasta. Karhut sympolisoivat suvaitsevaisuutta ja kansainvälisyyttä. Ne ovat kiertäneet 30 maassa vuodesta 2002, jolloin ne ovat lähteneet Berliinistä. Jostain mielestäni luin, että nallet olisivat enää 22.8. saakka Riikassa. Minne menevät seuraavaksi, ei ole minulla tietoa. Lisää tietoa Buddy bears.

DSC01902.JPG

DSC01751
Suomi karhu
DSC01620.JPG
Muraaleitakin saa ihailla

8. Kristuksen syntymän katedraali

Kristuksen syntymän katedraali toimi Neuvostoaikaan planetaariona. Kirkko on upea niin sisältä kuin ulkoa. Sisällä ei saa ottaa kuvia. Se on rakennettu 1876 ja on ollut aikanaan Riikan kalleimminn rakennettu rakennus. Se on Baltian maiden isoin kirkko.

dsc02341.jpg

9. Bastionin mäki ja puisto

Bastionin mäki sijaitsee Riian kanavan varrella liki vapauden muistomerkkiä. Täällä yli tuhatta vuotta sitten virtasi Liivin joki ja alkoi kaupungin kehittyminen.

DSC02362dsc02087.jpgdsc02358.jpg

10. Riian radio- ja televisiotorni

Riikan radio- ja televisio torni pilkahtaa näkyviin välillä kaupungilla kulkiessa. Se on 368,5 metriä korkea torni. Se on Euroopan unionin korkein ilman tukea pystyssä pysyvä rakennus ja Euroopan kolmanneksi korkein rakennus. Torni rakennettiin vuosien 1979 ja 1986 välissä. 97 metrin korkeudessa sijaitsee näköalatasanne, josta näkee suurimman osan kaupungista.

dsc02136-e1534009684833.jpg
Me tyydyttiin katselemaan tornia etäältä. Se hallitsi kaupunkinäkymää.

+11. Bremenin soittoniekat patsas

Mitä väärä maa väärä valuutta? Ei kyllä vaan samainen patsas kuin Bremenissä on Riikassakin. Patsas on Riian sisarkaupungin Bremenin lahja!

dsc01928.jpg

Oletko käynyt Riiassa? Mitkä kohteet olivat sinun suosikkejasi?

Huomaa tämä oli osa 1. Lisää Riikasta tulossa siis vielä.

31 vastausta artikkeliin “Osa 1: Riika TOP-10 nähtävyydet

 1. Omasta vierailusta Riiassa on kulunut jo 5 vuotta (apua kun aika menee nopeasti)! meidän visiitti oli vain lyhyt päivän pyöriminen kaupungilla, koska ”jouduimme” jäämään sinne Pariisista tullessa jatkolennon peruuntuessa. Samoja nähtävyyksiä kävimme katselemassa silloin. Nyt kyllä tuntuu, että Riika ansaitsisi ihan oman käyntinsä, olihan se Pariisissa vietetyn viikon jälkeen vähän sellainen ”onhan tämäkin ihan kiva kaupunki”-käynti.

  Liked by 1 henkilö

  1. Pariisin jälkeen ehkä voikin olla eri luokkaa. 10 vuoden aikana tuo oli ainakin paljon muuttunut mutta juuri tänään luin lähetystön matkustustiedotteen. Kännissä ei kannata hillua, tulee ryöstetyksi. Itsellä oli muutama lähelläpiti tilanne käsilaukun kanssa ravintolassa istuessa. Varkaat pääsee helposti liikkumaan ulkoilmaravintoloissa.

   Tykkää

 2. En ole koskaan käynyt Riiassa mutta näyttää olevan tosi mukava kaupunki. Sinun postaus herätti kiinnostukseni.

  Tykkää

  1. Kiitos kiitos ja ole hyvä vaan. Sinne pääsee joskus edullisestikin ja vielä Turustakin!

   Tykkää

 3. Keväällä Riiassa matkustellut (ja siitä kirjoittanutkin). Samoja kohteita ne olivat ne mukavat kohteet. Sen lisäksi ehdottomasti jugend-alue ja -museo.

  Liked by 1 henkilö

  1. Hmm pitää käydä tutkimassa. Meille tuo Jugend alue jäi kolumatta.

   Tykkää

 4. Sattuipa sopivasti, viime viikolla ehdotin juuri Riikaa treffipaikaksi ruotsalaisten ja tanskalaisten kanssa, tässäpä heti hyviä vinkkejä reissulle, mikäli muut hyväksyvät Riikan. Jäin miettimään noita veljesten taloja, kuinka vanhoiksi he ovat oikein eläneet, jos he ovat kolmella eri vuosisadalla rakentaneet nuo talot???

  Liked by 1 henkilö

  1. Sanopa se, tuota samaa pohdin veljesten talojen kohdalla…..vinkkejä tulee lisää. Esuimerkiksi fine dining paikkoja löytyy kaupungista myös.

   Tykkää

 5. Onpa kauniita rakennuksia! Etenkin nuo veljesten vanhimmat rakennukset ovat upeita! Muistuttavat paljon Tallinnan vanhaa kaupunkia.
  Latviassa en ole vielä käynyt, vaikka mielessä se on ollut. Se on selvästikin liian lähellä, jotta sinne tulisi lomareissuilla lähdettyä.

  Tykkää

  1. Ihan kaunis kaupunki. Syksyllä ja keväällä varmasti myös paras aika, kun puhutaan kaupunkilomasta.

   Liked by 1 henkilö

 6. Karhupatsaat herättivät heti uteliaisuuteni. Saksa on lähettänyt ne Riian 100-vuotispäivän kunniaksi ja ne ovat Balttiassa ensimmäistä kertaa. Yksi jääkin sinne. Milloinkohan ne tulevat Suomeen. Riika on kyllä paljon miellyttävämpi kesällä kuin sateessa tai pakkasessa. Siitä onkin jo aikaa kun olin siellä kesäaikaan.

  Liked by 1 henkilö

  1. Katsoin listaa. Ne ovat olleet 2010 Suomessa mutta onko? Ei mitään muistikuvaa.

   Tykkää

 7. Riika on kiva kaupunki. Mitään über out of this world -nähtävyyksiä en sieltä hakisi, mutta se on juuri loistaba päämäärättömään kiertelyyn ja puistoissa istumiseen. Ruokasuosituksia lukisin myös mielellään 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Noin kai se Riika menee. Kaupungin tunnelma, puistot ihan parasta!

   Tykkää

 8. Riika on vielä näkemättä. Onkohan liian lähellä, kun en ole sitä matkakohteeksi vielä ottanut? Se kyllä ansaitsisi tulla nähdyksi 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Riika on ihan kuin Tallinna tai Vilna tai Gdansk. Lähellä ja mielenkiintoisia.

   Tykkää

 9. Tuo katedraali ja kolmen veljeksen talot näyttävät upeilta! Ollaan menossa ensi kuun lopussa Riikaan 😍

  Liked by 1 henkilö

  1. Katedraali oli kerrassaan upea sisältäkin. Noudatin ohjeita, enkä ottanut kuvia sisältä vaikka mieli teki. Siellä oli juuri menossa yhdessä nurkassa jumalanpalveluskin. Mukavaa matkaa Riikaan!

   Tykkää

 10. Hienolta kaupungilta vaikuttaa! Yhdessä vaiheessa jo katselin lentoja sinne, mutta päädyimme Amsterdamiin. Ehkä seuraavalla kerralla tärppää! Omat suosikkini olivat numero 8 sekä karhut tietysti.

  Liked by 1 henkilö

  1. Riika yllätti jopa kymmenessä vuodessa paljon lisää kehitystä. aina tulee uusia mahdollisuuksia vaikka mennä Riikaan.

   Tykkää

 11. Olen ollut Riiassa parikin kertaa, mutta vain matkalla jonnekin muualle. Air Balticilla pääsee kiinnostaviin paikkoihin, ja aina lentoyhteydet eivät ole olleet parhaat mahdolliset. Siksi olen ollut kaupungissa välillä omasta halusta yhden yön, joskus lentoyhtiön piikkiin, kun yhteys on pettänyt. Vartavasten ei ole tullut koskaan mentyä, mutta hirmu kiva vaikutelma minulle on jäänyt kaupungista. Oli kiva huomata, että jos en ole nähnyt juuri samoja kohteita niin ainakin jotain vastaavaa, eli olen saanut kaiketi ihan oikeanlaisen kuvan kaupungista.

  Liked by 1 henkilö

  1. Turusta myös on vaihtoja Riikassa. Meillä onneksi jatkoyhteydet ovat aina toimineet. No kerta se ensimmäinen.

   Tykkää

 12. Ihanat buddy bearsit! Muistan nämä värikkäät nallet jo jostain kymmenen vuoden takaa, kun reilasin eri puolilla Eurooppaan ja sitten niitä tuli aina vastaan milloin missäkin. Onkohan ne edelleen samat? Riiassa ei ole myöskään tullut käytyä vuosiin. Olisi hauska käydä katsomassa, mikä kiinnostaa nyt ja mistä tykkään. Vuosia sitten pannukakut oli kova sana. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Kyllä ovat. Buddyjen sivuilla on lista, missä kaikkialla ovat olleet.

   Tykkää

 13. Kiitos linkkauksesta toiseen Riika postaukseen 🙂

  Riika on minulle ollut aina mukava kaupunki. Varmasti siihen vaikuttaa osittain se, että olen vieraillut kesällä, jolloin kaupunki on kauneimmillaan. Mutta kyllä etenkin vanhankaupungin tunnelmassa on jotakin niin erilaista, kuin esim. Tallinnan. Jotain rennonpaa ja hieman alkuperäisempää, varsinkin jos siis menee kauppahalleille ja poistuu ihan siitä pahimmasta turistikeskittymästä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Tuo on totta. Kesällä parhaimmillaan ja aitoa hiukan neukkutunnelmaa löytyy.

   Tykkää

 14. Käytiin Riiassa talvella ja kaikki nämä nähtävyydet näyttivät jotenkin paljon mitättömimmiltä silloin. Lieneekö se hirveä reilu -20 asteen pakkanen, mikä pilasi kokemusta. Täytyy joskus käydä Riiassa kesällä, varmasti ihana kesäkaupunki!

  Liked by 1 henkilö

 15. Eksyin sivulle, koska kiinnostaa tietää, mitä matkablogeissa kirjoitetaan kaupungista, jossa olen asunut noin vuoden. Petyin erityisesti tästä listasta: Noudattaa samaa linjaa kuin mikä tahansa turistiopus tai matkasivusto. Kaikki sijaitsevat Vanhassa kaupungissa tai sen välittömässä läheisyydessä. Jo muutamalla lisäaskeleella saa silmiinsä muutakin kuin opuksissa löytyvät kuvat.

  Joen toisella puolella on kivaa puutaloaluetta ja pieni joki-biitsi. Samalla voi ottaa etäisyyttä turistirysiin ja laskea kirkontorneja. Lido-keskus on vähän kauempana, mutta sinne saattaa vieläkin päästä nostalgisella neukku-ratikalla. Synagogan rauniot ja sen läheisyydessä oleva kirpputori ovat kauppahallien toisella puolella. Keskitysleirin rauniot on vähän vaikeammin löydettävissä. Mutta ihan Latvija-hotellin takaa alkaa Jugend-arkkitehtuuri, mikä on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuista, osa rempattua, osa romahtamispisteessä.

  Tietysti riippuu, mitä reissuiltaan haluaa: samaa, mitä muutkin vai myös jotain ”itse löydettyä”.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista. Paljon lisätietoa. Jugend katualueelle olisimme menneet, jos olisi jäänyt aikaan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close