Lontooseen menossa eka kerran -mitä nähdä ja tehdä?

Koska Turusta pääsee nykyään suorin lennoin Lontooseen, on kai aika tuoda Lontoon matkamme tänne uuteen blogiin (onko tämä nyt enää uusi😆) Me olimme muutama vuosi sitten Lontoossa (2016) pidennetyllä viikonloppumatkalla. Meillä oli kolme päivää aikaa tehdä ja nähdä kaikki. Ei nyt sentään, hiukan kiire olisi tullut, joten jotain jätimme tulevillekin kerroille.

ki36

Toisaalta melko paljon kuitenkin ehdimme noina kolmena päivänä näkemään. Sanotaanko, että tässä esittelyssä ne ensikertalaisen Lontoo vinkit.

Hop on of – bussilla kaupunki haltuun

Me ostimme toiselle päivälle liput hop on Off – bussiin. Sillä pääsee melko kivasti nähtävyydestä toiseen. Lippuja voit ostaa lontoonliput.fi sivuilta. Alla kuvia kiertoajelustamme.

ki21
Bussi on oiva paikka sadesäällä

ki30.jpg

1. Nähtävyydet

Tower bridge

Tuo kuuluisa silta, joka on yksi Lontoon symboleista. Me löysimme sillan heti päästessämme Lontoon keskustaan. Se on Lontoon Towerin vieressä.

uusi6.jpg

Lontoon Tower eli Tower of London (Her Majesty’s Royal Palace and Fortress, The Tower of London) on keskiaikainen tornilinna, joka sijaitsee Lontoon Cityn itärajalla Thamesin pohjoisrannalla. Se kuuluu maailman kuuluisimpiin linnoihin ja turistinähtävyyksiin ja tunnetaan erityisesti Britannian kruununjalokivien säilytyspaikkana.
Vilhelm Valloittaja rakennutti vuoden 1078 tienoilla White Towerin, linnan ydinosan, suojaamaan Lontoota hyökkäyksiltä ja toimimaan kuninkaallisena palatsina.
White Toweria ympäröivät Rikhard Leijonamielen rakennuttamat syvä vallihauta ja massiivinen kehämuuri, jossa on 13 tornia. Wakefield Tower ja Beauchamp Towerovat Henrik III:n 1200-luvulla rakennuttamia.
Linnaan kuuluu lisäksi lukuisia eri aikoina tehtyjä rakennuksia. Alun perin linnaan oli käynti vain toisesta kerroksesta ulkoisen portaan kautta, ja kaikki ikkunat olivat ampuma-aukkoja. Lontoon Tower on Unescon maailmanperintökohde.

Vankila
Towerilla on ikävä historiapuolensa. Tiettävästi jo 1100 luvulla siellä on ollut vankeja. Vankeina linnassa on ollut ns arvovankeja. Sen ylhäisten vankien joukossa oli Skotlannin ja Ranskan lyötyjä kuninkaita sekä aristokraatteja ja kirkonmiehiä, jotka olivat joutuneet epäsuosioon tai syyllistyneet maanpetokseen. Välillä vankeja teloitettiin ja jopa murhattiin. Towerissa surmattiin muun muassa Henrik VI sekä 12-vuotias Edvard V ja hänen pikkuveljensä, Anna Boyle, Katarina Howard.
Toisen maailmansodan aikana siellä oli hetken aikaa sotavankeja, muun muassa Hitlerin varamies Rudolf Hess. Viimeinen Towerissa kuollut vanki oli vakooja Joseph Jakobs, joka ammuttiin elokuussa 1941.

Kruunujalokivet
Linnassa säilytetään kruunujalokiviä. Näytillä on kaikki 1100 luvulta asti käytetyt kruunajaisten jalokivet. Tottahan toki mekin käväisimme siellä katsomassa upeita kruunuja sekä muuta kruunajaisissa käytettyjä välineitä. Siellä oli mm kuningatar Elisabetin vieläkin aika ajoin käyttämät välineet. Kuvaaminen tässä paikassa oli kielletty.

t49.jpg

t47

t18

Picadilly cirkus

Kyseisessä aukiossa on jotakin ihmeellistä. Aukiolla piti käydä ihmettelemässä tuota kuuluisaa valotaulua ja maailman menoa.

ki33

pi5.jpg

pi4.jpg

Kuninkaanlinna

Kuka käy Lontoossa, eikä ole käynyt katsomassa kuninkaan linnaa? No me ei ainakaan.

Me kävimme porttien ulkopuolella ihmettelemässä, kuten moni muukin.

ki7.jpg

Lontoo
Dianan muistolle

Westminister abbey

Westminster Abbey on goottilaistyylinen kirkko Westminsterissä Lontoossa. Kirkko on toiminut perinteisenä Englannin kuninkaallisten kruunajaisten ja hautajaisten paikkana.

ki12.jpg

Big Ben ja Westminister Palatsi tai parlamenttitalo

Big Ben on Lontoon parlamenttitalon kellotorniin asennettu kello. Se otettiin käyttöön vuonna 1859.

ki13.jpg
Yksi Lontoon symboleista?

ki15.jpg

2. Five o`clock tea

Tätä ei saa jättää väliin. Jos matkustaa Englantiin, on edes kerran käytävä iltapäiväteellä.
Teellä kera herkkujen aikanaan ovat istuneet hyvätuloisten vaimot, jotka ovat näin kuluttaneet pitkien tylsien iltapäivien aikaa, miesten raataessa töissä.
Sehän nyt sopii meillekin, koska meidän kummankin miehet olivat töissä ja meillä loma!

Ennen matkaa löysin sattumalta netistä seuraavan sivuston www.afternoontea.co.uk. Sieltä löytyy kattava tarjonta erilaisia englantilaisia viiden teetä tarjoavia paikkoja. Sieltä löytyivät myös hinnat ja menuut sekä pystyi kätevästi tekemään online varauksen.

tee1.jpg

3. Teatterit ja musikaalit

Koska olimme Lontoossa, oli ehdottomasti mentävä musikaaliin. Kävimme katsomassa Phantom of the Opera -musikaalin. Musikaaliin ostimme liput etukäteen netistä. Sivun lopussa linkki, mistä eri musikaalien ja teatteriesitysten lippuja voi ostaa.

Jos haluat lippusi edulliseen hintaan, niin Lontoon-matkan aikana lippuja kannattaa käydä kyselemässä esimerkiksi Leicester Squarella ja Brent Crossissa sijaitsevista TKTS-kioskeista. Niistä voi saada juuri kyseisen päivän näytäntöihin edullisestikin lippuja.  Jotkut nettisivustot tarjoavat lippuja alennettuun hintaan mutta silloin on varottava huijareita.

Samalle päivälle myytäviä edullisia musikaalilippuja kannattaa käydä kysymässä myös teatterin lippukassalta.

ki32

4.Ravintolat ja pubit

Lontoo on täynnä makuja ja hyviä ruokapaikkoja. Meidän ravintolatärpit olivat 2015 maailman parhaaksi äänestetty baari Artesian ja televisiosta tutun Jamie Oliverin ravintola. Varasimme pöydän Italian restaurant Covent Gardeniin. Oheisesta linkistä löytyy kaikki Jamien englannissa olevat ravintolat.

Muutoin kävimme syömässä melko sattumalta erilaisissa paikoissa. Englantilainen pub on ihan ehdoton. Sellaisessa on käytävä edes kerran.

Ohessa linkki, mistä löytyy vuoden 2018 parhaat baarit: Best Bars 2018.

ja3.jpg

art1.jpg

5. Museot

Museot jäivät meiltä väliin vaikka niitä olisi ollut tarjolla. Ilmaisia museoita ovat mm British museum. Kyseinen museo on niitä maailman suosituinpia. Lisää Lontoon ilmaisista museoista voit lukea mm. täältä: Lontoon ilmaiset museot ja nähtävyydet.

6. Ostoksilla

Tottahan toki naisten on saatava shoppailla. Harroldissa tuossa kuuluisassa tavaratalossa emme käyneet mutta Oxford streetille, yhdelle parhaista ostoskaduista päädyimme ja teimme upeita löytöjä. Tänne on ostoksille palattava uudelleen. Parhaat ostoskadut löytyy seuraavan linkin takaa:Lontoon viisi parasta ostoskatuaostoskatua.

ki35.jpg

7. Kaupunginosat

Lontoossa on erilaisia kaupunginosia. Niillä on oma ilmeensä ja niissä kannattaa käydä. Me piipahdimme China Townissa ja Covent Gardenissa. Soho ja Notthing Hill vaativat sen uuden matkan.

ch6.jpg
China Town

8. Puistot

Hyde park

Itselle Hyde Parkista parhaiten mieleen on jäänyt sen puhujapönttö. Eli kaikille vapaasti käytettävissä puhumiseen Speakers`Corner. Hyde park on suurin Lontoon kuninkaallinen puisto ja siellä on paljon muutakin.
Hyde Park on alun perin ollut kuninkaallisten metsästysmaita. Puistossa on 137 hehtaaria puita ja ruohoa, mahdollisuus veneillä ja uida Serpentine-järvessä sekä ratsastaa Rotten Row’lla. Puistossa sijaitsee myös kaunis puutarha, joka ympäröi edesmenneen Walesin prinsessa Dianan asuntoa, Kensingtonin palatsia.

Regent park

Jäi väliin

hyde8.jpg

hyde11.jpg

Ja euroja kului seuraavasti:

Hotellista aamiaisella lähellä Lontoon keskustaa hotelli Holiday Inn Businessissa maksoimme 236,50 €/ hlö/ 3 yötä. Hotelli ei ollut aivan keskustassa mutta hyvien yhteyksien takana.
Lentokenttäkuljetukset maanalaisella maksoivat noin 30 € edestakaisin (nämä oli päiväliput eli oikeuttivat kulkemiseen eri julkisilla koko päivän).

Tehtyihin retkiin ja tapahtumiin kului rahaa seuraavasti:
Viiden tee Hilton towerissa 19,50 puntaa
Hop on off -bussiajelu 36,90 €
Italian food Garden alku-ja pääruoka 32 puntaa
Phantom of the Opera (liput netistä) 46,20 €
Tower liput ohi jonon 32,20 €
Liput kulkemiseen noin 11 puntaa per päivä. Tällä samalla lipulla pääsimme siis lentokentälle.
Lippuja voi siis varata seuraavista paikoista:
Lontoon liput

Lontoon musikaalit
lontoo16 (1).jpg

Miten selvitä paikasta toiseen?

-Pitää olla hyvä kartta. Meillä oli. Kartasta löytyi kaikki pienimmätkin kadut. Olin etukäteen ostanut Lontoon oppaan, missä oli mukana Laminoitu kartta. Laminoitu kartta kesti paremmin kuin paperinen.
– Kun et jaksa kävellä hyödynnä metroa, busseja tai taksia
Metron osalta meillä meni hetki ennen kuin osasimme hahmottaa, kuinka ne kulkevat. Eka kerta lähdimme väärään suuntaan.

Linkkejä muiden laatimiin tuoreisiin vuoden 2019 Lontoon juttuihin löytyy täältä:

Sky Garden -ilmainen näköalapaikka

Pääsiäinen Lontoossa oli loistava idea

Instagramin spotit Lontoosta

lontoo4.jpg

 

 

 

 

4 vastausta artikkeliin “Lontooseen menossa eka kerran -mitä nähdä ja tehdä?

  1. Jännä kuinka ihmiset päätyy Lontoossa aina niin erilaisiin paikkoihin, ihan tietenkin mielenkiintojen kohteiden mukaan. Itse olen käynyt yllättävän harvassa ”kuuluisassa” paikassa, tai noissa ns. päänähtävyyksissä. Itsellä on kavereita Lontoossa, niin jotenkin sitä aina ajautuu heidän mukanaan kaikkialle muualle kuin turistimestoihin. Mutta onhan noissakin joskus käytävä, ehkä ensi reissulla 🙂

    Onpa muuten satanut teidän reissulla 😀

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s