Märketin majakka

Olen pääasiassa kirjoittanut talkootyöstämme Märketin majakalla. Olisiko nyt aika kirjoittaa muutama sana majakasta ja sen historiasta. Ja tietysti hiukan siitä, kuinka saarelle on mahdollista päästä, jos ei halua osallistua talkootyöhön mutta haluaa vierailla saarella.

DSC00564

Syntyvuodet

Majakka on rakennettu luodolle 1885 marraskuussa. Sitä ennen luoto on ollut hylkeenpyytäjien paratiisi, koska luodolla on majaillut hylkeitä, joita he kävivät metsästämässä.

dsc01166.jpg

Luoto sijaitsee Suomen ja Ruotsin rajalla erittäin vaikeakulkuisella alueella. Haaksirikkoutuneita laivoja on  useita luodon läheisyydessä. Nykyään uponneissa hyllyissä käydään sukeltelemassa. Saaresta on kirjoitettu kirja, Märket – Majakkasaari kahden maan rajalla. Sitä me selailimme iltaisin ja ihmettelimme niin saaren rakennusvaiheen tarinoita, saarella elämisen aikaa ja haaksirikkoutuneiden laivojen kohtaloita.

Märket
Näkymä majakan ruokailuhuoneen ikkunasta

 

märketinkeittiö.jpg

Koska seutu oli vaikeakulkuinen pystytettiin saarelle aluksi masto, jonka päässä heilui tammitynnyri. Rakennussuunnitelmia majakasta oli olemassa jo ennen vuotta 1885 mutta hanke nähtiin liian haasteellisena toteuttaa ja olihan juuri rakennettu majakka 12 km päähän Understenin saarelle. Vuonna 1885 rakennushanke hyväksyttiin ja arkkitehti Georg Schreckin laatima suunnitelma sai hyväksynnän. Syynä rakennusurakan käynnistämiseen olivat useat haaksirikot.  Käynnistettiin majakan rakennustyöt. Syynä rakennusurakan käynnistämiseen olivat useat haaksirikot Töitä palkattiin johtamaan rakennusmestari Eriksson. Urakan valvojana toimi arkkitehti itse. Saarella ei ollut mitään rakennuksia. Työmiehet kokkailivat taivasalla. Rakennustöiden käynnistyttyä Rakennustyöläiset yllätti yhtenä toukokuisena päivänä hirveä myrsky. Vesi nousi ja valtavat tyrskyt ylittivät luodon. Miehet olivat vaarassa hukkua. Ainoa pelastautumiskeino oli se, että he hinasivat huoltoveneen rautaiseen varoitusmastoon. Viettämällä vuorokauden maston nokassa, he pelastuivat myrskystä. Kun myrsky laantui, tuli rakennusporukka alas mastosta ja huomasivat lähestulkoon kaiken huuhtoutuneen mereen. Osa miehistä pelästyi sen verran, että he irtisanoutuivat tehtävästään. Myös rakennusmestari irtisanoutui.

dsc01434.jpg

 

DSC01284.JPG

Rakennushanketta kuitenkin jatkettiin arkkitehdin johdolla, joka palkkasi uudet miehet. Tuon kohtalokkaan myrskyn jälkeen koettiin uusikin myrsky mutta tuho ei ollut niin hirveä. Kaikkien koittelumuksien jälkeen majakka saatiin valmiiksi ja valot syttymään 10. 11.1885.

Märket

dsc00507.jpg

Näkymät majakan tornista

dsc01559.jpg

Märketin konehuone

Majakan loisto ja vuodet

Majakkaa vartioitiin aina vuoteen 1976 saakka, jolloin majakan valo automatisoitiin kaasulla toimivaksi. Vuonna 1989 majakan valo sähköistetään ja valo saa voimansa aurinkopaneeleista. Majakan alkuperäistä valoa voi käydä ihastelemassa Ahvenanmaan merimuseossa.

dsc01561.jpg

Koska saari on pieni asusteli siellä kahden viikon jaksoissa ainoastaan työväki. Perheitä ei majakalla ollut. Mitä nyt yksi majakanvartija sai tarinan mukaan oleilla tyttöystävänsä majakalla jonkin aikaa. Vuoden 1977 jälkeen majakka autioitui kunnes keväällä 2007 Majakkaseura teki vuokrasopimuksen Merenkulkulaitoksen kanssa ja aloitti majakan kunnostustyöt.

Märketin museohuone
Yksi Märketin huoneista on jätetty alkuperäiseen kuntoon ja sisustettu majakalta löytyneillä kalusteilla
dsc00653.jpg
Museohuoneen ikkuna

dsc00662.jpg

Märketin majakan keittiö

Märket
majakan portailla
Märket
Ylimmän kerroksen huone

dsc00842.jpg

Märket Suomen ja Ruotsin rajamailla

Mielenkiintoinen saaresta tekee myös se, että luoto on Ruotsin ja Suomen rajamailla. Valtakunnan raja määrättiin Haminan rauhansopimuksella kulkemaan Ahvenanmaan ja Ruotsin rannikon saariston välistä. Jo Vuoden 1810 rajanjärjestelysopimuksen perusteella todetaan, että demarkaatiolinja jakaa Märketin luodon kahtia.  Valtakunnanrajaa ei oltu käytännössä merkitty maastoon. Ja erityistä oli myös se, että Suomen valtion rakentama ja omistama majakka sijaitsikin Ruotsin puoleisella luodon osalla. Sijainnista onkin veistelty monenlaista juttua. Kieltolain aikaan esim alkoholia juotiin Ruotsin puolella. Vasta v. 1981 käynnistettiin neuvottelut siitä, että majakan ympäröivä alueen raja on määritettävä uudelleen. Neuvotteluissa ehdotettiin majakka-alueen siirtyvän Suomelle ja vastaavasti vastaavan kokoinen alue luodolta siirtyvän Ruotsille. Kummankin maan kansanedustuslaitokset ratifioivat rajasopimuksen v. 1985. Samalla sovittiin, että kummankin maan kansalaisten ja viranomaisten perinteiset oikeudet maihinnousuun säilyvät.

Lisää majakasta voit lukea mm Märket Wikipediassa

Märket Suomen ja Ruotsin välisen rajan merkki

Märketin luodon kartta- ja raja
Kuvasta voi hahmottaa Suomen ja Ruotsin rajat

Vierailu majakalle

Omalla veneellä saareen pääset helpoiten. Tosin aivan tuulisella säällä rantautuminen voi olla haasteellista.

Kesäisin majakalle pääsee myös opastetuilla veneretkillä Käringsundin vierassatamasta. Retkeä voi tiedustella etukäteen, puh. 040 8499 333. Retki tehdään sään salliessa. Lisätietoja löytyy Käringsundin vierassataman kotisivulta.

dsc00923.jpg

dsc00908
Kaukana ulapalla tuo Understenin saari ja majakka

Käringsundin satama.jpg

märketauringonlasku1.jpg
Upea auringonlasku

Oletko käynyt Märketin majakalla? Mitä pidit majakasta?

21 vastausta artikkeliin “Märketin majakka

  1. En ole mikään majakkabongari, mutta jos matkan varrelle osuu, niin käyn vilkaisemassa mielelläni. Silloin tosin majakat ovat olleet manteereella tai suurella saarella. Millään ulkomerellä sijaitsevalla majakalla en ole koskaan vieraillut. Mielenkiintoinen juttu!

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s