Talkootyöläisenä Märketin majakalla – Vol2

Tämä juttu on jatkoa tarinalle Talkootyöläisenä Märketin majakalla.

Ja nämä tarinat kertovat siitä, kuinka keväällä 2019 innostuin lähtemään talkoolaiseksi Suomen majakkaseuran ylläpitämälle Märketin majakalle.

Ja halutessasi voit myös lukea seuraavan jutun, missä kerrotaan, kuinka tämä reissu sai alkuunsa: Viikko vapaaehtoisena talkootyöläisenä – missä?

Mikäli taas kiinnostuit talkootyössä Märketin majakalla, käyhän lukemassa lisätietoa Suomen majakkaseuran sivuilta : Majakkaseura / Märket

IMG_20190523_163901.jpg

3. Päivä

On jo tiistai. Kylläpä aika rientää nopeaa. Heräsin ensimmäisen kerran kolmen jälkeen, kun huomasin kokonaisen kuun möllöttävän ikkunan takaa. Se sai minut innostumaan ja nousemaan vessareissulle. Tietysti kamera kädessä (WC sijaitsee eri rakennuksessa).

IMG_20190523_220647

Vessareissulle otin kuvia ja joissakin kuvissa näkyi niin tornin lampun valon välke kuin rappukäytävän valo. Näkymä oli kerrassaan upea. Siitä sainkin sitten seuraavalle yölle kuningasidean. Majakkaan sisälle valot päälle ja sitten ulos kuvaamaan. Kerrankin on aikaa leikkiä kameran kanssa!

Aamu valkeni kirkkaana ja selkeästi lämpimämpänä kuin edellinen. Se, ettei pääse kunnon kävelylenkille, huomaa selkävaivainen selän jäykistymisestä. Selkää jomottaa paikallaan olo tai sitten on tulossa myrsky. Lähden kameran kera kallioille kävelemään. Toki työtäkin tehdään. Päivän mittaan vieritämme kiviä pois merestä. Ne ovat talvella kulkeutuneet väärään paikkaan veneväylän tielle.

Puolen päivän jälkeen Huomaamme purjealuksen lähestyvän. He rantautuvat jollalla saareen. Menemme heitä vastaan rantaan.  Kierrätämme heidät opaskierroksella ja tarjoamme kahvit. Osa vieraista olivat olleet sukeltelemassa. Luodon lähistölle, kun on uponnut melkoinen määrä laivoja vuosisatojen kuluessa. Siksi kai se majakkakin on aikanaan rakennettu.

IMG_20190523_220831.jpg
Meriharakat
IMG_20190523_215312.jpg
Lapin tiira hautomispuuhissa

Siinä päivä meneekin nopsaa jutustellessa vieraiden kanssa. Heidän lähdön jälkeen palasimme normaaleihin arkirutiineihin.

IMG_20190523_211208

Uusia lintuja ei saarella tuona päivänä näkynyt mutta yhden ohdakeperhosen näin liitelevä. Tai oli niitä muistaakseni kaksi.

IMG_20190523_215504

4. Päivä

Keskiviikko aamu valkeni aurinkoisena. Olin edellisenä iltana kymmenen aikaan bongaillut upean auringonlaskun. Yöksi laitoin herätyskellon soimaan klo 3, jotta voisin kuvata majakkaa valot päällä yöpimeällä. Upeita kuvia sainkin mutta olisi kenties pitänyt nousta aiemmin kuvaamaan majakkaa tähtien loisteessa. Tähtiä kun ei enää näkynyt. No ehkä on niin valoisaa, ettei tähtiä olisi näkynyt silloinkaan.

IMG_20190523_215615.jpg

Minulla on kokkausvuoro. Päivän lounaana on jauhelihakastike ja perunat sekä jälkkärinä hedelmäsalaatti. Illaksi grillaan makkaraa ja leivon sämpylöitä.

IMG_20190523_214640.jpg

Yhtäkkiä iltapäivällä sää muuttuu. Luemme kateellisena netistä, kuinka mantereella on 25 astetta ja aurinko porottaa. Meidän mittari hiipuu 13 asteesta 8 asteeseen. Tuuli yltyi ja mystinen usva täyttää luodon. Näkyvyys alkaa olemaan melko heikkoa.

Lähden lenkille kuvaamaan tuota ilmassa leijuvaa usvaa ja aaltoja, jotka lyövät rytinällä rantakallioihin. Yksi talkoolaisista oli törmännyt kuuttiin lenkillään. Kumpikin oli säikähtänyt😆 ja lähtenyt karkuun. Lähellä majakan luotoa on kiikarilla katsottaessa luoto, missä hylkeet majailevat. Niitä on siellä useita. Niitä aina välillä käymme ihmettelemässä.

Saa tuulla, ei haittaa. Kunhan meri tyyntyy lähtöpäivänämme.

IMG_20190523_215028IMG_20190523_215104

5. Päivä

On jo torstai. Viime yönä en juossut kuvaamassa vaan nukuin.

Aamupuuron jälkeen tiskasimme ja laitoimme paikkoja kuntoon. Sitten taas käväisin kallioilla kuvaamassa aaltojen pauhunaa.

Vesi on noussut melkoisesti. Äidin kohtu -uimapaikka täyttyy meren tyrskyistä.

Illalla huomaamme isokoskelo pariskunnan rantautuneen luodolle. Sen ympärillä on kymmenittäin suosirrejä. Lisäksi haahkaparvikin käy ihmettelemässä pariskuntaa. Katselemme niiden menoa kiikarilla. Muutaman kuvan koitan ottaa.

IMG_20190524_115002IMG_20190524_114809IMG_20190524_114501

Muuten istumme iltaa turisten niitä näitä. Ja sitten onkin aika mennä nukkumaan.

IMG_20190523_215436.jpg

DSC01284.JPG

IMG_20190523_214754.jpg
Majakan keittiö on upea

IMG_20190523_214908

6. Päivä

Aamu valkenee sumuisena. Aurinko paistaa sumuverhon lävitse. Meillä on edessä se viimeinen päivä. Ilmassa on lähdön tuntua.

Kunnostamme ja siivoamme paikkoja sotkujemme jäljiltä. Tuulen vuoksi jännitämme, mikä olisikaan paras aika lähteä. Tuuli kun on selkeästi yltynyt ja jo 7m/s tuulella, on rantaan melko hankalaa päästää.

Päätämme yrittää startata aamulla klo 7 aikaan.

Kiitos saari vieraanvaraisuudesta. Viikko on ollut mitä upein. Täällä luonto on ihan eri tavoin läsnä kuin kotona. Sen pystyy täällä käsin koskettamaan. Olemme mm nähneet viikon aikana noin 20 eri lintulajia ja kokeneet hyvinkin erilaisia sääolosuhteita.

Hienoa on ollut myös saada olla osa talkootyövoimaa, joka pitää yllä tärkeää osaa Suomen historiasta kunnostamalla näitä majakoita. 

IMG_20190524_114651.jpg

IMG_20190523_214603
Petivaatteiden tuuletusta

10 vastausta artikkeliin “Talkootyöläisenä Märketin majakalla – Vol2

 1. Kiitos – tästä kirjoituksesta !
  Hienoa että on ihmisiä joille tälläinen – työ – on ARVOKASTA !
  Jos kaikki löytäisimme itsemme / juuri
  tälläisistä / töistä – niin emmeköhän ME KAIKKI VOISI / HIEMAN PAREMMIN !
  SHARING IS CARING

  Liked by 1 henkilö

 2. Nää Marketin talkoot on tosiaan olleet mullakin haaveena, täytyy varmaan kysellä paikkoja vaikka en tosiaan ole sinne ensikertalaisten infoon ehtinytkään. Sellaisia käytännön juttuja mietin, että miten ja missä siellä nukuttiin (tuomaanko esim. omat makuupussit tms?) ja miten ruokalistat suunnitellaan, siis pitääkö kunkin talkooporukan miettiä ja ostaa aina ruuat viikoksi mukaan?

  Liked by 1 henkilö

  1. Nuo kaikki selviää etukäteismateriaaleista, jotka jaetaan ennen sitoutumista. Mutta melkein kaikki tuo lakanat ja makuupussin. Tyynyt ja patjat löytyvät sieltä. Kolmessa kerroksessa on huoneita. Alakerran huoneessa 6 sänkyä, toisessa kerroksessa 4 sänkyä ja ylimmässä kaksi. Hintaan (80€) sisältyy perusruoka. Peruslistakin löytyy talkoo infoista. Ruoka on peruskamaa ja mitään kallista ei sallita. Aamulla söimme puuroa ja leipää, päivällä keittoja tai jauhelihakastiketta jne sitten välillä keiteltiin kahvia ja illalla vielä joko paistoimme munakasta, pyttäriä, grillimakkaraa tms. Viikottain eri henkilöt vastaa eri kokonaisuuksista. Ruoka vastaava miettii ruokalistaa muiden kanssa ja laittaa sityksen tarvikkeista edellisen viikon ihmiselle, joka tsekkaa mitä kaikkea jo on ja mitä vielä pitää hankkia. Ruat tilataan lähikauppaan, mistä tulevan viikon joku henkilö ne noutaa. Minä hain Ruat mennessä kyseisestä kaupasta. Itse otin mukaan yhden juotavapullon, pähkinöitä ja hiukan namia.

   Tykkää

 3. Olisi hienoa kun olis aikaa lähteä talkoilemaan laillasi. Lomapäivät on vaan yksityisellä sektorilla muutenkin niin piukassa, että ne on melkein pakko investoida omiin reissuihin.

  Enkä kyllä tiedä tulisko mun päivähommista yhtään mitään. Kyttäisin vain auringonlaskua – ja kello olisi aikaisin soimassa että ehtisin dokumentoida nousun 😀

  Liked by 1 henkilö

 4. Upea reissu, toukokuussa on varmasti hyvä aika asua majakalla kun yöt ovat valoisia, hienoja auringonnousuja- ja laskuja olet vanginnut. Ulkosaaristossa haasteena ovatkin nopeat säänmuutokset, oli hyvä, että koit erilaista säätä ettei viikosta jäänyt yksipuolista kuvaa. Minusta tuo ulkovessaan lähtö yöllä kolmannesta kerroksesta olisi aika haastavaa, vähän pistäisi ajattelemaan kuinka paljon illalla uskaltaisi juoda.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s