8 x lähimaiden parhaat kaupunkikohdevinkit -Kaukana on joskus lähellä

Keväällä usein tekee mieli katkaista arki ja lähteä edes yhdelle pienelle viikonloppureissulle jonnekin lähistölle. Edessä on juhlapyhiä, joita voi hyödyntää reissaamiseen. Kevät ja syksy onkin ehkä parasta aikaa kaupunki lomailuun. Tai sitten kenties kuumana käy pohdinta, minne mennä kesällä? Ja et kuitenkaan halua lähteä kovinkaan kauas. 

Esittelen tässä kahdeksan kohdetta, jotka löytyvät tunnin -kahden tunnin lentomatkan päästä. Voitko kuvitella, niinkin lähellä voit kokea olevasi ulkomailla.  Lisäksi joihinkin näistä voi päästä muillakin keinoin kuin lentäen ja mikä parasta lähtöpaikan ei aina tarvitse olla Helsinki. Joskus reissulle lähdössä pääsee hyödyntämään kotikenttäetua. Itse asustelen Turun seudulla ja on melko turhauttavaa aina ajaa Helsinkiin. 

Ihastele ja valitse oma seuraava kesä- tai viikonloppumatkakohteesi. 

Vilna

Vilna

On meille suomalaisille kaupunkina vieras ja outo mutta kuitenkin lähellä. Näin se ainakin meille näyttäytyi. Pohdimme jopa etukäteen, että kannattaako nähdä vaivaa ja matkata sinne. Kaupunki oli meille todella vieras.  Kaupunki ylitti odotuksemme. Nykyään Vilna kuuluukin minun TOP -10 kaupunkilistalle ja siksi voin vahvasti suositella tätä kaupunkia erityisesti esimerkiksi kevätmatkalle. Kaupunki on hieman rosoinen ja samalla moderni, mistä löytyy paljon nähtävää ja tekemistä. Vilnassa on taitavasti säilytetty historiaa, sen vanha kaupunki on vailla vertaansa, mihin upotettu uutta modernia joukkoon. Esimerkiksi ravintolatarjontaa löytyy moneen lähtöön. Ravintoloita ja syömistä löytyy erilaista ja sitten vielä hintataso on edullinen. Me teimme siellä ns baarikierroksen kiertäen baareja aina olutkirjastosta samppanjabaariin. Ja muuten älä unohda kaupungin suklaapuoteja, joista voit ostaa edullista kotiintuomistakin. Ja ainakin kerran käy syömässä perinteistä vilnalaista ruokaa. Ja vielä, tiesitkö, että Vilna keskustassa on spa, jossa voi ottaa meripihkahoitoja? Kyllä minä kävin testaamassa. 

Me vierailimme Vilnassa huhtikuussa 2017.

Vilnan olutkirjasto
Vilnan olutkirjasto oli ihan jotain ainutlaatuista
Samppanjabaari Vilna
Ja Vilnan samppanjabaari vielä parempaa
DSC01288
Vilna on myös kirkkojen kaupunki

Millä mennä?

Turku: lennot, vaihto Riikassa Hesa: lennot

Mitä tehdä? Linkit Vilnan juttuihin tässä:

Vilnan TOP 10 nähtävyydet ja vähän enemmän

K -18 Sivistävä baarikierros Vilnassa

Tyylikäs yllättäjä -Shakespeare Boutique hotel Vilnassa

Matkakooste -Pääsiäisen viettoa Vilnassa

Linnasarjassa tapahtuu: Trakaisaaren linna

Meripihkahuoneessa Kempinski kylpylässä

dsc01219_1.jpg
Vilna
kc3b6c3b6penhamina5.jpg
Kööpenhamina Nyhavn ehkä se kuvatuin paikka

Kööpenhamina

Tässä toinen kaupunkikohde, joka ui TOP-10 kaupunkilistalle viime syksynä 2018. Kööpenhaminaa haukutaan kalliiksi ja siksi se ei ehkä ole niin suosiossa. En kokenut kaupungin hintatasoa ihan hirveäksi ainoastaan kuin majoituksen suhteen. Yö hotellissa kuin hotellissa on melko kallista. Se olikin melkoinen yllätys, kun olin onnistunut varaamaan suht huokeat lennot. Muuten esimerkiksi ruokaa ja juomaa sai paikasta riippuen hyvinkin edullisesti. Minä siis sytyin kaupungille. Erityisesti Kööpenhamina kolahti herkuttelijaan sen kattavalla ravintolatarjonnalla. Ja mitä voileipiä! Kerrassaan taivaallisia. Mutta on kaupungissa muutakin. Sieltä löytyy vanhaa historiaa, urbaania elämää, shoppailumahdollisuuksia ja kuninkaallista mahtia.

Kööpenhamina4.jpg

Kööpenhamina8

Kööpenhamina7

Millä mennä?

Hesa: lennot ja välillä tosi niitä saa edullisesti esim Norwegian tai Finnair

Mitä tehdä? Linkit Kööpenhaminan juttuihin:

Miniloma kööpenhaminassa yhteenveto

Kööpenhamina -herkuttelijoiden paratiisi

Kanaaliristeily Kööpenhaminassa

Ny Carlsberg Glyptotek

Tekemistä Kööpenhaminassa

Kööpenhamina6

tallinna.jpg
Tallinnan vanhan kaupungin tori

Tallinna

Tallinna on suomalaisten kestosuosikki. Se on suomalaisten toinen olohuone. Ja kai juurikin, koska Tallinnaan on niin vaivaton ja helppo matkustaa. Siksi varmaan käymme siellä useasti. Onneksi Tallinna elää ja siellä riittää uusia juttuja melkein joka kerralle. Kaupunki on muuttanut muotoaan todella paljon viime vuosikymmeninä. Kuka muistaa Mustamäen torin ja muut edulliset ostospaikat, missä sai pitää varansa, ettei tullut huijatuksi?  Mutta nii se vaan on, että välillä on kiva seikkailla muuallakin. Meidän viime käynnistä on jo pari vuotta ja nyt voisikin olla aika käydä päivittämässä Tallinnan kaupungin tarjontaa. 

tallinna7

img_20160818_121415
Tallinnan tv-torni on näkemisen arvoinen. Sinne pääsee kätevästi bussilla Viru keskuksesta.

tallinna6

Millä mennä?

Helsinki: lukuisilla erilaisilla aluksilla tai lentäen

Mitä tehdä? Katso juttumme parin vuoden takaa. Vaikka käynnistä on aikaa, on kohteet niitä peruskohteita ja siksi juttu on voimassa. Lisäksi löytyy upean Hiltonin juttu.

Maaliskuinen Tallinna -lupaus keväästä?

Tallinnan uusi Hilton Tallin Park

tallinna5.jpg

img_20160227_210347.jpg
Tukholma

Tukholma

En pysty laskemaan, kuinka monta kertaa Tukholmassa onkaan tullut käytyä. Ennen kuin Viroon matkustaminen tuli helpoksi, Tukholmassa käytiin varmasti vieläkin ahkerammin. Kaupunki on erinomainen shoppailupaikka mutta muutakin löytyy. Sen vanhakaupunki on aina yhtä miellyttävä hengailupaikka. Jostain kumman syystä olemme viimeisinä kertoina reissanneet siellä talvella. Seuraavalla kerralla haluankin matkustaa sinne keväällä tai kesällä. 

stort__rget.jpg

Millä mennä?

Turusta: laivalla tai lentäen Hesasta: laivalla tai lentäen

Mitä tehdä?

Tämä juttu on ns kestosuosikki eli kertoo, kuinka päivä parhaiten sujuu, jos olet laivareissulla ja sinulla on vajaa päivä aikaa.

Melkein päivä Tukholmassa. Mitä tehdä?

kiova3.jpg

Kiova

Kiovassa käväisimme ennen joulua marraskuun lopulla 2018. Ja tietysti juuri siihen aikaan, kun siellä kohistiin pahenevasta sotatilanteesta. Mutta onneksi uskalsimme uhmata kohtaloa ja lähteä matkaan. Tämä itäblokin kaupunki yllätti kovin. Kiova on kirkkojen ja luostareiden kaupunki. Ja taas yllätys, vanhan perinteisen hyvän ukrainalaisen ruoan kera saa kaupungista muitakin kulinaristisia elämyksiä. Ei siis pelkkää vodkaa vaan kuoharia ja kaviaaria🤩. Ja vielä suht edullisesti. Taitaa olla näistä esittelemistäni kohteista se halvin matkakohde. Meitä harmittaa kovin, että vierailumme oli melko lyhyt. Puhuimmekin, että joskus kaupunkiin voisi matkustaa kesällä. 

kiova.jpg
Kaupunki täynnä kirkkoja
Kiova2.jpg
ja luostareita
kiova4
Ihania perinteisiä ravintoloita ja ruokaa esim Kiovan kanaa

kiova8

Millä mennä?

Hesa: suorat lennot ja todella halvalla! Me maksoimme Ukraina airlinesin lipuista noin 70 € edestakas kahdelta hengeltä.

Mitä tehdä? Katso linkit

Lumoava Kiova-mitä ehtii nähdä päivässä?

Postikortti maailmalta -terveisiä Kiovasta!

kiova6.jpg
Kiovan vapaudenaukio
pietari1
Pietari

Pietari

Pietarissa tuli joskus käytyä useastikin. Nyt viime käynnistä on aikaa. Pietari edustaa suomalaisille eksreemiä. Sen verran on itäserkkumme erilainen kaupunki. Täynnä elämää, menoa ja meininkiä. Kaupunki on aivan uskomaton taiteiden aarreaitta. Ermitaasi on vailla vertaansa. Sieltä löytyy myös sitä vanhaa historiallista loistoa. Loistoa joka koskettaa meitä suomalaisiakin. 

pietari

pietari.jpg

Millä mennä?

Hesasta: juna, laiva tai lentokone. Erityisesti junamatkailu on saanut suosion. Mutta muista selvittää viisumikäytännöt! 

Mitä tehdä?

Katso juttu käynnistämme joskus kauan sitten. Vaikka käynnistä on aikaa voi todeta, että nämä perusasiat on ja pysyy vaikka vuodet vierii. 

Neuvostoajan matkat ja vähän Venäjänkin

uusigdansk.jpg
Gdansk

Gdansk

Puola ei vaan ole koskaan ollut ykkösmaamme. Lähdin yksin uteliaisuuttani Turusta Gdanskiin vuoden 2015 loppukesästä. Tämä kaupunki yllätti niin hintatasollaan kuin historiallisella hansakaupungin ilmeellään. Mukava hengailupaikka. Ja lähellä upea rantalomakohde Sopot. 

gdansk

Millä mennä? Turku: lennot Hesa: lennot

Mitä tehdä?

Katso perusjuttu Gdanskista. 

Minilomalla Gdanskissa ja Sopotissa

gdansk
Gdansk
riika.jpg

Riika

Riika

Riikassa käväisimme toistamiseen kesällä 2018. Kaupunki oli hyvin erilainen kuin reilu kymmenen vuotta sitten, kun siellä viimeksi olimme. Mutta mitä? Me emme vaan syttyneet vaikka kaupunki tarjosi hienon vanhan kaupungin miljöön mahtavine ravintoloineen. Eikä kaupungin hintatasokaan ollut päätähuimaava. Voisin kuvailla vanhaa kaupunkia nimellä söpö. 

Riika1

riika2.jpg

Riika3.jpg
Fine dining ala Riika

Millä mennä?

Turku: lennot Hesa: lennot ja risteilyjä kesäisin

Mitä tehdä? Lue vinkit:

Yhteenveto Riian matkastamme

Etnografinen ulkoilmamuseo Riiassa

Kesäpäivää Jurmalassa

Jokiristeilyllä Riiassa

Riian Ravintolatärpit

Osa 1: Riika TOP-10 nähtävyydet

Osa 2: Riika -mitä nähdä ja tehdä

Päivä kanssani Riiassa

Riika_perinnekylä.jpg
Etnografinen perinnekylä on paikka, minne suosittelen pistäytymään.

Ja unohtaa ei voi kotimaata:

Yksi lemppareistani

Turku

dsc01859.jpg
Turun linnan puisto

Miksi valita Turku? No siksi, että Turusta löytyy vaikka mitä. Historiaa, ruokaa ja hienoa Aurajoki -maisemaa sekä merta.  Ja mikä hienointa; keväällä Turun Aurajokirannassa kirsikkapuut kukkivat! Tai miksei pistäytyä kesäisenä päivänä Aurajokilaivoille hengaamaan. 

Turku

Lisää Turusta voit lukea seuraavista jutuista:

Mitä tehdä keväisessä Turussa juuri nyt?

Linnasarja Suomessa: Turun linna

img_20181115_205059.jpg
Kirjastosilta

Turku1.jpg

Suomen joutsen

Tämä kaikki löytyy siis jo parin tunnin lentomatkan, pienen laivamatkan tai junamatkan päästä.

Ja lisää mielenkiintoisia kohteita on tulossa Turusta matkaaville. Nyt pääsee myös Turusta vaivattomasti esimerkiksi Kaunasiin ja kesällä Krakovaan.

Mikä näistä kohteista on sinun suosikkisi? 

44 vastausta artikkeliin “8 x lähimaiden parhaat kaupunkikohdevinkit -Kaukana on joskus lähellä

 1. Kaikissa mainitsemissasi maissa olen käynyt itsekin (muutamissa useita kertoja), paitsi Venäjällä ja Ukrainassa. Kiova ja erityisesti Pietari houkuttaisi todella! Ehkä kesällä voisi toteuttaa junamatkan Pietariin.

  Täällä Turussa itsekin kun asun, niin on tullut kyllä hyödynnettyä tuota kotikenttäetua ja etenkin Wizzairin superhalpoja yhteyksiä Gdanskiin (oon käynyt peräti 3 kertaa) ja Liettuan Kaunasiin. Moni on kirjoittanut viime aikoina Tallinnasta ja on tullut itsellekin pieni inspis lähteä sielläkin käymään parin vuoden tauon jälkeen.

  Köpis on näistä mun suosikki, ihastuin siihen täysin viime kesänä! Kaunas taas yllätti upealla ravintolatarjonnallaan ja hinta-laatu -suhteellaan.

  Liked by 1 henkilö

 2. Hieno postaus! Muuten kohteet tuttuja paitsi Kiova kun jäätiin viimevuonna miettimää et mitä ne siellä alkaa touhuta. Vilnasta voisi mainita että erittäin edullista ja tasokasta oopperaa löytyy kaupungista. Muutenkin tosi mielenkiintoinen paikka. Kuten kaikki nuo kaupungit.

  Liked by 1 henkilö

 3. Kiova, Vilna ja Riika kiinnostavat näistä eniten uusina kohteita. Tuo Kiova meinaa aina unohtua, vaikka siellä on tosi kauniin näköisiä rakennuksia. Täytyy laittaa korvan taakse nämä jahka selviämme kevään matkusteluista, niin sitten voi alkaa taas katsomaan lyhyempiä irtiottoja 🙂

  Liked by 1 henkilö

   1. Siellä on nyt viime aikoina ennen kaikkea Tallinnaa, sillä olen ehtinyt käydä siellä enemmän ravintoloissa ja nähtävyyksissä kuin täällä kotikylillä. Tosi hyviä postauksia sulla – tykkään ihan valtavasti!

    Liked by 1 henkilö

 4. Oi, tässä oli monta omaa suosikkiani listassa, mm. Tallinna ja Turku, jotka ovat molemmat myös erinomaisia ravintolakaupunkeja. 😊

  Kiova meni tämän pohjalta listalleni, Pietari ja Kööpenhamina ovat siellä jo tovin olleetkin. Kiva kuulla, ettei jälkimmäinen ole yhtä kallis kuin peloitellaan! 😊

  Ja mukavaa että ylipäätään puhutaan lähellä olevista matkakohteista, aina ei jaksa matkustaa niin kauas! Hyvä postaus 🌷

  Liked by 1 henkilö

   1. Niin no joo. Tuota junamatkustamista itsekin olen tutkaillut. Harmi, että Pietari on kaikkein potentiaalisin siltä kannalta. Kun ymmärtääkseni laivalla matkustaminen on vielä huonompi muoto hiilijalanjäljen kannalta päästä pois Suomesta.

    Tykkää

 5. Joko Köpis tai Tukholma on näistä suosikkini, en tosin ole käynyt kaikissa. Uskoisin että pitäisin myös Vilnasta ja se onkin matkakohdelistallani melko korkealla. Sen sijaan Tallinna on niin nähty ettei matka sinne houkuttele juuri nyt. Pietarikaan ei ollut makuuni.

  Liked by 1 henkilö

   1. Itseäni tuo Tallinnan dissaaminen suomalaismedioissa on jaksanut ihmetyttää, kun samaan aikaan suuret eurooppalaiset mediat Guardianista alkaen hypettävät Tallinnaa täydellä sydämellä. Ja syystä! Se on ihan mahtava kaupunki tosi helpon ja edullisen matkan päässä. Kurkkaa vaikka mun blogin viimeisimmät postaukset Junimperium ginitislaamosta Telliskivessä https://sooloiluja.com/junimperium ja siitä, että Tukholmasta tuttu Fotografiska avaa Tallinnassa https://sooloiluja.com/fotografiska-tallinna – ennen New Yorkia ja Lontoota, johon tulee seuraavat toimipisteet. Kuka ihme Tallinnaan vielä muka menee halvan viinan perässä?

    Liked by 1 henkilö

   2. Anteeksi tarkoitukseni ei ollut dissata mutta totean tässä samoin kuin Tukholmankin osalta, että välillä haluaa nähdä muutakin. Ja taas jossain vaiheessa palata vanhoihin tuttuihin paikkoihin. Pienen ajan päästä ne tuntuvat kuin uusilta. Ja ikävä totuus suurimmasta osasta suomalaisista on se, että esim halvemman hintatason maihin matkataan mieluummin kuin kalliiden. Ja ikävästi on myös Tallinnan hintatasokin noussut.

    Tykkää

 6. Hyviä vinkkejä – tästä hoúomasi kuinka erilaisia kohteita Suomesta käsin voikaan koluta vähälläkin matkustusmäärällä. Haluaisin päästä käymään Pietarissa, se on oikeastaan aika pitkäaikainen unelmani, mutta nytkin kun viimeksi asuin Suomessa, ja olisi ollut helppo junailla Pietariin, jotenkin se sitten vain jäi.

  Liked by 1 henkilö

  1. Totta meillä on tässä jo lähellä melkoinen kirjo hienoja paikkoja, minne matkustaa. Tuohon pitäisi vielä lisätä Norjan Bergen. Tuo Pietari junaillen ainakin itsellä tyssää hiukan siihen.että se viisumi ymmärtääkseni pitäisi siinä tapauksessa hankkia.

   Tykkää

 7. Tässä oli kyllä hieno kattaus upeita matkakohteita ja nämä todella sijaitsevat suhteellisen lähellä, vaikka meillä on aina tuo Suomenlahti ylitettävänä. Tallinna ja Tukholma juuri käyty, Köpiksestä on liian pitkä aika ja kaikki muut kohteet käymättä. Pietari ja Krakova kiinnostaa erityisesti, moni muukin kohteista on listalla, myös Turku edellisestä kerrasta on aikaa…

  Liked by 1 henkilö

 8. Kiitos todella kattavasta paketista. Tuon avulla saa helposti perstuntuman noihin kaupunkeihin, joiden joukosta löytyi jopa yksi kokematonkin paikka eli Kiova. Laitan tämän postauksesi ilman muuta talteen. On hyvä lukaista suosituksesi esim. Vilnan shampanjabaareista ym. kun sinne lähden seuraavan kerran.

  Liked by 1 henkilö

 9. Listaa oli hauska lukea, koska suuri osa näistä kohteista on sellaisia, joihin olen todennäköisesti tänä vuonna matkaamassa 🙂 Lopuissa olenkin jo aikaisemmin käynyt. Toukokuussa vietän pari tuntia Kööpenhaminassa odottaessani Hampuriin vievää junaa ja loppukesästä tarkoitus olisi tehdä Baltian läpi matkaa parhaassa tapauksessa aina Kiovaan asti ja tulla mahdollisesti Puolan läpi ja Gdanskin kautta takaisin. Etenkin Kiova ja Vilna kiehtovat näin etukäteen erityisesti, täytyypä ottaa linkit talteen!

  Liked by 1 henkilö

 10. Tallinna on kyllä klassikko, johon ei koskaan kyllästy! Gdansk ja Kööpenhamina oli sun vinkeistä sellaisia, joissa haluaisin eniten käydä. Olen menossa toukokuussa kahdeksi yöksi Turkuun, josta oon super innoissani. Viimeisimmästä Turku-reissusta on varmaan neljä vuotta ja erityisesti Turun ravintolat kiinnostaa.

  Liked by 1 henkilö

 11. Monta tuttua kohdetta – ja nyt kun siirrymme taas kesäkaudeksi Eurooppaan ja etenkin Pohjois-Eurooppaan matkailurintamalla – niin monta tulevankin kesän todennäköistä kohdetta. Vilnan tilalla tosin Riika, mutta Turku, Kööpenhamina ja Tukholma nyt ainakin.

  Liked by 1 henkilö

 12. Gdansk ja Kiova taitavat olla meilläkin lähitulevaisuuden suunnitelmissa. Itse tykkäsin Vilnasta myös, sillä oli niin ihanan pieni ja ainakaan siihen aikaan syksyllä, kun me Vilnassa vierailimme, ei juuri muita turisteja jaloissa pyörinyt. Tukholma ja Turku ovat vanhoja kotikaupunkejani, joissa käyn yhä säännöllisesti. Turussa työn vuoksi jopa joka viikko;)

  Liked by 1 henkilö

 13. Vaikka mainittiin että Vilna ei ole tuttu suomalaisille, tuo ei kyllä ihan pidä paikkaansa. Vilna on nykyään suosittu kaupunki ihan kaikkien kansallisuuksien keskuudessa. Oliko peräti viisi lentoa per pv nyt kesäaikaan Vilnaan. Toki Tallinnan suhteen se häviää ja selitys on ihan luonnollinen. Lyhyt matka Tallinnaan, päiväristeilyt helppo tapa mennä sinne.

  Liked by 1 henkilö

 14. Vilnaan ei mielestäni ja kokemusteni perusteella liity mitään negatiivista. Liettualaiset ovat musikaalista kansaa. Peräti kaksi oopperatalia vierekkäin ja lisäksi Filharmonian talo jossa työskentelee eräs maailmankuulu kapellimestari. Itse toki e ole tuon alan ekspertti vaan ihan maallikko mutta musiikkia harrastavat tuttavani ovat asiasta kertoneet. Käyvät Vilnassa konserteissa ja oopperassa. Oopperalla ja baletilla O siis omat talonsa.

  Liked by 1 henkilö

 15. Vilna on kyllä lähialueen kaupungeista minulle ehdottomasti se nro 1. Sieltä puuttuu mielestäni se ylenmääräinen turistihässäkkä mitä on vaikkapa Tallinnassa. Vilna on liettualainen jossa toki on myös turisteja jotka liikkuvat paikallisten keskellä. Hieman vaikea selittää mitä tarkoitan ….se pitää kokea.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s