Maarianhaminanan parhaat palat plus pari kahvilavinkkiä

Maarianhaminassa on tullut käytyä pariinkin otteeseen mutta enpä ole siitä mitään kirjoittanut. Maarianhaminan kaupunki ei ole kovinkaan iso. Se on helppo ottaa haltuun kävellen tai pyöräillen. Maarianhaminanan on esim Suomesta helppoa myös matkustaa, sillä sinne pääsee niin Turusta kuin Helsingistä niin Viking Linella kuin Silja Linella.

Olisiko nyt aika kurkistaa niitä paikkoja, jotka siellä ovat lempikohteitani. 

itc3a4meri_laivalla.jpg

Merikorttelialueen kartta
Karttakuva Merikorttelin alueesta

1. Sjökvarteret = merikortteli

Merikorttelissa voi tutustua veneenveistoon, raudantaontaan ja muihin perinteisiin käsityötaitoihin. Alueella on myös museo.

Itse ihastun vierasvenesatamaan, joka hurmaa minut täysin. Vieri vieressä olevat puisest perinteiset venevajat ja meren rannalla oleva pieni kappeli ihastuttaa täysin. Paikalla sattuu olemaan hääpari kuvauttamassa itseään.

Alueella on ravintola ja kuinka ollakaan se on Pub Pekka Niska. Samaa ketjua löytyy mm. Turusta. Pizzan nälkä ei minulla vielä ole mutta skumppalasillinen maistuu. Ja niin istahdankin skoolaamaan kesän alkamiselle.

Merikortteli_vierasvenesatama Maarianhamina

Merikortteli Maarianhamina

dsc00297.jpg

dsc00337.jpg
Pub Niskan sisätilat ovat vanhasta laivasta

Pub Niska

IMG_20190605_104408

2. Näköalapaikka

Hotellini (hotel Cikada) lähellä aivan Pommern in vieressä on kaksikin näköalapaikkaa. Itse kiipeän illalla vesitornin näköalapaikalle. Näköalat kallioilta ovat upeat. Auringonlaskua en jää katsomaan, koska aamulla on varhainen lähtö ja on syytä mennä ajoissa nukkumaan. Ihastellen Näkymiä hetken ja palaan hotellille.

Toinen näköalapaikka löytyy terminaalin läheisyydestä vastakkaiselta suunnalta. Siellä en käy tällä kertaa.

Maarianhaminan näköalapaikka

dsc00386.jpg

Maarianhaminan näköalapaikkaMaarianhaminan näköalapaikka

Maarianhaminan näköalapaikkaMaarianhaminan näköalapaikkaMaarianhaminan näköalapaikkaMaarianhaminan näköalapaikka

3. Kävelykatu Torggatan

Maarianhaminan tunnelma on jollain tavoin rento. Pidän erityisesti Maarianhaminassa sen kävelykadusta Torggatanista, mistä löytyy kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Nytkin vaellan sen päästä päähän. Harmikseni liikkeet sulkevat ovensa illalla aikaisin. Ostoksille en pääse.

Troggatan MaarianhaminaTroggatan Maarianhamina

Troggatan Maarianhamina

4. Purjealus Pommern ja merenkulkumuseo

Jos matkustat Ahvenanmaalle, on sinun ehdottomasti käytävä Pommernissa ja merimuseossa.

Pommern on rahtialus, joka on rakennettu 1903. Ahvenanmaalaisen laivanvarustaja Gustaf Eriksonin omistuksessa se on ollut vuodesta 1923. Viimeisen purjehduksen Pommern teki 1939 ja vuodesta 1952 se on toiminut museona.

pommern.jpg

Kahvilat

Maarianhaminasta löytyy ihastuttavia kahviloita. Itse käyn kahdessa sellaisessa:

Svarta Katten

Paikassa ei ole kissoja. Kun tilaat jotakin kahvileipää, voit juoda kahvia tai teetä niin paljon kuin haluat. Hintataso suht edullinen.

Sisustus kahvilassa on rento vanhanaikainen. Kahvilasta löytyy myös ulkotilat.

cafe svarta kattencafe svarta kattencafe svarta kattencafe svarta katten

Cafe Bagarstugan

(2 Ekonomiegatan)

Tämä kahvila on erityisen ihastuttava sisustus. Kierrän kahvilan sisätiloja ympäri ihastellen kunnes viimein löydän oman suosikkini ja istahdan kirjahuoneeseen. Selvästikin kauriin lempimaisemiin. Tilaan kahvia ja ahvenanmaalaista pannukakkua sekä raparperilimsaa. Nam, kaikki maistuu hyvältä näissä maisemissa.

Cafe Julius MaarianhaminaCafe Julius MaarianhaminaCafe Julius MaarianhaminaCafe Julius MaarianhaminaCafe Julius Maarianhamina

Muuta

Pyhän Yrjön kirkko

Maarianhaminassa on komea kirkko. Ehkä ei niin perinteisen tyylinen kuin saaren kirkot yleensä. Kirkko on rakennettu vuosina 1926 – 1927. Kirkon on suunnitellut suomalainen arkkitehti Lars Sonck. Sisälle kirkkoon ei pääse, joten nyt tyydymme ihastelemaan sitä ulkoapäin.

dsc01665.jpg

Puistot

Kirkon vieressä menee kävelytie/puisto. Maarianhaminassa löytyy kiitettävän paljon puisto- ja viheralueita. Hotellimme Cikadan ja Pommernin läheisyydessä on yksi mukava puisto, josta näkee merellisiä maisemiakin. Sitten keskustasta löytyy Tullarns äng – puisto.

Tullarns äng puisto
Tullarnas Äng -puisto taustalla
Maarianhamina puisto Pommernin lähellä
Pommernin lähellä oleva puisto

puistotie Maarianhamina

Tässä minun lemppareita Maarianhaminassa. Mitkä Maarianhaminassa ovat sinun lempipaikkojasi?

Olen ryhtynyt Wowanders appin käyttäjäksi.  Ohjelmaan voi merkitä kohteita, missä olet käynyt. Näin on helpompi muistaa jälkeenpäin paikat, missä olet käynyt ja kenties tarvittaessa antaa vinkkejä muille. Ohessa linkki joihinkin paikkoihin, missä reissun aikana käväisin. Wowanders / paikkoja Maarianhaminassa.

Maarianhamina

dsc00352dsc01641

14 vastausta artikkeliin “Maarianhaminanan parhaat palat plus pari kahvilavinkkiä

 1. En ole Maarianhaminassa käynyt. Vaikuttaa ihastuttavalta pikku kaupungilta. Kuvien perusteella viihtyisin tuolla erittäin hyvin ja olisin varmasti myös aivan myyty noista puisista veneistä ja pikku kappelista rannalla. Maailmassa on niin paljon paikkoja, joissa haluaisi käydä, kai se tämäkin on johonkin väliin mahdutettava.

  Liked by 1 henkilö

 2. Hei! Ahvenanmaalla asuvana pakko hiukan kommentoida 🙂
  Tiesithän että Pub Niska on juuri Maarianhaminasta lähtöisin? Ei siis esim. Turusta niin kuin mielestäni tekstistä ymmärtää 🙂
  Ja toinen kahvilavinkkisi ei ole Cafe Julius vaan kuvat on Bagarstuganista. Ihan yksi omiakin lempikahviloita!
  -> Torggatan, ei Troggatan

  Kiva kuulla että viihdyt Ahvenanmaalla!

  Liked by 1 henkilö

 3. Meidän lempipaikkojamme Maarianhaminassa, entisinä prujehtijoina, ovat tietysti satamat, niin Itä- kun Länsisatama. Mutta tuo kahvilakin näyttää jotenkin tutulta, vaikken nimestä olekaan varma. Jossain se Ahvenanmaan pannukakku on aina tuolla syötävä ja veikkaan, että se on pari kertaa syöty tuollakin.

  Liked by 1 henkilö

 4. Tuttuja paikkoja kaikki, paitsi tuo näköalatasanne. Merikortteli esimerkiksi on sellainen, että siellä tulee käytyä aina, kun Ahvenanmaalla olen. Kesälomalla on suunnitteilla reissu Maarinhaminaan, eli jos se toteutuu, niin sitten käyn tsekkaamassa tuon näköalapaikan. Melkein täytyisi ottaa frisbeekiekot mukaan, näytti olevan kori mielenkiintoisessa paikassa 🙂

  Liked by 1 henkilö

 5. Maarianhamina tuli tutuksi jo lapsuudessa, mutta aikauisiällä en ole paikasta toistaiseksi saanut vielä samaa kutkutusta aikaiseksi. Kiva nähdä muiden vinkkejä, sillä mielelläni annan paikalle mahdollisuuden, sillä kokonaisuutena Ahvenanmaa ja saaristo ovat hyvin lähellä sydäntä ❤

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s