Lumoava Kiova, mitä ehtii nähdä päivässä?

Tämä reissu on reissattu marraskuun lopulla 2018.

Kiova oli positiivinen tuttavuus. Jälleen kerran meillä oli ennakkoluuloja kaupunkia ja maata kohtaan mutta voin todeta, että näin niitä on hyvä murtaa. Kiovassa on paljon tekemistä, nähtävyyksiä, laadukkaita ravintoloita, kauppoja ja muita palveluita. Yksinkertaisesti jotkut asioista toimi edistyksellisestikin. No jotkut taas ehkä ei. Pidimme kaupungista kovin. Kiovaan on tultava uudelleen. Yksi syy paluuseen on se, että emme ehtineet nähdä kaikkea. Lisäksi oikeampi ajankohta matkustaa kaupunkiin voisi olla kevät tai syksy. Me kun tulimme kaupunkiin lumimyräkän keskelle. Lumiset ja liukkaat tiet olivatkin melkoisen haasteellisia tarpoa. Tässä olikin ehkä se yksi kaupungin ongelma. Melko verkkaasti noita katuja saatiin avattua.

Mitä sitten Kiovassa teimme? Käytännössä meillä oli aikaa yksi päivä ja ilta ottaa haltuun kaupunki. Illalla kun saavuimme olimme varoittelujen ansiosta hiukan arkoja lähtemään kovinkaan kauas hotellilta. Kaduilla oli hiljaista. Ei minkäänlaista vaaraa. Luulenpa, että riskillisempää kulkea saattaa olla syrjäisillä kaduilla kuin keksustassa.

Seuraavana aamuna starttasimme kaupungille klo 10 aikaan ja hotelliin päädyimme noin 18.00 aikoihin illalla. Alla kertimus siitä, mitä tuossa ajassa ehdimme tekemään.

Kiova on upeiden katedraalien ja luostareiden kaupunki.  Niissä mekin pääasiassa vierailimme.

1.Pyhän Mikaelin kultakupolinen luostari

Luostarin rakennutti keskiajalla Svjatopolk II mutta se tuhottiin Neuvostoliiton aikaan 1930-luvulla. Luostari rakennettiin uudelleen Ukrainan itsenäistymisen jälkeen ja avattiin vuonna 1999.

DSC04807DSC04809DSC04817dsc04826.jpg

2.Sofian katedraali ja luostarialue

dsc04803.jpg

Pyhän Mikaelin katedraalin pihalta näkyy Sofian katedraali ja luostarialue. Lähdemme kävelemään pyhän Sofian katedraalille.

Sofian katedraalin on rakennuttanut 1000-luvun alussa Jaroslav I Viisas. 1600–1700-lukujen vaihteessa sen ulkonäköä muutettiin ukrainalaiseen barokkityyliin. Katedraalin sisällä on säilynyt 260 neliömetrin kokoinen maailman suurin mosaiikkityö 3 000 neliömetrin kokoinen fresko. Sofian katedraali ja luostarialue kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Ihastelemme vanhaa katedraalia ja sen freskoja.

DSC04849
Sisällä kirkossa kuvaaminen on kielletty kameralla mutta kännykällä saa kuvata

DSC04850dav

DSC04875.JPG

Lounas

Matkalla kultaiselle portille päätämme istahtaa paikalliseen kuppilaan lounaalle. Borchkeitto maistuukin jo.

DSC04879.JPG

3. vanhakaupunki ja kaupungin vanha kultainen portti

Keskiajalla venäläiset suurruhtinaat rakensivat kaupunkeihinsa näyttäviä kaupunginportteja, joita nimitettiin Bysantin mallin mukaisesti kultaisiksi porteiksi. Tämä on yksi niistä.

DSC04884.JPG

DSC04790.JPG

Ukraina
Katunäkymää

4. Lavran luolaluostarialue

Jalat märkinä rämmimme lumisohjossa ja ne alkavat jäätymään. Kultaiselta portilta otamme taksin Petšerskin lavralle eli Lavran luolaluostarialueelle, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Tämä onkin hieman isompi alue käsittäen ns ylä- ja ala-alueen.  Luostarin alueella sijaitsevat kuuluisat katakombit sekä useita tutustumisen arvoisia museoita. Luostarin nimi johtuu siitä, että munkit asuivat aluksi maan alle rakennetuissa luolastoissa. Niissä on nykyäänkin nähtävänä satojen munkkien ruumiit, jotka ovat säilyneet luolissa vallitsevan erityisen mikroilmaston ansiosta.

Luostari on eräs vanhimmista ja merkittävimmistä itäisistä slaavilaisista luostareista.  Historiallisten kirjoitusten mukaan luostarin perusti Athos-vuorelta palannut munkki Antoni vuonna 1051.

Me käymme pääkirkossa ja yhdessä noista luolista. Luolat sijaitsevat ala-alueella. Me löydämme luolat, kun satumme menemään alas samaan aikaan opasryhmän perässä. Kannattaa siis kysellä, missä luolat ovat. Ihmiset auttavat kyllä. Luoliin meno ei maksa mitään ja niihin voi mennä eri reittiä ihan ilmaiseksikin. Me luulemme, että ostamme liput alueelle, kirkkoihin, museoihin ja torniin. Loppujen lopuksi torniin pääsyä ei lipuissamme olekaan. Emme osta sitä enää erikseen, vaikka se olisi ollut mahdollista. Myyjä, lippuja myydessä, osoittaa kameraa ja sanoo, että no photos with camera, only photos by phone. Pohdin, että eipä taida mummo ymmärtää, että kännykällä voi nykyään tulla jopa parempi kuva. Hiukan matkaa alueella kävellessä unohdan jo kiellon.

DSC04892davLavran luolaluostari

DSC04900DSC04906dsc04915.jpgDSC04929DSC04941

DSC04932.JPG

5. Äiti synnyinmaa patsas ja sotamuseot

Lavran lähellä sijaitsee äiti maa patsas. Lavran alueelta pois tultaessa käännytään vasemmalle. Matkaa on ehkä noin yksi kilometri. Me otimme sille matkalle taksin, koska emme olleet varmoja etäisyydestä. Turhaan siis. Ihan juurelle ei autolla pääse, vaan taksi jätti meidät sotamuseon (ukrainalaista sotakalustoa) pihalle. Siitä kävelimme patsaan juurelle. Äiti maa patsaan juurelta on hulppeat näkymät joelle ja kaupunkiin sekä Lavran alueelle. Lisäksi sen juurella on toisen maailmanodan sotamuseo. Patsaalta pääsee ihastelemaan maisemia ihan ylhäältä kilven juurelta kuin alemmalta tasanteelta. Ensin pohdimme ylös menemistä mutta emme löytäneet kohtaa, mistä ylätasanteille pääsee.

DSC04957DSC04960dsc04973.jpg

6. Nauti ruasta ja juomasta

Me nautimme ukrainalaisen keittiön herkuista Tsarskoe Selossa. Se sattuu olemaan aivan kävelymatkan etäsisyydellä Lavran luostarialueelta ja Äiti maa patsaalta. Tarjolla Kiovassa on muidenkin keittiöiden herkkuja mutta maassa maan tavalla kuuluu sanontakin. Olin etukäteen selvittänyt minne ja miksi kannattaisi mennä syömään. Haaveita oli jos minkälaisia. Mutta me poikkesimme näistä suunnitelmista ja menimme kyseiseen Tsarskoe Seloon taksikuskin suositeltua tätä ravintolaa. Paikka on ihan kiva, ehkä hiukan överi juuri meitä turisteja varten tehty mutta rippanen maalaisromantiikka on välillä aina paikallaan. Ravintoloita Kiovassa löytyy joka kulman takaa ja luulen, että kaikista niistä saa maukasta ruokaa. Eikä hintatasokaan ei päätä huimaa. Päivällä syömän borskeiton hinta taisi olla 3 euroa.

DSC04986mde

dsc04987.jpg
Lihat grillataan kunnon grillissä

DSC04988

7.Itsenäisyysaukio

eli Maidan, on Ukrainan pääkaupungin Kiovan keskusaukio. Kaupungin pääkatu H’reštšatyk kulkee aukion kautta koillisesta lounaaseen. Aukio on ollut samassa paikassa jo 1800-luvulta lähtien mutta sen nimi on aikojen saatossa vaihtunut. Kyseinen aukio on keskeinen Kiovan mielenosoituspaikka. Historiaa on aukiolla tehty ja varmaan tehdään edelleenkin tulevaisuudessa.

Hotellimme sijaitsee aivan itsenäisyysaukion vieressä. Käväisemme siellä muutaman kerran. Lisäksi hotellimme ikkunasta näkyy hienosti itsenäisyysaukiolle. Harmi vaan, emme vaan juurikaan hotellilla ehtineet olemaan kuin pimeään aikaan.

DSC05003DSC05007

Siinä siis meidän Kiova.

Alla linkkejä muiden bloggaajien kokemuksiin Kiovasta:

top 20 attractions

Anna/lifestyle/Kiova

Artsinmatkablogi/Kiova tuntematon suurkaupunki ita-euroopassa

Lähinnakauempana/Kiova nähtävyys 

Meriharakka/Kiovan tarkeimmat nahtavyydet

Fammomatkalla/Kiova kupolien kaupunki

Adalminasadventures.com/kiova viikonlopun parhaat palat/

DSC04795

DSC05013
Muutama kuva yöllisestä Kiovasta hotellimme ikkunasta ja parvekkeelta

DSC05022

36 vastausta artikkeliin “Lumoava Kiova, mitä ehtii nähdä päivässä?

 1. Mekin kävimme sattumalta Kiovassa talvella, eli tuttuja nuo lumiset/loskaiset kadut. Aikaakaan ei ollut paljoa enempää, vähän kuitenkin. Mutta hyvin tekin olette Kiovan kultakupolisia kirkkoja ja luostareita ehtineet koluta tuossa ajassa!
  Niin, ja kiitos linkistä 🙂

  Liked by 1 henkilö

 2. Kylläpä ehditte paljon nähdä vuorokaudessa. Otitte oikein urakalla kaupungin haltuun. Kiova kuuluu ns. viikonloppukohtieiden joukkoon. Matkakertomuksesi mukaan tuonne haluaisi mennä keväällä tai kesällä. Loskassa kävelyä ei kiehdo. Upeita kirkkoja ja luostareita, jotka ovat ilmeisesti aika lähellä toisiaan. Tuon ravintola kannattaa näköjään laittaa mieleen. Tunnelma on houkutteleva. Kiitos pikaoppaasta ja myös keräämästäsi blogilistasta.

  Liked by 1 henkilö

 3. Olipa kiva lukea ja nähdä miltä Kiova näyttää talvella. Me pelmahdimme sinne viime toukokuussa pitkän Aasiassa olon jälkeen . Vaihtolentoaikaa oli puoli vuorokautta, joten ehdimme viettää yhden hyvin lämpimän alkukesän illan Kiovassa. Keskityimme pyörimään Maidanin läheisyydessä, mutta tykästyimme kaupunkiin jo sen vähän perusteella mitä näimme. ☺️

  Liked by 1 henkilö

 4. Täytyy myöntää ettei Ukraina ole varsinaisesti omilla kohdelistoilla, joten tämä oli ensimmäinen lukemani postaus kyseisestä maasta. Näkyikö siellä levottomuudet ja jännitteet Venäjän kanssa? Lumisessa maisemassa kultaiset kupolit olivat hauska kontrasti muuten talviseen maisemaan.

  Liked by 1 henkilö

 5. Kiova kiinnostaa, en oikein edes tiedä miksi, mutta kieltämättä lumihangessa tarpominen ei. Kesällä suuret puut olisi kauniita ja eikö tuolla ole jotain hienoja puistoja? Kaupungissa olisi varmaan sitä idän ja lännen kohtaamista, tai ehkä enemmän menee slaavilaisuuden puolelle kuitenkin. Ihanat sydäntuolit pisti silmään!

  Liked by 1 henkilö

 6. Paljonhan te ehditte päivässä! Ja voi että nuo kirkot (katedraalit) ovat kauniita! Niin ihanan värisiäkin! 😀 Taas oli halpoja lentoja Kiovaan ensi marraskuulle, mutta tuo ajankohta ei kyllä yhtään kiehdo. Lumisohjo voisi olla elämys sekin, mutta jollekin muulle kuin suomalaiselle. 😀

  Liked by 1 henkilö

 7. Paljon tosiaan ehditte päivässä huolimatta lumesta ja sohjosta. Kun me olimme Kiovassa niin kevät oli pitkällä ja jättiläismäiset munat olivat vielä esillä pääsiäisestä muistuttamassa. Luulenkin, että pääsiäinen olisi paras aika käydä Kiovassa.

  Liked by 1 henkilö

 8. Aika paljon lunta siellä. Vuosi sitten uutena vuotena lunta ei ollut juuri laisinkaan. Kivasti olet saanut blogiisi sen ristiriitaisuuden mikä Kiovassa on. Vanhaa hienoa ja upeita yksityiskohtia ja vieressä ei niin hienoa ja ränsistynyttä, Jotkut asiat on hyvin moderneja ja toimivia ja toiset asiat ei vaan toimi.

  Liked by 1 henkilö

 9. Mahtavan tehokas vuorokausi:) Pitääpä laittaa itselle korvan taakse, vaikkakin näin pienen lapsen vanhempana tiedän jo ennalta, että meillä saman samoamiseen menee varmasti 2 päivää tällä nykyisellä reissukokoonpanolla 😀 Hyvää joulua sinulle ja upeita reissuja vuodelle 2019!

  Liked by 1 henkilö

 10. Upeita kuvia! Näistä välittyi hyinen, mutta ruuan lämittämä tunnelma, jotenkin todella slaavilainen. Olenkin ymmärtänyt, että Kiovassa on todella paljon hienoja kirkkoja nähtäväksi. Vaikka talvi ei ehkä ole paras aika sinne matkustaa, sun kuvissa Kiova näyttää kyllä todella tunnelmalliselta talvikaupungilta. 🙂

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s