Tekemistä Kööpenhaminassa

Minulla oli aikaa Kööpenhaminassa oleiluun noin kaksi ja puolikas päivä. Matkaohjelmaa ehdin suunnittelemaan edes hieman etukäteen. Joiltin osin jouduin suunnitelmia muuttamaan, koska kaikki paikat eivät olleetkaan avoinna, kuten maailmanmainetta saanut ravintola Noma ja Tivoli.

DSC04327

Kirjoitan nyt siitä, minkälaisin kävelyreitein otin Kööpenhaminan haltuuni. Reittisuunnitelmissa vaikutti esimerkiksi eri paikkojen aukioloajat. Esimerkiksi Glyptoteket oli auki tiistaina ja sunnuntaina en sinne ehtinyt.

Ensimmäisen päivän kävelyreitti

Jotakuinkin 11 aikaan aamupäivällä olin saanut vietyä hostellin säilöön matkalaukun ja pääsin lähtemään kaupungille. Hostelli sijaitsee aivan kuninkaallisen kirjaston lähellä Sydhavenin rannalla. Matkaa Nyhavniin oli noin 1,6 km. Päätinkin lähteä Sydhavenin rantakatua pitkin kävelemään Nyhavniin.

DSC03437

DSC03444
Kirjaston edustalla

Nyhvanissa pistäydyn lounaalle. Olin haaveillut syöväni SANKT ANNÆ ravintolassa, joka on ylistetty klassikko, missä voileivät tarjoillaan valkoisilla pöytäliinoilla katetuilta pöydiltä. Osoite: Sankt Annæ Plads 12, www.restaurantsanktannae.dk. Paikka oli pettymyksekseni kiinni. Nälkä kurni jo vatsassani. Päädyn Nyhavnin alueen Nyhavn 17 ravintolaan. Kai ne voileivät voi tässäkin paikassa syödä, kun nälkä on. ja kyllä, kyllä hyvää oli!

DSC03473
Nyhavn

Aikani nautittuani voileivistä, kadulla kulkevasta ihmisvilinästä, auringosta ja kauniista maisemista, oli aika jatkaa matkaa Rosenborgin linnalle. Matkalla linna-alueelle ihastelen kivijalkakauppoja ja kahviloita. Sitten edessä on viheriäinen puistoalue. Linnan puistoalue on upea ja koostuu eri osista. Päätän käydä myös linnassa.

dsc03500.jpg
Rosenborgin linnan puistoalue
dsc03627.jpg
Rosenborgin linna ja kuninkaan puisto

Linkki Rosenborgin linnan juttuun: tulee myöhemmin.

Linnan jälkeen jatkan rundetårnin ohitse Strogetille. Stroget on kaupungin kävelykatu ja ostoskatu. Hiukan harmittaa, etten mene torniin sisälle. Luen jälkeenpäin, että torni on rakennetty 1600-luvulla tähtitorniksi. Sitten jo eteeni tulee ihastuttava suklaapuoti, käyn ostamassa valkosuklaa-mansikka pusun. Hyvää. Jatkan matkaa. Yhtäkkiä olen Illumin ostoskeskuksen edessä. Hei siellähän on näköalakahvila. Kahvihammasta kolottaa, sinne siis. Yläkerta yllättää. Sieltä löytyy jos jonkinmoista ravintolaa. Itse tyydyn kuitenkin kahviin.

DSC03701
Rundetårn
DSC03709.JPG
Kahvilan näköalat ovat upeat

Kahvilasta avautuu Amagertorvin aukio eteeni. Kahvilassa on paljon väkeä. Käväisen ulkoterassilla ottamassa muutaman kuvan. Juon kahvia ihastellen ilta-aurinkoa. On aika jatkaa matkaa. Olen kaavaillut viettäväni illan tivolissa. Vihdoin olen tivolialueella. Se onkin kiinni. Auki seuraavan kerran vasta viikon päästä. Mikä harmillinen tuuri!!!!

Hiukan taas nälkä vaanii. Päädyn illallistamaan lähimpään ruokapaikkaan. En viitsi etsiä sitä enempää. Flammen  sattuu olemaan lähellä hostellia. Kyseessä on buffetravintola, jossa esim lihaa on tarjolla 15 eri sorttia. Kovin tuntuu olevan suosittu, koska paikka on tupaten täynnä väkeä. Buffan hinta on n 26 euroa.

DSC03722

Sitten onkin aika päätyä hostelliin. Hiukan jo ramaseekin. Ja päiväkin on melko pitä, koska olen startannut matkaan aamulla ennen kello kuutta.

DSC03733
torvensoittaja monumentti

Toinen päivä

DSC03768
Taustalla kirkko vor Frelsers kirke, jonka kierreportaita pääsee kiipeämään aina ylös asti
DSC03777
Silmäiloa kadulla

DSC03787DSC03789

Aamulla en jää aamiaiselle hostelliin, vaan päädyn yhteen lähistön kuppiloista. Aamiaisen jälkeen kävelen Christiansborgin linna-alueelle ja siitä Amalieborgiin, marmorikirkkoon ja sitten vielä linnoitusalueelle sekä merenneitopatsaalle. Christiansborgin linna-alueelta poikkean Nyhavniin. Sieltä lähtee kanaaliristeilyjä. Kanaaliristeily on vakio juttu, joka on ollut tapanani tehdä joka kaupungissa, siis täälläkin. Risteylyltä käsin kaupungista saa hyvin erilaisen kuvan. Risteilylippuja saa ostaa juurikin tuolta Nyhavnin alueelta. Sieltä matkaan lähtee kaksi eri risteilijää. Itse ostan nyt lipun hop on of kojusta, koska toinen yritys avaa ovensa vasta myöhemmin.

Kuvia kävelykierrokseltani:

Christiensborgin linna
Christiansborgin linna-alue

DSC03805DSC03817

DSC03824

DSC03830
Börssitalo 1600 -luvulta. Tornissa on kolme lohikäärmettä kietoutuneina yhteen
DSC03857
Nyhavn (uusisatama), joka onkin vanhasatama. Sen vanhin talo on 1600 -luvulta nro 9
kööpenhaminan oopperatalo
Oopperatalo
DSC03886
Kuninkaallista laivastoaluetta
DSC03901
Pieni merenneitopatsas Edvard Eriksenin tekemä ja se paljastettiin 1913. Tiedätkö, että merenneitopatsas on joutunut ilkivallan kohteeksi monesti? Se on maalattu ja päätä sahattu irti.
DSC03919.JPG
Amalienborg ja marmorikirkko
DSC03933
Christianshavenin kanaalialue

DSC03943

ja sitten jo ollaankin Christiansborgin linnan edustalla

DSC04008DSC04018

DSC04042
Amalienborgin linna-alue

Amalienborgin linna

Linnoja tyydyn tällä kertaa ihastelemaan ainoastaan ulkoa käsin. Marmokirkon jälkeen on taas kerran noiden herkullisten voileipien aika cafe Oscarissa. Hyvää on. Näitä leipiä voisi syödä vaikka joka päivä!

DSC04053
Marmorikirkko on sisältä aivan uskomattoman upea!

DSC04069

DSC04077
Ortodoksinen kirkko
DSC04087
Churchillin puisto ennen Kastelletin aluetta
Kastellet
Linnoitusalueen portti

dsc04142-e1539443569813.jpg

Kun merenneitopatsaan jälkeen askelmittari näyttää jo 18 000 (sisältää kilometrin verran harhaan kävelyä) askelta, päädyn ottamaan bussin hostellille. Bussi nro 1 A Ostbanengadelta kyytiin hypätessä vie minut lähelle HC Andersenin katua.

dav

Pieni merenneitopatsas

DSC04203
St Albanin kirkko 1887 ja Gefioinin suihkulähde vuodelta 1908

DSC04207

DSC04218

Illalla minulla on varattu pöytä Flaesktorvet alueen yhdestä ravintolasta nimeltä Gorilla. Reissun ruokaseikkailusta kuulet myöhemmin lisää.

Kävelen ravintola alueelle 1,6 km. Alue on mielenkiintoinen ”tehdas”-alue, joka on täyttynyt toinen toistaan paremmista ruokapaikoista.

gorilla
Ravintola Gorilla Flaesktorvetilla
IMG_20181010_192305.jpg
Punainen hetki aamutuimaan

Kotiinpaluun aamu

Viimeinen reissuaamu. Hostellin ikkunasta kajastaa ensin sininen hetki ja hetkessä taivas saa punaisen sävyn. Aamu valkeaa, on aamiaiselle menon aika. Syön aamiaisen hostellissa, hintaan 13 euroa. Pakkaan tavarat ja päätän lähteä vielä bussilla Torvehalleneille (kauppahalli), joka aukeaa kymmenen aikaan. Hostellin lähellä olevalta kadulta bussilla 5 C pääse melko lähelle kauppahallia. Loppumatkan kävelen. Meinaan ensin kävellä paikan ohitse mutta hei sehän tässä….Kaksi erillistä hallirakennusta ja välissä ulkotori. Ulkona myynnissä on vihanneksia ja kukkia. Sisällä toisessa hallissa on kalaa, lihaa ja toisessa enemmän valmisruokaa ja kahviloita, joka lähtöön. Aikani kierreltyä istahdan yhteen kauppahallin kahviloista juomaan kanelipullakahvit. Herkullinen pulla. Kyllä Köpis on herkuttelijoiden paratiisi. Ihan liikaa kaikkea hyvää tarjolla. Harmi etten jaksanut odottaa aamiaiseen asti, koska kauppahallissa se olisi kuulunut syödä.

Kahvit juotuani palaan takaisin hostellin kulmille ja sen läheisyydessä olevaan Ny Carlsberg Glyptoteketiin. Tanskan merkittävämmän museon sisään kätkeytyy Carlsbergin panimon perustajan Carl Jacobsenin historiallisia taideesimeitä ympäri maailmaa mm. egyptiläisiä, roomalaisia ja kreikkalaisia esineitä ja veistoksia. Lisäksi siellä on keskellä kaunis talvipuutarha. (juttua vielä erikseen)

DSC04292
Kauppahallilla

DSC04297

Tivolin sisääntulo
Tivolin ovi aukeaa hetkeksi. Heti on napattava kuva 🙂
DSC04338
Raatihuone
DSC04350
Glyptoteket

DSC04369DSC04381DSC04385DSC04387DSC04389DSC04396DSC04413DSC04421DSC04445

Vinkki Kööpenhaminaan!

Kulje siis kaupungin kaduilla, ihastele linnoja ja rakennuksia. Istu sen lukemattomissa kahviloissa tai nauti herkkuja sen hienoissa erilaisissa ravintoloissa. Loma tämä jos mikä kuulostaa lomalle! Vinkkejä kulkemiseen voit ottaa vaikka näistä reiteistäni.

Lisää jatkoa Kööpenhaminasta on tulossa; Kööpenhaminan ravintolat, Rosenborgin linna ja Glyptoteket sekä yhteenveto reissusta. Olehan kuulolla.

Mitä sinä tykkäät Kööpenhaminasta? Mitkä ovatkaan sinun vinkkisi Kööpenhaminaan?

22 vastausta artikkeliin “Tekemistä Kööpenhaminassa

  1. Kyllä ehdottomasti todella palhon tekemistä ja päivämatkankin päässä paljon kohteita. Itse en muualle ehtinyt. Ja todellakin halpoja lentoja ja yllättävän laadukkaita hostelleita, jos etsii edullisempaa majoitusta jopa yksittäisiä huoneita.

   Tykkää

 1. Köpis on kyllä ihana kaupunki ja helppo ottaa haltuun ihan vaikka vain kävellen. Itse olen sellainen matkailija, että tykkään kävellä paikasta toiseen ja niin tein myös Kööpenhaminadsa. Näin kaupungeista saa jollain tapaa enemmän irti. Hyvin ehdit 2,5 päivässä moneen paikkaan ja näit paljon.

  Liked by 1 henkilö

 2. Köpis on ihana! Pari kertaa olen ollut Tivolissa joulun alla ja se on kyllä kaunis ja oivaltavasti laitettu paikka. Tosi hienot kuvat sun postauksessa, paljon tuttuja paikkoja mutta myös ihan tuntemattomia.

  Liked by 1 henkilö

 3. Kööpenhaminassa on kiva myös pyöräillä, ainakin jos säät ovat edes suunnilleen kohdallaan.
  Kiva, että olit päätynyt ottamaan Merenneito-patsaasta totuudenmukaisen kuvan sen sijaan, että olisit kytännyt mahdollista tyhjää hetkeä, sillä tuollainenhan se nykyisin on. Kuva vain patsaasta olisi ollut mielestäni ihan väärä 🙂

  Liked by 1 henkilö

 4. Meillä Köpenhaminaan oli vain päivä ja löysin sisältäni pienen halun ostaa vene ja asua köpenhaminassa purjeveneessä. Talsia kaduilla ja nauttia elämästä.

  Erittäin söpö kaupunki ja minuun teki eritoten suuren vaikutuksen A.C. Perchin tee myymälä joka on erittäin ihana ja asiansa osaava puoti vuodelta 1835.

  Teiä matka näytti kivalta ja nyt haluaa taas sinnekin uudestaan. Huh.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s