Eckerön kolme kaunista

Viime kesänvä (2018) kuljimme polkien Ahvenanmaalla. Silloin ei tiemme vienyt Eckeröhön asti. Nyt keväällä 2019 piipahdin Eckerössä. Ehdin pikavisiittini aikana löytää kolme tai itse asiassa neljä sellaista kohdetta, minne ehdottomasti siellä käydessä kannattaa pistäytyä. Lisäksi vielä jäi varmasti näkemättä paikkoja, jotka saivat minut kiinnostumaan sen verran, että jossain vaiheessa vielä palaan. Mutta tässä nyt esittelen nuo kolme.

postijatullitaloEckeröpostijatullitaloEckerö (2)

Posti- ja tullitalo

On kyllä tuo talo uskomaton näky, kun tietä eteenpäin ajelee. Yhtäkkiä edessäsi on mieletön rakennus, jonka ei ikimaailmassa uskoisi olevan siellä. Venäjän vallan aikaan piti Ruotsille näyttää mahtia rakentamalla rajamaille 1828 Carl Ludvig Engelin ja Carlo Bassin piirustusten pohjalta Posti- ja tullitalo. Siitä rakennettiin empiretyylinen mukainen, joka oli tyylisuunta sen ajan Pietarin ja Helsingin rakennuksille.

Rakennus on vahvasti yhteydessä Postitielle. Vanha tie on ollut käytössä jo 1300-luvun lopusta lähtien. Vanhimmat maininnat Postitien tielaitteista ovat vuodelta 1507. Kuningatar Kristiinan määräyksestä Tukholman ja Turun välinen järjestettiin kesällä 1638 käyttämällä hyväksi tätä vanhaa reittiä. Tie kulkee Turusta Mynämäen kautta Kustaviin. Kustavista reitti jatkuu meritse kohti Sundia ja sieltä Eckeröhön. Sen jälkeen tie kulkee meritse Ruotsin Grisslehamniin ja lopulta Norrtäljen kautta Tukholmaan.

Nykyään posti- ja tullitalossa on suklaapuoti Mercedes chokoladerie, matkamuistomyymälä, kahvila ja museo.

postijatullitalonpor_Jc873

Käringsundin vierasvenesatama kalastusmuseoineen ja ravintoloineen

AHVENANMAAN KAUNEIN MAISEMA LÖYTYI KÄRINGSUNDIN VIERASVENESATAMASTA

DSC00470
Voiko olla mitään kauniimpaa näkyä kuin nämä venevajat meren rannalla?

Viime kesänä Ahvenanmaalla ajellessamme olin hieman pettynyt, koska emme törmänneet yhteenkään perinteiseen ahvenanmaalaiseen maisemaan, emmekä yhteenkään venevajoja täynnä olevaan merenrantaan. Aamulla kahdeksan aikaan ajelemme Käringsundin vierasvenesatamaan, mistä on tarkoitus jatkaa veneellä Märketille. Yhtäkkiä olemme yhtäkkiä keskellä jotain hämmästyttävän hienoa. Ranta on juuri sellainen, mitä aina olen halunnutkin nähdä, idyllinen ja hiljainen tyyssija, missä venevajat kelluvat vedessä vieretysten. Ihan kuin ajassa ikuisuuteen, viitaten kintaalla muusta elämästä. Vierasvenesatama on monipuolinen. Alueelta löytyy mm.Gastropub Bodegan ja kalastusmuseo. Läheltä löytyy myös majoituskohteita.

Lisämausteensa tarjoaa myös se, että vierasvenesatamasta lähtee luontopolku (tosin 800m yhteen suuntaan mutta meren rantaa pitkin) posti- ja tullitalolle päin. Lisäksi vierasvenesatamaan läheisyydessä on villieläinpuisto.

kc3a4ringsungd_vierasvenesatama-2.jpg
vierasvenesatama aamuauringossa on Ahvenanmaan kaunein maisema
Käringsungd_vierasvenesatama3
ja sama sumuisena päivänä on yhtä upea

Kirkot

Eckerön kirkko, oikeammin nimeltään Pyhän Laurentiuksen Kirkko, on rakennettu vuosina 1380 – 1420. Alttaritauluna kirkossa on Bernhard Reinholdin maalaama Syntinen vaimo Kristuksen edessä vuodelta 1876. Lisäksi kirkossa on keskiaikainen puinen kastemalja sekä neljä puista pyhimysveistosta. Saarnatuolin on suunnitellut arkkitehti C. L. Engel. Kirkon vierestä löytyy 1800 -luvulla rakennettu pappila.

eckerön kirkko3

eckerc3b6n-kirkko-4.jpg

eckerc3b6n-kirkko1.jpg

Eckerön kirkko2

eckerönkirkko

Hammarlandin eli Pyhän Katariina Aleksandrialaisen kirkko, sijaitsee postitien äärellä.  Sen kirkkolaiva rakennettiin 1200 -luvulla ja holvit 1300-luvulla. Sisälle ei ainakaan nyt pääse. Tyydyn ihastelemaan kirkkoa ulkoapäin.

Hammarlandin kirkkoHammarland

Hammarlandin kirkko

Hammarlandin kirkko ja tuulimylly

Muuten vaan upea luonto ja meri

Se on läsnä joka puolella, siis luonto ja meri. Matkani takaisin Maarianhaminaan kestää, koska haluan pysähtyä joka mutkan takana aukeavalle yhäkin kauniimman näkymän äärelle.

Tänne on vielä palattava, totean mielessäni.

Hammarland

eckerön kirkko 6

16 vastausta artikkeliin “Eckerön kolme kaunista

  1. Eckerö on lapsuuteni maisemaa, jonne palaan mielelläni joka kerta Ahvenanmaalla käydessäni. Postitalon kahvilassa on nautittava Ahvenanmaan pannukakku ja Käringsundin satamassa on kierrettävä kaikki laiturit.
    Kymmenvuotiaana vietin äitini ja sisarusteni kanssa pitkän kesän täysihoitolassa Eckerön rannoilla. Matala hiekkaranta täysihoitolan edessä jatkui loputtomiin, ulapalle. Isä tuli käymään joskus viikonloppuisin, miten töiltään ehti. Mieleeni on myös jäänyt isän kanssa tehty retki Signilskärin lintusaarelle. Ah, Eckerö – tänne pitäisi kyllä taas kohta palata.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s