Kampong Phluk -kelluva kylä Tonle Sap järvellä

Tämä kertomus on osa vuodenvaihteen 2018 /2019 matkalaukkureissuamme. Yhteenveto reissustamme löytyy täältä: Yhteenveto matkalaukkureissustamme Vietnamissa ja Kambodzassa.

Tai itse asiassa käväisimme Tonle Sap joella, joka johtaa järvelle. Mitä? Näin opas meille kertoo. Vieraillessamme on kuiva kausi ja silloin veden pinta on huomattavasti alhaisempi. Veden pinnan ero kuivan kauden ja kesän sadekauden kanssa voi olla jopa 8-10 metriä. Talot näyttävät nyt kuivalla kaudella siellä ollessame hassuilta ollessaan ylhäällä korkealla paalujen päällä.

Tarkoituksemme on vierailla Tonle sap jokiuoman Kampong Phluk nimisessä kylässä. Samalla käymme järvelläkin kääntymässä. Tonle Sap on laaja vesistö ja jossain kohdin se yhtyy Phnom Phenissä Mekong jokeen.

Kampong Phluk

Olemme hotellin kautta varanneet saman kuskin kolmanneksi päiväksi. Enää emme halua temppeleille vaan välillä pitää tehdä jotain muuta. Sovimme, että hän vie meidät Tonle Sap -järvelle. Matka järvelle on yllättävän pitkä. Hiukan kaduttaakin isolla tiellä tuk tukilla ajellessa, että miksemme vuokranneet autoa ja kuskia. Liikenne on välillä hieman vaarallisenkin tuntista. Tuk tuk rekkojen keskellä ei ihan parhaalta matkustamismuodolta tunnu. Mutta tadaa selviämme sentään ehjin nahoin.

Ylikuormaa?
paikallinen maatila

Matkan varrella saamme nähdä paljon. Ihmisiä, myyntikojuja tien varsilla, eläimiä vapaina, taloja ja maaseutua jne. Normaalia paikallista arkivilinää. Sitten olemmekin joella. Ensin käymme ostamassa liput alueelle. Sen jälkeen ajamme jonkin matkaa kunnes eteemme tulee paljon erilaisia veneitä. Kuskimme pysähtyy. Meidän on aika hypätä veneeseen.

Riisipelto ja jokea, missä veneitä turistien kujettamiseen. Pohdimmekin riittääkö kaikille veneille asiakkaita.
veneessä ollaan

Joen vartta saamme kulkea jonkin matkaa ennenkuin olemme kylässä ja saamme nähdä yläilmoissa törröttäviä taloja. Joen varrella siellä täällä näkyy kalastajia. Kalastus on yksi tärkeä elinkeino kyläläisille. Kylästä löytyy myös kauppoja, kirkko, koulu ja buddhalaistemppeli. Pysähdymme paalujen päälle rakennettuun kahvilaan. Sieltä on mahdollista pientä maksua vastaan hypätä pienempään soutuveneeseen. Teemme niin. Hiljaa veneellä soutelemme mangroove puiden alla.

Kylän ravintola
Kirkko
Temppeli eli kummankin uskonnon edustusta löytyy

Veneretken jälkeen istahdamme ja tilaamme juomat kahvilassa ja sitten onkin aika lähteä paluumatkalle. Tällä ns turistirysällä on näytillä myös krokotiilejä. Niitä en halua ihastella vaikka niistä mainitaankin.

Ennen matkaa luin, että moni matkailija kulkee Siem Reap ja Phnom Phnenin välin lautalla. Me emme niin tee mutta se olisi voinut kieltämättä olla mielenkinntoinen vaihtoehto!

Retken valinnasta ja eettisyydestä voit lukea oheisesta jutusta. https://sinimatkakuumeessa.blogspot.com/2018/03/chong-kneas-floating-village.html

soutelemaan lähdössä
Ja vihdoin järvellä
Kauppa on auki

17 vastausta artikkeliin “Kampong Phluk -kelluva kylä Tonle Sap järvellä

 1. Mielenkiintoisen näköisiä nuo talot paalujen päällä. Kirkko etenkin näytti kokoonsa nähden aika kapeiden rakennelmien päällä seisovan. Soutelu oli varmasti tunnelmallista.

  Liked by 1 henkilö

  1. Oli kyllä mielenkiintoinen kylä. Hiljaista tuolla pusikossa ainakin oli.

   Tykkää

 2. Onpa hieno paikka! En ole oikein koskaan tutustunut Kambodiaan siinä mielessä, että missä siellä Angkor Watin lisäksi kannattaisi käydä. Alkoi kiinnostamaan enemmän koko maa! Mukavaa lukea paikoista, joista ei ole kuullutkaan ennen.

  Liked by 1 henkilö

  1. Ihan mielenkiintoinen oli tuo. Jollain tavoin aina reissuilla on kiva nähdä ihan paikallistakin elämää. Vaikkakin tuolla elintasoerot saattavat olla melkoiset.

   Tykkää

 3. Samat ajatukset kuin Teijalla; en tiedä Kambodzasta muuta kuin Angkor Watin. Kiva kuulla mitä kaikkea muuta siellä on. Olen Thaimaassa ollut samannäköisellä veneajelulla mangrovemetsässä. Ihanan hiljaista sielläkin oli 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Sama juttu Thaimaassa on siellä na Trangin alueella yksi kelluva kylä ja sen lähellä jossain mekin aikoinamme kävimme kanootilla pienen reissun.

   Tykkää

 4. Kävimme muutama vuosi sitten Brunein pääkaupungin vesikaupungissa, joka muistutti monin osin tätä paikkaa:) Tuo on jännä, miten korkealla talot ovat, kun vesi on alhaalla. Meilläkin Kambodzassa riittää vielä samottavaa. Ja voisihan sinne Angkor Watiinkin vielä joskus suunnata uudelleen.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kyllä usein uudestaan palaa paikkoihin mitkä on kiinnostavia.

   Tykkää

 5. Mäkin kävin tuolla yhdessä kelluvassa kylässä, mutta se oli eriniminen. Mentiin siitä venepaikasta kuivahtanutta jokea pitkin järvelle. Sun kuvailu paikoista kuulosti hyvin samalta kuin oma kokemukseni (linkki ohessa) . Kuulema kuivana kautena on pieni riski mennä veneellä Siem Reapista Phnom Penhiin tai päinvastoin. Vesi on niin matalalla ja vene voit jäädä jumiin osuessaan pohjaan ja parhaassa tapauksessa matka tyssää jonnekin matkan varrelle. https://sinimatkakuumeessa.blogspot.com/2018/03/chong-kneas-floating-village.html

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitti vinkistä ja linkistä! Ennen reissua luin näistä kylistä ja neuvottiin menemään muuhun kylään. Tiedä sitten, aluemaksu mekin maksettiin. Toisaalta ajattelin, että elävät turismista. Sallithan, että lisään linkkisi vielä juttuun, koska siellä on tärkeää viestiä kylistä.

   Tykkää

 6. Kylät seisovat kyllä tosi korkeilla paaluilla. Minäkin kävin Brunein kelluvassa kylässä. Oli hieman saman näköistä. Siinäkin joessa uiskenteli krokotiilejä. On kyllä mielenkiintoista lukea näistä Kambodzan nähtävyyksistä!

  Liked by 1 henkilö

  1. Olepa hyvä vaan! Bruneissa kai oikeastikin on krokotiilejä. Tuolla ei. Ne oli pienessä häkissä siellä joessa.

   Liked by 1 henkilö

 7. Kambodza on kyllä pysäyttävä maa. Sen rosoisuus on omaa luokkaansa. Kävimme 6vuotta sitten ensimmäistä kertaa ja yritimme mennä johonkin kelluvaan kylään myöskin. Meillä ei vain ollut rahaa tarpeeksi mukana ja kukaan ei silloin kertonut että se kylään meno maksaisi.

  Liked by 1 henkilö

  1. Totta Kambodza on mielenkiintoinen rosoisuuden vuoksi. Muuten ei meillekään taidettu kertoa. Se oli yllätys.

   Tykkää

 8. Kambodza on kuulunut jo pitkään mullakin must see kohteisiin, mutta vaikka ollaankin asuttu täällä Thaimaassa jo kohta viisi vuotta, ei vieläkään olla ’ehditty’ visiitille. Pahus sentään.
  Noi korkeilla jaloilla seisovat talot näyttää kieltämättä hassuilta, kun vettä on noin vähän. Tuntuu siltä että ne voisi keikahtaa kumoon hetkenä minä hyvänsä 😉

  Liked by 1 henkilö

  1. Niin se vaan välillä aika kuluu ja tilalle tulee muita suunnitelmia.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close