Angkor Wat ja muut viidakon kätkemät OSA 1

Vuodenvaihteen 2018/2019 matkamme haluan aloittaa kohteesta, josta luulin, että voin vain unelmoida koskaan pääsemättä paikan päälle. Angkor Watin temppelialue ja Angkor Thomin jumalkaupunki tuntui pari vuotta sitten liian kaukaiseksi unelmaksi meille ja nyt yhtäkkiä olemmekin keskellä viidakkoa ja Angkor watin mieletön temppelialue siintää edessämme! Nipistän itseäni. Tämä on totta.

Yhteenvedon matkalaukkureissustamme 2018/2019 voit lukea täältä: Yhteenveto matkalaukkureissustamme Vietnamissa ja Kambodzassa

Lyhyt historiapläjäys

Angkor Wat on temppeli Angkorissa Kambodžassa. Se rakennettiin 1100-luvun alussa kuningas Suryavarman II:n valtiontemppeliksi ja pääkaupungiksi.
Angkor Wat valmistui ylistykseksi hindujumala Visnulle ja jumalkuningas Suryaman II:n mausoleumiksi. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin kuningas Jayavarman VII muutti temppelin hindutemppelistä buddhalaiseksi temppeliksi.
Angkor Watista tuli sekoitus hindulaista ja buddhalaista maailmankatsomusta.

Kambodzhalaiset uskoivat vuosisatoja, että itse jumalat ovat rakentaneet Angkor Watin. Angkorin kuitenkin on rakentanut tuhannet työläiset ja temppelin rakentaminen vei 37 vuotta.

Angor Wat auringonnousun aikaan

Angkor Thom taas on muinaisen khmerien valtakunnan pääkaupunki Angkorissa nykyisessä Kambodžassa. Sen rakennutti 1100-luvun lopulla kuningas Jayavarman VII. Suuruutensa päivinä Angkor Thom oli miljoonan asukkaan kaupunki. Kaupunginmuuri muodostaa lähes säännöllisen neliön. Muuri on 12 kilometriä pitkä ja 8 metriä korkea. Muuria reunusti satametrinen vallihauta, jossa sanotaan pidetyn krokotiileja.
Kaupungin kuuluisin nähtävyys on Bayonin temppeli.

Bayon

Angkorin temppelit katosivat viidakoihin ensimmäisen kerran 1400-luvulla. Temppelikaupunki löydettiin 1864, ja 1930-luvulla. Pol Potin hirmuhallinto kätki Angkorin uudelleen maailmalta 1960-luvulla, kunnes se taas avattiin ihasteltavaksemme.

Siinä kohta ollaan jo Angorissa

Ensimmäisen päivän temppelikierros

Temppelialue on laaja ja siellä voisi viettää ainakin viikon. Me sovimme kiertävämme pienemmän ja isomman reitin kahden päivän aikana. Ensimmäisenä päivänä ajamme Angkor watin temppelille eli tuolle päätemppelille. Temppeliä ympäröi vallihauta. Sitten muuri ja sitten vielä sisäpiha. Ja ihmiset. Niitä riittää alueella.

Sitten on Ta Prohmin vuoro. Se on rakemmettu 1200-1300-luvun taitteessa. Alkuperäinen nimi on Rajavihara.

Sitten on aika jatkaa tuohon Angor Thomin kaupunkiin.

Eteläinen portti kaupunkiin
Elephant terrace
Bayon

Käytännön kuvioita

Kuinka päästä alueelle ?

Siem Reapista Angkor Watin alueelle on kuutisen kilometriä. Me varaamme kuskin kahdeksi päiväksi alueelle hotellimme kautta. Retkiä alueelle voi ostaa paikallisista matkatomistoista tai sitten vaan katukaupasta sopia kuljetuksista tuk tuk -kuskin kanssa. Hinnat ja reitit on hyvä sopia tässä vaiheessa. Etukäteen kirjoittelimme hotellin virkailijan kanssa retkivaihtoehdoista ja reiteistä. Tarjolle meille annettiin seuraavat vaihtoehdot seuraavin hinnoin:

Day 1 (22.12.2018) : Angkor Wat, Angkor Thom (Bayond Complex), Ta 
Keo, Ta Prom, Banteay Kdei, and Prasat Kravan
By a private tuk tuk driver costs USD32.00net 
By a private car driver costs USD110.00net
With a private English Speaking Guide costs USD85.00net

HIGHLIGHT: We would recommend you to start at 9:00AM so that you could finish your breakfast well without any rush. Moreover, our driver and guide will escort you to buy the temples ticket before entering the park.

Day 2 (23.12.2018): Sunrise at Angkor Wat, Preah Khan, Neak Poan, Ta 
Som, Pre Rup
By a private tuk-tuk driver costs USD44.00net 
 By a private car driver costs USD85.00net
With a private English Speaking Guide costs USD55.00net

Valitsimme matkaohjelmaksi nuo päivät. Toisena retkipäivänä siis nousimme ylös ennen viittä. Hotellilta saimme eväspaketin matkaan ja eväitä söimme odotellessamme auringon nousua ylle Angkor Watin temppelin.

Jos tinkiä haluaa, veikkaan, että katukaupasta kuskin saa halvempaan hintaan. Pitää muistaa myös tinkiä. Ja hyvä tietää myös, että jos ostat lipun alueelle illalla ennen sulkemista, pääset silloin alueelle ilmaiseksi ja maksat vain seuraavasta päivästä.

Ja muuten Me pärjäsimme hyvin ilman opasta. Opaspalveluita on tarjolla isompien temppeleiden portillakin. Oppaiden hintaa emme kyselleet. Mutta melkoisen päälle hyökkääviä kyllä nuo oppaat olivat.

Lipun hankinta

Lipputoimisto sijaitsee eri paikassa kuin temppelit. Lipputoimistolta on Angkor Watiin matkaa nelisen kilometriä. Kuskimme ajaa meidät ensimmäiseksi ostamaan lippua. Myynnissä On yhden päivän, kolmen päivän ja viikon lippuja. Harmiksemme kahden päivän lippuja ei ole myynnissä. Ostamme siis kolmen päivän lipun vaikka vierailemme alueella vain kahtena päivänä. Kolmatta päivää emme edes jaksaisi. Toisena päivänä jossain vaiheessa tulee temppeliähky. Lippu on henkilökohtainen. Lippua ostettaessa otetaan kuva, joka näkyy lipussa.

LUE MYÖS: Linkki Angkor Wat OSA 2

32 vastausta artikkeliin “Angkor Wat ja muut viidakon kätkemät OSA 1

 1. Angkor on kyllä upea paikka! Meillä oli temppelikierroksilla opas mukanamme. Varasimme tuk-tukin ja oppaan hotellimme kautta. Meidän ensimmäisen päivän kierrokselle tuk-tuk maksoi $20 ja opas $40. Olimme tosin liikkeellä kesällä, eli kuumimman turistikauden ulkopuolella, mikä varmasti vaikutti hintoihin. Aikaakin tästä on jo kolme vuotta, joten hinnat ovat muutenkin voineet nousta. Aluetta on kuitenkin hehkutettu varsin paljon.

  Molemmille päiville valikoitui eri opas. Molemmat olivat todella mainioita, eikä yhtään kaduta että opaspalveluihin investoimme. Ensimmäisen päivän nuori naisopas kertoi siirtymätaipaleiden aikana arkisesta elämästään, mikä olikin varsin mielenkiintoista kuultavaa. Toisen päivän miesopas oli vähän varautuneempi, mutta toisaalta hän osasi kertoa todella hyvin itse kohteista.

  Liked by 1 henkilö

  1. Teillä on ollut edulliset hinnat! Tosin pohdimme, että hotellissamme oli kalliit hinnat muissa palveluissa (yöpymisen hinta oli 68 e) ja ehkäpä olisi hieman pitänyt tinkiä hinnoista. Joltakin kyllä kysyin ennen matkaa, että ovatko liian kalliit hinnat ja tuo juuri käynyt henkilö vastasi että ei ole. No kuitenkin varauksen näin sai tehtyä helposti, eikä tarvittu säätöjä. Opas olisi voinut olla hyvä investointilisä.

   Tykkää

 2. Unelmat toteutuvat kun niihin uskoo riitävästi :)Angkor Wat kuuluu omallekin bucket-listille. Hienon näköistä ja varmasti ollut uskomaton fiilis kun tuolla on kierrellyt. Kiva oli myös kuulla miten sinne pääsee ja minkähintaisia kuljetukset ja mahdolliset opaspalvelut ovat.

  Liked by 1 henkilö

 3. Mulla oli Angkorin temppelialueesta aikanaan ihan samanlainen fiilis etukäteen. Siis että se on paikka, josta voin vain haaveilla, mutta tuskin koskaan oikeasti päädyn sinne. Maailmanympärimatkalle kuitenkin kasasimme juuri tuollaisia saavuttamattomilta tuntuneita vierailukohteita ja löysimme itsemme Kambodzasta. Angkorin temppelialueella käynti on yksi hienoimpia matkakokemuksia, joita mulla on ollut, joten hyvää kannatti odottaa. 🙂

  Liked by 1 henkilö

 4. Vautsi mikä rakennelma. Esikoinen on hurahtanut Minecraftiin ja siellä rakennetaan vaikka minkälaisia viritelmiä ja tuohan näyttää etäisesti Minecraft maailmalta 🙂 Tosin tuollainen viidakkokohde tuntuu liian eksoottiselta tässä vauvakuplassa. Sitä on tullut kovin turvallisuushakuiseksi ja nykyisin kolmen lapsen äitinä mietin ensimmäisenä minkälainen sairaalahoito kohteessa mahdollisesti on. Eli taitaapa meidän kohteet olla vähemmän eksoottisia matkailun saralla. Kiva kuitenkin blogin välityksellä nähdä tällaista maailmaa.

  Liked by 1 henkilö

 5. Angkor on kyllä upea paikka ja paikka, jossa kannattaa käydä ennenkuin siellä on ihan liikaa turisteja, nytkin niitä on jo riittävästi. Kävimme siellä kaksi vuotta sitten juuri ennen joulua. Meillä oli valittettavasti vain yksi päivä aikaa ja mukana kaksi lasta, joten pääsimme näkemään vain pintaraapaisun. Kaksi päivää on minimiaika, jonka itsekin suosittelisin Angkoriin varattavaksi ja oma kuski on ihan pakollinen. Opasta meilläkään ei ollut; ”lapset” eivät olisi jaksaneet kuunnella 🙂 Auringonnoususta Angor Watilla olen vähän kateellinen.

  Liked by 1 henkilö

 6. Olin itse aika yllättynyt, miten iso tuo temppelialue onkaan, vaikka olinkin siitä etukäteen lukenut. Olisin mielelläni käyttänyt enemmänkin päiviä temppeleillä seikkailuun. Me otettiin tosi rennosti, ja vierailtiin vaan parilla temppelillä päivässä ja sitten rentouduttiin altaalla. Kiehtova paikka, joskus haluaisin lähteä uudestaan ja kiertää temppeleitä, jotka ekalla kerralla jäi näkemättä.

  Liked by 1 henkilö

 7. Angkor on kyllä huikea. Hengästyttävän huikea. Jotenkin itse tajusin kaiken kokemani vasta päivien ja viikkojen jälkeen. Hieman ehkä jäi jälkikäteen harmittamaan, että vierailtiin alueella vain päivän verran, mutta silloin se tuntui oikealle ratkaisulle.
  Olipa mukava palata alueelle takaisin näiden kuvien kautta 🙂

  Liked by 1 henkilö

 8. Angkor Wat oli kyllä hieno, joskus 11-12 vuotta sitten tuli käytyä. Silloin sai yhden päivän kierroksen ja totaaliummikon kuskin 10 $ Temppelien lisäksi mieleen jäi vähän sekaisin ollut vatsa, ja sitähän on aina kiva muistella kun joutui kirmaamaan viidakkoripulille jonkin raunion varjoon.. autsh 😛

  Liked by 1 henkilö

 9. Angkor Wat on yksi lempparikohteistani. Sen mystiset kulmat ja huokuva historia on aistittavissa kaikkialla, ja omasta kulttuuristamme poikkeavat rakenteet kiehtovat. Kyllä tuonne mekin ihan Indiana Jones -fiiliksillä mentiin. Oli jännä, miten se temppeliähky tuli itsellekin kaikesta innostuksesta huolimatta:) Kapasiteetti kokea tällaisia upeita paikkoja on kaikilla meillä niin rajallinen, että kaksi päivää kuulostaa tuonne huomattavasti paremmalta kuin esimerkiksi kolme.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s