Delft -Viisi syytä matkustaa kaupunkiin

Oletko aiemmin kuullut kaupungista nimeltä Delft? Dont worry, en minäkään ennen kuin viikonloppureissullamme tyttäreni ehdotti päiväreissua sinne.

Kaupunki ei ole järin suuri. Tai mikä onkaan määritelmä kaupunkien koosta? Delftissä asustelee noin 101 000  asukasta. Se sijaitsee Rotterdamin ja Haagin välissä. Amsterdamista junamatka Delftiin kestää noin tunnin. Kaupunki on opiskelijakaupunki. Siellä sijaitsee tekninen yliopisto. Mikä sitten tekee Delftistä vierailun arvoisen? Historia siis sen moninainen historia, jota on osattu vaalia meille katsottavaksi aina nykypäivään saakka. Kaupunki on peräisin jo 1075 – luvulta.

Kaupunki on siis varteenotettava vaihtoehto, kun mietit päiväretkiä Amsterdamin lähistölle.

delft19

Minuun teki lähtemättömästi vaikutuksen seuraavat kohteet, joissa vierailimme.

1. Royal Delft blue keramiikka museo ja tehdas

Siis tiesitkö tätä? Tuo kuuluisa sinivalkoinen posliini, on peräisin Delftistä. No sen kertoo kaupungin nimikin. En sitä äkännyt ennen kuin päätimme tehdä kierroksen museossa.

Museossa voi tutustua mielenkiintoiseen tarinaan siitä, miten 1653- luvulla posliini rantautui Hollantiin kun Hollannin Itä-Intian kauppakomppania perustettiin ja yksi sen kuudesta kamarista sijoitettiin Delftiin. Mielenkiintoista oli myös tutustua siihen,  kuinka tuo sinivalkoinen väri ylipäätään saadaan aikaan. Siirtomaa- aikaan elettiin Hollannin kultakautta. Posliinit ovat erittäin yksityiskohtaisesti ja  taitavasti koristeltuja. Lisäksi museosta löytyy hiukan isompiakin maalauksia, joiden maalaamiseen on kulunut paljonkin aikaa.

royaldelftbluemuseo7.jpg

royal dwlftbluemuseo

royaldelftbluemuseo

delftblueroyalmuseo5

royaldelftbluemuseo6

royaldelftbluetehdas.jpg

2. Vermeer museo

Olet varmaan nähnyt kuvan tytöstä, jolla on se mystinen helmikorvakoru? Taiteilija, joka taulun on maalannut, on Vermeer ja hän on kotoisin Delftistä. Sieltä löytyy nykyään museo, joka kertoo hänen elämästään ja maalauksista. Me päätämme pistäytyä museossa. On mielenkiintoista lukea taiteilijan elämästä ja siitä, kuinka eri taulut ovat syntyneet. Suuri pettymys on se, että nuo kaikki hänen tekemät alkuperäiset taulut ovat muualla. Joitakin on New Yorkissa saakka mutta onneksi Hollannista Haagin Mauritshuisista ja Amsterdamin Rikjsmuseosta löytyy myös tauluja. Päätänkin, että seuraavalla kerralla on käytävä Haagissa katsomassa tuo tyttö ja helmikoru taulu.

delft2

Maalari Johannes Vermeer  eli vuosina 1623-1675 eli juuri Alankomaiden kultaisten taidevuosien aikaan. Hänen isänsä oli krouvari, silkinkutoja ja taidekauppias. Tyypillistä siihen aikaan oli, että poika jatkoi isänsä jälkiä ja niin hänestä tulo taidekauppias. Samalla hän maalaili omia taulujaan. Vermeer piti paljon maisemien maalaamisesta, muotokuvien tekemisestä ja kotinäkymien kuvaamisesta. Hänen maalauksiaan ostettiin paljon kotikaupungissa, mutta muualla häntä ei tunnettu.  Varmaa tietoa ei ole esimerkiksi siitä, mistä hän sai oppinsa maalaamiseen. Lisää Vermeerin mielenkiintoisesta elämästä voi lukea Wikipediasta Johannes Vermeer

delft8

delft10

delft9.jpg
Alempaa löytyy kuva tuosta samasta Itäportista

delft7.jpg

3. Vanha kaupunki ja raatihuone toreineen

Vanhan kaupungin talot ovat 1500 – luvun jälkeen rakennettuja. Kaupungista löytyy  mainintaa jo 1100 – luvulta mutta iso tulipalo on tuhonnut vanhan rakennuskannan pahasti ja kaupunkia on sittemmin rakennettu uudelleen. Vanha kaupunki on peräisin tuolta ajalta. Mielekkääksi vanhassa kaupungissa kulkemisen tekee se, että vanhan kaupungin kaduilla on autoilla ajo kielletty.

delft
Katso tarkkaan, katolla on haikara!

delft6

Torilla sattuu olemaan lauantaimarkkinat. Liikenteessä on niin turisteja kuin paikallisista väkeä. Kaikki ovat heränneet koloistaan keväiseen kauniiseen ilmaan. Torin ympäristö on kaunis. Toisella laidalla on uusi kirkko ja toisella tuo raatihuone (1620 luvulta) upeassa loistossaan. Sitten tietysti tyypillisiä hollantilaisia vanhoja taloja pikku kauppoineen ja kahviloineen. Mekin istahdamme yhteen kahvilaan lounastamaan (ABC) Hinta neljän hengen lämpimistä voileivistä juomineen tekee 50 e.

delft15

delft5

delft12delft14

4.  Kirkot

Uusi ja vanha kirkko.

Uusi kirkko sijaitsee raatihuoneen kanssa torilla ja se on peräisin 1300 -luvulta. Uudessa kirkossa voi kiivetä reilut 360 rappusta sen torniin, mistä on huikeat näköalat kaupunkiin. Kirkkoon on haudattu kuninkaallisia.

delft4
Uusi kirkko

delft17

Vanha kirkko on rakennettu 1050. Se on Prinsenhofin museon läheisyydessä. Kirkkoon on haudattu mm Vermeer.

Me tyydymme ihastelemaan uutta kirkkoa ulkopuolelta. Vanhan kirkon luona emme ehdi käymään.

delft18

5. Itäinen portti

Kaupunkia on 1400 – luvulla ympäröinyt muuri. Vuonna 1510 – luvulla kulkijoiden menemistä vahdittiin rakentamalla portti, jonka kautta kaupunkiin pääsi. Portti on kaunis taidonnäyte goottilaisesta tyylistä.

delft21.jpg

delft22

Jälkeenpäin pohdin, että olen aina tykännyt Bruggestä ja nyt tajuan, että samanlaisia keskiaikaisia kaupunkeja on onneksemme Eurooppa pullollaan. Esimerkiksi tämä Delft on kerrassaan upea.

delft20

delft16.jpg

delft25delft26

delft27

Muita Hollannin juttuja voit lukea täältä:

Leiden -pikkukaupungin vetovoimaa

De Haar -linnaunelma Utrechtissä

Vlissingen, Katwijk, Wassenaar -Hollannin merenrantakaupunkeja

Kinderdijk -asuuko minussa pieni keräilijäluonne?

Den Haag; Hetkiä Madurodamissa ja rantabulevardilla

Goudassa mutta ei juustossa

Rotterdam -yksi maailman suurimmista satamakaupungeista

Amsterdamin parhaat

Keukenhof -keväistä kukkaloistoa ei voita mikään

Postikortti maailmalta – terveisiä keväisestä Hollannista

Tulppaanipellot ja upeat hiekkadyynit jo puolen tunnin ajomatkan päässä Amsterdamista

delft24

13 vastausta artikkeliin “Delft -Viisi syytä matkustaa kaupunkiin

  1. Näyttääpä todella kauniilta ja monipuoliselta paikalta! Euroopassa olisi kyllä tuollaisia historiallisia pienempiä kaupunkeja vaikka kuinka paljon. Harmi kun sitä itse vain aina haikailee kaukomaille, eikä oikein harrasta lähelle lentämistä. Ehkä pitää jossain vaiheessa tehdä juna/bussireissu 🙂

    Liked by 1 henkilö

  2. En ollut kuullutkaan koko kaupungista ennen, vaikka se on ihan kohtalaisen kokoinenkin. Kuvien perusteella Delftissä on paljon samaa kuin Amsterdamissa, varsinkin arkkitehtuurin suhteen. Hollannin etu on se, että välimatkat ovat lyhyitä, niin siellä on helppo tehdä retkiä Amsterdamin ulkopuolelle, vaikka siellä majoittuisi.

    Liked by 1 henkilö

  3. No nyt tuli nappipostaus meille. Olemme matkustamassa heinäkuussa pariksi viikoksi Den Haagiin ja huomaan, että majapaikkamme on Den Haagin ihan Delftin puoleisella alueella. Tänne! Taidan löytää pari muutakin hyödyllistä ideaa postauksistasi, vaikka tämä ei ollenkaan eka kerta Hollannissa olekaan.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s