Linnasarja: Kasteholman linna

Ahvenanmaan toisena reissupäivänä halusimme käydä Kasteholman linnassa. Hotelliltamme matkaa linnalle oli vajaat 7 km. Aamupalan jälkeen lähdimme matkaan.

Tie Kasteholmaan Godbystä ei ehkä juuri paras mahdollinen tie ollut pyöräilijän näkövinkkelistä. Osittain matkaa pääsi tekemään pyörätiellä, osittain ei, vaan ajaa sai kapealla tienpinetareella. Ja ohi viiletti autoja, rekkoja jne. Uusi asfaltti sentään oli pinnassa.

DSC01167.JPG

Matkalla Godbystä Kasteholmaan löytyy muutakin mielenkiintoista katseltaava, kuten perunalastutehdas. Me emme aikataulujen vuoksi tyytyneet kuin katselemaan tehdasta ja outlettiä tien toiselta puolen. No ei olisi välttämättä satulalaukkuihinkaan mahtunut juurikaan mitään.

DSC01079
Perunalastutehtaan edessä

Kasteholman linna avautuu eteen jo hieman etäämmältä. Se sijaitsee veden äärellä. Aikaisemmin se onkin sijainnut saarekkeessa, kuten usein sen ajan linnat ovat.  Pysähdyn ihastelemaan linnaa, koska sen julkisivu ympäristöineen on kaunis. Ihan kuin palaisi ajassa 1400-luvulle.

DSC01162.JPG

Kasteholman linnaa on alettu rakentaa 1300-luvulla ja siitä tuli Ahvenanmaan hallintokeskus 1400-luvulla. Linnasta on jäljellä vain osa.

DSC01084

DSC01087.JPG

Linnassa on asunut sekä Kustaa Vaasa että Suomen herttua Juhana III.  Myös Eerik XIV yhdessä vaimonsa Kaarina Maununtyttären kanssa on istunut siellä vankina muutaman kuukauden. Ahvenanmaan ensimmäinen ”noita” on ollut myös lukittuna linnaan. Noitaoikeudenkäynnit saivat alkuunsa selkkauksesta 1665, kun suurehko määrä ruista oli kadonnut Ingbyn kylän sadonkorjuutalkoissa. Karin käräjäeukko ja selvännäkijä kutsuttiin paikalle selvittämään asiaa. Hän paljasti henkilön ja ”kostoksi” häntä alettiin syyttää noituudesta ja hän tuli vangituksi. Karin löi vettä myllyyn, kun huomasi saavansa huomiota ja kertoi nähneensä itse paholaisen kolme kertaa. Karin kosti kohtaloansa ja ilmiantoi vastaavasti 16 muuta naista noituudesta. Kuusi näistä naisista teloitettiin. Myös Karin teloitettiin. Näin siis noitavainot alkoivat Ahvenanmaalla. 1400-luvun lopulta noitavainot olivat valloillaan Euroopassa noin 200 vuottta. Ruotsissa ja  Ahvenanmaalla noitavaoikeudenkäyntejä pidettiin vuosina 1666-1676.

Muistaakseni noidille tehtiin kokeita. Pysyikö esim pinnalla jne. Hirvittävää aikaa ja uskomuksia.

DSC01095dsc01100.jpg

DSC01105

DSC01114.JPG
Eerik XIV ja Kaarina Maununtyttären vankiselli

Kasteholmaa ovat uhanneet niin piiritykset kuin tulipalot. Viimeisin käskynhaltija, Stellan Otto Mörner yritti vuoden 1619 tulipalon jälkeen rakennuttaa linnaa uudelleen ja saada sitä edustavampaan kuntoon. Mutta vähitellen linna menetti kokonaan merkityksensä. Vuonna 1745 tulipalo tuhosi linnan lähes täysin. 1800-luvun lopulla linnaa alettiin kunnostaa uudelleen. Nykyään linna toimii museona.

dsc01116.jpg

Lisää tietoa linnasta: Kasteholman linna.

DSC01119

DSC01129

DSC01132
Linnasta ei jjurikaan ole irtaimistoa löytynyt.

DSC01135

Reilu tunnin verran kierrämme linnaa ihmetellen sen menneisyyttä. Mielenkiintoinen osa Suomen ja osittain Ruotsin historiaa.

DSC01141DSC01149

kasteholm1-e1536422076942.jpg
Paluumatkalla eräältä sillalta näkymää Färsjundetille. Vinkki: Sillan toisessa päässä on näköalakahvila. Me emme sinne ehtineet.

18 vastausta artikkeliin “Linnasarja: Kasteholman linna

 1. Tuo on kyllä uljas tuo meidän linnamme! 🙂 Ja olen kyllä niin monta kertaa pyöritellyt päätä että miten ihmeessä tätä promotaan niin pyöräilypaikaksi ja sitten ei kaikkia teitä laiteta turvallisesti ajokuntoon. Mutta maisemat ovat kyllä niiden jännitysmomenttien (rekat ja 90 km/h nopeudet) arvoiset! Ihanaa syyskuun jatkoa!

  Liked by 1 henkilö

  1. Niin totta. Kiva linna. Aika paljon oli onneksi ohjattu pienemmille teille mutta tuo osuus oli haastava. Sitten toinen juttu kahvilat, niitä ei ollut eikä edes kioskeja polkupyöräreiteillä. No voi olla, että jos ei käydä niin turha pitää.

   Tykkää

   1. Totta! Suurin osa kahviloista Maarianhaminan ulkopuolella on auki vain kesäkuusta (jotkut jopa vasta juhannuksesta lähtien) elokuun alkuun tai puoliväliin. Ja usein niitä paikkoja löytyy vähän syrjemmältä.

    Liked by 1 henkilö

   2. Kyllä kahviloita oli matkan varrella siten, että matkaa olisi isolta tieltä ollut 6km tai sitten avoinna vasta klo 11 tai jotain.

    Tykkää

 2. Me olemme pohtineet pyöräilyreissua Ahvenanmaalle koko perheenä. Kastelholman linna olisi kyllä yksi ehdottomia käyntikohteita. Tosi harmi vaan, jos pyöräreitti sinne onkin noin vaarallinen. En lasten kanssa haluaisi joutua pelkäämään ohi kaahavia rekkoja. Linna näyttää kyllä sen sijaan käymisen arvoiselta.

  Liked by 1 henkilö

  1. Linna on käymisen arvoinen. Aika hyvin autoilijat kaikesta huolimatta antavat tilaa pyöräilijöille. Näin lapsiperheitäkin reissulla mutta en tuolla etapilla.

   Tykkää

 3. On noloa myöntää, etten ole koskaan käynyt Ahvenanmaalla. Vaikka se on niin lähellä. Tämä asia täytyy kyllä korjata, näkisi samalla tuon hienon linnan!

  Liked by 1 henkilö

  1. Niin se taitaa olla lähellä olevia asioita tutkii viimeiseksi. Itse olen tuossa linnassa käynyt ennen kesää kerran ja siitäkin 35 v aikaa!

   Tykkää

 4. Tälläiset vanhat linnat ovat hienoja ja niissä on aina oma tunnelmansa! Vahvaa historiaakin niihin aina liittyy! Hieno linna! Heh, minä en ehkä olisi pystynyt vastustaa perunalastutehdasta. 😀 Sipsit kun ovat suuri paheeni.

  Liked by 1 henkilö

  1. Onneksi me pystyimme tällä kertaa välttämään sipsit.

   Tykkää

 5. Kastelholman linnalla on kyllä värikäs historia. Itse kävin siellä viime kesänä viimeksi. Olitte kyllä reippaita kun jaksoitte pyöräillä koko matkanne.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos! Helteessä pyöräily lisäsi kuntoamme 🙂

   Tykkää

 6. Kävin pari vuotta sitten Kasteholman linnassa, kun olin Ahvenanmaalla työreissulla ja meille oli järjestetty käynti linnaan. Se oli mielenkiintoinen ja kun oli opas mukana, niin retkestä sai paljon irti.

  Liked by 1 henkilö

  1. Oppaan avulla varmasti saisikin enemmän irti. Me kiersimme ilman.

   Tykkää

 7. On kyllä hieno tuo Kastelholman linna, silloin kun jokunen vuosi sitten kävin niin siellä oli myös jossain tilassa meneillään joku aika erikoinen mutta samalla kiehtova taidenäyttely. En nyt muista enään taiteilijan nimeä mutta muistaakseni teokset olivat langasta/kankaasta tehtyjä ihmis- ja eläinhahmoja mitä erikoisimmissa ja melko groteskeissa asennoissa ja puuhissa. Linna oli hieno, mutta vahvimman muistijäljen taisi jättää tuo näyttely! 😀

  Liked by 1 henkilö

  1. Linna on hieno. Nyt ei ollut näyttelyä. Muuten oli kiva verestää ja palauttaa vanhasta muistista se, miltä linna näytti.

   Tykkää

 8. Linnat ovat aina kivoja, eikä tämä selvästi ollut poikkeus. Ahvenanmaa on minulla vielä käymättä. Jos sinne joskus tie vie, päätynee tämä linna vierailulistalle.

  Liked by 1 henkilö

  1. Ehdottomasti suosittelen. Yksi olennaisista nähtävyyksistä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close