Reykjavik -matkavinkkejä maailman pohjoisimpaan pääkaupunkiin

Minun Islannin reissu alkoi ja päättyi Reykjavikistä.

Minkälainen kaupunki onkaan Reykjavik? Miten siellä saa aikansa kulumaan? Hyvin,vallan hyvin.

Reykjavik on maailman pohjoisin itsenäisen maan pääkaupunki. Siellä asustelee noin 120 000 ihmistä, joka on noin kolmannes maan väestöstä.

Tässä jutussa tarjotaan muutamia vinkkejä siihen, mitä tekemistä kaupunki tarjoaa. Toivottavasti löydät omasi.

Kyseiset kohteet on esitelty niin, että ne ehtii näkemään päivässä.

Hallgimurin kirkko

Hallgrímurin kirkko

Hallgrimurin kirkko on vaikuttava ja hallitsee osittain koko kaupungin kuvaa. Se on Islannin korkein rakennus. Kirkon on suunnitellut Samuelsson vuonna 1945 mutta se on valmistunut vasta 1986. Kirkko nimettiin pastori Hallgrímur Péturssonin (1914-1974) mukaan. Koska en pääse torniin käväisen kirkossa sisällä. Kirkko on avara ja valoisa. Pidän sen tunnelmasta ja valoisuudesta todella paljon. Jäänkin kirkkoon istumaan ja ihastelemaan näkemääni. On aika hiljentymisen.

Hallgimurin kirkko

Hallgimurin kirkko

dsc09787.jpg

Kaupungissa on muitakin kirkkoja. Näitä ovat mm tuomiokirkko ja vapaakirkko. Niitä tyydyn ihastelemaan ulkopuolelta.

Reykjavikin vapaakirkko

Näköalapaikkoja

Hallgrímurin kirkon torni on 70 metriä korkea ja sinne pääsee hissillä.  Vierailuni aikaan harmikseni torni on suljettu ensin pääsiäisen ja sitten hissiremontin vuoksi. Tornin aukioloaikoja voi tarkastella kirkon sivuilta.

Perlan on toinen paikka, joka tarjoaa hienot näkymät ympäri kaupungin. Perlanista lisää tuonnempana.

dsc09637.jpg

Jónssonin patsaspuisto ja -museo

Huomaan, etten juurikaan pistäydy museoissa. Ehkä pitäisi. Einar Jónssonin patsaspuistoon haluan pistäytyä. Se sijaitsee Hallgrímurin kirkon vieressä. Kyseessä on islannin ensimmäinen kuvanveistäjä (1874-1954). Töitä hän elämänsä aikana ehti tekemään noin 300. Olin etukäteen nähnyt kuvan yhdestä hänen työstään mutta se ei sijaitsekaan puistossa. Tuon patsaan löydän myöhemmin. Puistossa on mielenkiintoisia muita töitä.

Jonssonin patsaspuisto

Jonssönin patsaspuisto

Sólfar -veistos

On Jón Gunnar Árnasonin viikinkilaivaa muistuttava veistos, joka sijaitsee meren rannalla lähellä Harpan musiikkitaloa. Rannalta on hienot näkymät merelle ja niiden takana oleville vuorille. Patsas on mitä mainioimmassa paikassa.

Sólfar

 Musiikkitalo Harpa

Ensin ajattelen, että jätän musiikkitalolla käynnin väliin mutta talo vetää puoleensa, kun rantaa pitkin astelen eteenpäin. Rakennus on valmistunut vuonna 2011. Rakennus on valokuvaajan taivas. Kuljen varmaan melkein tunnin sisällä nauttimassa sen tarjoamista näkymistä.

Harpa

HarpaHarpa

Harpa

 Vanha kalasatama Höfn

Harpasta on helppo jatkaa matkaa vanhaan kalasatamaan. Ihasteluni jää lyhyeksi, koska hyppään alukseen ja matkaan valasretkelle. (juttulinkki Valassafarilla Islannissa).

Valasretken jälkeen jään hetkeksi vanhaan satamaan. Vanhoihin Sataman varastoihin on rakennettu ravintoloita. Nälkäisenä päätän istahtaa yhteen niistä. Tuoretta kalaa on tarjolla näissä paikoissa.

dsc08376dsc08380dsc08384dsc08472

 Vanha kaupunki

Satamasta kun lähtee sisämaahan päin kaduilta Hafnarstreet ja Aoalsastreet (sori aakkoset ei ole oikein) löytyvät kaupungin vanhimmat rakennukset. vanhasta kaupungista löytyy paljon pikku putiikkeja ja kahviloita, joihin piipahtaa. Reykjavik osoittautuu herkuttelijan taivaaksi. Istahdan Cafe Pariisiin syömään jälkiruoaksi pannukakkuja. Harmi vaan, että hintataso on hieman korkea. (Ruokapaikkavinkkejä tulossa myöhemmin)

Reykjavik

dsc08477

Jälkiruan jälkeen on hyvä kiertää pieni kävelylenkki. Kävelen kahvilasta kaupungintalon, parlamenttitalon ja sen vieressä olevan  Tjörnjärven kautta hotellille.

dsc08492

Majakka Grotta

Viimeisenä päivänä minulla on reilu puoli päivää aikaa ennen Lentokentälle menoa. Pohdin, mitä tehdä. Ensin suunnittelen meneväni majakka Grottalle, joka sijaitsee Seltjarnarnesissä. Majakka on ”saaressa” ja sinne pääsee kävelemään vuorevesien laskuaikaan. Oheisessa linkissä Visitreykjavik /Grotta lighthouse on juttua majakasta. Sieltä löytyy myös kellonajat, jolloin vesi on niin alhaalla, että saareen pääsee.

Seltjarnarnesiin on viiden kilometrin matka. Suunnittelen meneväni sinne bussilla. Kävellen voisi tulla takaisin. Sinne pääsee keskustasta bussilla numero 11. Koska on paikallinen pyhäpäivä:ensimmäinen kesäpäivä, noudatetaan sunnuntai aikatauluja ja busseja kulkee harvemmin. Aikani istun pysäkilla ja pohdin kauanko aikaa kuluu reissuun. Päätän sittenkin valita käyntikohteeksi Perlanin.

grotta

Perlan

Perlan sijaitsee myös hiukan kauempana keskustasta. Jos et halua kävellä, sinne pääsee musiikkitalo Harpan edustalta helposti ilmaisella pikkubussilla. Ohessa linkki aikatauluihin.

Perlanin kotisivut löytyy seuraavasta osoitteesta: Perlan.

Näköalapaikka tai -kupoli on rakennettu neljän miljoonan litran kuumavesivaraston päälle. Näköalaa pääsee ihastelemaan joko tasanteelta tai ravintolasta. Pääsymaksu on noin 6,50 €. Perlanissa on muutakin mielenkiintoista nähtävää. Siellä voi katsoa revontulinäytöksiä ja kokea muita Islannin ihmeitä. Itse tyydyn pelkästään näköaloihin.

PerlanPerlanPerlanPerlanPerlan

Perlan

Museot

Reykjavikistä löytyy paljon museoita. Niissä en käynyt yhdessäkään. Tarjolla on Sagamuseota, merenkulkumuseota, modernin taiteen museota, arkeologista museota jne.

Oletko käynyt Reykjavikissä? Mitkä ovat sinun suosikkipaikkasi kaupungissa?

dsc08307

Reykjavik

25 vastausta artikkeliin “Reykjavik -matkavinkkejä maailman pohjoisimpaan pääkaupunkiin

 1. Mielenkiintoinen kaupunki. Yllättävän paljon kaikenlaista nähtävää ja valinnanvaraa minne mennä. Tuo kirkko on kyllä hienon näköinen, sisältäkin hyvin taiteellista arkkitehtuuria. Ehkä minun pitää joskus Reykjavikiin tai Islantiin ylipäätään uskaltautua (kylmästä huolimatta), sen verran kivoja on nämä sinun tarinat sieltä.

  Liked by 1 henkilö

   1. Näinkin voi käydä. Oltiin pääsiäisenä Espanjassa ja saimme kolmeksi päiväksi todella kovat sateet. Myrsky oli tähän aikaan vuodesta kovin yli 50 vuoteen. Eihän sille mitään voinut ja jonkin verran tuo harmitti

    Liked by 1 henkilö

 2. Tässä tulikin muutamia paikkoja, joissa ei itse tullut käytyäkään parin vuoden takaisella reissulla! Reykjavik toimi reissumme tukikohtana, josta teimme päiväreissuja eri puolille maata. Reykjavikiin tutustuminen jäi siis lähinnä muutamiin aamu- ja iltahetkiin. Ehkä pitää joskus tehdä vielä uusi reissu sinne päin 🙂

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s