Golden circle – Islannin se suosituin kierros ja ekstrana kraaterijärvi

En tiedä, mistä oikein aloittaisin tarinat Islannin reissusta. Niin paljon olisi kerrottavaa. Koittakaa kestää tämä innostuneisuus ja se, että  juttua Islannista tulee riittämään varmaan aina seuraavaan matkaan saakka! Ja seuraava reissu on edessä vasta heinäkuussa.

Aloitetaan matkan purku ehkä siitä suosituimmasta kierroksesta, jota ei missään nimessä saa jättää  väliin, jos Islantiin matkaa eli Golden Circle – tour. Kieltämättä olit kyllä juuri sen mukainen kuin etukäteen oli hehkutettu. Ihan paras kattaus Islantia noin 300 kilometrin säteellä.

Ja muuten tämä on retki, jota ei kannata jättää väliin!

goldencircle2

Golden circle kiertää ehkä helpoiten ostamalla lipun kierrokselle joltakin retkien järjestäjältä. Retkiä voi jo etukäteen ennen matkaa varata netistä tai sitten päätyä ostamaan paikanpäällä. Myös omatoimisesti kiertäminen autolla on varteenotettava vaihtoehto niille, jotka haluavat kiertää omalla ajallaan. Laitan vielä juttua eri retkien tarjoajista erikseen. Islannissa kun hyödynsin kolmea eriä operaattoria ja matkan järjestäjää tekemilläni kierroksilla.

1. Pingvellir

Reissun ensimmäinen pysähdys oli Unescon maailmanperintökohteeksikin listattu Pingvellir. Paikka on 930 vuonna perustetun ensimmäisen parlamentin kokoontumispaikka. Paikka on erityinen myös siksi, että se sijaitsee Pohjois-Amerikan ja Euraasian mannerlaattojen yhtymäkohdassa. Laatat liikkuvat toisistaan erilleen noin 2 cm vuosivauhdilla. Laattojen väliin jäävän Almannagjàn laakson näkee parhaiten alueen näköalapaikalta. Sinne itse törmään ensimmäiseksi ihastelemaan näköaloja. Vastapuolella järveä on kirkko ja muutama rakennus. Kirkko on vuodelta 1859. Toisaalla siintää lumihuippuinen vuori. Mykistävän kaunista. En tiedä mitä sanoisin. Tutkailen hetken maisemia, aurinko paistaa. Voiko paremmin enää olla?

pingvellir

Pingvellir3

Sitten on aika jatkaa matkaa. Kävelen sovitulle tapaamispaikalle yhtä repeämäkohtaa pitkin alas aina lipputangolle saakka. Lipputanko on pystytty paikkaan, missä aikoinaan on ollut parlamentin  puheenjohtajan paikka.

Pingvellir

Pingvellir

2. Öxaräjoki ja vesiputous

Kävellessä alas näköalapaikalta on kävelytien varressa joki. Kun kävelee pienen matkaa ohi parkkipaikkojen ja kääntyy aina vasemmalle, löytyy vesiputous. Ehdin käydä katsomassa sitä ennen matkan jatkamista.

dsc08581.jpg
Öxarajoki
Öxarafoss
Ja se vesiputous sateenkaarineen

On aika jatkaa matkaa. Ennen Gullfossin vesioutousta pysähdymme eräälle maatilalle jäätelölle. Jäätelöt on valmistettu maatilalla sen lehmien maidosta. Kahvila on rakennettu navettaan niin, että istuessasi kahvilassa näet ikkunoista lehmien touhuavan navetassa. Paikan nimi on Efstidalur II. Paikassa on myös mahdollista majoittua ja siellä on ruokaravintolakin.

Efstidalur II

efstidalur II

3. Gullfoss

Nyt on Gullfossin vesiputouksen vuoro. Putous muodostuu kahdesta osasta, joiden yhteispituus on noin 32 metriä. Putous on aikanaan aiottu valjastaa padoksi ja vesivoimalaitokseksi mutta hanke ei mennyt läpi. Lopuksi hallitus osti putoukset ja teki niistä monumentin. Melkoinen pärske käy veden virratessa alas kanjoniin. Sitä saa ihastella useasta eri kulmasta. Veden voima on melkoinen.

GullfossGullfoss

Gullfoss

4. Haukadalurin alue ja Geysirit

Geysirit Islannissa ovat olleet kenties niitä eniten kouluaikana maantiedon tunnilla ihmetyttänyt asia. Nyt vihdoin pääsen itse todistamaan näitä pulppuavia lähteitä. Tuo Geysir (nimitystä käytetään kaikista kuumista lähteistä mutta myös tuosta yhdestä) ei enää juurikaan pulppua mutta vieressä oleva Strokkur pulauttaa vettä maa uumenista melko tiheään. Ensin alueella kävellessä ihmettelen, miksi ei haise rikki tai sulfiitti kuten väitetään mutta sitten osun oikeaan tuulen suuntaan ja johan alkaa lemuta. Harmi, ettei hajua saa kuviin mukaan 😄.  Kuumien lähteiden höyry tekee alueesta melkoisen mystisen mutta myös vaarallisen. Pitää tarkkaan tietää mihin astua.

haukadalur

Geysir

Geysir

Alueelta löytyy monenlaisia lounaspaikkoja. On aika lounastaa kaiken ihmeiden näkemisen jälkeen.

5. Tämän retken ekstra kraaterijärvi Kerid

Kraaterilla on ikää parituhatta vuotta. Se on melko näyttävä punaisenruskeine seinämineen ja turkoosine vesineen. Vesi on yli 50 metriä korkean kraateri pohjalla. Syvyyttä järvellä on 6 – 10 metriä. Ainakin näyttäisi siltä, että järveen ei johda mikään joki. Vesi on kerääntynyttä sadevettä kenties. Näin kertoo opas.

Kerid

Kerid

Ja sitten lopuksi vielä ajamme Blue Lagoon –kylpylään rentoutumaan. Tämä on aivan mitä parhain tapa päättää retkipäivä. Kylpylästä kirjoitan lisää myöhemmin.

Kaiken tämän mielenkiintoisen luonnon keskellä tuntee itsensä melkoisen pieneksi. Me luulemme hallitseva me maailmaa ja tosiassa se hallitseekin meitä!

Päivä on ollut suuremmoinen uskomattoman kauniin luonnon äärellä. Ja tämä kaikki on vasta alkua.

Haukadalur

27 vastausta artikkeliin “Golden circle – Islannin se suosituin kierros ja ekstrana kraaterijärvi

 1. Islanti on meilläkin ollut useamman kerran ajatuksissa. Onkin hyvä pitää mielessä, että noin upeisiin maisemiin päästäkseen ei tarvitse matkustaa kovin kauas!

  Liked by 1 henkilö

  1. Sepä se lähelläkin on upeita paikkoja. Ja tuo oli vasta alkua!

   Tykkää

 2. Matkalla Nykiin parin päivän stopover Islannissa kävi mielessä, mutta aikataulusyistä jätimme sen väliin. Jälkikäteen ajateltuna olisi vain pitänyt raivata aikaa Islannin kokemiseen! Tämä upeus on siis vielä bucket listalta ruksimatta.

  Liked by 1 henkilö

  1. Me myös aikanamme mietimme tuota stopoveria mutta emme myöskään raskineet. Tammikuussa bongasin 200 euron Finnairin lennot. Oli sen verran halpaa, että päätin lähteä varta vasten. Voin suositella muillekin.

   Tykkää

 3. Ihan mielettömän upealtahan tuo Islanti vaikuttaa! Mahtavia nuo kuvat joissa putouksia, etenkin tuo sateenkaari kuva!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista! Kerrassaan oli upea tuo Islanti.

   Tykkää

 4. Oi, mikä mieletön kierros! Islanti on ollut niin kauan bucket-listallani, mutta toistaiseksi se on vielä käymättä. Näyttää niin upealta! Tällaiset postaukset pistää katselemaan kalenteria ja miettimään, milloinhan sitä oikeasti lähtisi.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista! Tuo on totta. Välillä on vaarallista lukea jotain sellaista juttua, josta on haaveillut jo pitkään.

   Tykkää

 5. Tuon Golden Circlen mekin aikoinamme Islannissa ”ensitöiksemme” kiersimme – ajankohta tosin oli lokakuu ja ilma melko viileä. Muistan geysireillä, että ihmiset odottivat ravintolassa/matkamuistomyymälässä aina välillä, mikä onnistuiki ihan hyvin, sillä isoimmat geysirit ”sykkivät ” tasaiseen tahtiin ja paikalliset osasivat aina kertoa, että nyt kannattaa lähteä ulos, jos haluaa niitä nähdä tai kuvata 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Tuo onkin hyvä vinkki. Tuo Strokkur tuprutteli noin viiden minuutin välein, joten se oli helppo bongata. Itse videokuvasin ja sitten otin tavallisia kuvia. Geysir pulppusivenää ainoastaan pari kertaa päivässä. Sitä emme jääneet odottamaan😄

   Tykkää

 6. Islannin luonto on kyllä jotain ihan ainutlaatuista. Tuon kierroksen minäkin haluan vielä joskus tehdä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kyllä Islanti oli mahtava kokemus. Pääsi Pohjois- Italian rinnalle. Se kun on mun lemppari.

   Tykkää

 7. Islanti on mullakin haaveissa. Olen pohtinut kannattaisko siellä vuokrata auto ja katsella näitä paikkoja omaan tahtiin vai osallistua valmiille retkille. Riippuu tietysti siitä mitä haluaa nähdä ja paljonko on aikaa. Kuinka kauan sinä olit tuolla ja oliko ajankohta hyvä?

  Liked by 1 henkilö

  1. Olin Islannissa neljä yötä. Onnekseni lennot kumpaankin suuntaan olivat niin mukavasti, että niistä sain myös melkein koko päivät oleiluun paikan päällä. Mielestäni ajankohta oli hyvä. Se ei ollut sesonkiaikaa mutta silti lähestulkoon kaikki paikat olivat auki. Turisteja ei ehkä ollut niin paljon kuin tavallisesti. Voin kyllä suositella huhti/toukokuuta matkustusajankohdaksi.

   Tykkää

 8. En varmaan koskaan kyllästy Islannin upeisiin maisemiin. Tuo kraaterijärvi oli kaikkine väreineen oma henkilökohtainen suosikkini kultaiselta kierrokselta. Olipa ihana palata tuttuihin paikkoihin. Seuraavalla kerralla kiinnostaisi kiertää hieman pohjoisempaa reittiä:)

  Liked by 1 henkilö

  1. Kraaterijärvi oli kyllä upea. Itsekin jäin haaveilemaan koko Islannin kiertämisestä. Nyt käväisin vain etelä-Islannissa ja Snaefellsnes penisulassa.

   Tykkää

 9. On se satumaisen kaunis saari tuo Islanti! Kiitos upeasta kuvauksesta Islannin kuvatuimmalta ja vierailluimmalta alueelta. Jos joku innostuu saaresta, lisävinkkejä löytyy mm. täältä. https://appamatkustaa.fi/?s=islanti
  Vajaa viikko riittää mukavasti parhaiden kohteiden kiertämiseen.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kyllä kaunis on. Kiitos lisävinkkauksesta!

   Tykkää

 10. Hienoja kuvia, erityisesti tuo vesiputous ja sateenkaari! Me pysähdyttiin Islannissa viime syksynä matkalla Torontoon. 2 yötä Islannissa oli aika niukasti kieltämättä mutta vuokrattiin siis auto ja kierrettiin omatoimisesti tuo Golden Circle ja siihen päälle käytiin Islannin vanhimmassa uimalassa, Blue Lagoon jäi meiltä siis näkemättä. Mutta kun tuon Islannin jälkeen siis mentiin Torontoon ja sieltä ajeltiin katselemaan Niagaran putousta niin kyllä omassa mielessä voiton vei vaikuttavuudessaan Gulfossin vesiputous, se oli kuitenkin ympäristöltään aika vähän rakennettu, Niagara oli varsinainen sirkus. Mutta kyllä mullekin jäi upea mielikuva Islannista, 2 yötä oli vähän liian niukasti. Jos vielä joskus sinne lähdetään niin varmaan kierretään koko saari!

  Liked by 1 henkilö

  1. Golden circle on mahtava läpleikkaus Islannista! Täällä haaveillaan Niagaran putouksista. Ehkäpä se on se aitous ilman härdelliä tehokkain tapa saada kohde pysymään sellaisena, ettei tule pettymyksiä. Turismi vaikka hyvää maalle tuo, on näyttänyt myös negatiiviset puolensa.

   Tykkää

 11. Ihana Islanti! Se on jäänyt ikuisesti sydäämeni. Monestakin eri syystä. Tämä kierros on kyllä kaikkien yhden kerran käytävä, vaikka se vähän turistinen onkin. Mutta vau, tuota kraaterijärveä en ole nähnyt. Hieno! Taas tuli yksi syy matkustaa takaisin Islantiin.

  Liked by 1 henkilö

  1. Golden circle on paikka, mistä kannattaa aloittaa!

   Tykkää

 12. Islanti kyllä kiinnostaa, täytyy pistää mieleen tuo retki! Usein retket ryhmien kanssa on hyvin kiireisiä, eikä aikaa tahdo jäädä tutkiskeluun, miten on tämän kanssa? Onko koko ajan tiukka tahti? Tuo kahvila navetassa on huikea idea!

  Liked by 1 henkilö

  1. Meillä oli onneksi annettu hyvin aikaa. Golden kierroksella pysähdyttiin ja sovittiin aika, milloin palataan. Näin sai itse kierrellä. Opas tai bussikuski vain vinkkasi missä mikin oli. Eli meillä oli ns kuski ei opasta. Kirjoittelen retkistä hiukan myöhemmin lisää.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close