Talkootyöläisenä Märketin majakalla – matkapäiväkirja

Saavuimme lauantaina 18.5.2019 Märketin majakalle. Tarkoitus on olla majakalla talkootyöläisenä viikko.

Lähtöhetkistä voit lukea täältä: Viikko vapaaehtoisena talkootyöläisenä – missä?

TToinen osa tälle kirjoitukselle löytyy: Talkootyöläisenä Märketin majakalla – Vol2

Mikäli taas kiinnostuit talkootyöstä Märketin majakalla, käyhän lukemassa lisätietoa Suomen majakkaseuran sivuilta : Majakkaseura / Märket

IMG_20190520_162507

1. Päivä

Saavuimme siis luodolle lauantai aamulla. Saarella yleensä on viisi henkilöä mutta nyt meitä vastassa on isompi kööri. Saarella talkootyöläisten kera oli pari lehtitoimittajaa ja kuvausryhmä. Lisäksi viimeisin majakalla ollut majakkavahtikin sattui olemaan paikalla. Kuinka ollakaan meidän tulotouhuja kuvattiin ja näin ehkä tulemme olemaan osa seuraavaa Suomen majakkaseuran elokuvaa….

Aikamoinen kuhina ja meininki siinä tulohetkessämme olikin. Tavarat purettiin nopsaa pois veneestä. Ja tuuri kävi siinä, että pääsimme rantautumaan suoraan luodolle. Vaikka hiukan tuuli osui rantamaininkeihin. Iltapäivällä toisen porukan poislähtiessä ison veneen rantautuminen  ei sitten enää onnistunut. He joutuivat menemään tavaroineen päivineen kyytiin poijulta.

Kun olimme saanet tavarat paikoilleen, alkoi perehdytys majakan touhuihin ja luontoon. Melkoiset systeemit on saarelle tehtykin.

Siinä se aika meni mukavasti kaikkea ihmetellessä ja nauttiessa aurinkoisesta päivästä. Lämpötila saarella kipusi 20 asteeseen.

Toisen porukan lähtiessä saarelle rantautui hiljaisuus. Tai ei nyt ihan hiljaisuus mutta kumminkin.

Tuona päivänä illalla uni tuli melko nopsaa saunomisen jälkeen. Tulipa sitten saunottua Suomen läntisimmässä saunassa. Ruotsin ja Suomen rajaa tuli katseltua ikkunasta saunoessa.

IMG_20190520_162833.jpg

IMG_20190520_162641.jpg
Karikukko ja tiirat
IMG_20190520_162707.jpg
Tiiran muna

2. Päivä

Aurinko oli jo nousussa kun heräsin ja lähdin käymään vessalenkillä. Upean auringounnousukuvan sainkin. Hieman pilvinen näytti päivästä tulevan. Ruotsin puolella satoi jo vettä.

Luoto, jolla olemme, on Suomen ja Ruotsin rajalla. Tällä saarella voi aina silloin tällöin käydä ulkomailla😄.

Minulla oli ruanlaittovuoro. Muut kantoivat puita sisään. Aamulla keitettiin puuroa, lounaaksi tein sienirisottoa ja päivälliseksi oli tarjolla munakasta. Tein myös seuraavan päivän lounaan kalalaatikon (lohen tilalla kylmäsavuturskaa Itämeren kalasta). Huomenna sitten tiedetään, onko laatikko hyvää.

Olemme jakaneet yleisiä vuoroja niin, että vuorotellaan päivittäin näissä keittiöaskareissa. Huomenna on minulla vuoro olla tiskissä ja yleisissö töissä.

Päivät täällä menee melko nopsaa. Tänään vapaa-ajalla tähystelin lintuja. Niitä on todella paljon erilaisia. Nähty on mm tiiroja, tyllejä, riskilöitä, suosirrejä, meriharakoita, keltavästäräkkejä, haarapääskyjä ja Karikukkoja…. Yksi haikarakin käväisi kääntymässä. Tai niin ainakin luulemme. Melkoinen kuhina siis käy lintujen osalta. Kova keskustelu käy välillä siitä, mitä lintuja näemme. Lintukirjat on kohta loppuun selattu.

Tänään päivä oli viileämpi. Mutta ei tuulinen. Hiukan sateleekin. Minkäköhänlaista olisi elämä, jos täällä olisi pidemmän aikaa? Tai asuisi pysyvästi?

IMG_20190520_162925.jpg
Tylli
IMG_20190520_162612.jpg
Meriharakat

IMG_20190520_162906.jpgAurinko laskee ja aika unten maille mennä on

3. Päivä

Oho on jo maanantai. Sytytimme valkean kakluuniin ehkä liian myöhään, kun vielä 12 aikaan vahdin hiilloksen hiipumista. Sitten siinä kävi niin, että aamulla heräsin hieman myöhään.

Tänään on hieman selkeämpi puolipilvinen päivä. Tehty on kaikkea sekalaista juttua.

Juuri söimme lounaan ja on ruokalevon aika.

IMG_20190520_162742.jpg
Suomen ja Ruotsin rajalla

IMG_20190520_162542.jpg

18 vastausta artikkeliin “Talkootyöläisenä Märketin majakalla – matkapäiväkirja

 1. Tämä sun reissu on kyllä hurjan mielenkiintoinen! Odotan jo seuraavia postauksia! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 2. Varmasti upea ja mielenkiintoinen kokemus! Itsellä edelleen haaveissa yöpyä majakassa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Yöpymisestä majakalla olen myös haaveillut. Nyt se on tullut tehtyä jo parilla majakalla.

   Tykkää

 3. Kävimme Märketillä iltaretkellä Eckeröstä joitakin vuosia sitten ja jännittimme etukäteen, että ovatko tuulet suotuisat vai eivät, sillä tosiaan tuonne ei ihan kelillä kuin kelillä rantauduta. Mielenkiintoinen paikka rajoineen kaikkineen jo lyhyellä retkellä, mitä sitten kokonaisen viikon luodolla viettäen! Vaikuttaa upealta ”retkikohteelta” – tuskin tuo työstä tuntui vaikka talkootyöläisinä siellä olittekin.

  Liked by 1 henkilö

  1. Mielenkiintoinen on paikka. Totta ihan hirveää duunia ei tehty. Luulenpa että sesonkiaikaan on ruuhkaisempaa.

   Tykkää

 4. Onpas mielenkiintoista! Tuollainen kokemus olisi varmasti itsellenikin mieluinen. Kaikki majakat ja merijutut on aina kiinnostanut, vaikka Suomen saaristossa vähemmän aikaa onkin tullut vietettyä.

  Liked by 1 henkilö

 5. Vau, onpa mieletön idea ja ihanan kuuloinen ”loma”, minullekin kelpaisi yksi tuollainen 🙂 Pitääkin käydä lukaisemassa lisää
  tuon majakkaseuran toiminnasta.

  Liked by 1 henkilö

  1. Viikko majakalla oli ihan kiva. Meillä vielä sattui olemaan kiva sakki koolla samaan aikaan. Yhteistyötä kun pitää pystyä tekemään.

   Tykkää

 6. Ihanan maadoittavaa, luonto on varmasti upeaa tuolla ja kokemus mielenkiintoinen.

  Liked by 1 henkilö

 7. Ah, tällainen vapaaehtoiskokemus majakkasaarella on ollut itselläkin haaveissa siitä asti kun sain yöpyä Bengtskärissä ja ihastuin siihen ajan pysähtymiseen ja aaltojen ehdoilla elämiseen. Kiitos kun raportoit!

  Liked by 1 henkilö

  1. Bengtskärillä yöpyminen on varmasti ollut kokemus! Juurikin viikko muistutti luonnon voiman.

   Tykkää

 8. Wau, kuulostaa mielenkiintoiselta. Melkein klikkasin itseni majakkaseuran sivuille, kunnes luin kokkausvuorosta. Äh, ruoanlaitto ei ole lempipuuhaani. Olisi kiinnostanut kuulla mitä muuta teitte siellä, lähinnä ulkona? Kuuluiko siihen esim. jotain siivoamista tms? Bengtskärillä yöpymisestä olen haaveillut ja mietin jopa että tänä kesänä voisi sen haaveen eteen tehdäkin jotain.

  Liked by 1 henkilö

  1. Ulkona on erilaisia kunnostusjuttuja, mitä pitää tehdä. Ei kannata kokkausvuoroa pelätä. Kenties joku viikolla oleva voi haluta vaihtaa ne vaikka tiskausvuoroon….

   Tykkää

 9. Anu / Matkataan Mutkitellen kesäkuu 1, 2019 — 2:40 pm

  Märketin saari on kummitellut tyhjyyttään MTP taululossa ja siitä lähtien kun aloin taulukkoa täyttämään on retki tälle majakalle ollut haaveena. Nyt vasta tajusin miten hieno luonto saarella myös on. Pitääpä lukea myös muut blogisi ja tavalla tai toisella totetuutta tämä reissu.

  Liked by 1 henkilö

  1. Märket on mielenkiintoinen saari ja vaikka puustoa ei siellä ole, on siellä luonto liki. Saaren toinen puoli onkin luonnonsuojelualuetta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close