Hue – keisariajan loiston jäljillä

 

Teimme Da Nangista käsin useita retkiä lähialueille. Jälkeen päin ajatellen olisimme voineet enemmän tutustua Da Nangin kaupunkiin. Mutta ei. Tällä kertaa lähdemme tutustumaan Vietnamin historialliseen Hueen.

Huomaa. Tämä kertomus on osa matkalaukkureissuamme, jonka teimme 2018/2019 vuodenvaihteessa Kambodzaan ja Vietnamiin. Yhteenveto matkastamme löytyy seuraavasta: Yhteenveto matkalaukkureissustamme Vietnamissa ja Kambodzassa.

Tullessamme Da Nangin lentokentälle taksia odotellessamme löydämme standeilta erilaisia retkiesitteitä. Olemme puhuneet Huen päiväretkestä. Löydän esitteen, missä kehutaan Huen retkestä, millä Hueen mennään Hai Van Pass -tietä pitkin. Siis samaa tietä, mitä Top Gearin ohjelmassakin ajettiin. Ilman muuta tuo saa meidät syttymään kyseisestä retkestä. Mutta nyt ystävän neuvo, kannattaa hiukan kysellä ainakin retken kulusta. Miksi? Odotas kun kerron.

hue10

Hue

Mutta ennen tätä muutama fakta Huesta. Hue on vanha Vietnamin pääkaupunki.  Kaupungissa asustaa nykyään noin 300 000 asukasta. Kaupungin läpi virtaa joki nimeltään Perfume. Se jakaakin kaupungin kahtia, josta toisella puolen on keisarillisen ajan kaupunki ja toisella puolen siirtomaa-aikaa edustavat ranskalaistyyliset korttelit.

Hue on ollut Nguyen -dynastian keskus 1600-luvulla. Vuonna 1802 siitä tuli maan pääkaupunki. Pääkaupunkina Hue oli vuoteen 1945, jolloin kommunistien valtaantulon jälkeen, pääkaupunki siirtyi Hanoihin.

hue12.jpg
Keisarillinen kaupunki

Retkellä

Auto noutaa meidät hotellilta ja yllätys yllätys tässä maassa ei myöhästellä vaan kyyti tulee ajallaan.

IMG_20190310_190221_resized_20190310_070240360.jpg
Matkalla tiellä voi kohdata ihan mitä tahansa.
Hai Van Pass -näköalapaikalla

Lähdemme matkaan. Ensimmäinen pysähdys on Hai Van Pass reitin yhdessä parhaassa näköalapaikassa.

hainvanpass

haivanpass
Taustalla näkyy Da Nang

Siitä matka jatkuu jonnekin Huen ja Da Nangin väliin järven rannalle, missä pidämme pienen tauon.

haivanpass1.jpg

Perfume joki

Vihdoin olemme Huessa. Päivä on sateinen. Olin esitteestä lukenut, että illalla menemme viimeiseksi Perfume joen risteilylle…. Mitä nyt teemme. Opas ei oikein kerro aikeistamme. Ajamme ohi keisarillisen kaupungin aina Chua Linh Mu -pagodan luokse mutta meidät viedäänkin laivaan heti ensimmäiseksi. Astumme pieneen alukseen ja istahdamme sen muovituoleille. Kuinka ollakaan nurkassa on nainen tavaroineen, joka haluaa kaupata turistitavaroitaan. Kukaan ei ole kiinnostunut. Nainen seisoo maisemien edessä, eikä tajua siirtyä muutakuin siksi aikaa, kun käy kaikille esittelemässä henkilökohtaisesti tavaroitaan. Matkaamme noin viisiminuuttia ja kohta käännymme takaisin. Pettymys on melkoinen Perfume joen risteily kestää noin 15 minuuttia. No toisaalta vesisateessa ei näkymät niin päätähuimaavia ole.

Tiesitkö mistä joki on saanut moisen nimen? Kuulemma keväisin yläjuoksulta on virrannut kukkia jokeen. Ja siksi tuo nimi.

Jälkeenpäin naureskelemme, että olemme tulleet tehneeksi maailman lyhimmän jokiristeilyn 😦 Tai ainakin meidän elämämme lyhyimmän.

hue2

hue3

Chua Linh Mu -pagoda

Astumme ylös paatista. Kiipeämme rannan läheisyydessä olevalle pagodalle nimeltään Chua Linh Mu. Paikka osoittautuu mielenkiintoiseksi. Se on Huen vanhin ja rakennettu 1601. Alueelta löytyy museoituna paikan kuuluisimman munkin Thich Quang Ducin auto. Munkki tuli kuuluisuuteen polttoitsemurhalla, jonka hän teki vastustaessaan ranskan siirtomaavaltaa ja Etelä -Vietnamin presidentin silloista hallintoa. Pagodan takana on kaunis puutarha. Ylhäältä temppelialueelta avautuu kauniit näköalat joelle.

hue4.jpg

hue5hue7hue8.jpghue9
Lounaalla

Pagodan jälkeen on lounaan aika. Se on keskustassa. Ajamme läpi melkoisen ruuhkaisen kaupungin. Lounas on hyvä ja maukas. Se sisältyy hintaan, vain juomat maksamme itse.

Sen verran oli nälkä, että kuvia en ehtinyt ottamaan. Suositella voin kuitenkin muille. Ravintola on nimeltään Madam Thu. Klikkaamalla nimeä löydät lisää tietoa paikasta.

Keisarillinen kaupunki ja kielletty kaupunki

hue11

Lounaan jälkeen on päänähtävyyksiin keisarilliseen ja kiellettyyn kaupunkiin tutustuminen.

Kaupunki on muurien ympäröimä. Muurien sisältä löytyy keisarillinen kaupunki, jonka sisällä on tuo kielletty kaupunki. Alueen rakentamisen aloitti keisari Gia Long 1800-luvun alussa. Kielletyn kaupungin esikuvana oli samanniminen alue Pekingissä. Huế siis oli 1600-luvulta 1800-luvulle hallinneen Nguyễn-dynastian pääkaupunki. Keisari Gia Long (Nguyễn Phúc Ánh) yhdisti maan 1802, jolloin kaupunki oli koko maan pääkaupunki aina vuoteen 1945. Vuonna 1945 keisari Bảo Đại luopui vallasta ja kommunistihallitus siirsi pääkaupungin Hanoihin.  Koko keisarillinen alue on tuhoutunut sodan aikana ja sitä on rakennettu ja restauroitu lähestulkoon kokonaan.

Paikka on sekoitus aasialaista, kiinalaista ja vienamilaista arkkitehtuuiria. Opas kertoo meille sen ajan hallitsijasta ja perheestä sekä historian tapahtumista aina vallankumoukseen saakka. Vaikka alue on restauroitu, on se melkoisen vaikuttava.

hue14

hue15
Keisarin lähimpien neuvonantajien hautamuistomerkkejä
hue16.jpg
Keisarillistä perhettä
hue17.jpg
Oviaukosta näkyy sitä ei restauroitua aluetta
hue18.jpg
 
hue21.jpghue22hue23

dsc07005.jpg

 

hue25.jpg

hue26.jpg
hue27.jpg
hue28
hue29.jpg
Kartano An Dinh

Kierroksen jälkeen ajamme vielä keskustaan ranskalaiselle puolelle tutustumaan kartanoon, jonka keisari Khai Dinh on rakennuttanut itsellensä. Talo jäi tyhjilleen vuonna 1925 ja sen uudelleen asutti 1945, vietnamin viimeisen keisarin luovuttua vallasta, hänen vaimonsa Nam Phuong ja keisarin vaimo Tu Cung. Vaimot joutuivat kuitenkin siirtymään samalla kadulla toiseen asuntoon Etelä -Vietnamin johtajan takavarikoitua talon. Tuossa talossa (nro 145) on nykyään kahvila nimeltä Dau Xua. Me emme käy kahvilassa.

Matkaohjelman mukaan meidän olisi pitänyt käydä kartanon sijasta Tu Ducin hautamausoleumissa mutta sinne me emme mene. Se on ilmeisesti vaihdettu kartanoon.

Me olemme kadottaneet esitteen, mistä löytyisi kyseisen ohjelmistotoimiston nimi. Eli ennen kun varaat retken varmista, pitääkö päiväohjelma paikkaansa. Itseäni jäi harmittamaan melko paljon esitteen kuvaus iltaristeilystä lyhtyjen loisteessa.

hue30.jpg
Kartanon molemmin puolin sijaitsee pagodat. Ne eivät olleet harmiksemme auki.

hue31.jpg

hue33hue35

hue36

dsc07058.jpg
Kartanon toisesta kerroksesta on upeat näköalat vastarannalle. Siellä on mm oopperatalo.

hue38hue40

hue39.jpg

No onneksemme kuitenkin näimme melkoisen paljon ja olen tyytyväinen retkipäiväämme.

dav
Matkalla takaisin Da Nangiin sai ihastella maisemia

LISÄTTY JÄLKEEN PÄIN

Esite löytyi. Ohessa ohjelma ja yrityksen yhteystiedot:

Ja tosiaan kun ohjelmaa katson edettiin aivan eri tavoin. Ja retken hinta oli 40 €/nuppi sisältäen lounaan. Toisaalta ei paha. Mutta sanotaanko, että aamulla oli jotain häslinkiä ja reittiä  muutettiin.

14 vastausta artikkeliin “Hue – keisariajan loiston jäljillä

  1. Hei,
    Innolla lukemassa kaikki Vietnam postaukset.
    Harmi, että risteily oli noin lyhyt. Käymänne paikat ovat ainakin kuvien perusteella mielenkiinnon herättäviä! tseäni kiinnostaa hinta, muistatko mitä retki maksoi yhdeltä? Ensivuonna Da Nangiin menossa ja matkasuunnitelmien tekeminen alkanut 🙂

    Liked by 1 henkilö

  2. Noaukchottissa päiväretkellämme oli lista paikkoja, joissa käymme. Lounaan jälkeen oppaamme oli parin kohteen jälkeen sitä mieltä, että olisivatko ne tässä – ehkä arveli, kun meitä oli neljä seniori-ikäistä matkassa, ettemme jaksaisi/välittäisi enempää. Mutta kun sitten kohde kerrallaan ehdotin, että eikö meidän pitänyt vielä käydä sielläkin tai tehdä tämäkin, niin koko lista tuli katettua auringonlaskua lukuunottamatta, sillä auringon pimentävälle hiekkamyrskylle ei opas sittenkään voinut tehdä mitään. Ryhmän kanssa vaatiminen voi olla haastavampaa kuin privaattiretkellä, mutta joskus sekin on mahdollista.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kai meidänkin olisi pitänyt kaivaa esite ja kysyä, miksi emme etenekään kuin piti. No toisaalta tuo keisarin kartano oli kiva nähdä. Privaattiretkellä Angkorissa kuski kai kyllästyi, kun toisena päivänä yritti sivuuttaa jonkun paikoista, missä käytiin😀

      Tykkää

  3. Harmi, ettei jokiristeily ollut sitä mitä piti. Muutoin Hue näyttää kivalta ja hienoja maisemia teillä on ollut. Kaikki näyttäisi tietysti vielä paremmalta auringon paisteessa, mutta säälle ei voi mitään. Olin viime viikonlopun Vilnassa ja sinnekin sattui suurimmaksi osaksi sateinen sää. Auringonpaisteessa moni paikka olisi näyttänyt ihan erilaiselta, kun nyt kaikki oli harmaata.

    Liked by 1 henkilö

  4. Me vietimme 5 viikkoa Aasian kiertueella saaden vain 3 aurinkopäivää. Muistan kuinka harmitti, mutta eihän säälle mitään voi ja onneksi on paljon muitakin asioita, josta lomalla nauttii. On muuten pakko mainita, että tämän jutun eka kuva on tosi hyvin onnistunut ja olisin päätynyt jo pelkästään sen ansiosta tähän juttuun:)

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s