Douron jokilaaksoalue – viinitilavierailulla henkeäsalpaavissa maisemissa

Ensin oli upea junamatka (kts Yksi maailman upeimmista junareiteistä -Porto-Pinhão) ja sitten vaan paranee. Olin talven nojatuolimatkalla tutkiessani Dourojokilaakson mahdollisuuksia, törmännyt Pinhaon viinitiloihin, joista ainakin tämä yksi, Quinta de la Rosa, tarjosi yöpymismahdollisuuden. 

Quinta de la Rosa

Kun sitten vihdoin vierailimme Quinta de la Rosassa, oli viinitila sen verran uskomattoman upea paikka, että  vierailustamme on pakko kirjoittaa erikseen. Vieläkin silmissäni siintää nuo upeat viiniviljelmät ja rinteet sekä joki joka virtasi rinteiden välissä.

Quinta de la Rosa

Mikä ihmeen Quinta tuo de la Rosa sitten onkaan? Tilan historia ulottuu aina vuoteen 1815, jolloin Hampurista kotoisin oleva Freuerheerin perhe aloitti portviinin myynnin. Tila ostettiin vuonna 1905 ja annettiin kastelahjaksi Albert Freuerheerin tyttärelle Clairelle. Nykyään tilaa johtaa hänen pojantytär Sophia Bergqvist. Tilan viinintekijänä toimii Jorge Moreira, joka tunnetaan Quinta de la Rosan ohella Poeira – huippuviineistä. Niitä hän tuottaa omalla tilallaan.  Quinta de la Rosan tarhoilla on A – luokitus ja se on Douron parhaita tiloja. Quinta de la Rosalla on viinitarhoja noin 55 hehtaaria ja se tuottaa itse kaikki rypäleensä. Portviinin ohella tila tuottaa nykyään punaviiniä, valkoviiniä, olutta ja pienen määrän korkeatasoista oliiviöljyä. Portviiniä tila tuottaa noin 85 000 litraa vuodessa ja muita viinejä 200 000 litraa.

Quinta de la Rosa

Tilan rypäleitä on myyty vuodesta 1933 aina vuoteen 1988 Sandemanille ja Croftille. Vuoden 1988 jälkeen viinin valmistus ja markkinointi palautettiin omalle tilalle. 

Viinien myynnin, viinitila kierrosten ohella viinitila tarjoaa majoitusta. Lisäksi alueelta löytyy ala carte ravintola. Viinitila sijaitsee vajaan 2 kilometrin päästä Pinhaon kylästä. Parhaiten, ilman omaa autoa, paikalle pääsee taksilla. Matkamme maksoi noin 5 euroa juna-asemalta. 

quinta de la Rosa

Miljöö

Viinitila sijaitsee Dourojoen varrella henkeäsalpaavissa maisemissa. Kun saamme kyydin huoneeseemme laukkuinemme, haukon henkeäni ihastuksissani. Tilamajoitus on keskellä viiniviljelmiä ja majoitusrakennuksia tilalla on useita. Meidän huone on kauimpana. Matka päärakennukseen ei toisaalta haittaa, koska meidön syrjässä oleva huone on kuin privaattimajoitus.  

Quinta de la Rosa

quinta de la Rosa

dsc03653

dsc03658

dsc03660

 

Huoneet

Huoneita löytyy erilaisia. Kaikista on upeat näköalat. Me olemme varanneet deluxe -huoneen. Meillä on huoneessa oma patio. Huone on tilava ja melko uudehko. Tässä rakennuksessa on oma pieni uima-allas. Allas on muutaman rapouaskelman päässä. Uima-altaita tilalla on kaksi. Lisäksi talossa on vapaa-ajan viettotiloja. Niissä emme juurikaan ehdi käymään. 

quinta de la Rosa

dsc03518quinta de la Rosaquinta de la Rosa

quinta de la Rosa

Viinitilakierros ja Viinien maistelua

Olemme varanneet viinitilakierroksen. Niitä järjestetään tilalla päivittäin muutamia.

Ajankohta viinitilan kiertämiseen on huono, koska juuri nyt ei ole viinirypäleiden sadonkorjuuaika. Tyydymme siis katselemaan tyhjiä altaita, missä viinirypäleet keräämisen jälkeen murskataan. Tila valmistaa viinejään hyvin perinteiseen tapaan. Esimerkiksi viinirypäleiden murskaaminen on melko tarkkaa.  Mekaaninen rypäleisen murskaaminen ei tuota parasta lopputulosta, siksi yhä rypäleet murskataan jaloin polkemalla. Poljentakin on melko tarkkaa. Kaikki eivät käy polkijoiksi. Polkijoina on nuoria. Itse poljentatyökin toteutetaan aina samaan aikaan iltaisin. Linkki tarkempaan selostukseen viinin valmistuksesta: Quinta de la Rosa/viinin valmistus.

Viinitilan viinit mukaa lukien Portviini, kypsytetään paikan päällä. Tämä poikkeaa yleisestä käytännöstä, jonka mukaan Portviini tulee kypsyttää Vila Nova de Gaiassa Porton vastarannalla olevassa kaupungissa. Tästä säännöstä on poikettu jossain vaiheessa. 

Portviinin ja Viinien pullotus tapahtuu muualla. 

dsc03631

quinta de la Rosa

dsc03635

dsc03642

Kierros päättyy. Vielä on edessä Viinien maistelua. Masitelemme tilan puna-ja valkoviiniä sekä kahta eri vuosikerran portviiniä. Puna- ja valkoviini ovat selkeästi ruuan kanssa juotavia viinejä. Kaipaan kovasti niiden kylkeen jotain kinkkua tai juustoa. Portviinit ovat ehkä aavistuksen hapokkaampia kuin aikaisemmat maistamani (esim Ferreiran) portviinit. Toinen portviineistä on vuosikerraltaan vanhempaa se ns konjakkiaromisempi, koska oli kypsynyt isossa tynnyrissä pidemmän aikaa. 

quinta de la Rosa

dsc03623

quinta de la Rosa

dsc03648

Kävelyreitit tilalla

Viinitila- alue on melkoisen laaja. Etukäteen netistä luen kävelyreiteistä, joita tilalla on. Siellä on mahdollista kiertää kahta erilaista merkittyä reittiä. Toinen reiteistä on pidempi ja vaativampi. Sen kiertäminen papereiden mukaan kestää noin 1,5 tuntia. Reitti kulkee ylös rinteille. Toinen reitti on lyhyempi ja helpompi. 

Tulopäivänä lähdemme kapuamaan tuota pidempää reittiä. Pääsemmekin jo melko ylös rinteelle. Tie pölisee, 30 asteen kuumuus paahteisella rinteellä on melkoinen. Olemme onneksi varustautuneet matkaan vesipulloin. Välillä on pysähdyttävä ihastelemaan maisemia. Alhaalla näkyy Pinhaon kylä. Kerrassaan upeat maisemat. Näitä maisemia koitan tallentaa jonnekin takaraivooni. Emme kierrä koko lenkkiä, koska uima-altaalla hetken lekottelu ennen viinitilakierrosta vie sittenkin voiton. 

quinta de la Rosa

dsc03570

dsc03571

quinta de la Rosa

Aamulla herään kuuden aikaan. Aikomuksenani on kiertää toinen helpompi reitti. On hiljaista, kun astelen aamun auringonsäteiden kuultamalla polulla. Tälläiseen aamuun kun voisi aina herätä. On vain hiljaisuus, kumpuilevat rinteet, joilla viiniköynnökset aaltoilevat vieri vieressä. Hiljaisuuden ainoastaan rikkoo vastarannalla oleva kukko. Välillä siellä täällä näkyy muutamia oliivipuita. Taas tallentelen muistin syöveriin näitä aamun hetkiä. 

viinitila1

quinta de la Rosa

quinta de la Rosa

dsc03699

dsc03757

dsc03765

Takaisin kämpille tullessa oivallamme mieheni kanssa, että reitit olisi pitänyt kiertää toisin päin: aamulla vaativampi ja iltapäivästä helpompi. Tai yksinkertaisesti tilalla olisi pitänyt yöpyä kaksi yötä, jotta olisi ehtinyt näkemään ja kokemaan kaiken. 

Quinta de la Rosa
Karttakuva alueesta ja noista merkityistä reiteistä
Quinta de la Rosa
Karttakuva alueen rakennuksista

dsc03665

Ravintola

Olimme viinitilakierroksen jälkeen varanneet pöydän viinitilan ravintolasta. Tarjolla ravintoloissa on ihan tavallinen alacarte lista tai kapteenin pöytä. Me päädymme valitsemaan listalta valmiin menuun juomapaketteineen. Listan ruuat onkin rakennettu yhteensopiviksi tilan Viinien kanssa. 

Samassa tilassa tarjotaan aamupala. Tarjolla on paljon paikallisia jopa tilan omia tuotteita. Aamupalan maisemat ovat vailla vertaansa. Taas totean, että tähän maisemaan voisin jäädä. 

dsc03669
Alukis meille tuodaan kokin terveiset

img_20190705_204433

dsc03670

quinta de la Rosa

img_20190706_083731

 

img_20190706_093737
Näihin aamupalamaisemiin voisi vaikka jäädä

Lisätietoja viinitilasta: Quinta de la Rosa

quinta de la Rosa

17 vastausta artikkeliin “Douron jokilaaksoalue – viinitilavierailulla henkeäsalpaavissa maisemissa

 1. Ihana juttu! Douron laakso olisi meillä ensi kesän haaveissa eikä tämä ainakaan matkustusintoa tuonne vähentänyt. Nuo maisemat ja viini, ah! Osaatko sanoa onko tuolla teidän vierailemalla tilalla mahdollisuutta yöpyä asuntoautolla?

  Liked by 1 henkilö

 2. Maisemat näyttävät upeilta kuvissa, mutta kyllä ne olisi mieluummin koettava paikan päällä. Tällainen yön yli viipyminen on kyllä paljon parempi vaihtoehto kuin nopea viiden viinin maistelu. Sellaisiahan viininmaustelut yleensä ovat.

  Liked by 1 henkilö

  1. Totta on, paikan päällä saa huomattavasti paremman kuvan. Siihen tulee lisäkis hajut, äänet jne. Yllätykseksemme viinitilalla oli niin paljon aktiviteettitarjontaa, että viiden minuutin maistelu noissa maisemissa olisi ollut harmi. Illalla näimme viinitilan omistajattarenkin. Hän tiedusteli, kuinka olemme viihtyneet. Kehuin kovasti heidän viinitilaansa. Olivat niin upeaksi puitteet siellä tehneet.

   Tykkää

 3. Vaikuttaa huikealta vierailukohteelta tällainen perinteinen viinitila! Omassa matkailuhistoriassa eniten ihmettelen sitä, että ei tullut aikoinaan käytyä Portossa ja Douron laaksossa, kun olisi ollut siihen mahdollisuus. Toivottavasti jonakin päivänä tuolla viinilasikäsissä ja tutustumassa portviinikellareihin.

  Liked by 1 henkilö

 4. Kiitos! Tämä on juuri sitä mitä postaukselta hainkin. Pitääpä alkaa katsella toukokuun alkuun lentoja tuonne osana Santiago de Compostella -visiittiämme. Toivottavasti hedelmäpuut kukkivat. Vaikkei ole viininkorjuuaika niin viiniä ja hyvää ruokaa sieltä saanee 🙂

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s