Etnografinen ulkoilmamuseo Riiassa

Meillä oli vielä päivä aikaa olla Riikassa. Koska ranta-alue oli niin paahteinen, päätimme lähteä tutstumaan etnografiseen museoon, jota kovin mainostettiin.

Parhaiten museoalueelle pääsee bussilinjoilla 1, 19, 28 ja 29. Pysäkki löytyy tien toiselta puolelta vastapäätä Nuoren kristuksen kirkkoa. Me hyppäsimme linjaan 1. Mutta meillä kesti hiukan aikaa, ennenkuin hoksasimme, missä pysäkki oli. Suositeltavaa on, että lukee pysäkin aikatauluja ja että siellä lukee pysäkki ”Brīvdabas muzejs”, jolla pitää jäädä pois. Ja bussi on keltaisen linjan bussi. Viereiseltä samansuuntaiselta kadulta menee toisenvärinen bussi, joka on myös numeroltaan yksi. Eli tarkkana on oltava!

Busimatka kestää reilun puoli tuntia. Sitten vielä pieni matka kävellen ennen kuin olet alueella. Opasteet isolta tieltä museoalueelle ovat hyvät.

DSC02323.JPG
Vanhan bussipysäkin katos muzejesin pysäkillä

Museon sisäänpääsymaksu on 2 €. Alue on melko laaja. Alueelle on tuotu latvialaisia vanhoja rakennuksia eri puolilta maata. Se on euroopan vanhin ja laajin ulkoilmamuseo. Museon alueelle on viety, asennettu ja kunnostettu 118 vanhaa rakennusta kaikista Latvian historiallisista maakunnista – Kurzemesta, Vidzemesta, Zemgalesta ja Latgalesta 1600-luvun loppupuolelta 1930-luvun toiselle puolelle. Itse museo on perustettu 1920 -luvulla ja ulkoilmamuseon pinta-ala on noin 88 hehtaaria.

DSC02166
saaristolaiselämää ja savustuspönttö

DSC02169

DSC02170

DSC02180.JPG

DSC02176

DSC02184.JPG
Alueen vanhin rakennus
DSC02185
Sauna. Muuallakin on aikanaan saunottu.

DSC02196

Lisää voit lukea mm. etnografinen museo ja  viralliset museon sivut.

museo1.jpg

Saamme lippuja ostaessa kartan alueesta. Hiukan aikaa pohdimme, mihin päin suunnistaa. Lähdemme ensimmäiseksi katselemaan saaristolaisasumuksia.

DSC02206

On lämmin mutta varjoisessa metsässä on miellyttävää kulkea. Ihastun kovin näihin vanhoihin olkikattoisiin taloihin. Ja kamera räpsyy. Ainoastaan täysi auringonpaiste haittaa kunnon kuvien saamista. Mielikuvituskin alkaa laukkaamaan, millaista onkaan ollut menneinä aikoina elämä näissä taloissa? Välillä pysähdymme alueen keskellä olevaan kahvilaan juomaan ja syömään välipalaa.

DSC02222

DSC02240

DSC02246

DSC02248

dsc02304.jpg

DSC02298

DSC02288

DSC02320.JPG

nuket1

Kategoriat EUROOPPA, Latvia, Maat ja kohteet, RiikaAvainsanat , ,

18 vastausta artikkeliin “Etnografinen ulkoilmamuseo Riiassa

 1. Jo tuo bussimatka ja oikean bussin löytäminen kuulostaa pieneltä seikkailulta! Ja museoalueen vehreys näyttää kyllä houkuttelevalta.

  Liked by 1 henkilö

  1. Museoalue oli ihana keidas kaupungin laitamilla. Eikä hirveää väen tungosta! Ihan oikeasti olisi pitänyt olla vaikka retkieväät mukana.

   Tykkää

 2. Oho, enpä ole tällaisesta kuullutkaan. Vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta paikalta! Tuo eväsretki-idea tuolla olisi varmasti ollut tosi paikallaan.

  Liked by 1 henkilö

  1. Eväsidea kyllä vaikka kyllä meillä oli skumpat mukana. Sieltä sai kyllä ostaakin ihan kahvista lounaaseen saakka kaikkea.

   Tykkää

 3. Eipä olisi heti ajatellut, että täältä löytyy Euroopan suurin ulkoilmamuseo. Näyttää kyllä tunnelmalliselta paikalta ja tuo vanha tuulimylly on kyllä siisti.

  Liked by 1 henkilö

  1. Tuulimyllyjä alueella taisi olla muutamia. Me kävimme katsomassa yhden.

   Tykkää

 4. Täytyy myöntää että ollaan oltu Riiassa sen ziljoona kertaa ja ei olla koskaan tuolla käyty..
  Muutaman kerran miettinyt josko menis, mutta jotenkin mieltänyt sen tylsäksi tj..?! Ei kyllä sun kuvista päätellen ollutkaan mikään ”homeinen” museo vaan vaikuttaa mielenkiintoiselle paikalle.
  Ohi ollaan autolla siitä menty, ehkä ensi kerralla stopataan ja käydään tsekkaamassa paikka itse ja otetaan jotkut picnic eväät mukaan 😉

  Liked by 1 henkilö

  1. Ja erityisesti kesällä mutta miksei keväällä ja erityisesti syksyllä ruska-aikaan.

   Tykkää

 5. Ulkoilmamuseot kaupunkimatkoilla ovat ihan parasta. Sillä siten saa kerralla käsityksen koko maan historiasta ja kulttuurista. Pitääpä muistaa tuo kohde!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kyllä ja nyt kun oli hirveän kuuma, tarjosi myös mukavaa vilvoitusta varjoisine polkuineen!

   Tykkää

 6. Usein Latviassa viime vuosina käyneenä sana ”Etnografinen ulkoilmamuseo” on usein tullut vastaan. Ikinä en siitä ole ehtinyt ottamaan selvää, emmekä ole sinne asti päässeet. Mutta vaikuttaa sympaattiselta miljööltä ja paikalta, jossa olisi hauska ja hyödyllistä käydä lastenkin kanssa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Ihan kyllä suosittelen käymään. Söpöt talot johdattavat hienosti menneeseen aikaan. Näytöksiäkin siellä on. Joka talossa on henkilö, joka osaa jotakin kertoa….vaikka heikosti osaavat englantia.

   Tykkää

 7. Tuohan jäi meiltä katsomatta. Yritin houkutella poikia, mutta eivät innostuneet sitten yhtään. Yksinään en viitsinyt lähteä. Nätin näköistä. Mikähän oli se sulkahäkkyrä kuvassa melko alkupuolella?

  Liked by 1 henkilö

  1. Sulkahäkkyrä on ymmärtääkseni ns himmeli. Niitä oli jossain muussakin talossa himmelissä koristeena. Melkoisen hieno!

   Tykkää

 8. Tää on kyllä kiva paikka. Me vierailtiin etnografisessa museossa syysruskan kuulteessa, mutta tämä kesän upea vehreys toimii myös erinomaisesti! Iso alue tekee sen, ettei näköjään sinunkaan kuvissa pahemmin ihmisiä vilahda:D

  Liked by 1 henkilö

  1. Syksyllä paikka on varmasti upea! Nyt kesällä sai ihastella kukista ja puutarhoista. Paljon on alueella nähty vaivaa.

   Tykkää

 9. Onpas hieno paikka, ja valtavan suuri, jos on yli 100 rakennusta! Mun sydämessä on pieni pehmeä paikka varattuna näille ruokokattoisille taloille. Rakastuin niihin aikoinaan Englannin maaseudulla. Muhun saarella Virossa on myös hieno ruokokattoisten talojen ulkoilmamuseo. Siellä tosin museorakennuksia on vain muutama, lopuissa ruokokattoisissa asutaan 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Nuo ruokokattoiset talot ovat ihania. Vie aikaan satujen! Niitä ilmeisesti on Gotlannissa ja Tanskassakin. Virossa ei juuri ollakaan käyty muualla kuin Tallinnassa. Pitäisi kyllä tuo tilanne muuttaa!

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close